Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૭૯. કાલિઙ્ગબોધિજાતકં (૬)

    479. Kāliṅgabodhijātakaṃ (6)

    ૬૭.

    67.

    રાજા કાલિઙ્ગો ચક્કવત્તિ, ધમ્મેન પથવિમનુસાસં 1;

    Rājā kāliṅgo cakkavatti, dhammena pathavimanusāsaṃ 2;

    અગમા 3 બોધિસમીપં, નાગેન મહાનુભાવેન.

    Agamā 4 bodhisamīpaṃ, nāgena mahānubhāvena.

    ૬૮.

    68.

    કાલિઙ્ગો ભારદ્વાજો ચ, રાજાનં કાલિઙ્ગં સમણકોલઞ્ઞં;

    Kāliṅgo bhāradvājo ca, rājānaṃ kāliṅgaṃ samaṇakolaññaṃ;

    ચક્કં વત્તયતો પરિગ્ગહેત્વા 5, પઞ્જલી ઇદમવોચ.

    Cakkaṃ vattayato pariggahetvā 6, pañjalī idamavoca.

    ૬૯.

    69.

    પચ્ચોરોહ મહારાજ, ભૂમિભાગો યથા સમણુગ્ગતો 7;

    Paccoroha mahārāja, bhūmibhāgo yathā samaṇuggato 8;

    ઇધ અનધિવરા બુદ્ધા, અભિસમ્બુદ્ધા વિરોચન્તિ.

    Idha anadhivarā buddhā, abhisambuddhā virocanti.

    ૭૦.

    70.

    પદક્ખિણતો આવટ્ટા, તિણલતા અસ્મિં ભૂમિભાગસ્મિં;

    Padakkhiṇato āvaṭṭā, tiṇalatā asmiṃ bhūmibhāgasmiṃ;

    પથવિયા નાભિયં 9 મણ્ડો, ઇતિ નો સુતં મન્તે મહારાજ 10.

    Pathaviyā nābhiyaṃ 11 maṇḍo, iti no sutaṃ mante mahārāja 12.

    ૭૧.

    71.

    સાગરપરિયન્તાય, મેદિનિયા સબ્બભૂતધરણિયા;

    Sāgarapariyantāya, mediniyā sabbabhūtadharaṇiyā;

    પથવિયા અયં મણ્ડો, ઓરોહિત્વા નમો કરોહિ.

    Pathaviyā ayaṃ maṇḍo, orohitvā namo karohi.

    ૭૨.

    72.

    યે તે ભવન્તિ નાગા ચ, અભિજાતા ચ કુઞ્જરા;

    Ye te bhavanti nāgā ca, abhijātā ca kuñjarā;

    એત્તાવતા પદેસં તે, નાગા નેવ મુપયન્તિ.

    Ettāvatā padesaṃ te, nāgā neva mupayanti.

    ૭૩.

    73.

    અભિજાતો નાગો 13 કામં, પેસેહિ કુઞ્જરં દન્તિં;

    Abhijāto nāgo 14 kāmaṃ, pesehi kuñjaraṃ dantiṃ;

    એત્તાવતા પદેસો 15, સક્કા 16 નાગેન મુપગન્તું.

    Ettāvatā padeso 17, sakkā 18 nāgena mupagantuṃ.

    ૭૪.

    74.

    તં સુત્વા રાજા કાલિઙ્ગો, વેય્યઞ્જનિકવચો નિસામેત્વા;

    Taṃ sutvā rājā kāliṅgo, veyyañjanikavaco nisāmetvā;

    સમ્પેસેસિ નાગં ઞસ્સામ, મયં યથિમસ્સિદં 19 વચનં.

    Sampesesi nāgaṃ ñassāma, mayaṃ yathimassidaṃ 20 vacanaṃ.

    ૭૫.

    75.

    સમ્પેસિતો ચ રઞ્ઞા, નાગો કોઞ્ચોવ અભિનદિત્વાન;

    Sampesito ca raññā, nāgo koñcova abhinaditvāna;

    પટિસક્કિત્વા 21 નિસીદિ, ગરુંવ ભારં અસહમાનો.

    Paṭisakkitvā 22 nisīdi, garuṃva bhāraṃ asahamāno.

    ૭૬.

    76.

    કાલિઙ્ગભારદ્વાજો, નાગં ખીણાયુકં વિદિત્વાન;

    Kāliṅgabhāradvājo, nāgaṃ khīṇāyukaṃ viditvāna;

    રાજાનં કાલિઙ્ગં, તરમાનો અજ્ઝભાસિત્થ;

    Rājānaṃ kāliṅgaṃ, taramāno ajjhabhāsittha;

    અઞ્ઞં સઙ્કમ નાગં, નાગો ખીણાયુકો મહારાજ.

    Aññaṃ saṅkama nāgaṃ, nāgo khīṇāyuko mahārāja.

    ૭૭.

    77.

    તં સુત્વા કાલિઙ્ગો, તરમાનો સઙ્કમી નાગં;

    Taṃ sutvā kāliṅgo, taramāno saṅkamī nāgaṃ;

    સઙ્કન્તેવ રઞ્ઞે, નાગો તત્થેવ પતિ 23 ભુમ્યા;

    Saṅkanteva raññe, nāgo tattheva pati 24 bhumyā;

    વેય્યઞ્જનિકવચો, યથા તથા અહુ નાગો.

    Veyyañjanikavaco, yathā tathā ahu nāgo.

    ૭૮.

    78.

    કાલિઙ્ગો રાજા કાલિઙ્ગં, બ્રાહ્મણં એતદવોચ;

    Kāliṅgo rājā kāliṅgaṃ, brāhmaṇaṃ etadavoca;

    ત્વમેવ અસિ સમ્બુદ્ધો, સબ્બઞ્ઞૂ સબ્બદસ્સાવી.

    Tvameva asi sambuddho, sabbaññū sabbadassāvī.

    ૭૯.

    79.

    તં અનધિવાસેન્તો કાલિઙ્ગં 25, બ્રાહ્મણો ઇદમવોચ;

    Taṃ anadhivāsento kāliṅgaṃ 26, brāhmaṇo idamavoca;

    વેય્યઞ્જનિકા હિ મયં, બુદ્ધા સબ્બઞ્ઞુનો મહારાજ.

    Veyyañjanikā hi mayaṃ, buddhā sabbaññuno mahārāja.

    ૮૦.

    80.

    સબ્બઞ્ઞૂ સબ્બવિદૂ ચ, બુદ્ધા ન લક્ખણેન જાનન્તિ;

    Sabbaññū sabbavidū ca, buddhā na lakkhaṇena jānanti;

    આગમબલસા 27 હિ મયં, બુદ્ધા સબ્બં પજાનન્તિ.

    Āgamabalasā 28 hi mayaṃ, buddhā sabbaṃ pajānanti.

    ૮૧.

    81.

    મહયિત્વા સમ્બોધિં 29, નાનાતુરિયેહિ વજ્જમાનેહિ;

    Mahayitvā sambodhiṃ 30, nānāturiyehi vajjamānehi;

    માલાવિલેપનં અભિહરિત્વા 31 અથ રાજા મનુપાયાસિ 32.

    Mālāvilepanaṃ abhiharitvā 33 atha rājā manupāyāsi 34.

    ૮૨.

    82.

    સટ્ઠિ વાહસહસ્સાનિ, પુપ્ફાનં સન્નિપાતયિ;

    Saṭṭhi vāhasahassāni, pupphānaṃ sannipātayi;

    પૂજેસિ રાજા કાલિઙ્ગો, બોધિમણ્ડમનુત્તરન્તિ 35.

    Pūjesi rājā kāliṅgo, bodhimaṇḍamanuttaranti 36.

    કાલિઙ્ગબોધિજાતકં છટ્ઠં.

    Kāliṅgabodhijātakaṃ chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. મનુસાસિ (સ્યા॰ ક॰)
    2. manusāsi (syā. ka.)
    3. અગમાસિ (સ્યા॰ ક॰)
    4. agamāsi (syā. ka.)
    5. પરિણેત્વા (પી॰)
    6. pariṇetvā (pī.)
    7. સમનુગીતો (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    8. samanugīto (sī. syā. pī.)
    9. પુથુવિયા અયં (સી॰), પઠવિયા અયં (સ્યા॰), પુથવિયા’યં (પી॰)
    10. સુતં મહારાજ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    11. puthuviyā ayaṃ (sī.), paṭhaviyā ayaṃ (syā.), puthaviyā’yaṃ (pī.)
    12. sutaṃ mahārāja (sī. syā. pī.)
    13. અભિજાતો તે નાગો (સી॰ પી॰ અટ્ઠ॰)
    14. abhijāto te nāgo (sī. pī. aṭṭha.)
    15. પદેસો ચ (સ્યા॰ ક॰)
    16. ન સક્કા (સ્યા॰)
    17. padeso ca (syā. ka.)
    18. na sakkā (syā.)
    19. યથા ઇદં (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    20. yathā idaṃ (sī. syā. pī.)
    21. પટિઓસક્કિત્વા (ક॰)
    22. paṭiosakkitvā (ka.)
    23. પતિતો (ક॰)
    24. patito (ka.)
    25. કાલિઙ્ગો (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    26. kāliṅgo (sī. syā. pī.)
    27. આગમપુરિસા (પી॰)
    28. āgamapurisā (pī.)
    29. મહાયિત્વાન સમ્બોધિં (સી॰ પી॰), પહંસિત્વાન સમ્બોધિં (સ્યા॰), મમાયિત્વાન તં બોધિં (ક॰)
    30. mahāyitvāna sambodhiṃ (sī. pī.), pahaṃsitvāna sambodhiṃ (syā.), mamāyitvāna taṃ bodhiṃ (ka.)
    31. માલાગન્ધવિલેપનં આહરિત્વા (સી॰ પી॰); પાકારપરિક્ખેપં કારેસિ; અથ રાજા પાયાસિ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    32. પાકારપરિક્ખેપં કારેસિ; અથ રાજા પાયાસિ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    33. mālāgandhavilepanaṃ āharitvā (sī. pī.); pākāraparikkhepaṃ kāresi; atha rājā pāyāsi (sī. syā. pī.)
    34. pākāraparikkhepaṃ kāresi; atha rājā pāyāsi (sī. syā. pī.)
    35. વરુત્તમેતિ (સી॰)
    36. varuttameti (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૭૯] ૬. કાલિઙ્ગબોધિજાતકવણ્ણના • [479] 6. Kāliṅgabodhijātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact