Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઇતિવુત્તકપાળિ • Itivuttakapāḷi |
૮. કલ્યાણસીલસુત્તં
8. Kalyāṇasīlasuttaṃ
૯૭. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા, વુત્તમરહતાતિ મે સુતં –
97. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –
‘‘કલ્યાણસીલો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ કલ્યાણધમ્મો કલ્યાણપઞ્ઞો ઇમસ્મિં ધમ્મવિનયે ‘કેવલી વુસિતવા ઉત્તમપુરિસો’તિ વુચ્ચતિ –
‘‘Kalyāṇasīlo, bhikkhave, bhikkhu kalyāṇadhammo kalyāṇapañño imasmiṃ dhammavinaye ‘kevalī vusitavā uttamapuriso’ti vuccati –
‘‘કથઞ્ચ , ભિક્ખવે, ભિક્ખુ કલ્યાણસીલો હોતિ? ઇધ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ સીલવા હોતિ, પાતિમોક્ખસંવરસંવુતો વિહરતિ, આચારગોચરસમ્પન્નો અણુમત્તેસુ વજ્જેસુ ભયદસ્સાવી, સમાદાય સિક્ખતિ સિક્ખાપદેસુ. એવં ખો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ કલ્યાણસીલો હોતિ. ઇતિ કલ્યાણસીલો.
‘‘Kathañca , bhikkhave, bhikkhu kalyāṇasīlo hoti? Idha, bhikkhave, bhikkhu sīlavā hoti, pātimokkhasaṃvarasaṃvuto viharati, ācāragocarasampanno aṇumattesu vajjesu bhayadassāvī, samādāya sikkhati sikkhāpadesu. Evaṃ kho, bhikkhave, bhikkhu kalyāṇasīlo hoti. Iti kalyāṇasīlo.
‘‘કલ્યાણધમ્મો ચ કથં હોતિ? ઇધ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ સત્તન્નં બોધિપક્ખિયાનં ધમ્માનં ભાવનાનુયોગમનુયુત્તો વિહરતિ. એવં ખો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ કલ્યાણધમ્મો હોતિ. ઇતિ કલ્યાણસીલો, કલ્યાણધમ્મો.
‘‘Kalyāṇadhammo ca kathaṃ hoti? Idha, bhikkhave, bhikkhu sattannaṃ bodhipakkhiyānaṃ dhammānaṃ bhāvanānuyogamanuyutto viharati. Evaṃ kho, bhikkhave, bhikkhu kalyāṇadhammo hoti. Iti kalyāṇasīlo, kalyāṇadhammo.
‘‘કલ્યાણપઞ્ઞો ચ કથં હોતિ ? ઇધ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ આસવાનં ખયા અનાસવં ચેતોવિમુત્તિં પઞ્ઞાવિમુત્તિં દિટ્ઠેવ ધમ્મે સયં અભિઞ્ઞા સચ્છિકત્વા ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ. એવં ખો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ કલ્યાણપઞ્ઞો હોતિ.
‘‘Kalyāṇapañño ca kathaṃ hoti ? Idha, bhikkhave, bhikkhu āsavānaṃ khayā anāsavaṃ cetovimuttiṃ paññāvimuttiṃ diṭṭheva dhamme sayaṃ abhiññā sacchikatvā upasampajja viharati. Evaṃ kho, bhikkhave, bhikkhu kalyāṇapañño hoti.
‘‘ઇતિ કલ્યાણસીલો કલ્યાણધમ્મો કલ્યાણપઞ્ઞો ઇમસ્મિં ધમ્મવિનયે ‘કેવલી વુસિતવા ઉત્તમપુરિસો’તિ વુચ્ચતી’’તિ. એતમત્થં ભગવા અવોચ. તત્થેતં ઇતિ વુચ્ચતિ –
‘‘Iti kalyāṇasīlo kalyāṇadhammo kalyāṇapañño imasmiṃ dhammavinaye ‘kevalī vusitavā uttamapuriso’ti vuccatī’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –
‘‘યસ્સ કાયેન વાચાય, મનસા નત્થિ દુક્કટં;
‘‘Yassa kāyena vācāya, manasā natthi dukkaṭaṃ;
તં વે કલ્યાણધમ્મોતિ, આહુ ભિક્ખું અનુસ્સદં.
Taṃ ve kalyāṇadhammoti, āhu bhikkhuṃ anussadaṃ.
‘‘યો દુક્ખસ્સ પજાનાતિ, ઇધેવ ખયમત્તનો;
‘‘Yo dukkhassa pajānāti, idheva khayamattano;
તં વે કલ્યાણપઞ્ઞોતિ, આહુ ભિક્ખું અનાસવં.
Taṃ ve kalyāṇapaññoti, āhu bhikkhuṃ anāsavaṃ.
‘‘તેહિ ધમ્મેહિ સમ્પન્નં, અનીઘં છિન્નસંસયં;
‘‘Tehi dhammehi sampannaṃ, anīghaṃ chinnasaṃsayaṃ;
અસિતં સબ્બલોકસ્સ, આહુ સબ્બપહાયિન’’ન્તિ.
Asitaṃ sabbalokassa, āhu sabbapahāyina’’nti.
અયમ્પિ અત્થો વુત્તો ભગવતા, ઇતિ મે સુતન્તિ. અટ્ઠમં.
Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Aṭṭhamaṃ.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા • Itivuttaka-aṭṭhakathā / ૮. કલ્યાણસીલસુત્તવણ્ણના • 8. Kalyāṇasīlasuttavaṇṇanā