Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    (૧૦) ૫. ઉપાલિવગ્ગો

    (10) 5. Upālivaggo

    ૧-૨. કામભોગીસુત્તાદિવણ્ણના

    1-2. Kāmabhogīsuttādivaṇṇanā

    ૯૧-૯૨. પઞ્ચમસ્સ પઠમે સાહસેનાતિ સાહસિયકમ્મેન. દુતિયે ભયાનીતિ ચિત્તુત્રાસભયાનિ. વેરાનીતિ અકુસલવેરપુગ્ગલવેરાનિ. અરિયો ચસ્સ ઞાયોતિ સહ વિપસ્સનાય મગ્ગો. ઇતિ ઇમસ્મિં સતિ ઇદં હોતીતિ એવં ઇમસ્મિં અવિજ્જાદિકે કારણે સતિ ઇદં સઙ્ખારાદિકં ફલં હોતિ. ઇમસ્સુપ્પાદા ઇદં ઉપ્પજ્જતીતિ યો યસ્સ સહજાતપચ્ચયો હોતિ, તસ્સ ઉપ્પાદા ઇતરં ઉપ્પજ્જતિ નામ. ઇમસ્મિં અસતીતિ અવિજ્જાદિકે કારણે અસતિ સઙ્ખારાદિકં ફલં ન હોતિ. ઇમસ્સ નિરોધાતિ કારણસ્સ અપ્પવત્તિયા ફલસ્સ અપ્પવત્તિ હોતિ.

    91-92. Pañcamassa paṭhame sāhasenāti sāhasiyakammena. Dutiye bhayānīti cittutrāsabhayāni. Verānīti akusalaverapuggalaverāni. Ariyo cassa ñāyoti saha vipassanāya maggo. Iti imasmiṃ sati idaṃ hotīti evaṃ imasmiṃ avijjādike kāraṇe sati idaṃ saṅkhārādikaṃ phalaṃ hoti. Imassuppādā idaṃ uppajjatīti yo yassa sahajātapaccayo hoti, tassa uppādā itaraṃ uppajjati nāma. Imasmiṃ asatīti avijjādike kāraṇe asati saṅkhārādikaṃ phalaṃ na hoti. Imassanirodhāti kāraṇassa appavattiyā phalassa appavatti hoti.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya
    ૧. કામભોગીસુત્તં • 1. Kāmabhogīsuttaṃ
    ૨. ભયસુત્તં • 2. Bhayasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧-૪. કામભોગીસુત્તાદિવણ્ણના • 1-4. Kāmabhogīsuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact