Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૪૦. કણ્હજાતકં (૨)

    440. Kaṇhajātakaṃ (2)

    ૧૧.

    11.

    કણ્હો વતાયં પુરિસો, કણ્હં ભુઞ્જતિ ભોજનં;

    Kaṇho vatāyaṃ puriso, kaṇhaṃ bhuñjati bhojanaṃ;

    કણ્હે ભૂમિપદેસસ્મિં, ન મય્હં મનસો પિયો.

    Kaṇhe bhūmipadesasmiṃ, na mayhaṃ manaso piyo.

    ૧૨.

    12.

    ન કણ્હો તચસા હોતિ, અન્તોસારો હિ બ્રાહ્મણો;

    Na kaṇho tacasā hoti, antosāro hi brāhmaṇo;

    યસ્મિં પાપાનિ કમ્માનિ, સ વે કણ્હો સુજમ્પતિ.

    Yasmiṃ pāpāni kammāni, sa ve kaṇho sujampati.

    ૧૩.

    13.

    એતસ્મિં તે સુલપિતે, પતિરૂપે સુભાસિતે;

    Etasmiṃ te sulapite, patirūpe subhāsite;

    વરં બ્રાહ્મણ તે દમ્મિ, યં કિઞ્ચિ મનસિચ્છસિ.

    Varaṃ brāhmaṇa te dammi, yaṃ kiñci manasicchasi.

    ૧૪.

    14.

    વરઞ્ચે મે અદો સક્ક, સબ્બભૂતાનમિસ્સર;

    Varañce me ado sakka, sabbabhūtānamissara;

    સુનિક્કોધં સુનિદ્દોસં, નિલ્લોભં વુત્તિમત્તનો;

    Sunikkodhaṃ suniddosaṃ, nillobhaṃ vuttimattano;

    નિસ્નેહમભિકઙ્ખામિ, એતે મે ચતુરો વરે.

    Nisnehamabhikaṅkhāmi, ete me caturo vare.

    ૧૫.

    15.

    કિં નુ કોધે વા 1 દોસે વા, લોભે સ્નેહે ચ બ્રાહ્મણ;

    Kiṃ nu kodhe vā 2 dose vā, lobhe snehe ca brāhmaṇa;

    આદીનવં ત્વં પસ્સસિ 3, તં મે અક્ખાહિ પુચ્છિતો.

    Ādīnavaṃ tvaṃ passasi 4, taṃ me akkhāhi pucchito.

    ૧૬.

    16.

    અપ્પો હુત્વા બહુ હોતિ, વડ્ઢતે સો અખન્તિજો;

    Appo hutvā bahu hoti, vaḍḍhate so akhantijo;

    આસઙ્ગી બહુપાયાસો, તસ્મા કોધં ન રોચયે.

    Āsaṅgī bahupāyāso, tasmā kodhaṃ na rocaye.

    ૧૭.

    17.

    દુટ્ઠસ્સ ફરુસા 5 વાચા, પરામાસો અનન્તરા;

    Duṭṭhassa pharusā 6 vācā, parāmāso anantarā;

    તતો પાણિ તતો દણ્ડો, સત્થસ્સ પરમા ગતિ 7;

    Tato pāṇi tato daṇḍo, satthassa paramā gati 8;

    દોસો કોધસમુટ્ઠાનો, તસ્મા દોસં ન રોચયે.

    Doso kodhasamuṭṭhāno, tasmā dosaṃ na rocaye.

    ૧૮.

    18.

    આલોપસાહસાકારા 9, નિકતી વઞ્ચનાનિ ચ;

    Ālopasāhasākārā 10, nikatī vañcanāni ca;

    દિસ્સન્તિ લોભધમ્મેસુ, તસ્મા લોભં ન રોચયે.

    Dissanti lobhadhammesu, tasmā lobhaṃ na rocaye.

    ૧૯.

    19.

    સ્નેહસઙ્ગથિતા 11 ગન્થા, સેન્તિ મનોમયા પુથૂ;

    Snehasaṅgathitā 12 ganthā, senti manomayā puthū;

    તે ભુસં ઉપતાપેન્તિ, તસ્મા સ્નેહં ન રોચયે.

    Te bhusaṃ upatāpenti, tasmā snehaṃ na rocaye.

    ૨૦.

    20.

    એતસ્મિં તે સુલપિતે, પતિરૂપે સુભાસિતે;

    Etasmiṃ te sulapite, patirūpe subhāsite;

    વરં બ્રાહ્મણ તે દમ્મિ, યં કિઞ્ચિ મનસિચ્છસિ.

    Varaṃ brāhmaṇa te dammi, yaṃ kiñci manasicchasi.

    ૨૧.

    21.

    વરઞ્ચે મે અદો સક્ક, સબ્બભૂતાનમિસ્સર;

    Varañce me ado sakka, sabbabhūtānamissara;

    અરઞ્ઞે મે વિહરતો, નિચ્ચં એકવિહારિનો;

    Araññe me viharato, niccaṃ ekavihārino;

    આબાધા મા 13 ઉપ્પજ્જેય્યું, અન્તરાયકરા ભુસા.

    Ābādhā mā 14 uppajjeyyuṃ, antarāyakarā bhusā.

    ૨૨.

    22.

    એતસ્મિં તે સુલપિતે, પતિરૂપે સુભાસિતે;

    Etasmiṃ te sulapite, patirūpe subhāsite;

    વરં બ્રાહ્મણ તે દમ્મિ, યં કિઞ્ચિ મનસિચ્છસિ.

    Varaṃ brāhmaṇa te dammi, yaṃ kiñci manasicchasi.

    ૨૩.

    23.

    વરઞ્ચે મે અદો સક્ક, સબ્બભૂતાનમિસ્સર;

    Varañce me ado sakka, sabbabhūtānamissara;

    ન મનો વા સરીરં વા, મં-કતે સક્ક કસ્સચિ;

    Na mano vā sarīraṃ vā, maṃ-kate sakka kassaci;

    કદાચિ ઉપહઞ્ઞેથ, એતં સક્ક વરં વરેતિ.

    Kadāci upahaññetha, etaṃ sakka varaṃ vareti.

    કણ્હજાતકં દુતિયં.

    Kaṇhajātakaṃ dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. કોધેવ (સી॰ પી॰)
    2. kodheva (sī. pī.)
    3. સમ્પસ્સસિ (સી॰ પી॰)
    4. sampassasi (sī. pī.)
    5. પઠમા (પી॰ સી॰ નિય્ય)
    6. paṭhamā (pī. sī. niyya)
    7. પરામસતિ (ક॰)
    8. parāmasati (ka.)
    9. સહસાકારા (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    10. sahasākārā (sī. syā. pī.)
    11. સઙ્ગધિતા (ક॰), સઙ્ગન્તિતા (સ્યા॰)
    12. saṅgadhitā (ka.), saṅgantitā (syā.)
    13. ન (સ્યા॰ પી॰)
    14. na (syā. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૪૦] ૨. કણ્હજાતકવણ્ણના • [440] 2. Kaṇhajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact