Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    કથિનાદિજાનિતબ્બવિભાગવણ્ણના

    Kathinādijānitabbavibhāgavaṇṇanā

    ૪૧૨. તેસઞ્ઞેવ ધમ્માનન્તિ એત્થ ધમ્માનં સરૂપં દસ્સેન્તો આહ ‘‘યેસુ રૂપાદિધમ્મેસૂ’’તિ. તત્થ રૂપાદિધમ્મેસૂતિ વણ્ણગન્ધાદીસુ સુદ્ધટ્ઠકરૂપકલાપધમ્મેસુ. સતીતિ સન્તેસુ. તેસન્તિ રૂપાદીનં ધમ્માનં. ‘‘સમોધાન’’ન્તિ ઇમિના સઙ્ગહોતિ પદસ્સ અત્થં દસ્સેતિ. ‘‘મિસ્સીભાવો’’તિ ઇમિના સમવાયોતિ પદસ્સ અત્થં દસ્સેતિ. અવયવધમ્માનં સં એકભાવસ્સ ગહણં સઙ્ગહો. અવયવધમ્માનં સમં અયનં પવત્તનં સમવાયો. બહૂસુ ધમ્મેસૂતિ બહૂસુ પરમત્થપઞ્ઞત્તિધમ્મેસુ. નામમત્તન્તિ નામપઞ્ઞત્તિમત્તં. પુબ્બેતિ કથિનક્ખન્ધકે.

    412.Tesaññeva dhammānanti ettha dhammānaṃ sarūpaṃ dassento āha ‘‘yesu rūpādidhammesū’’ti. Tattha rūpādidhammesūti vaṇṇagandhādīsu suddhaṭṭhakarūpakalāpadhammesu. Satīti santesu. Tesanti rūpādīnaṃ dhammānaṃ. ‘‘Samodhāna’’nti iminā saṅgahoti padassa atthaṃ dasseti. ‘‘Missībhāvo’’ti iminā samavāyoti padassa atthaṃ dasseti. Avayavadhammānaṃ saṃ ekabhāvassa gahaṇaṃ saṅgaho. Avayavadhammānaṃ samaṃ ayanaṃ pavattanaṃ samavāyo. Bahūsu dhammesūti bahūsu paramatthapaññattidhammesu. Nāmamattanti nāmapaññattimattaṃ. Pubbeti kathinakkhandhake.

    ‘‘કારણેહી’’તિ ઇમિના આકારસદ્દો કારણત્થોતિ દસ્સેતિ. ન્તિ વચનં.

    ‘‘Kāraṇehī’’ti iminā ākārasaddo kāraṇatthoti dasseti. Yanti vacanaṃ.

    ૪૧૬. ઉપ્પજ્જન્તીતિ કથિનુદ્ધારા ઉપ્પજ્જન્તિ. કિન્તિ કિં અત્થજાતં. સબ્બેપિ કથિનુદ્ધારાતિ સમ્બન્ધો. હીતિ સચ્ચં, યસ્મા વા. એત્થાતિ કથિનુદ્ધારેસુ. પુરિમા દ્વેતિ અન્તરુબ્ભારસહુબ્ભારવસેન પુરિમા દ્વે. એતેસઞ્ચાતિ પુરિમાનં દ્વિન્નઞ્ચ. ઇતરેતિ અવસેસા કથિનુદ્ધારા. તેસુપીતિ ઇતરેસુ કથિનુદ્ધારેસુ. સબ્બત્થાતિ સબ્બસ્મિં કથિનવિનિચ્છયે.

    416.Uppajjantīti kathinuddhārā uppajjanti. Kinti kiṃ atthajātaṃ. Sabbepi kathinuddhārāti sambandho. ti saccaṃ, yasmā vā. Etthāti kathinuddhāresu. Purimā dveti antarubbhārasahubbhāravasena purimā dve. Etesañcāti purimānaṃ dvinnañca. Itareti avasesā kathinuddhārā. Tesupīti itaresu kathinuddhāresu. Sabbatthāti sabbasmiṃ kathinavinicchaye.

    ઇતિ સમન્તપાસાદિકાય વિનયસંવણ્ણનાય

    Iti samantapāsādikāya vinayasaṃvaṇṇanāya

    પઞ્ઞત્તિવગ્ગવણ્ણનાય

    Paññattivaggavaṇṇanāya

    યોજના સમત્તા.

    Yojanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi
    ૪. કથિનાદિજાનિતબ્બવિભાગો • 4. Kathinādijānitabbavibhāgo
    ૬. પલિબોધપઞ્હાબ્યાકરણં • 6. Palibodhapañhābyākaraṇaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / કથિનાદિજાનિતબ્બવિભાગવણ્ણના • Kathinādijānitabbavibhāgavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / કથિનભેદવણ્ણના • Kathinabhedavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / કથિનાદિજાનિતબ્બવિભાગવણ્ણના • Kathinādijānitabbavibhāgavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact