Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā |
૭. કથિનક્ખન્ધકં
7. Kathinakkhandhakaṃ
કથિનાનુજાનનકથા
Kathinānujānanakathā
૩૦૬. કથિનક્ખન્ધકે – પાવેય્યકાતિ પાવેય્યરટ્ઠવાસિનો. પાવેય્યં નામ કોસલેસુ પચ્છિમદિસાભાગે રટ્ઠં; તત્થ વાસિનોતિ વુત્તં હોતિ. કોસલરઞ્ઞો એકપિતુકભાતૂનં ભદ્દવગ્ગિયત્થેરાનં એતં અધિવચનં. તેસુ સબ્બજેટ્ઠકો અનાગામી, સબ્બપચ્છિમકો સોતાપન્નો, એકોપિ અરહા વા પુથુજ્જનો વા નત્થિ. આરઞ્ઞિકાતિ ધુતઙ્ગસમાદાનવસેન આરઞ્ઞિકા; ન અરઞ્ઞવાસમત્તેન. પિણ્ડપાતિકાદિભાવેપિ તેસં એસેવ નયો. સીસવસેન ચેતં વુત્તં. ઇમે પન તેરસાપિ ધુતઙ્ગાનિ સમાદાયેવ વત્તન્તિ. ઉદકસઙ્ગહેતિ ઉદકેન સઙ્ગહિતે ઘટિતે સંસટ્ઠે; થલે ચ નિન્ને ચ એકોદકીભૂતેતિ અત્થો.
306. Kathinakkhandhake – pāveyyakāti pāveyyaraṭṭhavāsino. Pāveyyaṃ nāma kosalesu pacchimadisābhāge raṭṭhaṃ; tattha vāsinoti vuttaṃ hoti. Kosalarañño ekapitukabhātūnaṃ bhaddavaggiyattherānaṃ etaṃ adhivacanaṃ. Tesu sabbajeṭṭhako anāgāmī, sabbapacchimako sotāpanno, ekopi arahā vā puthujjano vā natthi. Āraññikāti dhutaṅgasamādānavasena āraññikā; na araññavāsamattena. Piṇḍapātikādibhāvepi tesaṃ eseva nayo. Sīsavasena cetaṃ vuttaṃ. Ime pana terasāpi dhutaṅgāni samādāyeva vattanti. Udakasaṅgaheti udakena saṅgahite ghaṭite saṃsaṭṭhe; thale ca ninne ca ekodakībhūteti attho.
ઉદકચિક્ખલ્લેતિ અક્કન્તઅક્કન્તટ્ઠાને ઉદકચિક્ખલ્લો ઉટ્ઠહિત્વા યાવ આનિસદા પહરતિ, ઈદિસે ચિક્ખલ્લેતિ અત્થો. ઓકપુણ્ણેહીતિ ઉદકપુણ્ણેહિ. તેસં કિર ચીવરાનિ ઘનાનિ, તેસુ પતિતં ઉદકં ન પગ્ઘરતિ ઘનત્તા પુટબદ્ધં વિય તિટ્ઠતિ. તેન વુત્તં – ‘‘ઓકપુણ્ણેહિ ચીવરેહી’’તિ. ‘‘ઓઘપુણ્ણેહી’’તિપિ પાઠો.
Udakacikkhalleti akkantaakkantaṭṭhāne udakacikkhallo uṭṭhahitvā yāva ānisadā paharati, īdise cikkhalleti attho. Okapuṇṇehīti udakapuṇṇehi. Tesaṃ kira cīvarāni ghanāni, tesu patitaṃ udakaṃ na paggharati ghanattā puṭabaddhaṃ viya tiṭṭhati. Tena vuttaṃ – ‘‘okapuṇṇehi cīvarehī’’ti. ‘‘Oghapuṇṇehī’’tipi pāṭho.
અવિવદમાના વસ્સં વસિમ્હાતિ એત્થ આગન્તુકટ્ઠાને સેનાસનફાસુતાય અભાવેન ચ ભગવતો દસ્સનાલાભેન ઉક્કણ્ઠિતતાય ચ તે ભિક્ખૂ ફાસું ન વસિંસુ, તસ્મા ‘‘અવિવદમાના ફાસુકં વસ્સં વસિમ્હા’’તિ નાવોચું. ધમ્મિં કથં કત્વાતિ ભગવા તેસં ભિક્ખૂનં અનમતગ્ગિયકથં કથેસિ. તે સબ્બેપિ કથાપરિયોસાને અરહત્તં પાપુણિત્વા નિસિન્નટ્ઠાનતોયેવ આકાસે ઉપ્પતિત્વા અગમંસુ, તં સન્ધાય વુત્તં – ‘‘ધમ્મિં કથં કત્વા’’તિ. તતો ભગવા ‘‘સચે કથિનત્થારો પઞ્ઞત્તો અભવિસ્સ, એતે ભિક્ખૂ એકં ચીવરં ઠપેત્વા સન્તરુત્તરેન આગચ્છન્તા ન એવં કિલન્તા અસ્સુ, કથિનત્થારો ચ નામેસ સબ્બબુદ્ધેહિ અનુઞ્ઞાતો’’તિ ચિન્તેત્વા કથિનત્થારં અનુજાનિતુકામો ભિક્ખૂ આમન્તેસિ, આમન્તેત્વા ચ પન ‘‘અનુજાનામિ ભિક્ખવે’’તિઆદિમાહ.
Avivadamānā vassaṃ vasimhāti ettha āgantukaṭṭhāne senāsanaphāsutāya abhāvena ca bhagavato dassanālābhena ukkaṇṭhitatāya ca te bhikkhū phāsuṃ na vasiṃsu, tasmā ‘‘avivadamānā phāsukaṃ vassaṃ vasimhā’’ti nāvocuṃ. Dhammiṃ kathaṃ katvāti bhagavā tesaṃ bhikkhūnaṃ anamataggiyakathaṃ kathesi. Te sabbepi kathāpariyosāne arahattaṃ pāpuṇitvā nisinnaṭṭhānatoyeva ākāse uppatitvā agamaṃsu, taṃ sandhāya vuttaṃ – ‘‘dhammiṃ kathaṃ katvā’’ti. Tato bhagavā ‘‘sace kathinatthāro paññatto abhavissa, ete bhikkhū ekaṃ cīvaraṃ ṭhapetvā santaruttarena āgacchantā na evaṃ kilantā assu, kathinatthāro ca nāmesa sabbabuddhehi anuññāto’’ti cintetvā kathinatthāraṃ anujānitukāmo bhikkhū āmantesi, āmantetvā ca pana ‘‘anujānāmi bhikkhave’’tiādimāha.
તત્થ અત્થતકથિનાનં વોતિ નિપાતમત્તં વોકારો; અત્થતકથિનાનન્તિ અત્થો. એવઞ્હિ સતિ પરતો ‘‘સો નેસં ભવિસ્સતી’’તિ યુજ્જતિ. અથ વા વોતિ સામિવચનમેવેતં. સો નેસન્તિ એત્થ પન સો ચીવરુપ્પાદો યે અત્થતકથિના, તેસં ભવિસ્સતીતિ અત્થો.
Tattha atthatakathinānaṃ voti nipātamattaṃ vokāro; atthatakathinānanti attho. Evañhi sati parato ‘‘so nesaṃ bhavissatī’’ti yujjati. Atha vā voti sāmivacanamevetaṃ. So nesanti ettha pana so cīvaruppādo ye atthatakathinā, tesaṃ bhavissatīti attho.
તત્થ અનામન્તચારોતિ યાવ કથિનં ન ઉદ્ધરિયતિ, તાવ અનામન્તેત્વા ચરણં કપ્પિસ્સતિ , ચારિત્તસિક્ખાપદેન અનાપત્તિ ભવિસ્સતીતિ અત્થો. અસમાદાનચારોતિ તિચીવરં અસમાદાય ચરણં; ચીવરવિપ્પવાસો કપ્પિસ્સતીતિ અત્થો. ગણભોજનન્તિ ગણભોજનમ્પિ કપ્પિસ્સતિ. યાવદત્થચીવરન્તિ યાવત્તકેન ચીવરેન અત્થો, તાવત્તકં અનધિટ્ઠિતં અવિકપ્પિતં કપ્પિસ્સતીતિ અત્થો. યો ચ તત્થ ચીવરુપ્પાદોતિ તત્થ કથિનત્થતસીમાયં મતકચીવરં વા હોતુ સઙ્ઘં ઉદ્દિસ્સ દિન્નં વા સઙ્ઘિકેન તત્રુપ્પાદેન આભતં વા, યેન કેનચિ આકારેન યં સઙ્ઘિકચીવરં ઉપ્પજ્જતિ, તં તેસં ભવિસ્સતીતિ અત્થો.
Tattha anāmantacāroti yāva kathinaṃ na uddhariyati, tāva anāmantetvā caraṇaṃ kappissati , cārittasikkhāpadena anāpatti bhavissatīti attho. Asamādānacāroti ticīvaraṃ asamādāya caraṇaṃ; cīvaravippavāso kappissatīti attho. Gaṇabhojananti gaṇabhojanampi kappissati. Yāvadatthacīvaranti yāvattakena cīvarena attho, tāvattakaṃ anadhiṭṭhitaṃ avikappitaṃ kappissatīti attho. Yo ca tattha cīvaruppādoti tattha kathinatthatasīmāyaṃ matakacīvaraṃ vā hotu saṅghaṃ uddissa dinnaṃ vā saṅghikena tatruppādena ābhataṃ vā, yena kenaci ākārena yaṃ saṅghikacīvaraṃ uppajjati, taṃ tesaṃ bhavissatīti attho.
એવઞ્ચ પન ભિક્ખવે કથિનં અત્થરિતબ્બન્તિ એત્થ કથિનત્થારં કે લભન્તિ, કે ન લભન્તીતિ? ગણનવસેન તાવ પચ્છિમકોટિયા પઞ્ચ જના લભન્તિ, ઉદ્ધં સતસહસ્સમ્પિ, પઞ્ચન્નં હેટ્ઠા ન લભન્તિ. વુત્થવસ્સવસેન પુરિમિકાય વસ્સં ઉપગન્ત્વા પઠમપવારણાય પવારિતા લભન્તિ, છિન્નવસ્સા વા પચ્છિમિકાય ઉપગતા વા ન લભન્તિ, અઞ્ઞસ્મિં વિહારે વુત્થવસ્સાપિ ન લભન્તીતિ મહાપચ્ચરિયં વુત્તં. પુરિમિકાય ઉપગતાનં પન સબ્બે ગણપૂરકા હોન્તિ, આનિસંસં ન લભન્તિ, આનિસંસો ઇતરેસંયેવ હોતિ. સચે પુરિમિકાય ઉપગતા ચત્તારો વા હોન્તિ તયો વા દ્વે વા એકો વા, ઇતરે ગણપૂરકે કત્વા કથિનં અત્થરિતબ્બં. અથ ચત્તારો ભિક્ખૂ ઉપગતા, એકો પરિપુણ્ણવસ્સો સામણેરો, સો ચે પચ્છિમિકાય ઉપસમ્પજ્જતિ, ગણપૂરકો ચેવ હોતિ, આનિસંસઞ્ચ લભતિ. તયો ભિક્ખૂ દ્વે સામણેરા, દ્વે ભિક્ખૂ તયો સામણેરા, એકો ભિક્ખુ ચત્તારો સામણેરાતિ એત્થાપિ એસેવ નયો. સચે પુરિમિકાય ઉપગતા કથિનત્થારકુસલા ન હોન્તિ, અત્થારકુસલા ખન્ધકભાણકથેરા પરિયેસિત્વા આનેતબ્બા. કમ્મવાચં સાવેત્વા કથિનં અત્થરાપેત્વા દાનઞ્ચ ભુઞ્જિત્વા ગમિસ્સન્તિ. આનિસંસો પન ઇતરેસંયેવ હોતિ.
Evañca pana bhikkhave kathinaṃ attharitabbanti ettha kathinatthāraṃ ke labhanti, ke na labhantīti? Gaṇanavasena tāva pacchimakoṭiyā pañca janā labhanti, uddhaṃ satasahassampi, pañcannaṃ heṭṭhā na labhanti. Vutthavassavasena purimikāya vassaṃ upagantvā paṭhamapavāraṇāya pavāritā labhanti, chinnavassā vā pacchimikāya upagatā vā na labhanti, aññasmiṃ vihāre vutthavassāpi na labhantīti mahāpaccariyaṃ vuttaṃ. Purimikāya upagatānaṃ pana sabbe gaṇapūrakā honti, ānisaṃsaṃ na labhanti, ānisaṃso itaresaṃyeva hoti. Sace purimikāya upagatā cattāro vā honti tayo vā dve vā eko vā, itare gaṇapūrake katvā kathinaṃ attharitabbaṃ. Atha cattāro bhikkhū upagatā, eko paripuṇṇavasso sāmaṇero, so ce pacchimikāya upasampajjati, gaṇapūrako ceva hoti, ānisaṃsañca labhati. Tayo bhikkhū dve sāmaṇerā, dve bhikkhū tayo sāmaṇerā, eko bhikkhu cattāro sāmaṇerāti etthāpi eseva nayo. Sace purimikāya upagatā kathinatthārakusalā na honti, atthārakusalā khandhakabhāṇakatherā pariyesitvā ānetabbā. Kammavācaṃ sāvetvā kathinaṃ attharāpetvā dānañca bhuñjitvā gamissanti. Ānisaṃso pana itaresaṃyeva hoti.
કથિનં કેન દિન્નં વટ્ટતિ? યેન કેનચિ દેવેન વા મનુસ્સેન વા પઞ્ચન્નં વા સહધમ્મિકાનં અઞ્ઞતરેન દિન્નં વટ્ટતિ. કથિનદાયકસ્સ વત્તં અત્થિ, સચે સો તં અજાનન્તો પુચ્છતિ – ‘‘ભન્તે કથં કથિનં દાતબ્બ’’ન્તિ તસ્સ એવં આચિક્ખિતબ્બં – ‘‘તિણ્ણં ચીવરાનં અઞ્ઞતરપ્પહોનકં સૂરિયુગ્ગમનસમયે વત્થં ‘કથિનચીવરં દેમા’તિ દાતું વટ્ટતિ , તસ્સ પરિકમ્મત્થં એત્તકા નામ સૂચિયો, એત્તકં સુત્તં, એત્તકં રજનં, પરિકમ્મં કરોન્તાનં એત્તકાનં ભિક્ખૂનં યાગુભત્તઞ્ચ દાતું વટ્ટતી’’તિ.
Kathinaṃ kena dinnaṃ vaṭṭati? Yena kenaci devena vā manussena vā pañcannaṃ vā sahadhammikānaṃ aññatarena dinnaṃ vaṭṭati. Kathinadāyakassa vattaṃ atthi, sace so taṃ ajānanto pucchati – ‘‘bhante kathaṃ kathinaṃ dātabba’’nti tassa evaṃ ācikkhitabbaṃ – ‘‘tiṇṇaṃ cīvarānaṃ aññatarappahonakaṃ sūriyuggamanasamaye vatthaṃ ‘kathinacīvaraṃ demā’ti dātuṃ vaṭṭati , tassa parikammatthaṃ ettakā nāma sūciyo, ettakaṃ suttaṃ, ettakaṃ rajanaṃ, parikammaṃ karontānaṃ ettakānaṃ bhikkhūnaṃ yāgubhattañca dātuṃ vaṭṭatī’’ti.
કથિનત્થારકેનાપિ ધમ્મેન સમેન ઉપ્પન્નં કથિનં અત્થરન્તેન વત્તં જાનિતબ્બં. તન્તવાયગેહતો હિ આભતસન્તાનેનેવ ખલિમક્ખિતસાટકો ન વટ્ટતિ, મલીનસાટકોપિ ન વટ્ટતિ, તસ્મા કથિનત્થારસાટકં લભિત્વા સુટ્ઠુ ધોવિત્વા સૂચિઆદીનિ ચીવરકમ્મૂપકરણાનિ સજ્જેત્વા બહૂહિ ભિક્ખૂહિ સદ્ધિં તદહેવ સિબ્બિત્વા નિટ્ઠિતસૂચિકમ્મં રજિત્વા કપ્પબિન્દું દત્વા કથિનં અત્થરિતબ્બં. સચે તસ્મિં અનત્થતેયેવ અઞ્ઞં કથિનસાટકં આહરતિ, અઞ્ઞાનિ ચ બહૂનિ કથિનાનિસંસવત્થાનિ દેતિ, યો આનિસંસં બહું દેતિ, તસ્સ સન્તકેનેવ અત્થરિતબ્બં. ઇતરો યથા તથા ઓવદિત્વા સઞ્ઞાપેતબ્બો.
Kathinatthārakenāpi dhammena samena uppannaṃ kathinaṃ attharantena vattaṃ jānitabbaṃ. Tantavāyagehato hi ābhatasantāneneva khalimakkhitasāṭako na vaṭṭati, malīnasāṭakopi na vaṭṭati, tasmā kathinatthārasāṭakaṃ labhitvā suṭṭhu dhovitvā sūciādīni cīvarakammūpakaraṇāni sajjetvā bahūhi bhikkhūhi saddhiṃ tadaheva sibbitvā niṭṭhitasūcikammaṃ rajitvā kappabinduṃ datvā kathinaṃ attharitabbaṃ. Sace tasmiṃ anatthateyeva aññaṃ kathinasāṭakaṃ āharati, aññāni ca bahūni kathinānisaṃsavatthāni deti, yo ānisaṃsaṃ bahuṃ deti, tassa santakeneva attharitabbaṃ. Itaro yathā tathā ovaditvā saññāpetabbo.
કથિનં પન કેન અત્થરિતબ્બં? યસ્સ સઙ્ઘો કથિનચીવરં દેતિ. સઙ્ઘેન પન કસ્સ દાતબ્બં? યો જિણ્ણચીવરો હોતિ. સચે બહૂ જિણ્ણચીવરા હોન્તિ, વુડ્ઢસ્સ દાતબ્બં. વુડ્ઢેસુપિ યો મહાપરિસો તદહેવ ચીવરં કત્વા અત્થરિતું સક્કોતિ, તસ્સ દાતબ્બં. સચે વુડ્ઢો ન સક્કોતિ નવકતરો સક્કોતિ, તસ્સ દાતબ્બં. અપિચ સઙ્ઘેન મહાથેરસ્સ સઙ્ગહં કાતું વટ્ટતિ, તસ્મા ‘‘તુમ્હે ભન્તે ગણ્હથ, મયં કત્વા દસ્સામા’’તિ વત્તબ્બં. તીસુ ચીવરેસુ યં જિણ્ણં હોતિ, તદત્થાય દાતબ્બં. પકતિયા દુપટ્ટચીવરસ્સ દુપટ્ટત્થાયેવ દાતબ્બં. સચેપિસ્સ એકપટ્ટચીવરં ઘનં હોતિ, કથિનસાટકો ચ પેલવો, સારુપ્પત્થાય દુપટ્ટપ્પહોનકમેવ દાતબ્બં, ‘‘અહં અલભન્તો એકપટ્ટં પારુપામી’’તિ વદન્તસ્સાપિ દુપટ્ટં દાતું વટ્ટતિ. યો પન લોભપકતિકો હોતિ, તસ્સ ન દાતબ્બં. તેનાપિ ‘‘કથિનં અત્થરિત્વા પચ્છા સિબ્બિત્વા દ્વે ચીવરાનિ કરિસ્સામી’’તિ ન ગહેતબ્બં. યસ્સ પન દીયતિ, તસ્સ યેન વિધિના દાતબ્બં, તં દસ્સેતું ‘‘એવઞ્ચ પન ભિક્ખવે કથિનં અત્થરિતબ્બ’’ન્તિ આરભિત્વા સુણાતુ મે ભન્તેતિઆદિકા દાનકમ્મવાચા તાવ વુત્તા.
Kathinaṃ pana kena attharitabbaṃ? Yassa saṅgho kathinacīvaraṃ deti. Saṅghena pana kassa dātabbaṃ? Yo jiṇṇacīvaro hoti. Sace bahū jiṇṇacīvarā honti, vuḍḍhassa dātabbaṃ. Vuḍḍhesupi yo mahāpariso tadaheva cīvaraṃ katvā attharituṃ sakkoti, tassa dātabbaṃ. Sace vuḍḍho na sakkoti navakataro sakkoti, tassa dātabbaṃ. Apica saṅghena mahātherassa saṅgahaṃ kātuṃ vaṭṭati, tasmā ‘‘tumhe bhante gaṇhatha, mayaṃ katvā dassāmā’’ti vattabbaṃ. Tīsu cīvaresu yaṃ jiṇṇaṃ hoti, tadatthāya dātabbaṃ. Pakatiyā dupaṭṭacīvarassa dupaṭṭatthāyeva dātabbaṃ. Sacepissa ekapaṭṭacīvaraṃ ghanaṃ hoti, kathinasāṭako ca pelavo, sāruppatthāya dupaṭṭappahonakameva dātabbaṃ, ‘‘ahaṃ alabhanto ekapaṭṭaṃ pārupāmī’’ti vadantassāpi dupaṭṭaṃ dātuṃ vaṭṭati. Yo pana lobhapakatiko hoti, tassa na dātabbaṃ. Tenāpi ‘‘kathinaṃ attharitvā pacchā sibbitvā dve cīvarāni karissāmī’’ti na gahetabbaṃ. Yassa pana dīyati, tassa yena vidhinā dātabbaṃ, taṃ dassetuṃ ‘‘evañca pana bhikkhave kathinaṃ attharitabba’’nti ārabhitvā suṇātu me bhantetiādikā dānakammavācā tāva vuttā.
એવં દિન્ને પન કથિને સચે તં કથિનદુસ્સં નિટ્ઠિતપરિકમ્મમેવ હોતિ , ઇચ્ચેતં કુસલં. નો ચે નિટ્ઠિતપરિકમ્મં હોતિ, ‘‘અહં થેરો’’તિ વા ‘‘બહુસ્સુતો’’તિ વા એકેનાપિ અકાતું ન લબ્ભતિ, સબ્બેહેવ સન્નિપતિત્વા ધોવનસિબ્બનરજનાનિ નિટ્ઠાપેતબ્બાનિ. ઇદઞ્હિ કથિનવત્તં નામ બુદ્ધપ્પસત્થં. અતીતે પદુમુત્તરોપિ ભગવા કથિનવત્તં અકાસિ. તસ્સ કિર અગ્ગસાવકો સુજાતત્થેરો નામ કથિનં ગણ્હિ, તં સત્થા અટ્ઠસટ્ઠિયા ભિક્ખુસતસહસ્સેહિ સદ્ધિં નિસીદિત્વા અકાસિ.
Evaṃ dinne pana kathine sace taṃ kathinadussaṃ niṭṭhitaparikammameva hoti , iccetaṃ kusalaṃ. No ce niṭṭhitaparikammaṃ hoti, ‘‘ahaṃ thero’’ti vā ‘‘bahussuto’’ti vā ekenāpi akātuṃ na labbhati, sabbeheva sannipatitvā dhovanasibbanarajanāni niṭṭhāpetabbāni. Idañhi kathinavattaṃ nāma buddhappasatthaṃ. Atīte padumuttaropi bhagavā kathinavattaṃ akāsi. Tassa kira aggasāvako sujātatthero nāma kathinaṃ gaṇhi, taṃ satthā aṭṭhasaṭṭhiyā bhikkhusatasahassehi saddhiṃ nisīditvā akāsi.
કતપરિયોસિતં પન કથિનં ગહેત્વા અત્થારકેન ભિક્ખુના ‘‘સચે સઙ્ઘાટિયા કથિનં અત્થરિતુકામો હોતિ, પોરાણિકા સઙ્ઘાટિ પચ્ચુદ્ધરિતબ્બા, નવા સઙ્ઘાટિ અધિટ્ઠાતબ્બા. ‘ઇમાય સઙ્ઘાટિયા કથિનં અત્થરામી’તિ વાચા ભિન્દિતબ્બા’’તિઆદિના પરિવારે વુત્તવિધાનેન કથિનં અત્થરિતબ્બં. અત્થરિત્વા ચ પન ‘‘તેન કથિનત્થારકેન ભિક્ખુના સઙ્ઘં ઉપસઙ્કમિત્વા એકંસં ઉત્તરાસઙ્ગં કરિત્વા અઞ્જલિં પગ્ગહેત્વા એવમસ્સ વચનીયો – ‘અત્થતં ભન્તે સઙ્ઘસ્સ કથિનં, ધમ્મિકો કથિનત્થારો, અનુમોદથા’તિ તેહિ અનુમોદકેહિ ભિક્ખૂહિ એકંસં ઉત્તરાસઙ્ગં કરિત્વા અઞ્જલિં પગ્ગહેત્વા એવમસ્સ વચનીયો – ‘અત્થતં આવુસો સઙ્ઘસ્સ કથિનં, ધમ્મિકો કથિનત્થારો, અનુમોદામા’’તિ એવમાદિના પરિવારે વુત્તવિધાનેનેવ અનુમોદાપેતબ્બં, ઇતરેહિ ચ અનુમોદિતબ્બં. એવં સબ્બેસં અત્થતં હોતિ કથિનં. વુત્તઞ્હેતં પરિવારે ‘‘દ્વિન્નં પુગ્ગલાનં અત્થતં હોતિ કથિનં – અત્થારકસ્સ ચ અનુમોદકસ્સ ચા’’તિ (પરિ॰ ૪૦૩). પુનપિ વુત્તં – ‘‘ન સઙ્ઘો કથિનં અત્થરતિ, ન ગણો કથિનં અત્થરતિ, પુગ્ગલો કથિનં અત્થરતિ, સઙ્ઘસ્સ અનુમોદના ગણસ્સ અનુમોદના પુગ્ગલસ્સ અત્થારા સઙ્ઘસ્સ અત્થતં હોતિ કથિનં, ગણસ્સ અત્થતં હોતિ કથિનં, પુગ્ગલસ્સ અત્થતં હોતિ કથિનં’’તિ (પરિ॰ ૪૧૪).
Katapariyositaṃ pana kathinaṃ gahetvā atthārakena bhikkhunā ‘‘sace saṅghāṭiyā kathinaṃ attharitukāmo hoti, porāṇikā saṅghāṭi paccuddharitabbā, navā saṅghāṭi adhiṭṭhātabbā. ‘Imāya saṅghāṭiyā kathinaṃ attharāmī’ti vācā bhinditabbā’’tiādinā parivāre vuttavidhānena kathinaṃ attharitabbaṃ. Attharitvā ca pana ‘‘tena kathinatthārakena bhikkhunā saṅghaṃ upasaṅkamitvā ekaṃsaṃ uttarāsaṅgaṃ karitvā añjaliṃ paggahetvā evamassa vacanīyo – ‘atthataṃ bhante saṅghassa kathinaṃ, dhammiko kathinatthāro, anumodathā’ti tehi anumodakehi bhikkhūhi ekaṃsaṃ uttarāsaṅgaṃ karitvā añjaliṃ paggahetvā evamassa vacanīyo – ‘atthataṃ āvuso saṅghassa kathinaṃ, dhammiko kathinatthāro, anumodāmā’’ti evamādinā parivāre vuttavidhāneneva anumodāpetabbaṃ, itarehi ca anumoditabbaṃ. Evaṃ sabbesaṃ atthataṃ hoti kathinaṃ. Vuttañhetaṃ parivāre ‘‘dvinnaṃ puggalānaṃ atthataṃ hoti kathinaṃ – atthārakassa ca anumodakassa cā’’ti (pari. 403). Punapi vuttaṃ – ‘‘na saṅgho kathinaṃ attharati, na gaṇo kathinaṃ attharati, puggalo kathinaṃ attharati, saṅghassa anumodanā gaṇassa anumodanā puggalassa atthārā saṅghassa atthataṃ hoti kathinaṃ, gaṇassa atthataṃ hoti kathinaṃ, puggalassa atthataṃ hoti kathinaṃ’’ti (pari. 414).
એવં અત્થતે પન કથિને સચે કથિનચીવરેન સદ્ધિં આભતં આનિસંસં દાયકા ‘‘યેન અમ્હાકં કથિનં ગહિતં, તસ્સેવ દેમા’’તિ દેન્તિ , ભિક્ખુસઙ્ઘો અનિસ્સરો. અથ અવિચારેત્વાવ દત્વા ગચ્છન્તિ, ભિક્ખુસઙ્ઘો ઇસ્સરો. તસ્મા સચે કથિનત્થારકસ્સ સેસચીવરાનિપિ દુબ્બલાનિ હોન્તિ, સઙ્ઘેન અપલોકેત્વા તેસમ્પિ અત્થાય વત્થાનિ દાતબ્બાનિ. કમ્મવાચા પન એકાયેવ વટ્ટતિ. અવસેસે કથિનાનિસંસે બલવવત્થાનિ વસ્સાવાસિકટ્ઠિતિકાય દાતબ્બાનિ, ઠિતિકાય અભાવે થેરાસનતો પટ્ઠાય દાતબ્બાનિ, ગરુભણ્ડં ન ભાજેતબ્બં. સચે પન એકસીમાય બહૂ વિહારા હોન્તિ, સબ્બે ભિક્ખૂ સન્નિપાતેત્વા એકત્થ કથિનં અત્થરિતબ્બં, વિસું વિસું અત્થરિતું ન વટ્ટતિ.
Evaṃ atthate pana kathine sace kathinacīvarena saddhiṃ ābhataṃ ānisaṃsaṃ dāyakā ‘‘yena amhākaṃ kathinaṃ gahitaṃ, tasseva demā’’ti denti , bhikkhusaṅgho anissaro. Atha avicāretvāva datvā gacchanti, bhikkhusaṅgho issaro. Tasmā sace kathinatthārakassa sesacīvarānipi dubbalāni honti, saṅghena apaloketvā tesampi atthāya vatthāni dātabbāni. Kammavācā pana ekāyeva vaṭṭati. Avasese kathinānisaṃse balavavatthāni vassāvāsikaṭṭhitikāya dātabbāni, ṭhitikāya abhāve therāsanato paṭṭhāya dātabbāni, garubhaṇḍaṃ na bhājetabbaṃ. Sace pana ekasīmāya bahū vihārā honti, sabbe bhikkhū sannipātetvā ekattha kathinaṃ attharitabbaṃ, visuṃ visuṃ attharituṃ na vaṭṭati.
૩૦૮. ઇદાનિ યથા ચ કથિનં અત્થતં હોતિ, યથા ચ અનત્થતં, તં વિધિં વિત્થારતો દસ્સેતું એવઞ્ચ પન ભિક્ખવે અત્થતં હોતિ કથિનં એવં અનત્થતન્તિ વત્વા અકરણીયઞ્ચેવ મહાભૂમિકઞ્ચ અનત્થતલક્ખણં તાવ દસ્સેન્તો ન ઉલ્લિખિતમત્તેનાતિઆદિકે ચતુવીસતિ આકારે દસ્સેસિ. તતો પરં અત્થતલક્ખણં દસ્સેન્તો અહતેન અત્થતન્તિઆદિકે સત્તરસ આકારે દસ્સેસિ. પરિવારેપિ હિ ‘‘ચતુવીસતિયા આકારેહિ અનત્થતં હોતિ કથિનં, સત્તરસહિ આકારેહિ અત્થતં હોતિ કથિન’’ન્તિ ઇદમેવ લક્ખણં વુત્તં.
308. Idāni yathā ca kathinaṃ atthataṃ hoti, yathā ca anatthataṃ, taṃ vidhiṃ vitthārato dassetuṃ evañca pana bhikkhave atthataṃ hoti kathinaṃ evaṃ anatthatanti vatvā akaraṇīyañceva mahābhūmikañca anatthatalakkhaṇaṃ tāva dassento na ullikhitamattenātiādike catuvīsati ākāre dassesi. Tato paraṃ atthatalakkhaṇaṃ dassento ahatena atthatantiādike sattarasa ākāre dassesi. Parivārepi hi ‘‘catuvīsatiyā ākārehi anatthataṃ hoti kathinaṃ, sattarasahi ākārehi atthataṃ hoti kathina’’nti idameva lakkhaṇaṃ vuttaṃ.
તત્થ ઉલ્લિખિતમત્તેનાતિ દીઘતો ચ પુથુલતો ચ પમાણગ્ગહણમત્તેન. પમાણઞ્હિ ગણ્હન્તો તસ્સ તસ્સ પદેસસ્સ સઞ્જાનનત્થં નખાદીહિ વા પરિચ્છેદં દસ્સેન્તો ઉલ્લિખતિ, નલાટાદીસુ વા ઘંસતિ, તસ્મા તં પમાણગ્ગહણં ‘‘ઉલ્લિખિતમત્ત’’ન્તિ વુચ્ચતિ. ધોવનમત્તેનાતિ કથિનદુસ્સધોવનમત્તેન. ચીવરવિચારણમત્તેનાતિ ‘‘પઞ્ચકં વા સત્તકં વા નવકં વા એકાદસકં વા હોતૂ’’તિ એવં વિચારિતમત્તેન. છેદનમત્તેનાતિ યથાવિચારિતસ્સ વત્થસ્સ છેદનમત્તેન. બન્ધનમત્તેનાતિ મોઘસુત્તકારોપનમત્તેન. ઓવટ્ટિયકરણમત્તેનાતિ મોઘસુત્તકાનુસારેન દીઘસિબ્બિતમત્તેન. કણ્ડુસકરણમત્તેનાતિ મુદ્ધિયપત્તબન્ધનમત્તેન. દળ્હીકમ્મકરણમત્તેનાતિ દ્વે ચિમિલિકાયો એકતો કત્વા સિબ્બિતમત્તેન. અથ વા પઠમચિમિલિકા ઘટેત્વા ઠપિતા હોતિ, કથિનસાટકં તસ્સા કુચ્છિચિમિલિકં કત્વા સિબ્બિતમત્તેનાતિપિ અત્થો. મહાપચ્ચરિયં ‘‘પકતિચીવરસ્સ ઉપસ્સયદાનેના’’તિ વુત્તં. કુરુન્દિયં પન ‘‘પકતિપત્તબદ્ધચીવરં દુપટ્ટં કાતું કુચ્છિચિમિલિકં અલ્લિયાપનમત્તેના’’તિ વુત્તં. અનુવાતકરણમત્તેનાતિ પિટ્ઠિઅનુવાતારોપનમત્તેન. પરિભણ્ડકરણમત્તેનાતિ કુચ્છિઅનઉવાતારોપનમત્તેન. ઓવદ્ધેય્યકરણમત્તેનાતિ આગન્તુકપત્તારોપનમત્તેન . કથિનચીવરતો વા પત્તં ગહેત્વા અઞ્ઞસ્મિં અકથિનચીવરે પત્તારોપનમત્તેન.
Tattha ullikhitamattenāti dīghato ca puthulato ca pamāṇaggahaṇamattena. Pamāṇañhi gaṇhanto tassa tassa padesassa sañjānanatthaṃ nakhādīhi vā paricchedaṃ dassento ullikhati, nalāṭādīsu vā ghaṃsati, tasmā taṃ pamāṇaggahaṇaṃ ‘‘ullikhitamatta’’nti vuccati. Dhovanamattenāti kathinadussadhovanamattena. Cīvaravicāraṇamattenāti ‘‘pañcakaṃ vā sattakaṃ vā navakaṃ vā ekādasakaṃ vā hotū’’ti evaṃ vicāritamattena. Chedanamattenāti yathāvicāritassa vatthassa chedanamattena. Bandhanamattenāti moghasuttakāropanamattena. Ovaṭṭiyakaraṇamattenāti moghasuttakānusārena dīghasibbitamattena. Kaṇḍusakaraṇamattenāti muddhiyapattabandhanamattena. Daḷhīkammakaraṇamattenāti dve cimilikāyo ekato katvā sibbitamattena. Atha vā paṭhamacimilikā ghaṭetvā ṭhapitā hoti, kathinasāṭakaṃ tassā kucchicimilikaṃ katvā sibbitamattenātipi attho. Mahāpaccariyaṃ ‘‘pakaticīvarassa upassayadānenā’’ti vuttaṃ. Kurundiyaṃ pana ‘‘pakatipattabaddhacīvaraṃ dupaṭṭaṃ kātuṃ kucchicimilikaṃ alliyāpanamattenā’’ti vuttaṃ. Anuvātakaraṇamattenāti piṭṭhianuvātāropanamattena. Paribhaṇḍakaraṇamattenāti kucchianauvātāropanamattena. Ovaddheyyakaraṇamattenāti āgantukapattāropanamattena . Kathinacīvarato vā pattaṃ gahetvā aññasmiṃ akathinacīvare pattāropanamattena.
કમ્બલમદ્દનમત્તેનાતિ એકવારંયેવ રજને પક્ખિત્તેન દન્તવણ્ણેન પણ્ડુપલાસવણ્ણેન વા. સચે પન સકિં વા દ્વિક્ખત્તું વા રત્તમ્પિ સારુપ્પં હોતિ, વટ્ટતિ. નિમિત્તકતેનાતિ ‘‘ઇમિના દુસ્સેન કથિનં અત્થરિસ્સામી’’તિ એવં નિમિત્તકતેન. એત્તકમેવ હિ પરિવારે વુત્તં. અટ્ઠકથાસુ પન ‘‘અયં સાટકો સુન્દરો, સક્કા ઇમિના કથિનં અત્થરિતુ’ન્તિ એવં નિમિત્તકમ્મં કત્વા લદ્ધેના’’તિ વુત્તં. પરિકથાકતેનાતિ ‘‘કથિનં નામ દાતું વટ્ટતિ, કથિનદાયકો બહું પુઞ્ઞં પસવતી’’તિ એવં પરિકથાય ઉપ્પાદિતેન. કથિનં નામ અતિઉક્કટ્ઠં વટ્ટતિ, માતરમ્પિ વિઞ્ઞાપેતું ન વટ્ટતિ, આકાસતો ઓતિણ્ણસદિસમેવ વટ્ટતીતિ. કુક્કુકતેનાતિ તાવકાલિકેન. સન્નિધિકતેનાતિ એત્થ દુવિધો સન્નિધિ કરણસન્નિધિ ચ નિચયસન્નિધિ ચ. તત્થ તદહેવ અકત્વા ઠપેત્વા કરણં કરણસન્નિધિ. સઙ્ઘો અજ્જ કથિનદુસ્સં લભિત્વા પુનદિવસે દેતિ, અયં નિચયસન્નિધિ.
Kambalamaddanamattenāti ekavāraṃyeva rajane pakkhittena dantavaṇṇena paṇḍupalāsavaṇṇena vā. Sace pana sakiṃ vā dvikkhattuṃ vā rattampi sāruppaṃ hoti, vaṭṭati. Nimittakatenāti ‘‘iminā dussena kathinaṃ attharissāmī’’ti evaṃ nimittakatena. Ettakameva hi parivāre vuttaṃ. Aṭṭhakathāsu pana ‘‘ayaṃ sāṭako sundaro, sakkā iminā kathinaṃ attharitu’nti evaṃ nimittakammaṃ katvā laddhenā’’ti vuttaṃ. Parikathākatenāti ‘‘kathinaṃ nāma dātuṃ vaṭṭati, kathinadāyako bahuṃ puññaṃ pasavatī’’ti evaṃ parikathāya uppāditena. Kathinaṃ nāma atiukkaṭṭhaṃ vaṭṭati, mātarampi viññāpetuṃ na vaṭṭati, ākāsato otiṇṇasadisameva vaṭṭatīti. Kukkukatenāti tāvakālikena. Sannidhikatenāti ettha duvidho sannidhi karaṇasannidhi ca nicayasannidhi ca. Tattha tadaheva akatvā ṭhapetvā karaṇaṃ karaṇasannidhi. Saṅgho ajja kathinadussaṃ labhitvā punadivase deti, ayaṃ nicayasannidhi.
નિસ્સગ્ગિયેનાતિ રત્તિનિસ્સગ્ગિયેન. પરિવારેપિ વુત્તં – ‘‘નિસ્સગ્ગિયં નામ કરિયમાને અરુણં ઉટ્ઠહતી’’તિ. અકપ્પકતેનાતિ અનાદિન્નકપ્પબિન્દુના. અઞ્ઞત્ર સઙ્ઘાટિયાતિઆદીસુ ઠપેત્વા સઙ્ઘાટિઉત્તરાસઙ્ગઅન્તરવાસકે અઞ્ઞેન પચ્ચત્થરણાદિના અત્થતં અનત્થતં હોતીતિ. અઞ્ઞત્ર પઞ્ચકેન વા અતિરેકપઞ્ચકેન વાતિ પઞ્ચ વા અતિરેકાનિ વા ખણ્ડાનિ કત્વા મહામણ્ડલઅડ્ઢમણ્ડલાનિ દસ્સેત્વા કતેનેવ વટ્ટતિ. એવઞ્હિ સમણ્ડલિકતં હોતિ, તં ઠપેત્વા અઞ્ઞેન અચ્છિન્નકેન વા દ્વત્તિચતુખણ્ડેન વા ન વટ્ટતિ. અઞ્ઞત્ર પુગ્ગલસ્સ અત્થારાતિ પુગ્ગલસ્સ અત્થારં ઠપેત્વા ન અઞ્ઞેન સઙ્ઘસ્સ વા ગણસ્સ વા અત્થારેન અત્થતં હોતિ. નિસ્સીમટ્ઠો અનુમોદતીતિ બહિઉપચારસીમાય ઠિતો અનુમોદતિ.
Nissaggiyenāti rattinissaggiyena. Parivārepi vuttaṃ – ‘‘nissaggiyaṃ nāma kariyamāne aruṇaṃ uṭṭhahatī’’ti. Akappakatenāti anādinnakappabindunā. Aññatra saṅghāṭiyātiādīsu ṭhapetvā saṅghāṭiuttarāsaṅgaantaravāsake aññena paccattharaṇādinā atthataṃ anatthataṃ hotīti. Aññatra pañcakena vā atirekapañcakena vāti pañca vā atirekāni vā khaṇḍāni katvā mahāmaṇḍalaaḍḍhamaṇḍalāni dassetvā kateneva vaṭṭati. Evañhi samaṇḍalikataṃ hoti, taṃ ṭhapetvā aññena acchinnakena vā dvatticatukhaṇḍena vā na vaṭṭati. Aññatra puggalassa atthārāti puggalassa atthāraṃ ṭhapetvā na aññena saṅghassa vā gaṇassa vā atthārena atthataṃ hoti. Nissīmaṭṭho anumodatīti bahiupacārasīmāya ṭhito anumodati.
૩૦૯. અહતેનાતિ અપરિભુત્તેન. અહતકપ્પેનાતિ અહતસદિસેન એકવારં વા દ્વિક્ખત્તું વા ધોતેન. પિલોતિકાયાતિ હતવત્થકસાટકેન . પંસુકૂલેનાતિ તેવીસતિયા ખેત્તેસુ ઉપ્પન્નપંસુકૂલેન. પંસુકૂલિકભિક્ખુના ચોળકભિક્ખં આહિણ્ડિત્વા લદ્ધચોળકેહિ કતચીવરેનાતિપિ કુરુન્દિમહાપચ્ચરીસુ વુત્તં. પાપણિકેનાતિ આપણદ્વારે પતિતપિલોતિકં ગહેત્વા કથિનત્થાય દેતિ, તેનાપિ વટ્ટતીતિ અત્થો. સેસં વુત્તવિપલ્લાસેનેવ વેદિતબ્બં. ઇમસ્મિં પન ઠાને ‘‘સહ કથિનસ્સ અત્થારા કતિ ધમ્મા જાયન્તી’’તિઆદિ બહુઅટ્ઠકથાસુ વુત્તં, તં સબ્બં પરિવારે પાળિઆરૂળ્હમેવ, તસ્મા તત્થ આગતનયેનેવ વેદિતબ્બં. ન હિ તેન ઇધ અવુચ્ચમાનેન કથિનત્થારકસ્સ કિઞ્ચિ પરિહાયતિ.
309.Ahatenāti aparibhuttena. Ahatakappenāti ahatasadisena ekavāraṃ vā dvikkhattuṃ vā dhotena. Pilotikāyāti hatavatthakasāṭakena . Paṃsukūlenāti tevīsatiyā khettesu uppannapaṃsukūlena. Paṃsukūlikabhikkhunā coḷakabhikkhaṃ āhiṇḍitvā laddhacoḷakehi katacīvarenātipi kurundimahāpaccarīsu vuttaṃ. Pāpaṇikenāti āpaṇadvāre patitapilotikaṃ gahetvā kathinatthāya deti, tenāpi vaṭṭatīti attho. Sesaṃ vuttavipallāseneva veditabbaṃ. Imasmiṃ pana ṭhāne ‘‘saha kathinassa atthārā kati dhammā jāyantī’’tiādi bahuaṭṭhakathāsu vuttaṃ, taṃ sabbaṃ parivāre pāḷiārūḷhameva, tasmā tattha āgatanayeneva veditabbaṃ. Na hi tena idha avuccamānena kathinatthārakassa kiñci parihāyati.
૩૧૦. એવં કથિનત્થારં દસ્સેત્વા ઇદાનિ ઉબ્ભારં દસ્સેતું કથઞ્ચ ભિક્ખવે ઉબ્ભતં હોતિ કથિનન્તિઆદિમાહ. તત્થ માતિકાતિ માતરો; જનેત્તિયોતિ અત્થો. કથિનુબ્ભારઞ્હિ એતા અટ્ઠ જનેત્તિયો. તાસુ પક્કમનં અન્તો અસ્સાતિ પક્કમનન્તિકા. એવં સેસાપિ વેદિતબ્બા.
310. Evaṃ kathinatthāraṃ dassetvā idāni ubbhāraṃ dassetuṃ kathañca bhikkhave ubbhataṃ hoti kathinantiādimāha. Tattha mātikāti mātaro; janettiyoti attho. Kathinubbhārañhi etā aṭṭha janettiyo. Tāsu pakkamanaṃ anto assāti pakkamanantikā. Evaṃ sesāpi veditabbā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૧૮૭. કથિનાનુજાનના • 187. Kathinānujānanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / કથિનાનુજાનનકથાવણ્ણના • Kathinānujānanakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / કથિનાનુજાનનકથાવણ્ણના • Kathinānujānanakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / કથિનાનુજાનનકથાવણ્ણના • Kathinānujānanakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૧૮૭. કથિનાનુજાનનકથા • 187. Kathinānujānanakathā