Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિનયાલઙ્કાર-ટીકા • Vinayālaṅkāra-ṭīkā |
૨૯. કથિનત્થારવિનિચ્છયકથા
29. Kathinatthāravinicchayakathā
૨૨૬. એવં ચતુપચ્ચયભાજનવિનિચ્છયં કથેત્વા ઇદાનિ કથિનવિનિચ્છયં કથેતુમાહ ‘‘કથિનન્તિ એત્થ પના’’તિઆદિ. તત્થ કથિનન્તિ કતમં કથિનં? સમૂહપઞ્ઞત્તિ. ન હિ પરમત્થતો કથિનં નામ એકો ધમ્મો અત્થિ, પુરિમવસ્સંવુત્થા ભિક્ખૂ, અનૂનપઞ્ચવગ્ગસઙ્ઘો, ચીવરમાસો, ધમ્મેન સમેન ઉપ્પન્નચીવરન્તિઆદીસુ યેસુ નામરૂપેસુ સમુપ્પજ્જમાનેસુ તેસં નામરૂપધમ્માનં સમૂહસમવાયસઙ્ખાતં સમૂહપઞ્ઞત્તિમત્તમેવ કથિનં. અયમત્થો કથં જાનિતબ્બોતિ? ‘‘તેસઞ્ઞેવ ધમ્માનં સઙ્ગહો સમવાયો નામં નામકમ્મં નામધેય્યં નિરુત્તિ બ્યઞ્જનં અભિલાપો, યદિદં કથિન’’ન્તિ પરિવારપાળિયં (પરિ॰ ૪૧૨) આગતત્તા ચ, ‘‘તેસઞ્ઞેવ ધમ્માનન્તિ યેસુ રૂપાદિધમ્મેસુ સતિ કથિનં નામ હોતિ, તેસં સમોધાનં મિસ્સીભાવો. નામં નામકમ્મન્તિઆદિના પન ‘કથિન’ન્તિ ઇદં બહૂસુ ધમ્મેસુ નામમત્તં, ન પરમત્થતો એકો ધમ્મો અત્થીતિ દસ્સેતી’’તિ અટ્ઠકથાયં (પરિ॰ અટ્ઠ॰ ૪૧૨) આગતત્તા ચ, ‘‘યેસુ રૂપાદિધમ્મેસૂતિ પુરિમવસ્સંવુત્થા ભિક્ખૂ, પઞ્ચહિ અનૂનો સઙ્ઘો, ચીવરમાસો, ધમ્મેન સમેન સમુપ્પન્નં ચીવરન્તિ એવમાદીસુ યેસુ રૂપારૂપધમ્મેસુ. સતીતિ સન્તેસુ. મિસ્સીભાવોતિ સંસગ્ગતા સમૂહપઞ્ઞત્તિમત્તં. તેનાહ ન પરમત્થતો એકો ધમ્મો અત્થીતિ દસ્સેતી’’તિ વિમતિવિનોદનિયં (વિ॰ વિ॰ ટી॰ પરિવાર ૨.૪૧૨) આગતત્તા ચ જાનિતબ્બોતિ.
226. Evaṃ catupaccayabhājanavinicchayaṃ kathetvā idāni kathinavinicchayaṃ kathetumāha ‘‘kathinanti ettha panā’’tiādi. Tattha kathinanti katamaṃ kathinaṃ? Samūhapaññatti. Na hi paramatthato kathinaṃ nāma eko dhammo atthi, purimavassaṃvutthā bhikkhū, anūnapañcavaggasaṅgho, cīvaramāso, dhammena samena uppannacīvarantiādīsu yesu nāmarūpesu samuppajjamānesu tesaṃ nāmarūpadhammānaṃ samūhasamavāyasaṅkhātaṃ samūhapaññattimattameva kathinaṃ. Ayamattho kathaṃ jānitabboti? ‘‘Tesaññeva dhammānaṃ saṅgaho samavāyo nāmaṃ nāmakammaṃ nāmadheyyaṃ nirutti byañjanaṃ abhilāpo, yadidaṃ kathina’’nti parivārapāḷiyaṃ (pari. 412) āgatattā ca, ‘‘tesaññeva dhammānanti yesu rūpādidhammesu sati kathinaṃ nāma hoti, tesaṃ samodhānaṃ missībhāvo. Nāmaṃ nāmakammantiādinā pana ‘kathina’nti idaṃ bahūsu dhammesu nāmamattaṃ, na paramatthato eko dhammo atthīti dassetī’’ti aṭṭhakathāyaṃ (pari. aṭṭha. 412) āgatattā ca, ‘‘yesu rūpādidhammesūti purimavassaṃvutthā bhikkhū, pañcahi anūno saṅgho, cīvaramāso, dhammena samena samuppannaṃ cīvaranti evamādīsu yesu rūpārūpadhammesu. Satīti santesu. Missībhāvoti saṃsaggatā samūhapaññattimattaṃ. Tenāha na paramatthato eko dhammo atthīti dassetī’’ti vimativinodaniyaṃ (vi. vi. ṭī. parivāra 2.412) āgatattā ca jānitabboti.
કેનટ્ઠેન કથિનન્તિ? થિરટ્ઠેન. કસ્મા થિરન્તિ? અનામન્તચારઅસમાદાનચારગણભોજનયાવદત્થચીવરયોચતત્થચીવરુપ્પાદસઙ્ખાતે પઞ્ચાનિસંસે અન્તોકરણસમત્થતાય. વુત્તઞ્હિ સારત્થદીપનિયં (સારત્થ॰ ટી॰ મહાવગ્ગ ૩.૩૦૬) ‘‘પઞ્ચાનિસંસે અન્તોકરણસમત્થતાય થિરન્તિ અત્થો’’તિ, તથા વિમતિવિનોદનિયં (વિ॰ વિ॰ ટી॰ મહાવગ્ગ ૨.૩૦૬) વજિરબુદ્ધિટીકાયઞ્ચ (વજિર॰ ટી॰ મહાવગ્ગ ૩૦૬). અથ વા કેનટ્ઠેન કથિનન્તિ? સઙ્ગણ્હનટ્ઠેન. કથં સઙ્ગણ્હાતીતિ? પઞ્ચાનિસંસે અઞ્ઞત્થ ગન્તું અદત્વા સઙ્ગણ્હાતિ સઙ્ખિપિત્વા ગણ્હાતિ. વુત્તઞ્હિ વિનયત્થમઞ્જૂસાયં (કઙ્ખા॰ અભિ॰ ટી॰ કથિનસિક્ખાપદવણ્ણના) ‘‘પઞ્ચાનિસંસે અઞ્ઞત્થ ગન્તું અદત્વા સઙ્ગણ્હનટ્ઠેન કથિન’’ન્તિ.
Kenaṭṭhena kathinanti? Thiraṭṭhena. Kasmā thiranti? Anāmantacāraasamādānacāragaṇabhojanayāvadatthacīvarayocatatthacīvaruppādasaṅkhāte pañcānisaṃse antokaraṇasamatthatāya. Vuttañhi sāratthadīpaniyaṃ (sārattha. ṭī. mahāvagga 3.306) ‘‘pañcānisaṃse antokaraṇasamatthatāya thiranti attho’’ti, tathā vimativinodaniyaṃ (vi. vi. ṭī. mahāvagga 2.306) vajirabuddhiṭīkāyañca (vajira. ṭī. mahāvagga 306). Atha vā kenaṭṭhena kathinanti? Saṅgaṇhanaṭṭhena. Kathaṃ saṅgaṇhātīti? Pañcānisaṃse aññattha gantuṃ adatvā saṅgaṇhāti saṅkhipitvā gaṇhāti. Vuttañhi vinayatthamañjūsāyaṃ (kaṅkhā. abhi. ṭī. kathinasikkhāpadavaṇṇanā) ‘‘pañcānisaṃse aññattha gantuṃ adatvā saṅgaṇhanaṭṭhena kathina’’nti.
કથિન-સદ્દો કાય ધાતુયા કેન પચ્ચયેન સિજ્ઝતીતિ? ટીકાચરિયા ધાતુપચ્ચયે અચિન્તેત્વા અનિપ્ફન્નપાટિપદિકવસેનેવ વણ્ણેન્તિ, તસ્મા અયં સદ્દો રુળ્હીસુદ્ધનામભૂતો અનિપ્ફન્નપાટિપદિકસદ્દોતિ વુચ્ચતિ. કથં વિઞ્ઞાયતીતિ ચે? તીસુપિ વિનયટીકાસુ (સારત્થ॰ ટી॰ મહાવગ્ગ ૩.૩૦૬; વિ॰ વિ॰ ટી॰ મહાવગ્ગ ૨.૩૦૬; વજિર॰ ટી॰ મહાવગ્ગ ૩૦૬; કઙ્ખા॰ અભિ॰ ટી॰ કથિનસિક્ખાપદવણ્ણના) ‘‘થિરન્તિ અત્થો’’ ઇચ્ચેવ વણ્ણિતત્તા. પઞ્ચાનિસંસે અન્તોકરણસમત્થતાયાતિ પન થિરતા ચસ્સ હેતુપદમેવ. અથ વા કથિન-સદ્દો કથધાતુયા ઇનપચ્ચયેન સિજ્ઝતિ. કથં? કથ સઙ્ગહણેતિમસ્સ લદ્ધધાતુસઞ્ઞાદિસ્સ પઞ્ચાનિસંસે અઞ્ઞત્થ ગન્તું અદત્વા સઙ્ગણ્હાતીતિ અત્થે ‘‘ઇન સબ્બત્થા’’તિ યોગવિભાગેન વા ‘‘સુપતો ચા’’તિ એત્થ ચ-સદ્દેન વા ઇનપચ્ચયં કત્વા પરક્ખરં નેત્વા કથિનસદ્દતો સ્યુપ્પત્તાદિમ્હિ કતે રૂપં. કથં વિઞ્ઞાયતીતિ ચે? ‘‘સઙ્ગણ્હનટ્ઠેના’’તિ વુત્તં કઙ્ખાવિતરણીટીકાપાઠં નિસ્સાય વિઞ્ઞાયતિ. અથ વા કઠ કિચ્છજીવનેતિ ધાતુતો ઇનપચ્ચયં કત્વા સિજ્ઝતિ. અયમત્થો ‘‘કઠ કિચ્છજીવને, મુદ્ધજદુતિયન્તો ધાતુ, ઇનો’’તિ અભિધાનપ્પદીપિકાટીકાયં વુત્તત્તા વિઞ્ઞાયતિ.
Kathina-saddo kāya dhātuyā kena paccayena sijjhatīti? Ṭīkācariyā dhātupaccaye acintetvā anipphannapāṭipadikavaseneva vaṇṇenti, tasmā ayaṃ saddo ruḷhīsuddhanāmabhūto anipphannapāṭipadikasaddoti vuccati. Kathaṃ viññāyatīti ce? Tīsupi vinayaṭīkāsu (sārattha. ṭī. mahāvagga 3.306; vi. vi. ṭī. mahāvagga 2.306; vajira. ṭī. mahāvagga 306; kaṅkhā. abhi. ṭī. kathinasikkhāpadavaṇṇanā) ‘‘thiranti attho’’ icceva vaṇṇitattā. Pañcānisaṃse antokaraṇasamatthatāyāti pana thiratā cassa hetupadameva. Atha vā kathina-saddo kathadhātuyā inapaccayena sijjhati. Kathaṃ? Katha saṅgahaṇetimassa laddhadhātusaññādissa pañcānisaṃse aññattha gantuṃ adatvā saṅgaṇhātīti atthe ‘‘ina sabbatthā’’ti yogavibhāgena vā ‘‘supato cā’’ti ettha ca-saddena vā inapaccayaṃ katvā parakkharaṃ netvā kathinasaddato syuppattādimhi kate rūpaṃ. Kathaṃ viññāyatīti ce? ‘‘Saṅgaṇhanaṭṭhenā’’ti vuttaṃ kaṅkhāvitaraṇīṭīkāpāṭhaṃ nissāya viññāyati. Atha vā kaṭha kicchajīvaneti dhātuto inapaccayaṃ katvā sijjhati. Ayamattho ‘‘kaṭha kicchajīvane, muddhajadutiyanto dhātu, ino’’ti abhidhānappadīpikāṭīkāyaṃ vuttattā viññāyati.
બહૂ પન પણ્ડિતા ઇમં પાઠંયેવ ગહેત્વા ‘‘કથિન-સદ્દો મુદ્ધજદુતિયન્તોયેવ હોતિ, ન દન્તજો’’તિ વદન્તિ ચેવ લિખન્તિ ચ, ન પનેવં એકન્તતો વત્તબ્બં. કસ્મા? અભિધાનપ્પદીપિકાટીકાયં કક્ખળપરિયાયં ગુણસદ્દભૂતં કઠિનસદ્દં સન્ધાય વુત્તં, ન સાસનવોહારતો નામસદ્દભૂતં. તેનેવાહ ‘‘પઞ્ચકં કક્ખળે’’તિ. અનેકેસુ પન પાળિઅટ્ઠકથાદિપોત્થકેસુ જિનસાસનવોહારતો નામસદ્દભૂતો કથિન-સદ્દો દન્તજોયેવ યેભુય્યેન પઞ્ઞાયતિ , તેનેવ ચ કારણેન અભિધાનપ્પદીપિકાટીકાયમ્પિ વણ્ણવિપરિયાયે કથિનન્તિપિ વુત્તં. અથ વા કત્થ સિલાઘાયન્તિ ધાતુતો ઇનપચ્ચયં કત્વા સસંયોગત્થકારં નિસંયોગં કત્વા સિજ્ઝતિ. અયમત્થો સિલાઘાદિસુત્તસ્સ વુત્તિયં ‘‘સિલાઘ કત્થને’’તિ વચનતો, સદ્દનીતિયઞ્ચ ‘‘કત્થનં પસંસન’’ન્તિ વણ્ણિતત્તા ચ વિઞ્ઞાયતિ. ઇદઞ્ચ વચનં ‘‘ઇદઞ્હિ કથિનવત્તં નામ બુદ્ધપ્પસત્થ’’ન્તિ અટ્ઠકથાવચનેન (મહાવ॰ અટ્ઠ॰ ૩૦૬) સમેતિ. આચરિયા પન ‘‘કઠધાતુ ઇનપચ્ચયો’’તિ વિકપ્પેત્વા ‘‘કઠ સમત્થને’’તિ અત્થં વદન્તિ, તં ટીકાસુ (સારત્થ॰ ટી॰ મહાવગ્ગ ૩.૩૦૬; વિ॰ વિ॰ ટી॰ મહાવગ્ગ ૨.૩૦૬; વજિર॰ ટી॰ મહાવગ્ગ ૩૦૬; કઙ્ખા॰ અભિ॰ ટી॰ કથિનસિક્ખાપદવણ્ણના) ‘‘થિરન્તિ અત્થો’’તિ વચનં અનપેક્ખિત્વા ‘‘પઞ્ચાનિસંસે અન્તોકરણસમત્થતાયા’’તિ હેતુમેવ અત્થભાવેન ગહેત્વા વુત્તં સિયા, તં પન થિરભાવસ્સ હેતુયેવ.
Bahū pana paṇḍitā imaṃ pāṭhaṃyeva gahetvā ‘‘kathina-saddo muddhajadutiyantoyeva hoti, na dantajo’’ti vadanti ceva likhanti ca, na panevaṃ ekantato vattabbaṃ. Kasmā? Abhidhānappadīpikāṭīkāyaṃ kakkhaḷapariyāyaṃ guṇasaddabhūtaṃ kaṭhinasaddaṃ sandhāya vuttaṃ, na sāsanavohārato nāmasaddabhūtaṃ. Tenevāha ‘‘pañcakaṃ kakkhaḷe’’ti. Anekesu pana pāḷiaṭṭhakathādipotthakesu jinasāsanavohārato nāmasaddabhūto kathina-saddo dantajoyeva yebhuyyena paññāyati , teneva ca kāraṇena abhidhānappadīpikāṭīkāyampi vaṇṇavipariyāye kathinantipi vuttaṃ. Atha vā kattha silāghāyanti dhātuto inapaccayaṃ katvā sasaṃyogatthakāraṃ nisaṃyogaṃ katvā sijjhati. Ayamattho silāghādisuttassa vuttiyaṃ ‘‘silāgha katthane’’ti vacanato, saddanītiyañca ‘‘katthanaṃ pasaṃsana’’nti vaṇṇitattā ca viññāyati. Idañca vacanaṃ ‘‘idañhi kathinavattaṃ nāma buddhappasattha’’nti aṭṭhakathāvacanena (mahāva. aṭṭha. 306) sameti. Ācariyā pana ‘‘kaṭhadhātu inapaccayo’’ti vikappetvā ‘‘kaṭha samatthane’’ti atthaṃ vadanti, taṃ ṭīkāsu (sārattha. ṭī. mahāvagga 3.306; vi. vi. ṭī. mahāvagga 2.306; vajira. ṭī. mahāvagga 306; kaṅkhā. abhi. ṭī. kathinasikkhāpadavaṇṇanā) ‘‘thiranti attho’’ti vacanaṃ anapekkhitvā ‘‘pañcānisaṃse antokaraṇasamatthatāyā’’ti hetumeva atthabhāvena gahetvā vuttaṃ siyā, taṃ pana thirabhāvassa hetuyeva.
કથં વિગ્ગહો કાતબ્બોતિ? અયં કથિન-સદ્દો ચતૂસુ પદેસુ નામપદં, પઞ્ચસુ નામેસુ સુદ્ધનામં, ચતૂસુ સુદ્ધનામેસુ રુળ્હીસુદ્ધનામં, દ્વીસુ પાટિપદિકસદ્દેસુ અનિપ્ફન્નપાટિપદિકસદ્દઓ, તસ્મા વિગ્ગહો ન કાતબ્બો. વુત્તઞ્હિ –
Kathaṃ viggaho kātabboti? Ayaṃ kathina-saddo catūsu padesu nāmapadaṃ, pañcasu nāmesu suddhanāmaṃ, catūsu suddhanāmesu ruḷhīsuddhanāmaṃ, dvīsu pāṭipadikasaddesu anipphannapāṭipadikasaddao, tasmā viggaho na kātabbo. Vuttañhi –
‘‘રુળ્હીખ્યાતં નિપાતઞ્ચુ-પસગ્ગાલપનં તથા;
‘‘Ruḷhīkhyātaṃ nipātañcu-pasaggālapanaṃ tathā;
સબ્બનામિકમેતેસુ, ન કતો વિગ્ગહો છસૂ’’તિ.
Sabbanāmikametesu, na kato viggaho chasū’’ti.
અયમત્થો ‘‘કથિનન્તિ…પે॰… થિરન્તિ અત્થો’’તિ ટીકાસુ (સારત્થ॰ ટી॰ મહાવગ્ગ ૩.૩૦૬; વિ॰ વિ॰ ટી॰ મહાવગ્ગ ૨.૩૦૬; વજિર॰ ટી॰ મહાવગ્ગ ૩૦૬; કઙ્ખા॰ અભિ॰ ટી॰ કથિનસિક્ખાપદવણ્ણના) વચનતો વિઞ્ઞાયતિ. અથ વા પઞ્ચાનિસંસે અઞ્ઞત્થ ગન્તું અદત્વા કથતિ સઙ્ગણ્હાતીતિ કથિનં, અયં વચનત્થો યથાવુત્તવિનયત્થમઞ્જૂસાપાઠવસેન (કઙ્ખા॰ અભિ॰ ટી॰ કથિનસિક્ખાપદવણ્ણના) વિઞ્ઞાયતિ. અથ વા કઠતિ કિચ્છેન જીવતીતિ કથિનો, રુક્ખો, તસ્સ એસોતિ કથિનો, થિરભાવો, સો એતસ્સ અત્થીતિ કથિનં, પઞ્ઞત્તિજાતં ઠ-કારસ્સ થ-કારં કત્વા કથિનન્તિ વુત્તં. અયં નયો ‘‘કઠ કિચ્છજીવને’’તિ ધાત્વત્થસંવણ્ણનાય ચ ‘‘પઞ્ચાનિસંસે અન્તોકરણસમત્થતાય થિરન્તિ અત્થો’’તિ ટીકાવચનેન (સારત્થ॰ ટી॰ મહાવગ્ગ ૩.૩૦૬; વિ॰ વિ॰ ટી॰ મહાવગ્ગ ૨.૩૦૬; વજિર॰ ટી॰ મહાવગ્ગ ૩૦૬; કઙ્ખા॰ અભિ॰ કથિનસિક્ખાપદવણ્ણના) ચ સમેતીતિ દટ્ઠબ્બો. અથ વા કથીયતે સિલાઘતે પસંસીયતે બુદ્ધાદીહીતિ કથિનં, અયં નયો ‘‘કત્થ સિલાઘાય’’ન્તિ ધાત્વત્થસંવણ્ણનાય ચ ‘‘ઇદઞ્હિ કથિનવત્તં નામ બુદ્ધપ્પસત્થ’’ન્તિ (મહાવ॰ અટ્ઠ॰ ૩૦૬) અટ્ઠકથાવચનેન ચ સમેતીતિ દટ્ઠબ્બો.
Ayamattho ‘‘kathinanti…pe… thiranti attho’’ti ṭīkāsu (sārattha. ṭī. mahāvagga 3.306; vi. vi. ṭī. mahāvagga 2.306; vajira. ṭī. mahāvagga 306; kaṅkhā. abhi. ṭī. kathinasikkhāpadavaṇṇanā) vacanato viññāyati. Atha vā pañcānisaṃse aññattha gantuṃ adatvā kathati saṅgaṇhātīti kathinaṃ, ayaṃ vacanattho yathāvuttavinayatthamañjūsāpāṭhavasena (kaṅkhā. abhi. ṭī. kathinasikkhāpadavaṇṇanā) viññāyati. Atha vā kaṭhati kicchena jīvatīti kathino, rukkho, tassa esoti kathino, thirabhāvo, so etassa atthīti kathinaṃ, paññattijātaṃ ṭha-kārassa tha-kāraṃ katvā kathinanti vuttaṃ. Ayaṃ nayo ‘‘kaṭha kicchajīvane’’ti dhātvatthasaṃvaṇṇanāya ca ‘‘pañcānisaṃse antokaraṇasamatthatāya thiranti attho’’ti ṭīkāvacanena (sārattha. ṭī. mahāvagga 3.306; vi. vi. ṭī. mahāvagga 2.306; vajira. ṭī. mahāvagga 306; kaṅkhā. abhi. kathinasikkhāpadavaṇṇanā) ca sametīti daṭṭhabbo. Atha vā kathīyate silāghate pasaṃsīyate buddhādīhīti kathinaṃ, ayaṃ nayo ‘‘kattha silāghāya’’nti dhātvatthasaṃvaṇṇanāya ca ‘‘idañhi kathinavattaṃ nāma buddhappasattha’’nti (mahāva. aṭṭha. 306) aṭṭhakathāvacanena ca sametīti daṭṭhabbo.
એત્થ પન સઙ્ખેપરુચિત્તા આચરિયસ્સ સદ્દલક્ખણં અવિચારેત્વા અત્થમેવ પુચ્છં કત્વા વિસ્સજ્જેતું ‘‘કથિનં અત્થરિતું કે લભન્તિ, કે ન લભન્તી’’તિઆદિમાહ. તત્થ કે લભન્તીતિ કે સાધેન્તીતિ અત્થો. પઞ્ચ જના લભન્તીતિ પઞ્ચ જના સાધેન્તિ. કથિનદુસ્સસ્સ હિ દાયકા પચ્છિમકોટિયા ચત્તારો હોન્તિ, એકો પટિગ્ગાહકોતિ. ‘‘તત્ર, ભિક્ખવે, ય્વાયં ચતુવગ્ગો ભિક્ખુસઙ્ઘો ઠપેત્વા તીણિ કમ્માનિ ઉપસમ્પદં પવારણં અબ્ભાન’’ન્તિ ચમ્પેય્યક્ખન્ધકે (મહાવ॰ ૩૮૮) વુત્તત્તા ન પઞ્ચવગ્ગકરણીયન્તિ ગહેતબ્બં. પઠમપ્પવારણાય પવારિતાતિ ઇદં વસ્સચ્છેદં અકત્વા વસ્સંવુત્થભાવસન્દસ્સનત્થં વુત્તં અન્તરાયેન અપવારિતાનમ્પિ વુત્થવસ્સાનં કથિનત્થારસમ્ભવતો. તેનેવ ‘‘અપ્પવારિતા વા’’તિ અવત્વા ‘‘છિન્નવસ્સા વા પચ્છિમિકાય ઉપગતા વા ન લભન્તી’’તિ એત્તકમેવ વુત્તં. અઞ્ઞસ્મિં વિહારે વુત્થવસ્સાપિ ન લભન્તીતિ નાનાસીમાય અઞ્ઞસ્મિં વિહારે વુત્થવસ્સા ઇમસ્મિં વિહારે કથિનત્થારં ન લભન્તીતિ અત્થો. સબ્બેતિ છિન્નવસ્સાદયો, અનુપગતાપિ તત્થેવ સઙ્ગહિતા. આનિસંસન્તિ કથિનાનિસંસચીવરં. એકં અત્થતચીવરંયેવ હિ કથિનચીવરં નામ હોતિ, અવસેસાનિ ચીવરાનિ વા સાટકા વા કથિનાનિસંસાયેવ નામ. વક્ખતિ હિ ‘‘અવસેસકથિનાનિસંસે બલવવત્થાનિ વસ્સાવાસિકઠિતિકાય દાતબ્બાની’’તિ. (વિ॰ સઙ્ગ॰ અટ્ઠ॰ ૨૨૬) ઇતરેસન્તિ પુરિમિકાય ઉપગતાનં.
Ettha pana saṅkheparucittā ācariyassa saddalakkhaṇaṃ avicāretvā atthameva pucchaṃ katvā vissajjetuṃ ‘‘kathinaṃ attharituṃ ke labhanti, ke na labhantī’’tiādimāha. Tattha ke labhantīti ke sādhentīti attho. Pañca janā labhantīti pañca janā sādhenti. Kathinadussassa hi dāyakā pacchimakoṭiyā cattāro honti, eko paṭiggāhakoti. ‘‘Tatra, bhikkhave, yvāyaṃ catuvaggo bhikkhusaṅgho ṭhapetvā tīṇi kammāni upasampadaṃ pavāraṇaṃ abbhāna’’nti campeyyakkhandhake (mahāva. 388) vuttattā na pañcavaggakaraṇīyanti gahetabbaṃ. Paṭhamappavāraṇāya pavāritāti idaṃ vassacchedaṃ akatvā vassaṃvutthabhāvasandassanatthaṃ vuttaṃ antarāyena apavāritānampi vutthavassānaṃ kathinatthārasambhavato. Teneva ‘‘appavāritā vā’’ti avatvā ‘‘chinnavassā vā pacchimikāya upagatā vā na labhantī’’ti ettakameva vuttaṃ. Aññasmiṃ vihāre vutthavassāpi nalabhantīti nānāsīmāya aññasmiṃ vihāre vutthavassā imasmiṃ vihāre kathinatthāraṃ na labhantīti attho. Sabbeti chinnavassādayo, anupagatāpi tattheva saṅgahitā. Ānisaṃsanti kathinānisaṃsacīvaraṃ. Ekaṃ atthatacīvaraṃyeva hi kathinacīvaraṃ nāma hoti, avasesāni cīvarāni vā sāṭakā vā kathinānisaṃsāyeva nāma. Vakkhati hi ‘‘avasesakathinānisaṃse balavavatthāni vassāvāsikaṭhitikāya dātabbānī’’ti. (Vi. saṅga. aṭṭha. 226) itaresanti purimikāya upagatānaṃ.
સો ચે પચ્છિમિકાય ઉપસમ્પજ્જતિ, ગણપૂરકો ચેવ હોતિ, આનિસંસઞ્ચ લભતીતિ ઇમિના સામણેરાનં વસ્સૂપગમનં અનુઞ્ઞાતં હોતિ. સો હિ પુરિમિકાય વસ્સૂપગતત્તા આનિસંસં લભતિ, પચ્છિમિકાય પન ઉપસમ્પજ્જિતત્તા ગણપૂરકો હોતીતિ. સચે પુરિમિકાય ઉપગતા કથિનત્થારકુસલા ન હોન્તીતિઆદિના ‘‘અટ્ઠધમ્મકોવિદો ભિક્ખુ, કથિનત્થારમરહતી’’તિ વિનયવિનિચ્છયે (વિ॰ વિ॰ ૨૭૦૪) આગતત્તા સયં ચે અટ્ઠધમ્મકુસલો, સયમેવ અત્થરિતબ્બં. નો ચે, અઞ્ઞે અટ્ઠધમ્મકુસલે પરિયેસિત્વા નેતબ્બા, એવં અકત્વા કથિનં અત્થરિતું ન વટ્ટતીતિ દસ્સેતિ. કથિનં અત્થરાપેત્વાતિ સકારિતવચનેન તેહિ બાહિરતો આગતત્થેરેહિ સયં કથિનં ન અત્થરિતબ્બં, સબ્બપુબ્બકિચ્ચાદિકં સંવિદહિત્વા તે પુરિમિકાય વસ્સૂપગતા અન્તોસીમટ્ઠભિક્ખૂયેવ અત્થરાપેતબ્બાતિ દસ્સેતિ, અઞ્ઞથા અઞ્ઞો કથિનં અત્થરતિ, અઞ્ઞો આનિસંસં લભતીતિ આપજ્જતિ, ન પનેવં યુજ્જતિ. વક્ખતિ હિ ‘‘આનિસંસો પન ઇતરેસંયેવ હોતી’’તિ. દાનઞ્ચ ભુઞ્જિત્વાતિ ખાદનીયભોજનીયભૂતં અન્નપાનાદિદાનં ભુઞ્જિત્વા. ન હિ તે વત્થુદાનં લભન્તિ.
So ce pacchimikāya upasampajjati, gaṇapūrako ceva hoti, ānisaṃsañca labhatīti iminā sāmaṇerānaṃ vassūpagamanaṃ anuññātaṃ hoti. So hi purimikāya vassūpagatattā ānisaṃsaṃ labhati, pacchimikāya pana upasampajjitattā gaṇapūrako hotīti. Sace purimikāya upagatā kathinatthārakusalā na hontītiādinā ‘‘aṭṭhadhammakovido bhikkhu, kathinatthāramarahatī’’ti vinayavinicchaye (vi. vi. 2704) āgatattā sayaṃ ce aṭṭhadhammakusalo, sayameva attharitabbaṃ. No ce, aññe aṭṭhadhammakusale pariyesitvā netabbā, evaṃ akatvā kathinaṃ attharituṃ na vaṭṭatīti dasseti. Kathinaṃ attharāpetvāti sakāritavacanena tehi bāhirato āgatattherehi sayaṃ kathinaṃ na attharitabbaṃ, sabbapubbakiccādikaṃ saṃvidahitvā te purimikāya vassūpagatā antosīmaṭṭhabhikkhūyeva attharāpetabbāti dasseti, aññathā añño kathinaṃ attharati, añño ānisaṃsaṃ labhatīti āpajjati, na panevaṃ yujjati. Vakkhati hi ‘‘ānisaṃso pana itaresaṃyeva hotī’’ti. Dānañca bhuñjitvāti khādanīyabhojanīyabhūtaṃ annapānādidānaṃ bhuñjitvā. Na hi te vatthudānaṃ labhanti.
કથિનચીવરં દેમાતિ દાતું વટ્ટતીતિ એત્થ ‘‘સઙ્ઘસ્સ કથિનચીવરં દેમા’’તિ વત્તબ્બં. એવઞ્હિ સતિ ‘‘ઇદં સઙ્ઘસ્સ કથિનદુસ્સં ઉપ્પન્ન’’ન્તિ (મહાવ॰ ૩૦૭) કમ્મવાચાય સમેતિ. અથ ચ પન પુબ્બે કતપરિચયત્તા ‘‘સઙ્ઘસ્સા’’તિ અવુત્તેપિ સમ્પદાનં પાકટન્તિ કત્વા અવુત્તં સિયાતિ. એત્થેકે આચરિયા વદન્તિ ‘‘સઙ્ઘસ્સાતિ અવુત્તેપિ કાલે દિન્નં સઙ્ઘિકં હોતી’’તિ, તત્રેવં વત્તબ્બં ‘‘ન કાલે દિન્નં સબ્બં સઙ્ઘિકં હોતી’’તિ. કથં વિઞ્ઞાયતીતિ ચે? ‘‘યઞ્ચ કાલેપિ સઙ્ઘસ્સ વા ઇદં અકાલચીવરન્તિ, પુગ્ગલસ્સ વા ઇદં તુય્હં દમ્મીતિઆદિના નયેન દિન્નં, એતં અકાલચીવરં નામા’’તિ કઙ્ખાવિતરણિયં (કઙ્ખા॰ અટ્ઠ॰ અકાલચિવરસિક્ખાપદવણ્ણના) આગતત્તા પુગ્ગલિકમ્પિ હોતીતિ વિઞ્ઞાયતિ, તસ્મા પરમ્મુખાપિ નામં વત્વા સમ્મુખાપિ પાદમૂલે ઠપેત્વા દિન્નં પુગ્ગલિકમેવ હોતિ, ન સઙ્ઘિકં. વુત્તઞ્હેતં અટ્ઠકથાયં (મહાવ॰ અટ્ઠ॰ ૩૭૯) ‘‘પુગ્ગલસ્સ દેતીતિ ‘ઇમં ચીવરં ઇત્થન્નામસ્સ દમ્મી’તિ એવં પરમ્મુખા વા, પાદમૂલે ઠપેત્વા ‘ઇમં, ભન્તે, તુમ્હાકં દમ્મી’તિ એવં સમ્મુખા વા દેતી’’તિ. એવં પુગ્ગલિકે સતિ તં ચીવરં સઙ્ઘસ્સ ભાજેતબ્બં હોતિ વા ન હોતિ વાતિ? સો પુગ્ગલો અત્તનો સદ્ધિવિહારિકઅન્તેવાસિકભૂતસ્સ સઙ્ઘસ્સ વા અઞ્ઞસ્સ સહધમ્મિકસઙ્ઘસ્સ વા ભાજેતુકામો ભાજેય્ય, અભાજેતુકામો ‘‘ભાજેતૂ’’તિ ન કેનચિ વચનીયો. કથં વિઞ્ઞાયતીતિ ચે? ‘‘ન હિ પુગ્ગલસ્સ આદિસ્સ દિન્નં કેનચિ ભાજનીયં હોતી’’તિ ટીકાસુ આગમનતો વિઞ્ઞાયતિ. અથેકે આચરિયા એવં વદન્તિ ‘‘કથિનસ્સ એકં મૂલં સઙ્ઘોતિ (પરિ॰ ૪૦૮) વુત્તત્તા પુગ્ગલં ઉદ્દિસ્સ દિન્નેપિ સઙ્ઘાયત્તં સઙ્ઘિકં હોતિ. યથા કિં ‘સીમાય દમ્મિ, સેનાસનસ્સ દમ્મી’તિ વુત્તેપિ તં દાનં સઙ્ઘિકં હોતિ, યથા ચ ‘કથિનચીવરં દમ્મી’તિ વુત્તે સઙ્ઘિકં હોતી’’તિ.
Kathinacīvaraṃdemāti dātuṃ vaṭṭatīti ettha ‘‘saṅghassa kathinacīvaraṃ demā’’ti vattabbaṃ. Evañhi sati ‘‘idaṃ saṅghassa kathinadussaṃ uppanna’’nti (mahāva. 307) kammavācāya sameti. Atha ca pana pubbe kataparicayattā ‘‘saṅghassā’’ti avuttepi sampadānaṃ pākaṭanti katvā avuttaṃ siyāti. Ettheke ācariyā vadanti ‘‘saṅghassāti avuttepi kāle dinnaṃ saṅghikaṃ hotī’’ti, tatrevaṃ vattabbaṃ ‘‘na kāle dinnaṃ sabbaṃ saṅghikaṃ hotī’’ti. Kathaṃ viññāyatīti ce? ‘‘Yañca kālepi saṅghassa vā idaṃ akālacīvaranti, puggalassa vā idaṃ tuyhaṃ dammītiādinā nayena dinnaṃ, etaṃ akālacīvaraṃ nāmā’’ti kaṅkhāvitaraṇiyaṃ (kaṅkhā. aṭṭha. akālacivarasikkhāpadavaṇṇanā) āgatattā puggalikampi hotīti viññāyati, tasmā parammukhāpi nāmaṃ vatvā sammukhāpi pādamūle ṭhapetvā dinnaṃ puggalikameva hoti, na saṅghikaṃ. Vuttañhetaṃ aṭṭhakathāyaṃ (mahāva. aṭṭha. 379) ‘‘puggalassa detīti ‘imaṃ cīvaraṃ itthannāmassa dammī’ti evaṃ parammukhā vā, pādamūle ṭhapetvā ‘imaṃ, bhante, tumhākaṃ dammī’ti evaṃ sammukhā vā detī’’ti. Evaṃ puggalike sati taṃ cīvaraṃ saṅghassa bhājetabbaṃ hoti vā na hoti vāti? So puggalo attano saddhivihārikaantevāsikabhūtassa saṅghassa vā aññassa sahadhammikasaṅghassa vā bhājetukāmo bhājeyya, abhājetukāmo ‘‘bhājetū’’ti na kenaci vacanīyo. Kathaṃ viññāyatīti ce? ‘‘Na hi puggalassa ādissa dinnaṃ kenaci bhājanīyaṃ hotī’’ti ṭīkāsu āgamanato viññāyati. Atheke ācariyā evaṃ vadanti ‘‘kathinassa ekaṃ mūlaṃ saṅghoti (pari. 408) vuttattā puggalaṃ uddissa dinnepi saṅghāyattaṃ saṅghikaṃ hoti. Yathā kiṃ ‘sīmāya dammi, senāsanassa dammī’ti vuttepi taṃ dānaṃ saṅghikaṃ hoti, yathā ca ‘kathinacīvaraṃ dammī’ti vutte saṅghikaṃ hotī’’ti.
તત્રેવં વિચારેતબ્બં – ‘‘કથિનસ્સ એકં મૂલં સઙ્ઘો’’તિ વચનં (પરિ॰ ૪૦૮) કથિનસ્સ મૂલં કથિનસ્સ કારણં દસ્સેતિ. યથા હિ મૂલે વિજ્જમાને રુક્ખો તિટ્ઠતિ, અવિજ્જમાને ન તિટ્ઠતિ, તસ્મા મૂલં રુક્ખસ્સ કારણં હોતિ, પતિટ્ઠં હોતિ, એવં સઙ્ઘે વિજ્જમાને કથિનં હોતિ, નો અવિજ્જમાને, તસ્મા સઙ્ઘો કથિનસ્સ મૂલં કથિનસ્સ કારણં નામ હોતિ. કથં સઙ્ઘે વિજ્જમાને કથિનં હોતિ? સબ્બન્તિમેન પરિચ્છેદેન ચતુવગ્ગભૂતેન સઙ્ઘેન અત્થારારહસ્સ ભિક્ખુનો ઞત્તિદુતિયકમ્મવાચાય કથિનચીવરે દિન્નેયેવ તેન ચીવરેન અત્થતં કથિનં નામ હોતિ, નો અદિન્ને, તસ્મા ચતુવગ્ગસઙ્ઘે અલબ્ભમાને સહસ્સક્ખત્તું ‘‘કથિનં દમ્મી’’તિ વુત્તેપિ કથિનં નામ ન હોતિ, તસ્મા ઉપચારસીમાય પરિચ્છિન્ને વિહારે એકો વા દ્વે વા તયો વા ચત્તારો વા ભિક્ખૂ વિહરન્તિ, તત્થ કથિનચીવરે ઉપ્પન્ને અઞ્ઞતો પરિયેસિત્વા ચતુવગ્ગસઙ્ઘો એકો પટિગ્ગાહકોતિ પઞ્ચન્નં ભિક્ખૂનં પૂરણે સતિ કથિનં અત્થરિતું લભતિ, નાસતિ, એવં સઙ્ઘે વિજ્જમાનેયેવ કથિનં નામ હોતિ, નો અવિજ્જમાને, તસ્મા સઙ્ઘસ્સ કથિનસ્સ મૂલભૂતતં કારણભૂતતં સન્ધાય ‘‘કથિનસ્સ એકં મૂલં સઙ્ઘો’’તિ વુત્તં. ‘‘કથિન’’ન્તિ વુત્તે સઙ્ઘિકંયેવ હોતિ, નો પુગ્ગલિકન્તિ અધિપ્પાયો એતસ્મિં પાઠે ન લબ્ભતિ. યથા કિં ‘‘કિચ્ચાધિકરણસ્સ એકં મૂલં સઙ્ઘો’’તિ (ચૂળવ॰ ૨૧૯) એત્થ અપલોકનકમ્મઞત્તિકમ્મઞત્તિદુતિયકમ્મઞત્તિચતુત્થકમ્મસઙ્ખાતં કિચ્ચાધિકરણં ચતુવગ્ગાદિકે સઙ્ઘે વિજ્જમાનેયેવ હોતિ, નો અવિજ્જમાને, તસ્મા સઙ્ઘસ્સ કિચ્ચાધિકરણસ્સ મૂલભૂતતં કારણભૂતતં સન્ધાય ‘‘કિચ્ચાધિકરણસ્સ એકં મૂલં સઙ્ઘો’’તિ વુચ્ચતિ, એવંસમ્પદમિદં દટ્ઠબ્બં.
Tatrevaṃ vicāretabbaṃ – ‘‘kathinassa ekaṃ mūlaṃ saṅgho’’ti vacanaṃ (pari. 408) kathinassa mūlaṃ kathinassa kāraṇaṃ dasseti. Yathā hi mūle vijjamāne rukkho tiṭṭhati, avijjamāne na tiṭṭhati, tasmā mūlaṃ rukkhassa kāraṇaṃ hoti, patiṭṭhaṃ hoti, evaṃ saṅghe vijjamāne kathinaṃ hoti, no avijjamāne, tasmā saṅgho kathinassa mūlaṃ kathinassa kāraṇaṃ nāma hoti. Kathaṃ saṅghe vijjamāne kathinaṃ hoti? Sabbantimena paricchedena catuvaggabhūtena saṅghena atthārārahassa bhikkhuno ñattidutiyakammavācāya kathinacīvare dinneyeva tena cīvarena atthataṃ kathinaṃ nāma hoti, no adinne, tasmā catuvaggasaṅghe alabbhamāne sahassakkhattuṃ ‘‘kathinaṃ dammī’’ti vuttepi kathinaṃ nāma na hoti, tasmā upacārasīmāya paricchinne vihāre eko vā dve vā tayo vā cattāro vā bhikkhū viharanti, tattha kathinacīvare uppanne aññato pariyesitvā catuvaggasaṅgho eko paṭiggāhakoti pañcannaṃ bhikkhūnaṃ pūraṇe sati kathinaṃ attharituṃ labhati, nāsati, evaṃ saṅghe vijjamāneyeva kathinaṃ nāma hoti, no avijjamāne, tasmā saṅghassa kathinassa mūlabhūtataṃ kāraṇabhūtataṃ sandhāya ‘‘kathinassa ekaṃ mūlaṃ saṅgho’’ti vuttaṃ. ‘‘Kathina’’nti vutte saṅghikaṃyeva hoti, no puggalikanti adhippāyo etasmiṃ pāṭhe na labbhati. Yathā kiṃ ‘‘kiccādhikaraṇassa ekaṃ mūlaṃ saṅgho’’ti (cūḷava. 219) ettha apalokanakammañattikammañattidutiyakammañatticatutthakammasaṅkhātaṃ kiccādhikaraṇaṃ catuvaggādike saṅghe vijjamāneyeva hoti, no avijjamāne, tasmā saṅghassa kiccādhikaraṇassa mūlabhūtataṃ kāraṇabhūtataṃ sandhāya ‘‘kiccādhikaraṇassa ekaṃ mūlaṃ saṅgho’’ti vuccati, evaṃsampadamidaṃ daṭṭhabbaṃ.
યદિપિ વુત્તં ‘‘યથા ‘સીમાય દમ્મિ, સેનાસનસ્સ દમ્મી’તિઆદીસુ તં દાનં સઙ્ઘાયત્તમેવ હોતિ, તથા ‘કથિન દમ્મી’તિ વુત્તે પુગ્ગલં ઉદ્દિસ્સ દિન્નેપિ સઙ્ઘાયત્તમેવ સઙ્ઘિકમેવ હોતી’’તિ, તથાપિ એવં વિચારણા કાતબ્બા – ‘‘સીમાય દમ્મિ, સેનાસનસ્સ દમ્મી’’તિઆદીસુ સીમા ચ સેનાસનઞ્ચ દાનપટિગ્ગાહકા ન હોન્તિ, તસ્મા સીમટ્ઠસ્સ ચ સેનાસનટ્ઠસ્સ ચ સઙ્ઘસ્સ આયત્તં હોતિ, પુગ્ગલો પન દાનપટિગ્ગાહકોવ, તસ્મા ‘‘ઇમં કથિનચીવરં ઇત્થન્નામસ્સ ભિક્ખુનો દમ્મી’’તિ પરમ્મુખા વા તસ્સ ભિક્ખુનો પાદમૂલે ઠપેત્વા સમ્મુખા વા દિન્નં કથં સઙ્ઘાયત્તં સઙ્ઘસન્તકં ભવેય્ય, એવં સઙ્ઘસ્સ અપરિણતં પુગ્ગલિકચીવરં સઙ્ઘસ્સ પરિણામેય્ય, નવસુ અધમ્મિકદાનેસુ એકં ભવેય્ય, તસ્સ ચીવરસ્સ પટિગ્ગહોપિ નવસુ અધમ્મિકપટિગ્ગહેસુ એકો ભવેય્ય, તસ્સ ચીવરસ્સ પરિભોગોપિ નવસુ અધમ્મિકપરિભોગેસુ એકો ભવેય્ય. કથં વિઞ્ઞાયતીતિ ચે? નવ અધમ્મિકાનિ દાનાનીતિ સઙ્ઘસ્સ પરિણતં અઞ્ઞસઙ્ઘસ્સ વા ચેતિયસ્સ વા પુગ્ગલસ્સ વા પરિણામેતિ, ચેતિયસ્સ પરિણતં અઞ્ઞચેતિયસ્સ વા સઙ્ઘસ્સ વા પુગ્ગલસ્સ વા પરિણામેતિ, પુગ્ગલસ્સ પરિણતં અઞ્ઞપુગ્ગલસ્સ વા સઙ્ઘસ્સ વા ચેતિયસ્સ વા પરિણામેતિ, ‘‘નવ અધમ્મિકા પરિભોગા’’તિ આગતં પરિવારપાળિઞ્ચ (પરિ॰ ૩૨૯) ‘‘નવ પટિગ્ગહપરિભોગાતિ એતેસંયેવ દાનાનં પટિગ્ગહા ચ પરિભોગા ચા’’તિ આગતં અટ્ઠકથઞ્ચ (પરિ॰ અટ્ઠ॰ ૩૨૯) ઓલોકેત્વા વિઞ્ઞાયતીતિ.
Yadipi vuttaṃ ‘‘yathā ‘sīmāya dammi, senāsanassa dammī’tiādīsu taṃ dānaṃ saṅghāyattameva hoti, tathā ‘kathina dammī’ti vutte puggalaṃ uddissa dinnepi saṅghāyattameva saṅghikameva hotī’’ti, tathāpi evaṃ vicāraṇā kātabbā – ‘‘sīmāya dammi, senāsanassa dammī’’tiādīsu sīmā ca senāsanañca dānapaṭiggāhakā na honti, tasmā sīmaṭṭhassa ca senāsanaṭṭhassa ca saṅghassa āyattaṃ hoti, puggalo pana dānapaṭiggāhakova, tasmā ‘‘imaṃ kathinacīvaraṃ itthannāmassa bhikkhuno dammī’’ti parammukhā vā tassa bhikkhuno pādamūle ṭhapetvā sammukhā vā dinnaṃ kathaṃ saṅghāyattaṃ saṅghasantakaṃ bhaveyya, evaṃ saṅghassa apariṇataṃ puggalikacīvaraṃ saṅghassa pariṇāmeyya, navasu adhammikadānesu ekaṃ bhaveyya, tassa cīvarassa paṭiggahopi navasu adhammikapaṭiggahesu eko bhaveyya, tassa cīvarassa paribhogopi navasu adhammikaparibhogesu eko bhaveyya. Kathaṃ viññāyatīti ce? Nava adhammikāni dānānīti saṅghassa pariṇataṃ aññasaṅghassa vā cetiyassa vā puggalassa vā pariṇāmeti, cetiyassa pariṇataṃ aññacetiyassa vā saṅghassa vā puggalassa vā pariṇāmeti, puggalassa pariṇataṃ aññapuggalassa vā saṅghassa vā cetiyassa vā pariṇāmeti, ‘‘nava adhammikā paribhogā’’ti āgataṃ parivārapāḷiñca (pari. 329) ‘‘nava paṭiggahaparibhogāti etesaṃyeva dānānaṃ paṭiggahā ca paribhogā cā’’ti āgataṃ aṭṭhakathañca (pari. aṭṭha. 329) oloketvā viññāyatīti.
અથાપિ એવં વદન્તિ – દાયકો સઙ્ઘત્થેરસ્સ વા ગન્થધુતઙ્ગવસેન અભિઞ્ઞાતસ્સ વા ભત્તુદ્દેસકસ્સ વા પહિણતિ ‘‘અમ્હાકં ભત્તગ્ગહણત્થાય અટ્ઠ ભિક્ખૂ ગહેત્વા આગચ્છથા’’તિ, સચેપિ ઞાતિઉપટ્ઠાકેહિ પેસિતં હોતિ, ઇમે તયો જના પુચ્છિતું ન લભન્તિ. આરુળ્હાયેવ માતિકં, સઙ્ઘતો અટ્ઠ ભિક્ખૂ ઉદ્દિસાપેત્વા અત્તનવમેહિ ગન્તબ્બં. કસ્મા? ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ હિ એતે ભિક્ખૂ નિસ્સાય લાભો ઉપ્પજ્જતીતિ. ગન્થધુતઙ્ગાદીહિ પન અનભિઞ્ઞાતો આવાસિકભિક્ખુ પુચ્છિતું લભતિ, તસ્મા તેન ‘‘કિં સઙ્ઘતો ગણ્હામિ, ઉદાહુ યે જાનામિ, તેહિ સદ્ધિં આગચ્છામી’’તિ માતિકં આરોપેત્વા યથા દાયકા વદન્તિ, તથા પટિપજ્જિતબ્બન્તિ (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૩૨૫), ઈદિસેસુ ઠાનેસુ ‘‘સઙ્ઘસ્સ લાભો પુગ્ગલં ઉપનિસ્સાય ઉપ્પજ્જતી’’તિ વચનં ઉપનિધાય ‘‘સઙ્ઘસ્સ લાભો પુગ્ગલં નિસ્સાય ઉપ્પજ્જતિ, પુગ્ગલસ્સ પત્તલાભો સઙ્ઘં આમસિત્વા દેન્તો સઙ્ઘાયત્તો હોતી’’તિ વિઞ્ઞાયતીતિ.
Athāpi evaṃ vadanti – dāyako saṅghattherassa vā ganthadhutaṅgavasena abhiññātassa vā bhattuddesakassa vā pahiṇati ‘‘amhākaṃ bhattaggahaṇatthāya aṭṭha bhikkhū gahetvā āgacchathā’’ti, sacepi ñātiupaṭṭhākehi pesitaṃ hoti, ime tayo janā pucchituṃ na labhanti. Āruḷhāyeva mātikaṃ, saṅghato aṭṭha bhikkhū uddisāpetvā attanavamehi gantabbaṃ. Kasmā? Bhikkhusaṅghassa hi ete bhikkhū nissāya lābho uppajjatīti. Ganthadhutaṅgādīhi pana anabhiññāto āvāsikabhikkhu pucchituṃ labhati, tasmā tena ‘‘kiṃ saṅghato gaṇhāmi, udāhu ye jānāmi, tehi saddhiṃ āgacchāmī’’ti mātikaṃ āropetvā yathā dāyakā vadanti, tathā paṭipajjitabbanti (cūḷava. aṭṭha. 325), īdisesu ṭhānesu ‘‘saṅghassa lābho puggalaṃ upanissāya uppajjatī’’ti vacanaṃ upanidhāya ‘‘saṅghassa lābho puggalaṃ nissāya uppajjati, puggalassa pattalābho saṅghaṃ āmasitvā dento saṅghāyatto hotī’’ti viññāyatīti.
ઇમસ્મિમ્પિ વચને એવં વિચારણા કાતબ્બા – તસ્મિં તુ નિમન્તને ન પુગ્ગલંયેવ નિમન્તેતિ, અથ ખો સસઙ્ઘં પુગ્ગલં નિમન્તેતિ. તત્થ તુ ‘‘સઙ્ઘ’’ન્તિ અવત્વા ‘‘અટ્ઠ ભિક્ખૂ’’તિ વુત્તત્તા ‘‘કિં સઙ્ઘતો ગણ્હામિ, ઉદાહુ યે જાનામિ, તેહિ સદ્ધિં આગચ્છામી’’તિ અનભિઞ્ઞાતો પુગ્ગલો પુચ્છિતું લભતિ. સઙ્ઘત્થેરસ્સ પન સઙ્ઘં પરિહરિત્વા વસિતત્તા ‘‘અટ્ઠ ભિક્ખૂ’’તિ વુત્તે સઙ્ઘં ઠપેત્વા અઞ્ઞેસં ગહણકારણં નત્થિ, ગન્થધુતઙ્ગવસેન અભિઞ્ઞાતપુગ્ગલોપિ સઙ્ઘસ્સ પુઞ્ઞનિસ્સિતત્તા ‘‘અટ્ઠ ભિક્ખૂ’’તિ વુત્તે સઙ્ઘતોયેવ ગણ્હાતિ, ભત્તુદ્દેસકસ્સપિ દેવસિકં સઙ્ઘસ્સેવ ભત્તવિચારણત્તા ‘‘અટ્ઠ ભિક્ખૂ’’તિ વુત્તે સઙ્ઘં ઠપેત્વા અઞ્ઞેસં ગહણકારણં નત્થિ. એવં ‘‘અટ્ઠ ભિક્ખૂ ગહેત્વા આગચ્છથા’’તિ સહ સઙ્ઘેન નિમન્તિતત્તા ‘‘ઇમે તયો જના પુચ્છિતું ન લભન્તી’’તિ વુત્તં, ન ‘‘ત્વં આગચ્છાહી’’તિ પુગ્ગલસ્સેવ નિમન્તને સતિપિ સઙ્ઘં ગહેત્વા આગન્તબ્બતોતિ. એવં ‘‘અટ્ઠ ભિક્ખૂ ગહેત્વા આગચ્છથા’’તિ સસઙ્ઘસ્સેવ પુગ્ગલસ્સ નિમન્તિતત્તા સઙ્ઘો ગહેતબ્બો હોતિ, ન ‘‘તુમ્હે આગચ્છથા’’તિ પુગ્ગલસ્સેવ નિમન્તિતત્તા, તસ્મા ‘‘પુગ્ગલસ્સ લાભો સઙ્ઘાયત્તો’’તિ ન સક્કા વત્તું , અટ્ઠકથાદીસુ પકરણેસુપિ ‘‘પુગ્ગલં નિસ્સાય સઙ્ઘસ્સ લાભો ઉપ્પજ્જતિ’’ ઇચ્ચેવ વુત્તો, ન ‘‘પુગ્ગલસ્સ લાભો સઙ્ઘાયત્તો’’તિ. ચીવરલાભખેત્તભૂતાસુ અટ્ઠસુ માતિકાસુ ચ ‘‘સઙ્ઘસ્સ દેતી’’તિ ચ વિસું, ‘‘પુગ્ગલસ્સ દેતી’’તિ ચ વિસું આગતં. પુગ્ગલસ્સ દેતીતિ ‘‘ઇમં ચીવરં ઇત્થન્નામસ્સ દમ્મી’’તિ એવં પરમ્મુખા વા, પાદમૂલે ઠપેત્વા ‘‘ઇમં ભન્તે તુમ્હાકં દમ્મી’’તિ એવં સમ્મુખા વા દેતીતિ.
Imasmimpi vacane evaṃ vicāraṇā kātabbā – tasmiṃ tu nimantane na puggalaṃyeva nimanteti, atha kho sasaṅghaṃ puggalaṃ nimanteti. Tattha tu ‘‘saṅgha’’nti avatvā ‘‘aṭṭha bhikkhū’’ti vuttattā ‘‘kiṃ saṅghato gaṇhāmi, udāhu ye jānāmi, tehi saddhiṃ āgacchāmī’’ti anabhiññāto puggalo pucchituṃ labhati. Saṅghattherassa pana saṅghaṃ pariharitvā vasitattā ‘‘aṭṭha bhikkhū’’ti vutte saṅghaṃ ṭhapetvā aññesaṃ gahaṇakāraṇaṃ natthi, ganthadhutaṅgavasena abhiññātapuggalopi saṅghassa puññanissitattā ‘‘aṭṭha bhikkhū’’ti vutte saṅghatoyeva gaṇhāti, bhattuddesakassapi devasikaṃ saṅghasseva bhattavicāraṇattā ‘‘aṭṭha bhikkhū’’ti vutte saṅghaṃ ṭhapetvā aññesaṃ gahaṇakāraṇaṃ natthi. Evaṃ ‘‘aṭṭha bhikkhū gahetvā āgacchathā’’ti saha saṅghena nimantitattā ‘‘ime tayo janā pucchituṃ na labhantī’’ti vuttaṃ, na ‘‘tvaṃ āgacchāhī’’ti puggalasseva nimantane satipi saṅghaṃ gahetvā āgantabbatoti. Evaṃ ‘‘aṭṭha bhikkhū gahetvā āgacchathā’’ti sasaṅghasseva puggalassa nimantitattā saṅgho gahetabbo hoti, na ‘‘tumhe āgacchathā’’ti puggalasseva nimantitattā, tasmā ‘‘puggalassa lābho saṅghāyatto’’ti na sakkā vattuṃ , aṭṭhakathādīsu pakaraṇesupi ‘‘puggalaṃ nissāya saṅghassa lābho uppajjati’’ icceva vutto, na ‘‘puggalassa lābho saṅghāyatto’’ti. Cīvaralābhakhettabhūtāsu aṭṭhasu mātikāsu ca ‘‘saṅghassa detī’’ti ca visuṃ, ‘‘puggalassa detī’’ti ca visuṃ āgataṃ. Puggalassa detīti ‘‘imaṃ cīvaraṃ itthannāmassa dammī’’ti evaṃ parammukhā vā, pādamūle ṭhapetvā ‘‘imaṃ bhante tumhākaṃ dammī’’ti evaṃ sammukhā vā detīti.
ઇદાનિ પન ચીવરં દાતુકામા ઉપાસકા વા ઉપાસિકાયો વા સયં અનાગન્ત્વા પુત્તદાસાદયો આણાપેન્તાપિ ‘‘ઇમં ચીવરં ઇત્થન્નામસ્સ થેરસ્સ દેથા’’તિ વત્વા પુગ્ગલસ્સેવ દાપેન્તિ, સામં ગન્ત્વા દદન્તાપિ પાદમૂલે ઠપેત્વા વા હત્થે ઠપેત્વા વા હત્થેન ફુસાપેત્વા વા દદન્તિ ‘‘ઇમં, ભન્તે, ચીવરં તુમ્હે ઉદ્દિસ્સ એત્તકં ધનં પરિચ્ચજિત્વા કતં, એવઞ્ચ એવઞ્ચ હત્થકમ્મં કત્વા સમ્પાદિતં, તસ્મા તુમ્હે નિવાસથ પારુપથ પરિભુઞ્જથા’’તિઆદીનિ વદન્તિ, તસ્સ પુગ્ગલસ્સ પરિભોગકરણમેવ ઇચ્છન્તિ, ન સઙ્ઘસ્સ દાનં. કેચિ અતુટ્ઠકથમ્પિ કથેન્તિ. એવં પુગ્ગલમેવ ઉદ્દિસ્સ દિન્નચીવરસ્સ સઙ્ઘેન આયત્તકારણં નત્થિ. ‘‘સચે પન ‘ઇદં તુમ્હાકઞ્ચ તુમ્હાકં અન્તેવાસિકાનઞ્ચ દમ્મી’તિ એવં વદતિ, થેરસ્સ ચ અન્તેવાસિકાનઞ્ચ પાપુણાતી’’તિ (મહાવ॰ અટ્ઠ॰ ૩૭૯) આગમનતો એવં વત્વા દેન્તે પન આચરિયન્તેવાસિકાનં પાપુણાતિ, અનન્તેવાસિકસ્સ પન ન પાપુણાતિ. ‘‘ઉદ્દેસં ગહેતું આગતો ગહેત્વા ગચ્છન્તો ચ અત્થિ, તસ્સપિ પાપુણાતી’’તિ આગમનતો બહિસીમટ્ઠસ્સ ધમ્મન્તેવાસિકસ્સપિ પાપુણાતિ. ‘‘તુમ્હેહિ સદ્ધિં નિબદ્ધચારિકભિક્ખૂનં દમ્મીતિ વુત્તે ઉદ્દેસન્તેવાસિકાનં વત્તં કત્વા ઉદ્દેસપરિપુચ્છાદીનિ ગહેત્વા વિચરન્તાનં સબ્બેસં પાપુણાતી’’તિ (મહાવ॰ અટ્ઠ॰ ૩૭૯) આગમનતો એવં વત્વા દેન્તે ધમ્મન્તેવાસિકાનં વત્તપટિપત્તિકારકાનઞ્ચ અન્તેવાસિકાનં પાપુણાતિ. એવં દાયકાનં વચનાનુરૂપમેવ દાનસ્સ પવત્તનતો ‘‘યથા દાયકા વદન્તિ, તથા પટિપજ્જિતબ્બ’’ન્તિ (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૩૨૫) અટ્ઠકથાચરિયા વદન્તિ.