Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / દીઘનિકાય • Dīghanikāya

    ૧૧. કેવટ્ટસુત્તં

    11. Kevaṭṭasuttaṃ

    કેવટ્ટગહપતિપુત્તવત્થુ

    Kevaṭṭagahapatiputtavatthu

    ૪૮૧. એવં મે સુતં – એકં સમયં ભગવા નાળન્દાયં વિહરતિ પાવારિકમ્બવને. અથ ખો કેવટ્ટો ગહપતિપુત્તો યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં નિસીદિ. એકમન્તં નિસિન્નો ખો કેવટ્ટો ગહપતિપુત્તો ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘અયં, ભન્તે, નાળન્દા ઇદ્ધા ચેવ ફીતા ચ બહુજના આકિણ્ણમનુસ્સા ભગવતિ અભિપ્પસન્ના. સાધુ, ભન્તે, ભગવા એકં ભિક્ખું સમાદિસતુ, યો ઉત્તરિમનુસ્સધમ્મા, ઇદ્ધિપાટિહારિયં કરિસ્સતિ; એવાયં નાળન્દા ભિય્યોસો મત્તાય ભગવતિ અભિપ્પસીદિસ્સતી’’તિ. એવં વુત્તે, ભગવા કેવટ્ટં ગહપતિપુત્તં એતદવોચ – ‘‘ન ખો અહં, કેવટ્ટ, ભિક્ખૂનં એવં ધમ્મં દેસેમિ – એથ તુમ્હે, ભિક્ખવે, ગિહીનં ઓદાતવસનાનં ઉત્તરિમનુસ્સધમ્મા ઇદ્ધિપાટિહારિયં કરોથા’’તિ.

    481. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā nāḷandāyaṃ viharati pāvārikambavane. Atha kho kevaṭṭo gahapatiputto yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho kevaṭṭo gahapatiputto bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘ayaṃ, bhante, nāḷandā iddhā ceva phītā ca bahujanā ākiṇṇamanussā bhagavati abhippasannā. Sādhu, bhante, bhagavā ekaṃ bhikkhuṃ samādisatu, yo uttarimanussadhammā, iddhipāṭihāriyaṃ karissati; evāyaṃ nāḷandā bhiyyoso mattāya bhagavati abhippasīdissatī’’ti. Evaṃ vutte, bhagavā kevaṭṭaṃ gahapatiputtaṃ etadavoca – ‘‘na kho ahaṃ, kevaṭṭa, bhikkhūnaṃ evaṃ dhammaṃ desemi – etha tumhe, bhikkhave, gihīnaṃ odātavasanānaṃ uttarimanussadhammā iddhipāṭihāriyaṃ karothā’’ti.

    ૪૮૨. દુતિયમ્પિ ખો કેવટ્ટો ગહપતિપુત્તો ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘નાહં, ભન્તે, ભગવન્તં ધંસેમિ; અપિ ચ, એવં વદામિ – ‘અયં, ભન્તે, નાળન્દા ઇદ્ધા ચેવ ફીતા ચ બહુજના આકિણ્ણમનુસ્સા ભગવતિ અભિપ્પસન્ના. સાધુ, ભન્તે, ભગવા એકં ભિક્ખું સમાદિસતુ, યો ઉત્તરિમનુસ્સધમ્મા ઇદ્ધિપાટિહારિયં કરિસ્સતિ; એવાયં નાળન્દા ભિય્યોસો મત્તાય ભગવતિ અભિપ્પસીદિસ્સતી’’’તિ. દુતિયમ્પિ ખો ભગવા કેવટ્ટં ગહપતિપુત્તં એતદવોચ – ‘‘ન ખો અહં, કેવટ્ટ, ભિક્ખૂનં એવં ધમ્મં દેસેમિ – એથ તુમ્હે, ભિક્ખવે, ગિહીનં ઓદાતવસનાનં ઉત્તરિમનુસ્સધમ્મા ઇદ્ધિપાટિહારિયં કરોથા’’’તિ.

    482. Dutiyampi kho kevaṭṭo gahapatiputto bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘nāhaṃ, bhante, bhagavantaṃ dhaṃsemi; api ca, evaṃ vadāmi – ‘ayaṃ, bhante, nāḷandā iddhā ceva phītā ca bahujanā ākiṇṇamanussā bhagavati abhippasannā. Sādhu, bhante, bhagavā ekaṃ bhikkhuṃ samādisatu, yo uttarimanussadhammā iddhipāṭihāriyaṃ karissati; evāyaṃ nāḷandā bhiyyoso mattāya bhagavati abhippasīdissatī’’’ti. Dutiyampi kho bhagavā kevaṭṭaṃ gahapatiputtaṃ etadavoca – ‘‘na kho ahaṃ, kevaṭṭa, bhikkhūnaṃ evaṃ dhammaṃ desemi – etha tumhe, bhikkhave, gihīnaṃ odātavasanānaṃ uttarimanussadhammā iddhipāṭihāriyaṃ karothā’’’ti.

    તતિયમ્પિ ખો કેવટ્ટો ગહપતિપુત્તો ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘નાહં, ભન્તે, ભગવન્તં ધંસેમિ; અપિ ચ, એવં વદામિ – ‘અયં, ભન્તે, નાળન્દા ઇદ્ધા ચેવ ફીતા ચ બહુજના આકિણ્ણમનુસ્સા ભગવતિ અભિપ્પસન્ના. સાધુ, ભન્તે, ભગવા એકં ભિક્ખું સમાદિસતુ, યો ઉત્તરિમનુસ્સધમ્મા ઇદ્ધિપાટિહારિયં કરિસ્સતિ. એવાયં નાળન્દા ભિય્યોસો મત્તાય ભગવતિ અભિપ્પસીદિસ્સતી’તિ.

    Tatiyampi kho kevaṭṭo gahapatiputto bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘nāhaṃ, bhante, bhagavantaṃ dhaṃsemi; api ca, evaṃ vadāmi – ‘ayaṃ, bhante, nāḷandā iddhā ceva phītā ca bahujanā ākiṇṇamanussā bhagavati abhippasannā. Sādhu, bhante, bhagavā ekaṃ bhikkhuṃ samādisatu, yo uttarimanussadhammā iddhipāṭihāriyaṃ karissati. Evāyaṃ nāḷandā bhiyyoso mattāya bhagavati abhippasīdissatī’ti.

    ઇદ્ધિપાટિહારિયં

    Iddhipāṭihāriyaṃ

    ૪૮૩. ‘‘તીણિ ખો ઇમાનિ, કેવટ્ટ, પાટિહારિયાનિ મયા સયં અભિઞ્ઞા સચ્છિકત્વા પવેદિતાનિ. કતમાનિ તીણિ? ઇદ્ધિપાટિહારિયં, આદેસનાપાટિહારિયં , અનુસાસનીપાટિહારિયં.

    483. ‘‘Tīṇi kho imāni, kevaṭṭa, pāṭihāriyāni mayā sayaṃ abhiññā sacchikatvā paveditāni. Katamāni tīṇi? Iddhipāṭihāriyaṃ, ādesanāpāṭihāriyaṃ , anusāsanīpāṭihāriyaṃ.

    ૪૮૪. ‘‘કતમઞ્ચ, કેવટ્ટ, ઇદ્ધિપાટિહારિયં? ઇધ, કેવટ્ટ, ભિક્ખુ અનેકવિહિતં ઇદ્ધિવિધં પચ્ચનુભોતિ. એકોપિ હુત્વા બહુધા હોતિ, બહુધાપિ હુત્વા એકો હોતિ; આવિભાવં તિરોભાવં તિરોકુટ્ટં તિરોપાકારં તિરોપબ્બતં અસજ્જમાનો ગચ્છતિ સેય્યથાપિ આકાસે; પથવિયાપિ ઉમ્મુજ્જનિમુજ્જં કરોતિ સેય્યથાપિ ઉદકે; ઉદકેપિ અભિજ્જમાને ગચ્છતિ સેય્યથાપિ પથવિયં; આકાસેપિ પલ્લઙ્કેન કમતિ સેય્યથાપિ પક્ખી સકુણો; ઇમેપિ ચન્દિમસૂરિયે એવં મહિદ્ધિકે એવં મહાનુભાવે પાણિના પરામસતિ પરિમજ્જતિ; યાવ બ્રહ્મલોકાપિ કાયેન વસં વત્તેતિ.

    484. ‘‘Katamañca, kevaṭṭa, iddhipāṭihāriyaṃ? Idha, kevaṭṭa, bhikkhu anekavihitaṃ iddhividhaṃ paccanubhoti. Ekopi hutvā bahudhā hoti, bahudhāpi hutvā eko hoti; āvibhāvaṃ tirobhāvaṃ tirokuṭṭaṃ tiropākāraṃ tiropabbataṃ asajjamāno gacchati seyyathāpi ākāse; pathaviyāpi ummujjanimujjaṃ karoti seyyathāpi udake; udakepi abhijjamāne gacchati seyyathāpi pathaviyaṃ; ākāsepi pallaṅkena kamati seyyathāpi pakkhī sakuṇo; imepi candimasūriye evaṃ mahiddhike evaṃ mahānubhāve pāṇinā parāmasati parimajjati; yāva brahmalokāpi kāyena vasaṃ vatteti.

    ‘‘તમેનં અઞ્ઞતરો સદ્ધો પસન્નો પસ્સતિ તં ભિક્ખું અનેકવિહિતં ઇદ્ધિવિધં પચ્ચનુભોન્તં – એકોપિ હુત્વા બહુધા હોન્તં, બહુધાપિ હુત્વા એકો હોન્તં; આવિભાવં તિરોભાવં; તિરોકુટ્ટં તિરોપાકારં તિરોપબ્બતં અસજ્જમાનં ગચ્છન્તં સેય્યથાપિ આકાસે; પથવિયાપિ ઉમ્મુજ્જનિમુજ્જં કરોન્તં સેય્યથાપિ ઉદકે; ઉદકેપિ અભિજ્જમાને ગચ્છન્તં સેય્યથાપિ પથવિયં; આકાસેપિ પલ્લઙ્કેન કમન્તં સેય્યથાપિ પક્ખી સકુણો; ઇમેપિ ચન્દિમસૂરિયે એવં મહિદ્ધિકે એવં મહાનુભાવે પાણિના પરામસન્તં પરિમજ્જન્તં યાવ બ્રહ્મલોકાપિ કાયેન વસં વત્તેન્તં.

    ‘‘Tamenaṃ aññataro saddho pasanno passati taṃ bhikkhuṃ anekavihitaṃ iddhividhaṃ paccanubhontaṃ – ekopi hutvā bahudhā hontaṃ, bahudhāpi hutvā eko hontaṃ; āvibhāvaṃ tirobhāvaṃ; tirokuṭṭaṃ tiropākāraṃ tiropabbataṃ asajjamānaṃ gacchantaṃ seyyathāpi ākāse; pathaviyāpi ummujjanimujjaṃ karontaṃ seyyathāpi udake; udakepi abhijjamāne gacchantaṃ seyyathāpi pathaviyaṃ; ākāsepi pallaṅkena kamantaṃ seyyathāpi pakkhī sakuṇo; imepi candimasūriye evaṃ mahiddhike evaṃ mahānubhāve pāṇinā parāmasantaṃ parimajjantaṃ yāva brahmalokāpi kāyena vasaṃ vattentaṃ.

    ‘‘તમેનં સો સદ્ધો પસન્નો અઞ્ઞતરસ્સ અસ્સદ્ધસ્સ અપ્પસન્નસ્સ આરોચેતિ – ‘અચ્છરિયં વત, ભો, અબ્ભુતં વત, ભો, સમણસ્સ મહિદ્ધિકતા મહાનુભાવતા. અમાહં ભિક્ખું અદ્દસં અનેકવિહિતં ઇદ્ધિવિધં પચ્ચનુભોન્તં – એકોપિ હુત્વા બહુધા હોન્તં, બહુધાપિ હુત્વા એકો હોન્તં…પે॰… યાવ બ્રહ્મલોકાપિ કાયેન વસં વત્તેન્ત’ન્તિ.

    ‘‘Tamenaṃ so saddho pasanno aññatarassa assaddhassa appasannassa āroceti – ‘acchariyaṃ vata, bho, abbhutaṃ vata, bho, samaṇassa mahiddhikatā mahānubhāvatā. Amāhaṃ bhikkhuṃ addasaṃ anekavihitaṃ iddhividhaṃ paccanubhontaṃ – ekopi hutvā bahudhā hontaṃ, bahudhāpi hutvā eko hontaṃ…pe… yāva brahmalokāpi kāyena vasaṃ vattenta’nti.

    ‘‘તમેનં સો અસ્સદ્ધો અપ્પસન્નો તં સદ્ધં પસન્નં એવં વદેય્ય – ‘અત્થિ ખો, ભો, ગન્ધારી નામ વિજ્જા. તાય સો ભિક્ખુ અનેકવિહિતં ઇદ્ધિવિધં પચ્ચનુભોતિ – એકોપિ હુત્વા બહુધા હોતિ, બહુધાપિ હુત્વા એકો હોતિ…પે॰… યાવ બ્રહ્મલોકાપિ કાયેન વસં વત્તેતી’તિ.

    ‘‘Tamenaṃ so assaddho appasanno taṃ saddhaṃ pasannaṃ evaṃ vadeyya – ‘atthi kho, bho, gandhārī nāma vijjā. Tāya so bhikkhu anekavihitaṃ iddhividhaṃ paccanubhoti – ekopi hutvā bahudhā hoti, bahudhāpi hutvā eko hoti…pe… yāva brahmalokāpi kāyena vasaṃ vattetī’ti.

    ‘‘તં કિં મઞ્ઞસિ, કેવટ્ટ, અપિ નુ સો અસ્સદ્ધો અપ્પસન્નો તં સદ્ધં પસન્નં એવં વદેય્યા’’તિ? ‘‘વદેય્ય, ભન્તે’’તિ. ‘‘ઇમં ખો અહં, કેવટ્ટ, ઇદ્ધિપાટિહારિયે આદીનવં સમ્પસ્સમાનો ઇદ્ધિપાટિહારિયેન અટ્ટીયામિ હરાયામિ જિગુચ્છામિ’’.

    ‘‘Taṃ kiṃ maññasi, kevaṭṭa, api nu so assaddho appasanno taṃ saddhaṃ pasannaṃ evaṃ vadeyyā’’ti? ‘‘Vadeyya, bhante’’ti. ‘‘Imaṃ kho ahaṃ, kevaṭṭa, iddhipāṭihāriye ādīnavaṃ sampassamāno iddhipāṭihāriyena aṭṭīyāmi harāyāmi jigucchāmi’’.

    આદેસનાપાટિહારિયં

    Ādesanāpāṭihāriyaṃ

    ૪૮૫. ‘‘કતમઞ્ચ, કેવટ્ટ, આદેસનાપાટિહારિયં? ઇધ, કેવટ્ટ, ભિક્ખુ પરસત્તાનં પરપુગ્ગલાનં ચિત્તમ્પિ આદિસતિ, ચેતસિકમ્પિ આદિસતિ, વિતક્કિતમ્પિ આદિસતિ, વિચારિતમ્પિ આદિસતિ – ‘એવમ્પિ તે મનો, ઇત્થમ્પિ તે મનો, ઇતિપિ તે ચિત્ત’ન્તિ.

    485. ‘‘Katamañca, kevaṭṭa, ādesanāpāṭihāriyaṃ? Idha, kevaṭṭa, bhikkhu parasattānaṃ parapuggalānaṃ cittampi ādisati, cetasikampi ādisati, vitakkitampi ādisati, vicāritampi ādisati – ‘evampi te mano, itthampi te mano, itipi te citta’nti.

    ‘‘તમેનં અઞ્ઞતરો સદ્ધો પસન્નો પસ્સતિ તં ભિક્ખું પરસત્તાનં પરપુગ્ગલાનં ચિત્તમ્પિ આદિસન્તં, ચેતસિકમ્પિ આદિસન્તં, વિતક્કિતમ્પિ આદિસન્તં, વિચારિતમ્પિ આદિસન્તં – ‘એવમ્પિ તે મનો, ઇત્થમ્પિ તે મનો, ઇતિપિ તે ચિત્ત’ન્તિ. તમેનં સો સદ્ધો પસન્નો અઞ્ઞતરસ્સ અસ્સદ્ધસ્સ અપ્પસન્નસ્સ આરોચેતિ – ‘અચ્છરિયં વત, ભો, અબ્ભુતં વત, ભો, સમણસ્સ મહિદ્ધિકતા મહાનુભાવતા. અમાહં ભિક્ખું અદ્દસં પરસત્તાનં પરપુગ્ગલાનં ચિત્તમ્પિ આદિસન્તં, ચેતસિકમ્પિ આદિસન્તં, વિતક્કિતમ્પિ આદિસન્તં, વિચારિતમ્પિ આદિસન્તં – ‘‘એવમ્પિ તે મનો, ઇત્થમ્પિ તે મનો, ઇતિપિ તે ચિત્ત’’’ન્તિ.

    ‘‘Tamenaṃ aññataro saddho pasanno passati taṃ bhikkhuṃ parasattānaṃ parapuggalānaṃ cittampi ādisantaṃ, cetasikampi ādisantaṃ, vitakkitampi ādisantaṃ, vicāritampi ādisantaṃ – ‘evampi te mano, itthampi te mano, itipi te citta’nti. Tamenaṃ so saddho pasanno aññatarassa assaddhassa appasannassa āroceti – ‘acchariyaṃ vata, bho, abbhutaṃ vata, bho, samaṇassa mahiddhikatā mahānubhāvatā. Amāhaṃ bhikkhuṃ addasaṃ parasattānaṃ parapuggalānaṃ cittampi ādisantaṃ, cetasikampi ādisantaṃ, vitakkitampi ādisantaṃ, vicāritampi ādisantaṃ – ‘‘evampi te mano, itthampi te mano, itipi te citta’’’nti.

    ‘‘તમેનં સો અસ્સદ્ધો અપ્પસન્નો તં સદ્ધં પસન્નં એવં વદેય્ય – ‘અત્થિ ખો, ભો, મણિકા નામ વિજ્જા; તાય સો ભિક્ખુ પરસત્તાનં પરપુગ્ગલાનં ચિત્તમ્પિ આદિસતિ, ચેતસિકમ્પિ આદિસતિ, વિતક્કિતમ્પિ આદિસતિ, વિચારિતમ્પિ આદિસતિ – ‘એવમ્પિ તે મનો, ઇત્થમ્પિ તે મનો, ઇતિપિ તે ચિત્ત’’’ન્તિ.

    ‘‘Tamenaṃ so assaddho appasanno taṃ saddhaṃ pasannaṃ evaṃ vadeyya – ‘atthi kho, bho, maṇikā nāma vijjā; tāya so bhikkhu parasattānaṃ parapuggalānaṃ cittampi ādisati, cetasikampi ādisati, vitakkitampi ādisati, vicāritampi ādisati – ‘evampi te mano, itthampi te mano, itipi te citta’’’nti.

    ‘‘તં કિં મઞ્ઞસિ, કેવટ્ટ, અપિ નુ સો અસ્સદ્ધો અપ્પસન્નો તં સદ્ધં પસન્નં એવં વદેય્યા’’તિ ? ‘‘વદેય્ય, ભન્તે’’તિ. ‘‘ઇમં ખો અહં, કેવટ્ટ, આદેસનાપાટિહારિયે આદીનવં સમ્પસ્સમાનો આદેસનાપાટિહારિયેન અટ્ટીયામિ હરાયામિ જિગુચ્છામિ’’.

    ‘‘Taṃ kiṃ maññasi, kevaṭṭa, api nu so assaddho appasanno taṃ saddhaṃ pasannaṃ evaṃ vadeyyā’’ti ? ‘‘Vadeyya, bhante’’ti. ‘‘Imaṃ kho ahaṃ, kevaṭṭa, ādesanāpāṭihāriye ādīnavaṃ sampassamāno ādesanāpāṭihāriyena aṭṭīyāmi harāyāmi jigucchāmi’’.

    અનુસાસનીપાટિહારિયં

    Anusāsanīpāṭihāriyaṃ

    ૪૮૬. ‘‘કતમઞ્ચ, કેવટ્ટ, અનુસાસનીપાટિહારિયં? ઇધ, કેવટ્ટ, ભિક્ખુ એવમનુસાસતિ – ‘એવં વિતક્કેથ, મા એવં વિતક્કયિત્થ, એવં મનસિકરોથ, મા એવં મનસાકત્થ, ઇદં પજહથ, ઇદં ઉપસમ્પજ્જ વિહરથા’તિ. ઇદં વુચ્ચતિ, કેવટ્ટ, અનુસાસનીપાટિહારિયં.

    486. ‘‘Katamañca, kevaṭṭa, anusāsanīpāṭihāriyaṃ? Idha, kevaṭṭa, bhikkhu evamanusāsati – ‘evaṃ vitakketha, mā evaṃ vitakkayittha, evaṃ manasikarotha, mā evaṃ manasākattha, idaṃ pajahatha, idaṃ upasampajja viharathā’ti. Idaṃ vuccati, kevaṭṭa, anusāsanīpāṭihāriyaṃ.

    ‘‘પુન ચપરં, કેવટ્ટ, ઇધ તથાગતો લોકે ઉપ્પજ્જતિ અરહં સમ્માસમ્બુદ્ધો …પે॰… (યથા ૧૯૦-૨૧૨ અનુચ્છેદેસુ એવં વિત્થારેતબ્બં). એવં ખો, કેવટ્ટ, ભિક્ખુ સીલસમ્પન્નો હોતિ…પે॰… પઠમં ઝાનં ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ. ઇદમ્પિ વુચ્ચતિ, કેવટ્ટ, અનુસાસનીપાટિહારિયં…પે॰… દુતિયં ઝાનં…પે॰… તતિયં ઝાનં…પે॰… ચતુત્થં ઝાનં ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ. ઇદમ્પિ વુચ્ચતિ, કેવટ્ટ, અનુસાસનીપાટિહારિયં…પે॰… ઞાણદસ્સનાય ચિત્તં અભિનીહરતિ અભિનિન્નામેતિ…પે॰… ઇદમ્પિ વુચ્ચતિ, કેવટ્ટ, અનુસાસનીપાટિહારિયં…પે॰… નાપરં ઇત્થત્તાયાતિ પજાનાતિ…પે॰… ઇદમ્પિ વુચ્ચતિ, કેવટ્ટ, અનુસાસનીપાટિહારિયં.

    ‘‘Puna caparaṃ, kevaṭṭa, idha tathāgato loke uppajjati arahaṃ sammāsambuddho …pe… (yathā 190-212 anucchedesu evaṃ vitthāretabbaṃ). Evaṃ kho, kevaṭṭa, bhikkhu sīlasampanno hoti…pe… paṭhamaṃ jhānaṃ upasampajja viharati. Idampi vuccati, kevaṭṭa, anusāsanīpāṭihāriyaṃ…pe… dutiyaṃ jhānaṃ…pe… tatiyaṃ jhānaṃ…pe… catutthaṃ jhānaṃ upasampajja viharati. Idampi vuccati, kevaṭṭa, anusāsanīpāṭihāriyaṃ…pe… ñāṇadassanāya cittaṃ abhinīharati abhininnāmeti…pe… idampi vuccati, kevaṭṭa, anusāsanīpāṭihāriyaṃ…pe… nāparaṃ itthattāyāti pajānāti…pe… idampi vuccati, kevaṭṭa, anusāsanīpāṭihāriyaṃ.

    ‘‘ઇમાનિ ખો, કેવટ્ટ, તીણિ પાટિહારિયાનિ મયા સયં અભિઞ્ઞા સચ્છિકત્વા પવેદિતાનિ’’.

    ‘‘Imāni kho, kevaṭṭa, tīṇi pāṭihāriyāni mayā sayaṃ abhiññā sacchikatvā paveditāni’’.

    ભૂતનિરોધેસકભિક્ખુવત્થુ

    Bhūtanirodhesakabhikkhuvatthu

    ૪૮૭. ‘‘ભૂતપુબ્બં, કેવટ્ટ, ઇમસ્મિઞ્ઞેવ ભિક્ખુસઙ્ઘે અઞ્ઞતરસ્સ ભિક્ખુનો એવં ચેતસો પરિવિતક્કો ઉદપાદિ – ‘કત્થ નુ ખો ઇમે ચત્તારો મહાભૂતા અપરિસેસા નિરુજ્ઝન્તિ, સેય્યથિદં – પથવીધાતુ આપોધાતુ તેજોધાતુ વાયોધાતૂ’તિ?

    487. ‘‘Bhūtapubbaṃ, kevaṭṭa, imasmiññeva bhikkhusaṅghe aññatarassa bhikkhuno evaṃ cetaso parivitakko udapādi – ‘kattha nu kho ime cattāro mahābhūtā aparisesā nirujjhanti, seyyathidaṃ – pathavīdhātu āpodhātu tejodhātu vāyodhātū’ti?

    ૪૮૮. ‘‘અથ ખો સો, કેવટ્ટ, ભિક્ખુ તથારૂપં સમાધિં સમાપજ્જિ, યથાસમાહિતે ચિત્તે દેવયાનિયો મગ્ગો પાતુરહોસિ. અથ ખો સો, કેવટ્ટ, ભિક્ખુ યેન ચાતુમહારાજિકા દેવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ચાતુમહારાજિકે દેવે એતદવોચ – ‘કત્થ નુ ખો, આવુસો, ઇમે ચત્તારો મહાભૂતા અપરિસેસા નિરુજ્ઝન્તિ, સેય્યથિદં – પથવીધાતુ આપોધાતુ તેજોધાતુ વાયોધાતૂ’તિ?

    488. ‘‘Atha kho so, kevaṭṭa, bhikkhu tathārūpaṃ samādhiṃ samāpajji, yathāsamāhite citte devayāniyo maggo pāturahosi. Atha kho so, kevaṭṭa, bhikkhu yena cātumahārājikā devā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā cātumahārājike deve etadavoca – ‘kattha nu kho, āvuso, ime cattāro mahābhūtā aparisesā nirujjhanti, seyyathidaṃ – pathavīdhātu āpodhātu tejodhātu vāyodhātū’ti?

    ‘‘એવં વુત્તે, કેવટ્ટ, ચાતુમહારાજિકા દેવા તં ભિક્ખું એતદવોચું – ‘મયમ્પિ ખો, ભિક્ખુ, ન જાનામ, યત્થિમે ચત્તારો મહાભૂતા અપરિસેસા નિરુજ્ઝન્તિ, સેય્યથિદં – પથવીધાતુ આપોધાતુ તેજોધાતુ વાયોધાતૂતિ 1. અત્થિ ખો 2, ભિક્ખુ, ચત્તારો મહારાજાનો અમ્હેહિ અભિક્કન્તતરા ચ પણીતતરા ચ. તે ખો એતં જાનેય્યું, યત્થિમે ચત્તારો મહાભૂતા અપરિસેસા નિરુજ્ઝન્તિ, સેય્યથિદં – પથવીધાતુ આપોધાતુ તેજોધાતુ વાયોધાતૂ’તિ.

    ‘‘Evaṃ vutte, kevaṭṭa, cātumahārājikā devā taṃ bhikkhuṃ etadavocuṃ – ‘mayampi kho, bhikkhu, na jānāma, yatthime cattāro mahābhūtā aparisesā nirujjhanti, seyyathidaṃ – pathavīdhātu āpodhātu tejodhātu vāyodhātūti 3. Atthi kho 4, bhikkhu, cattāro mahārājāno amhehi abhikkantatarā ca paṇītatarā ca. Te kho etaṃ jāneyyuṃ, yatthime cattāro mahābhūtā aparisesā nirujjhanti, seyyathidaṃ – pathavīdhātu āpodhātu tejodhātu vāyodhātū’ti.

    ૪૮૯. ‘‘અથ ખો સો, કેવટ્ટ, ભિક્ખુ યેન ચત્તારો મહારાજાનો તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ચત્તારો મહારાજે એતદવોચ – ‘કત્થ નુ ખો, આવુસો, ઇમે ચત્તારો મહાભૂતા અપરિસેસા નિરુજ્ઝન્તિ, સેય્યથિદં – પથવીધાતુ આપોધાતુ તેજોધાતુ વાયોધાતૂ’તિ? એવં વુત્તે, કેવટ્ટ, ચત્તારો મહારાજાનો તં ભિક્ખું એતદવોચું – ‘મયમ્પિ ખો, ભિક્ખુ, ન જાનામ, યત્થિમે ચત્તારો મહાભૂતા અપરિસેસા નિરુજ્ઝન્તિ, સેય્યથિદં – પથવીધાતુ, આપોધાતુ તેજોધાતુ વાયોધાતૂતિ. અત્થિ ખો, ભિક્ખુ, તાવતિંસા નામ દેવા અમ્હેહિ અભિક્કન્તતરા ચ પણીતતરા ચ. તે ખો એતં જાનેય્યું, યત્થિમે ચત્તારો મહાભૂતા અપરિસેસા નિરુજ્ઝન્તિ, સેય્યથિદં – પથવીધાતુ આપોધાતુ તેજોધાતુ વાયોધાતૂ’તિ.

    489. ‘‘Atha kho so, kevaṭṭa, bhikkhu yena cattāro mahārājāno tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā cattāro mahārāje etadavoca – ‘kattha nu kho, āvuso, ime cattāro mahābhūtā aparisesā nirujjhanti, seyyathidaṃ – pathavīdhātu āpodhātu tejodhātu vāyodhātū’ti? Evaṃ vutte, kevaṭṭa, cattāro mahārājāno taṃ bhikkhuṃ etadavocuṃ – ‘mayampi kho, bhikkhu, na jānāma, yatthime cattāro mahābhūtā aparisesā nirujjhanti, seyyathidaṃ – pathavīdhātu, āpodhātu tejodhātu vāyodhātūti. Atthi kho, bhikkhu, tāvatiṃsā nāma devā amhehi abhikkantatarā ca paṇītatarā ca. Te kho etaṃ jāneyyuṃ, yatthime cattāro mahābhūtā aparisesā nirujjhanti, seyyathidaṃ – pathavīdhātu āpodhātu tejodhātu vāyodhātū’ti.

    ૪૯૦. ‘‘અથ ખો સો, કેવટ્ટ, ભિક્ખુ યેન તાવતિંસા દેવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા તાવતિંસે દેવે એતદવોચ – ‘કત્થ નુ ખો, આવુસો, ઇમે ચત્તારો મહાભૂતા અપરિસેસા નિરુજ્ઝન્તિ, સેય્યથિદં – પથવીધાતુ આપોધાતુ તેજોધાતુ વાયોધાતૂ’તિ? એવં વુત્તે, કેવટ્ટ, તાવતિંસા દેવા તં ભિક્ખું એતદવોચું – ‘મયમ્પિ ખો, ભિક્ખુ, ન જાનામ, યત્થિમે ચત્તારો મહાભૂતા અપરિસેસા નિરુજ્ઝન્તિ, સેય્યથિદં – પથવીધાતુ આપોધાતુ તેજોધાતુ વાયોધાતૂતિ. અત્થિ ખો, ભિક્ખુ, સક્કો નામ દેવાનમિન્દો અમ્હેહિ અભિક્કન્તતરો ચ પણીતતરો ચ. સો ખો એતં જાનેય્ય, યત્થિમે ચત્તારો મહાભૂતા અપરિસેસા નિરુજ્ઝન્તિ, સેય્યથિદં – પથવીધાતુ આપોધાતુ તેજોધાતુ વાયોધાતૂ’તિ.

    490. ‘‘Atha kho so, kevaṭṭa, bhikkhu yena tāvatiṃsā devā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā tāvatiṃse deve etadavoca – ‘kattha nu kho, āvuso, ime cattāro mahābhūtā aparisesā nirujjhanti, seyyathidaṃ – pathavīdhātu āpodhātu tejodhātu vāyodhātū’ti? Evaṃ vutte, kevaṭṭa, tāvatiṃsā devā taṃ bhikkhuṃ etadavocuṃ – ‘mayampi kho, bhikkhu, na jānāma, yatthime cattāro mahābhūtā aparisesā nirujjhanti, seyyathidaṃ – pathavīdhātu āpodhātu tejodhātu vāyodhātūti. Atthi kho, bhikkhu, sakko nāma devānamindo amhehi abhikkantataro ca paṇītataro ca. So kho etaṃ jāneyya, yatthime cattāro mahābhūtā aparisesā nirujjhanti, seyyathidaṃ – pathavīdhātu āpodhātu tejodhātu vāyodhātū’ti.

    ૪૯૧. ‘‘અથ ખો સો, કેવટ્ટ, ભિક્ખુ યેન સક્કો દેવાનમિન્દો તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા સક્કં દેવાનમિન્દં એતદવોચ – ‘કત્થ નુ ખો, આવુસો, ઇમે ચત્તારો મહાભૂતા અપરિસેસા નિરુજ્ઝન્તિ, સેય્યથિદં – પથવીધાતુ આપોધાતુ તેજોધાતુ વાયોધાતૂ’તિ? એવં વુત્તે, કેવટ્ટ, સક્કો દેવાનમિન્દો તં ભિક્ખું એતદવોચ – ‘અહમ્પિ ખો, ભિક્ખુ, ન જાનામિ, યત્થિમે ચત્તારો મહાભૂતા અપરિસેસા નિરુજ્ઝન્તિ, સેય્યથિદં – પથવીધાતુ આપોધાતુ તેજોધાતુ વાયોધાતૂતિ. અત્થિ ખો, ભિક્ખુ, યામા નામ દેવા…પે॰… સુયામો નામ દેવપુત્તો… તુસિતા નામ દેવા… સન્તુસ્સિતો નામ દેવપુત્તો… નિમ્માનરતી નામ દેવા … સુનિમ્મિતો નામ દેવપુત્તો… પરનિમ્મિતવસવત્તી નામ દેવા… વસવત્તી નામ દેવપુત્તો અમ્હેહિ અભિક્કન્તતરો ચ પણીતતરો ચ. સો ખો એતં જાનેય્ય, યત્થિમે ચત્તારો મહાભૂતા અપરિસેસા નિરુજ્ઝન્તિ, સેય્યથિદં – પથવીધાતુ આપોધાતુ તેજોધાતુ વાયોધાતૂ’તિ.

    491. ‘‘Atha kho so, kevaṭṭa, bhikkhu yena sakko devānamindo tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā sakkaṃ devānamindaṃ etadavoca – ‘kattha nu kho, āvuso, ime cattāro mahābhūtā aparisesā nirujjhanti, seyyathidaṃ – pathavīdhātu āpodhātu tejodhātu vāyodhātū’ti? Evaṃ vutte, kevaṭṭa, sakko devānamindo taṃ bhikkhuṃ etadavoca – ‘ahampi kho, bhikkhu, na jānāmi, yatthime cattāro mahābhūtā aparisesā nirujjhanti, seyyathidaṃ – pathavīdhātu āpodhātu tejodhātu vāyodhātūti. Atthi kho, bhikkhu, yāmā nāma devā…pe… suyāmo nāma devaputto… tusitā nāma devā… santussito nāma devaputto… nimmānaratī nāma devā … sunimmito nāma devaputto… paranimmitavasavattī nāma devā… vasavattī nāma devaputto amhehi abhikkantataro ca paṇītataro ca. So kho etaṃ jāneyya, yatthime cattāro mahābhūtā aparisesā nirujjhanti, seyyathidaṃ – pathavīdhātu āpodhātu tejodhātu vāyodhātū’ti.

    ૪૯૨. ‘‘અથ ખો સો, કેવટ્ટ, ભિક્ખુ યેન વસવત્તી દેવપુત્તો તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા વસવત્તિં દેવપુત્તં એતદવોચ – ‘કત્થ નુ ખો, આવુસો, ઇમે ચત્તારો મહાભૂતા અપરિસેસા નિરુજ્ઝન્તિ, સેય્યથિદં – પથવીધાતુ આપોધાતુ તેજોધાતુ વાયોધાતૂ’તિ? એવં વુત્તે , કેવટ્ટ, વસવત્તી દેવપુત્તો તં ભિક્ખું એતદવોચ – ‘અહમ્પિ ખો, ભિક્ખુ, ન જાનામિ યત્થિમે ચત્તારો મહાભૂતા અપરિસેસા નિરુજ્ઝન્તિ, સેય્યથિદં – પથવીધાતુ આપોધાતુ તેજોધાતુ વાયોધાતૂતિ. અત્થિ ખો, ભિક્ખુ, બ્રહ્મકાયિકા નામ દેવા અમ્હેહિ અભિક્કન્તતરા ચ પણીતતરા ચ. તે ખો એતં જાનેય્યું, યત્થિમે ચત્તારો મહાભૂતા અપરિસેસા નિરુજ્ઝન્તિ, સેય્યથિદં – પથવીધાતુ આપોધાતુ તેજોધાતુ વાયોધાતૂ’તિ.

    492. ‘‘Atha kho so, kevaṭṭa, bhikkhu yena vasavattī devaputto tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā vasavattiṃ devaputtaṃ etadavoca – ‘kattha nu kho, āvuso, ime cattāro mahābhūtā aparisesā nirujjhanti, seyyathidaṃ – pathavīdhātu āpodhātu tejodhātu vāyodhātū’ti? Evaṃ vutte , kevaṭṭa, vasavattī devaputto taṃ bhikkhuṃ etadavoca – ‘ahampi kho, bhikkhu, na jānāmi yatthime cattāro mahābhūtā aparisesā nirujjhanti, seyyathidaṃ – pathavīdhātu āpodhātu tejodhātu vāyodhātūti. Atthi kho, bhikkhu, brahmakāyikā nāma devā amhehi abhikkantatarā ca paṇītatarā ca. Te kho etaṃ jāneyyuṃ, yatthime cattāro mahābhūtā aparisesā nirujjhanti, seyyathidaṃ – pathavīdhātu āpodhātu tejodhātu vāyodhātū’ti.

    ૪૯૩. ‘‘અથ ખો સો, કેવટ્ટ, ભિક્ખુ તથારૂપં સમાધિં સમાપજ્જિ, યથાસમાહિતે ચિત્તે બ્રહ્મયાનિયો મગ્ગો પાતુરહોસિ. અથ ખો સો, કેવટ્ટ, ભિક્ખુ યેન બ્રહ્મકાયિકા દેવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા બ્રહ્મકાયિકે દેવે એતદવોચ – ‘કત્થ નુ ખો, આવુસો, ઇમે ચત્તારો મહાભૂતા અપરિસેસા નિરુજ્ઝન્તિ, સેય્યથિદં – પથવીધાતુ આપોધાતુ તેજોધાતુ વાયોધાતૂ’તિ? એવં વુત્તે, કેવટ્ટ, બ્રહ્મકાયિકા દેવા તં ભિક્ખું એતદવોચું – ‘મયમ્પિ ખો, ભિક્ખુ, ન જાનામ, યત્થિમે ચત્તારો મહાભૂતા અપરિસેસા નિરુજ્ઝન્તિ, સેય્યથિદં – પથવીધાતુ આપોધાતુ તેજોધાતુ વાયોધાતૂતિ. અત્થિ ખો, ભિક્ખુ, બ્રહ્મા મહાબ્રહ્મા અભિભૂ અનભિભૂતો અઞ્ઞદત્થુદસો વસવત્તી ઇસ્સરો કત્તા નિમ્માતા સેટ્ઠો સજિતા વસી પિતા ભૂતભબ્યાનં અમ્હેહિ અભિક્કન્તતરો ચ પણીતતરો ચ. સો ખો એતં જાનેય્ય, યત્થિમે ચત્તારો મહાભૂતા અપરિસેસા નિરુજ્ઝન્તિ, સેય્યથિદં – પથવીધાતુ આપોધાતુ તેજોધાતુ વાયોધાતૂ’’તિ.

    493. ‘‘Atha kho so, kevaṭṭa, bhikkhu tathārūpaṃ samādhiṃ samāpajji, yathāsamāhite citte brahmayāniyo maggo pāturahosi. Atha kho so, kevaṭṭa, bhikkhu yena brahmakāyikā devā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā brahmakāyike deve etadavoca – ‘kattha nu kho, āvuso, ime cattāro mahābhūtā aparisesā nirujjhanti, seyyathidaṃ – pathavīdhātu āpodhātu tejodhātu vāyodhātū’ti? Evaṃ vutte, kevaṭṭa, brahmakāyikā devā taṃ bhikkhuṃ etadavocuṃ – ‘mayampi kho, bhikkhu, na jānāma, yatthime cattāro mahābhūtā aparisesā nirujjhanti, seyyathidaṃ – pathavīdhātu āpodhātu tejodhātu vāyodhātūti. Atthi kho, bhikkhu, brahmā mahābrahmā abhibhū anabhibhūto aññadatthudaso vasavattī issaro kattā nimmātā seṭṭho sajitā vasī pitā bhūtabhabyānaṃ amhehi abhikkantataro ca paṇītataro ca. So kho etaṃ jāneyya, yatthime cattāro mahābhūtā aparisesā nirujjhanti, seyyathidaṃ – pathavīdhātu āpodhātu tejodhātu vāyodhātū’’ti.

    ‘‘‘કહં પનાવુસો, એતરહિ સો મહાબ્રહ્મા’તિ? ‘મયમ્પિ ખો, ભિક્ખુ, ન જાનામ, યત્થ વા બ્રહ્મા યેન વા બ્રહ્મા યહિં વા બ્રહ્મા; અપિ ચ, ભિક્ખુ, યથા નિમિત્તા દિસ્સન્તિ, આલોકો સઞ્જાયતિ, ઓભાસો પાતુભવતિ, બ્રહ્મા પાતુભવિસ્સતિ, બ્રહ્મુનો હેતં પુબ્બનિમિત્તં પાતુભાવાય, યદિદં આલોકો સઞ્જાયતિ, ઓભાસો પાતુભવતી’તિ. અથ ખો સો, કેવટ્ટ, મહાબ્રહ્મા નચિરસ્સેવ પાતુરહોસિ .

    ‘‘‘Kahaṃ panāvuso, etarahi so mahābrahmā’ti? ‘Mayampi kho, bhikkhu, na jānāma, yattha vā brahmā yena vā brahmā yahiṃ vā brahmā; api ca, bhikkhu, yathā nimittā dissanti, āloko sañjāyati, obhāso pātubhavati, brahmā pātubhavissati, brahmuno hetaṃ pubbanimittaṃ pātubhāvāya, yadidaṃ āloko sañjāyati, obhāso pātubhavatī’ti. Atha kho so, kevaṭṭa, mahābrahmā nacirasseva pāturahosi .

    ૪૯૪. ‘‘અથ ખો સો, કેવટ્ટ, ભિક્ખુ યેન સો મહાબ્રહ્મા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા તં મહાબ્રહ્માનં એતદવોચ – ‘કત્થ નુ ખો, આવુસો, ઇમે ચત્તારો મહાભૂતા અપરિસેસા નિરુજ્ઝન્તિ, સેય્યથિદં – પથવીધાતુ આપોધાતુ તેજોધાતુ વાયોધાતૂ’’તિ? એવં વુત્તે, કેવટ્ટ, સો મહાબ્રહ્મા તં ભિક્ખું એતદવોચ – ‘અહમસ્મિ, ભિક્ખુ, બ્રહ્મા મહાબ્રહ્મા અભિભૂ અનભિભૂતો અઞ્ઞદત્થુદસો વસવત્તી ઇસ્સરો કત્તા નિમ્માતા સેટ્ઠો સજિતા વસી પિતા ભૂતભબ્યાન’ન્તિ.

    494. ‘‘Atha kho so, kevaṭṭa, bhikkhu yena so mahābrahmā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā taṃ mahābrahmānaṃ etadavoca – ‘kattha nu kho, āvuso, ime cattāro mahābhūtā aparisesā nirujjhanti, seyyathidaṃ – pathavīdhātu āpodhātu tejodhātu vāyodhātū’’ti? Evaṃ vutte, kevaṭṭa, so mahābrahmā taṃ bhikkhuṃ etadavoca – ‘ahamasmi, bhikkhu, brahmā mahābrahmā abhibhū anabhibhūto aññadatthudaso vasavattī issaro kattā nimmātā seṭṭho sajitā vasī pitā bhūtabhabyāna’nti.

    ‘‘દુતિયમ્પિ ખો સો, કેવટ્ટ, ભિક્ખુ તં મહાબ્રહ્માનં એતદવોચ – ‘ન ખોહં તં, આવુસો, એવં પુચ્છામિ – ‘‘ત્વમસિ બ્રહ્મા મહાબ્રહ્મા અભિભૂ અનભિભૂતો અઞ્ઞદત્થુદસો વસવત્તી ઇસ્સરો કત્તા નિમ્માતા સેટ્ઠો સજિતા વસી પિતા ભૂતભબ્યાન’’ન્તિ. એવઞ્ચ ખો અહં તં, આવુસો, પુચ્છામિ – ‘‘કત્થ નુ ખો, આવુસો, ઇમે ચત્તારો મહાભૂતા અપરિસેસા નિરુજ્ઝન્તિ, સેય્યથિદં – પથવીધાતુ આપોધાતુ તેજોધાતુ વાયોધાતૂ’’’તિ?

    ‘‘Dutiyampi kho so, kevaṭṭa, bhikkhu taṃ mahābrahmānaṃ etadavoca – ‘na khohaṃ taṃ, āvuso, evaṃ pucchāmi – ‘‘tvamasi brahmā mahābrahmā abhibhū anabhibhūto aññadatthudaso vasavattī issaro kattā nimmātā seṭṭho sajitā vasī pitā bhūtabhabyāna’’nti. Evañca kho ahaṃ taṃ, āvuso, pucchāmi – ‘‘kattha nu kho, āvuso, ime cattāro mahābhūtā aparisesā nirujjhanti, seyyathidaṃ – pathavīdhātu āpodhātu tejodhātu vāyodhātū’’’ti?

    ‘‘દુતિયમ્પિ ખો સો, કેવટ્ટ, મહાબ્રહ્મા તં ભિક્ખું એતદવોચ – ‘અહમસ્મિ, ભિક્ખુ, બ્રહ્મા મહાબ્રહ્મા અભિભૂ અનભિભૂતો અઞ્ઞદત્થુદસો વસવત્તી ઇસ્સરો કત્તા નિમ્માતા સેટ્ઠો સજિતા વસી પિતા ભૂતભબ્યાન’ન્તિ. તતિયમ્પિ ખો સો, કેવટ્ટ, ભિક્ખુ તં મહાબ્રહ્માનં એતદવોચ – ‘ન ખોહં તં, આવુસો, એવં પુચ્છામિ – ‘‘ત્વમસિ બ્રહ્મા મહાબ્રહ્મા અભિભૂ અનભિભૂતો અઞ્ઞદત્થુદસો વસવત્તી ઇસ્સરો કત્તા નિમ્માતા સેટ્ઠો સજિતા વસી પિતા ભૂતભબ્યાન’’ન્તિ. એવઞ્ચ ખો અહં તં, આવુસો, પુચ્છામિ – ‘‘કત્થ નુ ખો, આવુસો, ઇમે ચત્તારો મહાભૂતા અપરિસેસા નિરુજ્ઝન્તિ, સેય્યથિદં – પથવીધાતુ આપોધાતુ તેજોધાતુ વાયોધાતૂ’’’તિ?

    ‘‘Dutiyampi kho so, kevaṭṭa, mahābrahmā taṃ bhikkhuṃ etadavoca – ‘ahamasmi, bhikkhu, brahmā mahābrahmā abhibhū anabhibhūto aññadatthudaso vasavattī issaro kattā nimmātā seṭṭho sajitā vasī pitā bhūtabhabyāna’nti. Tatiyampi kho so, kevaṭṭa, bhikkhu taṃ mahābrahmānaṃ etadavoca – ‘na khohaṃ taṃ, āvuso, evaṃ pucchāmi – ‘‘tvamasi brahmā mahābrahmā abhibhū anabhibhūto aññadatthudaso vasavattī issaro kattā nimmātā seṭṭho sajitā vasī pitā bhūtabhabyāna’’nti. Evañca kho ahaṃ taṃ, āvuso, pucchāmi – ‘‘kattha nu kho, āvuso, ime cattāro mahābhūtā aparisesā nirujjhanti, seyyathidaṃ – pathavīdhātu āpodhātu tejodhātu vāyodhātū’’’ti?

    ૪૯૫. ‘‘અથ ખો સો, કેવટ્ટ, મહાબ્રહ્મા તં ભિક્ખું બાહાયં ગહેત્વા એકમન્તં અપનેત્વા તં ભિક્ખું એતદવોચ – ‘ઇમે ખો મં, ભિક્ખુ, બ્રહ્મકાયિકા દેવા એવં જાનન્તિ, ‘‘નત્થિ કિઞ્ચિ બ્રહ્મુનો અઞ્ઞાતં, નત્થિ કિઞ્ચિ બ્રહ્મુનો અદિટ્ઠં, નત્થિ કિઞ્ચિ બ્રહ્મુનો અવિદિતં, નત્થિ કિઞ્ચિ બ્રહ્મુનો અસચ્છિકત’’ન્તિ. તસ્માહં તેસં સમ્મુખા ન બ્યાકાસિં. અહમ્પિ ખો, ભિક્ખુ, ન જાનામિ યત્થિમે ચત્તારો મહાભૂતા અપરિસેસા નિરુજ્ઝન્તિ, સેય્યથિદં – પથવીધાતુ આપોધાતુ તેજોધાતુ વાયોધાતૂતિ. તસ્માતિહ, ભિક્ખુ, તુય્હેવેતં દુક્કટં, તુય્હેવેતં અપરદ્ધં, યં ત્વં તં ભગવન્તં અતિધાવિત્વા બહિદ્ધા પરિયેટ્ઠિં આપજ્જસિ ઇમસ્સ પઞ્હસ્સ વેય્યાકરણાય. ગચ્છ ત્વં, ભિક્ખુ, તમેવ ભગવન્તં ઉપસઙ્કમિત્વા ઇમં પઞ્હં પુચ્છ, યથા ચ તે ભગવા બ્યાકરોતિ, તથા નં ધારેય્યાસી’તિ.

    495. ‘‘Atha kho so, kevaṭṭa, mahābrahmā taṃ bhikkhuṃ bāhāyaṃ gahetvā ekamantaṃ apanetvā taṃ bhikkhuṃ etadavoca – ‘ime kho maṃ, bhikkhu, brahmakāyikā devā evaṃ jānanti, ‘‘natthi kiñci brahmuno aññātaṃ, natthi kiñci brahmuno adiṭṭhaṃ, natthi kiñci brahmuno aviditaṃ, natthi kiñci brahmuno asacchikata’’nti. Tasmāhaṃ tesaṃ sammukhā na byākāsiṃ. Ahampi kho, bhikkhu, na jānāmi yatthime cattāro mahābhūtā aparisesā nirujjhanti, seyyathidaṃ – pathavīdhātu āpodhātu tejodhātu vāyodhātūti. Tasmātiha, bhikkhu, tuyhevetaṃ dukkaṭaṃ, tuyhevetaṃ aparaddhaṃ, yaṃ tvaṃ taṃ bhagavantaṃ atidhāvitvā bahiddhā pariyeṭṭhiṃ āpajjasi imassa pañhassa veyyākaraṇāya. Gaccha tvaṃ, bhikkhu, tameva bhagavantaṃ upasaṅkamitvā imaṃ pañhaṃ puccha, yathā ca te bhagavā byākaroti, tathā naṃ dhāreyyāsī’ti.

    ૪૯૬. ‘‘અથ ખો સો, કેવટ્ટ, ભિક્ખુ – સેય્યથાપિ નામ બલવા પુરિસો સમિઞ્જિતં વા બાહં પસારેય્ય, પસારિતં વા બાહં સમિઞ્જેય્ય એવમેવ બ્રહ્મલોકે અન્તરહિતો મમ પુરતો પાતુરહોસિ. અથ ખો સો, કેવટ્ટ, ભિક્ખુ મં અભિવાદેત્વા એકમન્તં નિસીદિ, એકમન્તં નિસિન્નો ખો, કેવટ્ટ, સો ભિક્ખુ મં એતદવોચ – ‘કત્થ નુ ખો, ભન્તે, ઇમે ચત્તારો મહાભૂતા અપરિસેસા નિરુજ્ઝન્તિ, સેય્યથિદં – પથવીધાતુ આપોધાતુ તેજોધાતુ વાયોધાતૂ’તિ?

    496. ‘‘Atha kho so, kevaṭṭa, bhikkhu – seyyathāpi nāma balavā puriso samiñjitaṃ vā bāhaṃ pasāreyya, pasāritaṃ vā bāhaṃ samiñjeyya evameva brahmaloke antarahito mama purato pāturahosi. Atha kho so, kevaṭṭa, bhikkhu maṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi, ekamantaṃ nisinno kho, kevaṭṭa, so bhikkhu maṃ etadavoca – ‘kattha nu kho, bhante, ime cattāro mahābhūtā aparisesā nirujjhanti, seyyathidaṃ – pathavīdhātu āpodhātu tejodhātu vāyodhātū’ti?

    તીરદસ્સિસકુણુપમા

    Tīradassisakuṇupamā

    ૪૯૭. ‘‘એવં વુત્તે, અહં, કેવટ્ટ, તં ભિક્ખું એતદવોચં – ‘ભૂતપુબ્બં, ભિક્ખુ, સામુદ્દિકા વાણિજા તીરદસ્સિં સકુણં ગહેત્વા નાવાય સમુદ્દં અજ્ઝોગાહન્તિ. તે અતીરદક્ખિનિયા નાવાય તીરદસ્સિં સકુણં મુઞ્ચન્તિ. સો ગચ્છતેવ પુરત્થિમં દિસં, ગચ્છતિ દક્ખિણં દિસં, ગચ્છતિ પચ્છિમં દિસં, ગચ્છતિ ઉત્તરં દિસં, ગચ્છતિ ઉદ્ધં દિસં, ગચ્છતિ અનુદિસં. સચે સો સમન્તા તીરં પસ્સતિ, તથાગતકોવ 5 હોતિ. સચે પન સો સમન્તા તીરં ન પસ્સતિ, તમેવ નાવં પચ્ચાગચ્છતિ. એવમેવ ખો ત્વં, ભિક્ખુ, યતો યાવ બ્રહ્મલોકા પરિયેસમાનો ઇમસ્સ પઞ્હસ્સ વેય્યાકરણં નાજ્ઝગા, અથ મમઞ્ઞેવ સન્તિકે પચ્ચાગતો. ન ખો એસો, ભિક્ખુ, પઞ્હો એવં પુચ્છિતબ્બો – ‘કત્થ નુ ખો, ભન્તે, ઇમે ચત્તારો મહાભૂતા અપરિસેસા નિરુજ્ઝન્તિ, સેય્યથિદં – પથવીધાતુ આપોધાતુ તેજોધાતુ વાયોધાતૂ’તિ?

    497. ‘‘Evaṃ vutte, ahaṃ, kevaṭṭa, taṃ bhikkhuṃ etadavocaṃ – ‘bhūtapubbaṃ, bhikkhu, sāmuddikā vāṇijā tīradassiṃ sakuṇaṃ gahetvā nāvāya samuddaṃ ajjhogāhanti. Te atīradakkhiniyā nāvāya tīradassiṃ sakuṇaṃ muñcanti. So gacchateva puratthimaṃ disaṃ, gacchati dakkhiṇaṃ disaṃ, gacchati pacchimaṃ disaṃ, gacchati uttaraṃ disaṃ, gacchati uddhaṃ disaṃ, gacchati anudisaṃ. Sace so samantā tīraṃ passati, tathāgatakova 6 hoti. Sace pana so samantā tīraṃ na passati, tameva nāvaṃ paccāgacchati. Evameva kho tvaṃ, bhikkhu, yato yāva brahmalokā pariyesamāno imassa pañhassa veyyākaraṇaṃ nājjhagā, atha mamaññeva santike paccāgato. Na kho eso, bhikkhu, pañho evaṃ pucchitabbo – ‘kattha nu kho, bhante, ime cattāro mahābhūtā aparisesā nirujjhanti, seyyathidaṃ – pathavīdhātu āpodhātu tejodhātu vāyodhātū’ti?

    ૪૯૮. ‘‘એવઞ્ચ ખો એસો, ભિક્ખુ, પઞ્હો પુચ્છિતબ્બો –

    498. ‘‘Evañca kho eso, bhikkhu, pañho pucchitabbo –

    ‘કત્થ આપો ચ પથવી, તેજો વાયો ન ગાધતિ;

    ‘Kattha āpo ca pathavī, tejo vāyo na gādhati;

    કત્થ દીઘઞ્ચ રસ્સઞ્ચ, અણું થૂલં સુભાસુભં;

    Kattha dīghañca rassañca, aṇuṃ thūlaṃ subhāsubhaṃ;

    કત્થ નામઞ્ચ રૂપઞ્ચ, અસેસં ઉપરુજ્ઝતી’તિ.

    Kattha nāmañca rūpañca, asesaṃ uparujjhatī’ti.

    ૪૯૯. ‘‘તત્ર વેય્યાકરણં ભવતિ –

    499. ‘‘Tatra veyyākaraṇaṃ bhavati –

    ‘વિઞ્ઞાણં અનિદસ્સનં, અનન્તં સબ્બતોપભં;

    ‘Viññāṇaṃ anidassanaṃ, anantaṃ sabbatopabhaṃ;

    એત્થ આપો ચ પથવી, તેજો વાયો ન ગાધતિ.

    Ettha āpo ca pathavī, tejo vāyo na gādhati.

    એત્થ દીઘઞ્ચ રસ્સઞ્ચ, અણું થૂલં સુભાસુભં;

    Ettha dīghañca rassañca, aṇuṃ thūlaṃ subhāsubhaṃ;

    એત્થ નામઞ્ચ રૂપઞ્ચ, અસેસં ઉપરુજ્ઝતિ;

    Ettha nāmañca rūpañca, asesaṃ uparujjhati;

    વિઞ્ઞાણસ્સ નિરોધેન, એત્થેતં ઉપરુજ્ઝતી’તિ.

    Viññāṇassa nirodhena, etthetaṃ uparujjhatī’ti.

    ૫૦૦. ઇદમવોચ ભગવા. અત્તમનો કેવટ્ટો ગહપતિપુત્તો ભગવતો ભાસિતં અભિનન્દીતિ.

    500. Idamavoca bhagavā. Attamano kevaṭṭo gahapatiputto bhagavato bhāsitaṃ abhinandīti.

    કેવટ્ટસુત્તં નિટ્ઠિતં એકાદસમં.

    Kevaṭṭasuttaṃ niṭṭhitaṃ ekādasamaṃ.







    Footnotes:
    1. વાયોધાતુ. અત્થિ ખો (પી॰ એવમુપરિપિ)
    2. વાયોધાતુ. અત્થિ ખો (પી॰ એવમુપરિપિ)
    3. vāyodhātu. atthi kho (pī. evamuparipi)
    4. vāyodhātu. atthi kho (pī. evamuparipi)
    5. તથાપક્કન્તોવ (સ્યા॰)
    6. tathāpakkantova (syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / દીઘ નિકાય (અટ્ઠકથા) • Dīgha nikāya (aṭṭhakathā) / ૧૧. કેવટ્ટસુત્તવણ્ણના • 11. Kevaṭṭasuttavaṇṇanā
