Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પટિસમ્ભિદામગ્ગપાળિ • Paṭisambhidāmaggapāḷi

    ૪૧. ખન્તિઞાણનિદ્દેસો

    41. Khantiñāṇaniddeso

    ૯૨. કથં વિદિતત્તા પઞ્ઞા ખન્તિઞાણં? રૂપં અનિચ્ચતો વિદિતં , રૂપં દુક્ખતો વિદિતં, રૂપં અનત્તતો વિદિતં. યં યં વિદિતં તં તં ખમતીતિ – વિદિતત્તા પઞ્ઞા ખન્તિઞાણં. વેદના…પે॰… સઞ્ઞા… સઙ્ખારા… વિઞ્ઞાણં… ચક્ખુ…પે॰… જરામરણં અનિચ્ચતો વિદિતં, જરામરણં દુક્ખતો વિદિતં, જરામરણં અનત્તતો વિદિતં. યં યં વિદિતં તં તં ખમતીતિ – વિદિતત્તા પઞ્ઞા ખન્તિઞાણં. તં ઞાતટ્ઠેન ઞાણં, પજાનનટ્ઠેન પઞ્ઞા. તેન વુચ્ચતિ – ‘‘વિદિતત્તા પઞ્ઞા ખન્તિઞાણં’’.

    92. Kathaṃ viditattā paññā khantiñāṇaṃ? Rūpaṃ aniccato viditaṃ , rūpaṃ dukkhato viditaṃ, rūpaṃ anattato viditaṃ. Yaṃ yaṃ viditaṃ taṃ taṃ khamatīti – viditattā paññā khantiñāṇaṃ. Vedanā…pe… saññā… saṅkhārā… viññāṇaṃ… cakkhu…pe… jarāmaraṇaṃ aniccato viditaṃ, jarāmaraṇaṃ dukkhato viditaṃ, jarāmaraṇaṃ anattato viditaṃ. Yaṃ yaṃ viditaṃ taṃ taṃ khamatīti – viditattā paññā khantiñāṇaṃ. Taṃ ñātaṭṭhena ñāṇaṃ, pajānanaṭṭhena paññā. Tena vuccati – ‘‘viditattā paññā khantiñāṇaṃ’’.

    ખન્તિઞાણનિદ્દેસો એકચત્તાલીસમો.

    Khantiñāṇaniddeso ekacattālīsamo.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / પટિસમ્ભિદામગ્ગ-અટ્ઠકથા • Paṭisambhidāmagga-aṭṭhakathā / ૪૧-૪૨. ખન્તિઞાણપરિયોગાહણઞાણનિદ્દેસવણ્ણના • 41-42. Khantiñāṇapariyogāhaṇañāṇaniddesavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact