Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā)

    ૧૧. કોધનસુત્તવણ્ણના

    11. Kodhanasuttavaṇṇanā

    ૬૪. એકાદસમે સપત્તકરણાતિ વા સપત્તેહિ કાતબ્બા. કોધનન્તિ કુજ્ઝનસીલં. કોધનોયન્તિ કુજ્ઝનો અયં. અયન્તિ ચ નિપાતમત્તં. કોધપરેતોતિ કોધેન અનુગતો, પરાભિભૂતો વા. દુબ્બણ્ણોવ હોતીતિ પકતિયા વણ્ણવાપિ અલઙ્કતપ્પટિયત્તોપિ મુખવિકારાદિવસેન વિરૂપો એવ હોતિ. એતરહિ આયતિઞ્ચાતિ કોધાભિભૂતસ્સ એકન્તમિદં ફલન્તિ દીપેતું ‘‘દુબ્બણ્ણોવા’’તિ અવધારણં કત્વા પુન ‘‘કોધાભિભૂતો’’તિ વુત્તં.

    64. Ekādasame sapattakaraṇāti vā sapattehi kātabbā. Kodhananti kujjhanasīlaṃ. Kodhanoyanti kujjhano ayaṃ. Ayanti ca nipātamattaṃ. Kodhaparetoti kodhena anugato, parābhibhūto vā. Dubbaṇṇova hotīti pakatiyā vaṇṇavāpi alaṅkatappaṭiyattopi mukhavikārādivasena virūpo eva hoti. Etarahi āyatiñcāti kodhābhibhūtassa ekantamidaṃ phalanti dīpetuṃ ‘‘dubbaṇṇovā’’ti avadhāraṇaṃ katvā puna ‘‘kodhābhibhūto’’ti vuttaṃ.

    અયસભાવન્તિ અકિત્તિમભાવં. અત્તનો પરેસઞ્ચ અનત્થં જનેતીતિ અનત્થજનનો. અન્તરતોતિ અબ્ભન્તરતો, ચિત્તતો વા. તં જનો નાવબુજ્ઝતીતિ કોધસઙ્ખાતં અન્તરતો અબ્ભન્તરે અત્તનો ચિત્તેયેવ જાતં અનત્થજનનચિત્તપ્પકોપનાદિભયં ભયહેતું અયં બાલમહાજનો ન જાનાતિ. ન્તિ યત્થ. ભુમ્મત્થે હિ એતં પચ્ચત્તવચનં. યસ્મિં કાલે કોધો સહતે નરં, અન્ધતમં તદા હોતીતિ સમ્બન્ધો. ન્તિ વા કારણવચનં, યસ્મા કોધો ઉપ્પજ્જમાનો નરં સહતે અભિભવતિ, તસ્મા અન્ધતમં તદા હોતિ, યદા કુદ્ધોતિ અત્થો યં-તં-સદ્દાનં એકન્તસમ્બન્ધભાવતો. અથ વા ન્તિ કિરિયાપરામસનં. સહતેતિ યદેતં કોધસ્સ સહનં અભિભવનં, એતં અન્ધતમં ભવનન્તિ અત્થો. અથ વા યં નરં કોધો સહતે અભિભવતિ, તસ્સ અન્ધતમં તદા હોતિ. તતો ચ કુદ્ધો અત્થં ન જાનાતિ, કુદ્ધો ધમ્મં ન પસ્સતીતિ.

    Ayasabhāvanti akittimabhāvaṃ. Attano paresañca anatthaṃ janetīti anatthajanano. Antaratoti abbhantarato, cittato vā. Taṃ jano nāvabujjhatīti kodhasaṅkhātaṃ antarato abbhantare attano citteyeva jātaṃ anatthajananacittappakopanādibhayaṃ bhayahetuṃ ayaṃ bālamahājano na jānāti. Yanti yattha. Bhummatthe hi etaṃ paccattavacanaṃ. Yasmiṃ kāle kodho sahate naraṃ, andhatamaṃ tadā hotīti sambandho. Yanti vā kāraṇavacanaṃ, yasmā kodho uppajjamāno naraṃ sahate abhibhavati, tasmā andhatamaṃ tadā hoti, yadā kuddhoti attho yaṃ-taṃ-saddānaṃ ekantasambandhabhāvato. Atha vā yanti kiriyāparāmasanaṃ. Sahateti yadetaṃ kodhassa sahanaṃ abhibhavanaṃ, etaṃ andhatamaṃ bhavananti attho. Atha vā yaṃ naraṃ kodho sahate abhibhavati, tassa andhatamaṃ tadā hoti. Tato ca kuddho atthaṃ na jānāti, kuddho dhammaṃ na passatīti.

    ભૂનં વુચ્ચતિ વુદ્ધિ, તસ્સ હનનં ઘાતો એતેસન્તિ ભૂનહચ્ચાનિ. તેનાહ ‘‘હતવુદ્ધીની’’તિ. દમ-સદ્દેન વુત્તમેવત્થં વિભાવેતું પઞ્ઞાવીરિયેન દિટ્ઠિયાતિ વુત્તન્તિ દસ્સેન્તો ‘‘કતરેન દમેના’’તિઆદિમાહ. અનેકત્થો હિ દમ-સદ્દો. ‘‘સચ્ચેન દન્તો દમસા ઉપેતો, વેદન્તગૂ વુસિતબ્રહ્મચરિયો’’તિ (સં॰ નિ॰ ૧.૧૯૫; સુ॰ નિ॰ ૪૬૭) એત્થ હિ ઇન્દ્રિયસંવરો દમોતિ વુત્તો ‘‘મનચ્છટ્ઠાનિ ઇન્દ્રિયાનિ દમેતી’’તિ કત્વા. ‘‘યદિ સચ્ચા દમા ચાગા, ખન્ત્યા ભિય્યોધ વિજ્જતી’’તિ (સં॰ નિ॰ ૧.૨૪૬; સુ॰ નિ॰ ૧૯૧) એત્થ પઞ્ઞા દમો ‘‘સંકિલેસં દમેતિ પજહતી’’તિ કત્વા. ‘‘દાનેન દમેન સંયમેન સચ્ચવજ્જેન અત્થિ પુઞ્ઞં, અત્થિ પુઞ્ઞસ્સ આગમો’’તિ (સં॰ નિ॰ ૪.૩૬૫) એત્થ ઉપોસથકમ્મં દમો ‘‘ઉપવસનવસેન કાયકમ્માદીનિ દમેતી’’તિ કત્વા. ‘‘સક્ખિસ્સસિ ખો ત્વં, પુણ્ણ, ઇમિના દમૂપસમેન સમન્નાગતો સુનાપરન્તસ્મિં જનપદન્તરે વિહરિતુ’’ન્તિ (મ॰ નિ॰ ૩.૩૯૬; સં॰ નિ॰ ૪.૮૮) એત્થ અધિવાસનક્ખન્તિ દમો ‘‘કોધૂપનાહમક્ખાદિકે દમેતિ વિનોદેતી’’તિ કત્વા. ‘‘ન માનકામસ્સ દમો ઇધત્થિ, ન મોનમત્થિ અસમાહિતસ્સા’’તિ (સં॰ નિ॰ ૧.૯) એત્થ અભિસમ્બોજ્ઝઙ્ગાદિકો સમાધિપક્ખિકો ધમ્મો દમો ‘‘દમ્મતિ ચિત્તં એતેના’’તિ કત્વા. ઇધાપિ ‘‘તં દમેન સમુચ્છિન્દે, પઞ્ઞાવીરિયેન દિટ્ઠિયા’’તિ વચનતો દમ-સદ્દેન પઞ્ઞાવીરિયદિટ્ઠિયો વુત્તા.

    Bhūnaṃ vuccati vuddhi, tassa hananaṃ ghāto etesanti bhūnahaccāni. Tenāha ‘‘hatavuddhīnī’’ti. Dama-saddena vuttamevatthaṃ vibhāvetuṃ paññāvīriyena diṭṭhiyāti vuttanti dassento ‘‘katarena damenā’’tiādimāha. Anekattho hi dama-saddo. ‘‘Saccena danto damasā upeto, vedantagū vusitabrahmacariyo’’ti (saṃ. ni. 1.195; su. ni. 467) ettha hi indriyasaṃvaro damoti vutto ‘‘manacchaṭṭhāni indriyāni dametī’’ti katvā. ‘‘Yadi saccā damā cāgā, khantyā bhiyyodha vijjatī’’ti (saṃ. ni. 1.246; su. ni. 191) ettha paññā damo ‘‘saṃkilesaṃ dameti pajahatī’’ti katvā. ‘‘Dānena damena saṃyamena saccavajjena atthi puññaṃ, atthi puññassa āgamo’’ti (saṃ. ni. 4.365) ettha uposathakammaṃ damo ‘‘upavasanavasena kāyakammādīni dametī’’ti katvā. ‘‘Sakkhissasi kho tvaṃ, puṇṇa, iminā damūpasamena samannāgato sunāparantasmiṃ janapadantare viharitu’’nti (ma. ni. 3.396; saṃ. ni. 4.88) ettha adhivāsanakkhanti damo ‘‘kodhūpanāhamakkhādike dameti vinodetī’’ti katvā. ‘‘Na mānakāmassa damo idhatthi, na monamatthi asamāhitassā’’ti (saṃ. ni. 1.9) ettha abhisambojjhaṅgādiko samādhipakkhiko dhammo damo ‘‘dammati cittaṃ etenā’’ti katvā. Idhāpi ‘‘taṃ damena samucchinde, paññāvīriyena diṭṭhiyā’’ti vacanato dama-saddena paññāvīriyadiṭṭhiyo vuttā.

    કોધનસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Kodhanasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.

    અબ્યાકતવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Abyākatavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૧૧. કોધનસુત્તં • 11. Kodhanasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૧૧. કોધનસુત્તવણ્ણના • 11. Kodhanasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact