Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૩૫૬. કોરણ્ડિયજાતકં (૫-૧-૬)

    356. Koraṇḍiyajātakaṃ (5-1-6)

    ૩૪.

    34.

    એકો અરઞ્ઞે ગિરિકન્દરાયં, પગ્ગય્હ પગ્ગય્હ સિલં પવેચ્છસિ 1;

    Eko araññe girikandarāyaṃ, paggayha paggayha silaṃ pavecchasi 2;

    પુનપ્પુનં સન્તરમાનરૂપો, કોરણ્ડિય 3 કો નુ તવ યિધત્થો.

    Punappunaṃ santaramānarūpo, koraṇḍiya 4 ko nu tava yidhattho.

    ૩૫.

    35.

    અહઞ્હિમં સાગર સેવિતન્તં, સમં કરિસ્સામિ યથાપિ પાણિ;

    Ahañhimaṃ sāgara sevitantaṃ, samaṃ karissāmi yathāpi pāṇi;

    વિકિરિય સાનૂનિ ચ પબ્બતાનિ ચ, તસ્મા સિલં દરિયા પક્ખિપામિ.

    Vikiriya sānūni ca pabbatāni ca, tasmā silaṃ dariyā pakkhipāmi.

    ૩૬.

    36.

    નયિમં મહિં અરહતિ પાણિકપ્પં, સમં મનુસ્સો કરણાય મેકો;

    Nayimaṃ mahiṃ arahati pāṇikappaṃ, samaṃ manusso karaṇāya meko;

    મઞ્ઞામિમઞ્ઞેવ દરિં જિગીસં 5, કોરણ્ડિય હાહસિ 6 જીવલોકં.

    Maññāmimaññeva dariṃ jigīsaṃ 7, koraṇḍiya hāhasi 8 jīvalokaṃ.

    ૩૭.

    37.

    સચે અહં 9 ભૂતધરં ન સક્કા 10, સમં મનુસ્સો કરણાય મેકો;

    Sace ahaṃ 11 bhūtadharaṃ na sakkā 12, samaṃ manusso karaṇāya meko;

    એવમેવ ત્વં બ્રહ્મે ઇમે મનુસ્સે, નાનાદિટ્ઠિકે નાનયિસ્સસિ તે 13.

    Evameva tvaṃ brahme ime manusse, nānādiṭṭhike nānayissasi te 14.

    ૩૮.

    38.

    સઙ્ખિત્તરૂપેન ભવં મમત્થં, અક્ખાસિ કોરણ્ડિય એવમેતં;

    Saṅkhittarūpena bhavaṃ mamatthaṃ, akkhāsi koraṇḍiya evametaṃ;

    યથા ન સક્કા પથવી સમાયં, કત્તું મનુસ્સેન તથા મનુસ્સાતિ.

    Yathā na sakkā pathavī samāyaṃ, kattuṃ manussena tathā manussāti.

    કોરણ્ડિયજાતકં છટ્ઠં.

    Koraṇḍiyajātakaṃ chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. પવેજ્ઝસિ (સ્યા॰ સી॰ અટ્ઠ॰)
    2. pavejjhasi (syā. sī. aṭṭha.)
    3. કારણ્ડિય (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    4. kāraṇḍiya (sī. syā. pī.)
    5. જિગિંસં (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    6. હાયસિ (સ્યા॰ ક॰)
    7. jigiṃsaṃ (sī. syā. pī.)
    8. hāyasi (syā. ka.)
    9. અયં (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    10. સક્કો (સ્યા॰ ક॰)
    11. ayaṃ (sī. syā. pī.)
    12. sakko (syā. ka.)
    13. ને (ક॰)
    14. ne (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૩૫૬] ૬. કોરણ્ડિયજાતકવણ્ણના • [356] 6. Koraṇḍiyajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact