A World of Knowledge
    Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૭૦. કોસિયજાતકં (૭)

    470. Kosiyajātakaṃ (7)

    ૭૩.

    73.

    નેવ કિણામિ નપિ વિક્કિણામિ, ન ચાપિ મે સન્નિચયો ચ અત્થિ 1;

    Neva kiṇāmi napi vikkiṇāmi, na cāpi me sannicayo ca atthi 2;

    સુકિચ્છરૂપં વતિદં પરિત્તં, પત્થોદનો નાલમયં દુવિન્નં.

    Sukiccharūpaṃ vatidaṃ parittaṃ, patthodano nālamayaṃ duvinnaṃ.

    ૭૪.

    74.

    અપ્પમ્હા અપ્પકં દજ્જા, અનુમજ્ઝતો મજ્ઝકં;

    Appamhā appakaṃ dajjā, anumajjhato majjhakaṃ;

    બહુમ્હા બહુકં દજ્જા, અદાનં નુપપજ્જતિ 3.

    Bahumhā bahukaṃ dajjā, adānaṃ nupapajjati 4.

    ૭૫.

    75.

    તં તં વદામિ કોસિય, દેહિ દાનાનિ ભુઞ્જ ચ.

    Taṃ taṃ vadāmi kosiya, dehi dānāni bhuñja ca.

    અરિયમગ્ગં સમારૂહ 5, નેકાસી લભતે સુખં.

    Ariyamaggaṃ samārūha 6, nekāsī labhate sukhaṃ.

    ૭૬.

    76.

    મોઘઞ્ચસ્સ હુતં હોતિ, મોઘઞ્ચાપિ સમીહિતં;

    Moghañcassa hutaṃ hoti, moghañcāpi samīhitaṃ;

    અતિથિસ્મિં યો નિસિન્નસ્મિં, એકો ભુઞ્જતિ ભોજનં.

    Atithismiṃ yo nisinnasmiṃ, eko bhuñjati bhojanaṃ.

    ૭૭.

    77.

    તં તં વદામિ કોસિય, દેહિ દાનાનિ ભુઞ્જ ચ;

    Taṃ taṃ vadāmi kosiya, dehi dānāni bhuñja ca;

    અરિયમગ્ગં સમારૂહ, નેકાસી લભતે સુખં.

    Ariyamaggaṃ samārūha, nekāsī labhate sukhaṃ.

    ૭૮.

    78.

    સચ્ચઞ્ચસ્સ હુતં હોતિ, સચ્ચઞ્ચાપિ સમીહિતં;

    Saccañcassa hutaṃ hoti, saccañcāpi samīhitaṃ;

    અતિથિસ્મિં યો નિસિન્નસ્મિં, નેકો ભુઞ્જતિ ભોજનં.

    Atithismiṃ yo nisinnasmiṃ, neko bhuñjati bhojanaṃ.

    ૭૯.

    79.

    તં તં વદામિ કોસિય, દેહિ દાનાનિ ભુઞ્જ ચ;

    Taṃ taṃ vadāmi kosiya, dehi dānāni bhuñja ca;

    અરિયમગ્ગં સમારૂહ, નેકાસી લભતે સુખં.

    Ariyamaggaṃ samārūha, nekāsī labhate sukhaṃ.

    ૮૦.

    80.

    સરઞ્ચ જુહતિ પોસો, બહુકાય ગયાય ચ;

    Sarañca juhati poso, bahukāya gayāya ca;

    દોણે તિમ્બરુતિત્થસ્મિં, સીઘસોતે મહાવહે.

    Doṇe timbarutitthasmiṃ, sīghasote mahāvahe.

    ૮૧.

    81.

    અત્ર ચસ્સ હુતં હોતિ, અત્ર ચસ્સ સમીહિતં;

    Atra cassa hutaṃ hoti, atra cassa samīhitaṃ;

    અતિથિસ્મિં યો નિસિન્નસ્મિં, નેકો ભુઞ્જતિ ભોજનં.

    Atithismiṃ yo nisinnasmiṃ, neko bhuñjati bhojanaṃ.

    ૮૨.

    82.

    તં તં વદામિ કોસિય, દેહિ દાનાનિ ભુઞ્જ ચ;

    Taṃ taṃ vadāmi kosiya, dehi dānāni bhuñja ca;

    અરિયમગ્ગં સમારૂહ, નેકાસી લભતે સુખં.

    Ariyamaggaṃ samārūha, nekāsī labhate sukhaṃ.

    ૮૩.

    83.

    બળિસઞ્હિ સો નિગિલતિ 7, દીઘસુત્તં સબન્ધનં;

    Baḷisañhi so nigilati 8, dīghasuttaṃ sabandhanaṃ;

    અતિથિસ્મિં યો નિસિન્નસ્મિં, એકો ભુઞ્જતિ ભોજનં.

    Atithismiṃ yo nisinnasmiṃ, eko bhuñjati bhojanaṃ.

    ૮૪.

    84.

    તં તં વદામિ કોસિય, દેહિ દાનાનિ ભુઞ્જ ચ;

    Taṃ taṃ vadāmi kosiya, dehi dānāni bhuñja ca;

    અરિયમગ્ગં સમારૂહ, નેકાસી લભતે સુખં.

    Ariyamaggaṃ samārūha, nekāsī labhate sukhaṃ.

    ૮૫.

    85.

    ઉળારવણ્ણા વત બ્રાહ્મણા ઇમે, અયઞ્ચ વો સુનખો કિસ્સ હેતુ;

    Uḷāravaṇṇā vata brāhmaṇā ime, ayañca vo sunakho kissa hetu;

    ઉચ્ચાવચં વણ્ણનિભં વિકુબ્બતિ, અક્ખાથ નો બ્રાહ્મણા કે નુ તુમ્હે.

    Uccāvacaṃ vaṇṇanibhaṃ vikubbati, akkhātha no brāhmaṇā ke nu tumhe.

    ૮૬.

    86.

    ચન્દો ચ સુરિયો ચ 9 ઉભો ઇધાગતા, અયં પન માતલિ દેવસારથિ;

    Cando ca suriyo ca 10 ubho idhāgatā, ayaṃ pana mātali devasārathi;

    સક્કોહમસ્મિ તિદસાનમિન્દો, એસો ચ ખો પઞ્ચસિખોતિ વુચ્ચતિ.

    Sakkohamasmi tidasānamindo, eso ca kho pañcasikhoti vuccati.

    ૮૭.

    87.

    પાણિસ્સરા મુદિઙ્ગા ચ 11, મુરજાલમ્બરાનિ ચ;

    Pāṇissarā mudiṅgā ca 12, murajālambarāni ca;

    સુત્તમેનં પબોધેન્તિ, પટિબુદ્ધો ચ નન્દતિ.

    Suttamenaṃ pabodhenti, paṭibuddho ca nandati.

    ૮૮.

    88.

    યે કેચિમે મચ્છરિનો કદરિયા, પરિભાસકા સમણબ્રાહ્મણાનં;

    Ye kecime maccharino kadariyā, paribhāsakā samaṇabrāhmaṇānaṃ;

    ઇધેવ નિક્ખિપ્પ સરીરદેહં, કાયસ્સ ભેદા નિરયં વજન્તિ.

    Idheva nikkhippa sarīradehaṃ, kāyassa bhedā nirayaṃ vajanti.

    ૮૯.

    89.

    યે કેચિમે સુગ્ગતિમાસમાના 13, ધમ્મે ઠિતા સંયમે સંવિભાગે;

    Ye kecime suggatimāsamānā 14, dhamme ṭhitā saṃyame saṃvibhāge;

    ઇધેવ નિક્ખિપ્પ સરીરદેહં, કાયસ્સ ભેદા સુગતિં વજન્તિ.

    Idheva nikkhippa sarīradehaṃ, kāyassa bhedā sugatiṃ vajanti.

    ૯૦.

    90.

    ત્વં નોસિ ઞાતિ પુરિમાસુ જાતિસુ, સો મચ્છરી રોસકો 15 પાપધમ્મો;

    Tvaṃ nosi ñāti purimāsu jātisu, so maccharī rosako 16 pāpadhammo;

    તવેવ અત્થાય ઇધાગતમ્હા, મા પાપધમ્મો નિરયં ગમિત્થ 17.

    Taveva atthāya idhāgatamhā, mā pāpadhammo nirayaṃ gamittha 18.

    ૯૧.

    91.

    અદ્ધા હિ મં વો હિતકામા, યં મં સમનુસાસથ;

    Addhā hi maṃ vo hitakāmā, yaṃ maṃ samanusāsatha;

    સોહં તથા કરિસ્સામિ, સબ્બં વુત્તં હિતેસિભિ.

    Sohaṃ tathā karissāmi, sabbaṃ vuttaṃ hitesibhi.

    ૯૨.

    92.

    એસાહમજ્જેવ ઉપારમામિ, ન ચાપિહં 19 કિઞ્ચિ કરેય્ય પાપં;

    Esāhamajjeva upāramāmi, na cāpihaṃ 20 kiñci kareyya pāpaṃ;

    ન ચાપિ મે કિઞ્ચિ અદેય્યમત્થિ, ન ચાપિદત્વા ઉદકં પિવામિ 21.

    Na cāpi me kiñci adeyyamatthi, na cāpidatvā udakaṃ pivāmi 22.

    ૯૩.

    93.

    એવઞ્ચ મે દદતો સબ્બકાલં 23, ભોગા ઇમે વાસવ ખીયિસ્સન્તિ;

    Evañca me dadato sabbakālaṃ 24, bhogā ime vāsava khīyissanti;

    તતો અહં પબ્બજિસ્સામિ સક્ક, હિત્વાન કામાનિ યથોધિકાનીતિ.

    Tato ahaṃ pabbajissāmi sakka, hitvāna kāmāni yathodhikānīti.

    કોસિયજાતકં સત્તમં.

    Kosiyajātakaṃ sattamaṃ.







    Footnotes:
    1. ઇધત્થિ (સ્યા॰)
    2. idhatthi (syā.)
    3. ન ઉપપજ્જતિ (સી॰ પી॰), નૂપપજ્જતિ (સ્યા॰)
    4. na upapajjati (sī. pī.), nūpapajjati (syā.)
    5. અરિયં મગ્ગં સમારુહ (સી॰ પી॰)
    6. ariyaṃ maggaṃ samāruha (sī. pī.)
    7. નિગ્ગિલતિ (સી॰ પી॰)
    8. niggilati (sī. pī.)
    9. સૂરિયો ચ (ક॰)
    10. sūriyo ca (ka.)
    11. મુતિઙ્ગા ચ (સી॰ સ્યા॰ પી॰
    12. mutiṅgā ca (sī. syā. pī.
    13. સુગ્ગતિમાસસાના (સી॰ પી॰), સુગ્ગતાસિસમાના (ક॰)
    14. suggatimāsasānā (sī. pī.), suggatāsisamānā (ka.)
    15. કોસિયો (સ્યા॰ ક॰)
    16. kosiyo (syā. ka.)
    17. અપ્પત્થ (ક॰ સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    18. appattha (ka. sī. syā. pī.)
    19. ન ચાપહં (સી॰ પી॰)
    20. na cāpahaṃ (sī. pī.)
    21. ઉદકમ્પહં પિબે (સી॰)
    22. udakampahaṃ pibe (sī.)
    23. કાલે (ક॰)
    24. kāle (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૭૦] ૭. કોસિયજાતકવણ્ણના • [470] 7. Kosiyajātakavaṇṇanā


    © 1991-2025 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact