Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૭. સત્તકનિપાતો

    7. Sattakanipāto

    ૧. કુક્કુવગ્ગો

    1. Kukkuvaggo

    ૩૯૬. કુક્કુજાતકં (૭-૧-૧)

    396. Kukkujātakaṃ (7-1-1)

    .

    1.

    દિયડ્ઢકુક્કૂ ઉદયેન કણ્ણિકા, વિદત્થિયો અટ્ઠ પરિક્ખિપન્તિ નં;

    Diyaḍḍhakukkū udayena kaṇṇikā, vidatthiyo aṭṭha parikkhipanti naṃ;

    સા સિંસપા 1 સારમયા અફેગ્ગુકા, કુહિં ઠિતા ઉપ્પરિતો 2 ન ધંસતિ.

    Sā siṃsapā 3 sāramayā apheggukā, kuhiṃ ṭhitā upparito 4 na dhaṃsati.

    .

    2.

    યા તિંસતિ સારમયા અનુજ્જુકા, પરિકિરિય 5 ગોપાણસિયો સમં ઠિતા 6;

    Yā tiṃsati sāramayā anujjukā, parikiriya 7 gopāṇasiyo samaṃ ṭhitā 8;

    તાહિ સુસઙ્ગહિતા બલસા પીળિતા 9, સમં ઠિતા ઉપ્પરિતો ન ધંસતિ.

    Tāhi susaṅgahitā balasā pīḷitā 10, samaṃ ṭhitā upparito na dhaṃsati.

    .

    3.

    એવમ્પિ મિત્તેહિ દળ્હેહિ પણ્ડિતો, અભેજ્જરૂપેહિ સુચીહિ મન્તિભિ;

    Evampi mittehi daḷhehi paṇḍito, abhejjarūpehi sucīhi mantibhi;

    સુસઙ્ગહીતો સિરિયા ન ધંસતિ, ગોપાણસી ભારવહાવ કણ્ણિકા.

    Susaṅgahīto siriyā na dhaṃsati, gopāṇasī bhāravahāva kaṇṇikā.

    .

    4.

    ખરત્તચં બેલ્લં યથાપિ સત્થવા, અનામસન્તોપિ કરોતિ તિત્તકં;

    Kharattacaṃ bellaṃ yathāpi satthavā, anāmasantopi karoti tittakaṃ;

    સમાહરં સાદું કરોતિ પત્થિવ, અસાદું કયિરા તનુબન્ધમુદ્ધરં 11.

    Samāharaṃ sāduṃ karoti patthiva, asāduṃ kayirā tanubandhamuddharaṃ 12.

    .

    5.

    એવમ્પિ ગામનિગમેસુ પણ્ડિતો, અસાહસં રાજધનાનિ સઙ્ઘરં;

    Evampi gāmanigamesu paṇḍito, asāhasaṃ rājadhanāni saṅgharaṃ;

    ધમ્માનુવત્તી પટિપજ્જમાનો, સ ફાતિ કયિરા અવિહેઠયં પરં.

    Dhammānuvattī paṭipajjamāno, sa phāti kayirā aviheṭhayaṃ paraṃ.

    .

    6.

    ઓદાતમૂલં સુચિવારિસમ્ભવં, જાતં યથા પોક્ખરણીસુ અમ્બુજં;

    Odātamūlaṃ sucivārisambhavaṃ, jātaṃ yathā pokkharaṇīsu ambujaṃ;

    પદુમં યથા અગ્ગિનિકાસિફાલિમં, ન કદ્દમો ન રજો ન વારિ લિમ્પતિ.

    Padumaṃ yathā agginikāsiphālimaṃ, na kaddamo na rajo na vāri limpati.

    .

    7.

    એવમ્પિ વોહારસુચિં અસાહસં, વિસુદ્ધકમ્મન્તમપેતપાપકં;

    Evampi vohārasuciṃ asāhasaṃ, visuddhakammantamapetapāpakaṃ;

    ન લિમ્પતિ કમ્મકિલેસ તાદિસો, જાતં યથા પોક્ખરણીસુ અમ્બુજન્તિ.

    Na limpati kammakilesa tādiso, jātaṃ yathā pokkharaṇīsu ambujanti.

    કુક્કુજાતકં પઠમં.

    Kukkujātakaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. સસિંસપા (સી॰ પી॰), સા સીસપા (સ્યા॰), યા સિંસપા (ક॰ સી॰ નિય્ય)
    2. ઉપરિતો (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    3. sasiṃsapā (sī. pī.), sā sīsapā (syā.), yā siṃsapā (ka. sī. niyya)
    4. uparito (sī. syā. pī.)
    5. પકિરિયા (ક॰)
    6. સમટ્ઠિતા (સી॰ સ્યા॰)
    7. pakiriyā (ka.)
    8. samaṭṭhitā (sī. syā.)
    9. તા સઙ્ગહિતા બલસા ચ પીળિતા (સી॰), તાહિ સુસઙ્ગહિતા બલસા ચ પીળિતા (સ્યા॰), તાહિ સઙ્ગહીતા બલસા ચ પીળિતા (પી॰)
    10. tā saṅgahitā balasā ca pīḷitā (sī.), tāhi susaṅgahitā balasā ca pīḷitā (syā.), tāhi saṅgahītā balasā ca pīḷitā (pī.)
    11. તનુવટ્ટમુદ્ધરં (સી॰ પી॰)
    12. tanuvaṭṭamuddharaṃ (sī. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૩૯૬] ૧. કુક્કુજાતકવણ્ણના • [396] 1. Kukkujātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact