Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi |
૨૨૭. કુસચીરાદિપટિક્ખેપકથા
227. Kusacīrādipaṭikkhepakathā
૩૭૧. ‘‘અક્કનાળમય’’ન્તિ ઇમિના અક્કનાળેન નિબ્બત્તં અક્કનાળન્તિ વચનત્થં દસ્સેતિ. મકચિમયોતિ એત્થ મકચિસદ્દેન પોત્થકસદ્દસ્સ ગન્થાદયો અત્થે નિવત્તેતિ. મયસદ્દેન પુરિમનયેનેવ નિબ્બત્તતદ્ધિતં દસ્સેતિ. સેસાનીતિ અક્કનાળપોત્થકેહિ સેસાનિ કુસચીરાદીનિ. તેસૂતિ કુસચીરાદીસુ.
371. ‘‘Akkanāḷamaya’’nti iminā akkanāḷena nibbattaṃ akkanāḷanti vacanatthaṃ dasseti. Makacimayoti ettha makacisaddena potthakasaddassa ganthādayo atthe nivatteti. Mayasaddena purimanayeneva nibbattataddhitaṃ dasseti. Sesānīti akkanāḷapotthakehi sesāni kusacīrādīni. Tesūti kusacīrādīsu.
૩૭૨. તિપટ્ટચીવરસ્સ વાતિ ઇદં દ્વિપટ્ટચીવરસ્સ મજ્ઝે દાનં સન્ધાય વુત્તં. તેસન્તિ સબ્બનીલકાદીનં. કઞ્ચુકન્તિ વારણં. તઞ્હિ કચિયતિ કાયે બન્ધિયતીતિ કઞ્ચુકોતિ વુચ્ચતિ. વેઠનેપીતિ ઉણ્હીસેપિ. તઞ્હિ યસ્મા યેન સીસે વેઠિયતિ, તસ્મા વેઠનન્તિ વુચ્ચતિ. રુક્ખછલ્લિમયન્તિ એત્થ રુક્ખછલ્લિસદ્દેન તિરીટસદ્દસ્સ વક્કલત્થં દસ્સેતિ. વક્કલઞ્હિ નિવસનાનં અઙ્ગપચ્ચઙ્ગં તિરોભાવં પટિચ્છન્નભાવં એતિ ગચ્છતિ અનેનાતિ વા રુક્ખં તિરોપટિચ્છન્નં હુત્વા એતિ પવત્તતીતિ વા તિરીટન્તિ વુચ્ચતિ. અભિધાને (અભિધાનપ્પદીપિકાયં ૪૪૨ ગાથાયં) પન તરીટન્તિ તકારે ઇકારવિરહિતો પાઠો અત્થિ. પાદપુઞ્જનન્તિ પાદો પુજિયતિ સોધિયતિ અનેનાતિ પાદપુઞ્જનં, તાલુજો તતિયક્ખરો.
372.Tipaṭṭacīvarassa vāti idaṃ dvipaṭṭacīvarassa majjhe dānaṃ sandhāya vuttaṃ. Tesanti sabbanīlakādīnaṃ. Kañcukanti vāraṇaṃ. Tañhi kaciyati kāye bandhiyatīti kañcukoti vuccati. Veṭhanepīti uṇhīsepi. Tañhi yasmā yena sīse veṭhiyati, tasmā veṭhananti vuccati. Rukkhachallimayanti ettha rukkhachallisaddena tirīṭasaddassa vakkalatthaṃ dasseti. Vakkalañhi nivasanānaṃ aṅgapaccaṅgaṃ tirobhāvaṃ paṭicchannabhāvaṃ eti gacchati anenāti vā rukkhaṃ tiropaṭicchannaṃ hutvā eti pavattatīti vā tirīṭanti vuccati. Abhidhāne (abhidhānappadīpikāyaṃ 442 gāthāyaṃ) pana tarīṭanti takāre ikāravirahito pāṭho atthi. Pādapuñjananti pādo pujiyati sodhiyati anenāti pādapuñjanaṃ, tālujo tatiyakkharo.
૩૭૪. સન્તે પતિરૂપકે ગાહકેતિ એત્થ પતિરૂપકો નામ પક્કમન્તસ્સ ભિક્ખુનો સન્દિટ્ઠસમ્ભત્તો. ઇમિના પતિરૂપકે ગાહકે અસતિ અદત્વા સઙ્ઘેન ભાજિતે સુભાજિતમેવાતિ દસ્સેતિ. સત્ત જનાતિ પક્કમન્તઉમ્મત્તકખિત્તચિત્તવેદનટ્ટા ચત્તારો, ઉક્ખિત્તકા તયોતિ સત્ત જના.
374.Sante patirūpake gāhaketi ettha patirūpako nāma pakkamantassa bhikkhuno sandiṭṭhasambhatto. Iminā patirūpake gāhake asati adatvā saṅghena bhājite subhājitamevāti dasseti. Satta janāti pakkamantaummattakakhittacittavedanaṭṭā cattāro, ukkhittakā tayoti satta janā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi
૨૨૭. કુસચીરાદિપટિક્ખેપકથા • 227. Kusacīrādipaṭikkhepakathā
૨૨૮. સબ્બનીલકાદિપટિક્ખેપકથા • 228. Sabbanīlakādipaṭikkhepakathā
૨૨૯. વસ્સંવુટ્ઠાનં અનુપ્પન્નચીવરકથા • 229. Vassaṃvuṭṭhānaṃ anuppannacīvarakathā
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / કુસચીરાદિપટિક્ખેપકથા • Kusacīrādipaṭikkhepakathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / મતસન્તકકથાદિવણ્ણના • Matasantakakathādivaṇṇanā