Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમાનવત્થુપાળિ • Vimānavatthupāḷi

    ૨. લખુમાવિમાનવત્થુ

    2. Lakhumāvimānavatthu

    ૧૭૩.

    173.

    ‘‘અભિક્કન્તેન વણ્ણેન, યા ત્વં તિટ્ઠસિ દેવતે;

    ‘‘Abhikkantena vaṇṇena, yā tvaṃ tiṭṭhasi devate;

    ઓભાસેન્તી દિસા સબ્બા, ઓસધી વિય તારકા.

    Obhāsentī disā sabbā, osadhī viya tārakā.

    ૧૭૪.

    174.

    ‘‘કેન તેતાદિસો વણ્ણો, કેન તે ઇધ મિજ્ઝતિ;

    ‘‘Kena tetādiso vaṇṇo, kena te idha mijjhati;

    ઉપ્પજ્જન્તિ ચ તે ભોગા, યે કેચિ મનસો પિયા.

    Uppajjanti ca te bhogā, ye keci manaso piyā.

    ૧૭૫.

    175.

    ‘‘પુચ્છામિ તં દેવિ મહાનુભાવે, મનુસ્સભૂતા કિમકાસિ પુઞ્ઞં;

    ‘‘Pucchāmi taṃ devi mahānubhāve, manussabhūtā kimakāsi puññaṃ;

    કેનાસિ એવં જલિતાનુભાવા, વણ્ણો ચ તે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    Kenāsi evaṃ jalitānubhāvā, vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    ૧૭૬.

    176.

    સા દેવતા અત્તમના, મોગ્ગલ્લાનેન પુચ્છિતા;

    Sā devatā attamanā, moggallānena pucchitā;

    પઞ્હં પુટ્ઠા વિયાકાસિ, યસ્સ કમ્મસ્સિદં ફલં.

    Pañhaṃ puṭṭhā viyākāsi, yassa kammassidaṃ phalaṃ.

    ૧૭૭.

    177.

    ‘‘કેવટ્ટદ્વારા નિક્ખમ્મ, અહુ મય્હં નિવેસનં;

    ‘‘Kevaṭṭadvārā nikkhamma, ahu mayhaṃ nivesanaṃ;

    તત્થ સઞ્ચરમાનાનં, સાવકાનં મહેસિનં.

    Tattha sañcaramānānaṃ, sāvakānaṃ mahesinaṃ.

    ૧૭૮.

    178.

    ‘‘ઓદનં કુમ્માસં 1 ડાકં, લોણસોવીરકઞ્ચહં;

    ‘‘Odanaṃ kummāsaṃ 2 ḍākaṃ, loṇasovīrakañcahaṃ;

    અદાસિં ઉજુભૂતેસુ, વિપ્પસન્નેન ચેતસા.

    Adāsiṃ ujubhūtesu, vippasannena cetasā.

    ૧૭૯.

    179.

    ‘‘ચાતુદ્દસિં પઞ્ચદસિં, યા ચ પક્ખસ્સ અટ્ઠમી;

    ‘‘Cātuddasiṃ pañcadasiṃ, yā ca pakkhassa aṭṭhamī;

    પાટિહારિયપક્ખઞ્ચ, અટ્ઠઙ્ગસુસમાગતં.

    Pāṭihāriyapakkhañca, aṭṭhaṅgasusamāgataṃ.

    ૧૮૦.

    180.

    ‘‘ઉપોસથં ઉપવસિસ્સં, સદા સીલેસુ સંવુતા;

    ‘‘Uposathaṃ upavasissaṃ, sadā sīlesu saṃvutā;

    સઞ્ઞમા સંવિભાગા ચ, વિમાનં આવસામહં.

    Saññamā saṃvibhāgā ca, vimānaṃ āvasāmahaṃ.

    ૧૮૧.

    181.

    ‘‘પાણાતિપાતા વિરતા, મુસાવાદા ચ સઞ્ઞતા;

    ‘‘Pāṇātipātā viratā, musāvādā ca saññatā;

    થેય્યા ચ અતિચારા ચ, મજ્જપાના ચ આરકા.

    Theyyā ca aticārā ca, majjapānā ca ārakā.

    ૧૮૨.

    182.

    ‘‘પઞ્ચસિક્ખાપદે રતા, અરિયસચ્ચાન કોવિદા;

    ‘‘Pañcasikkhāpade ratā, ariyasaccāna kovidā;

    ઉપાસિકા ચક્ખુમતો, ગોતમસ્સ યસસ્સિનો.

    Upāsikā cakkhumato, gotamassa yasassino.

    ૧૮૩.

    183.

    ‘‘તેન મેતાદિસો વણ્ણો…પે॰… વણ્ણો ચ મે સબ્બદિસા પભાસતીતિ.

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe… vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatīti.

    ‘‘મમ ચ, ભન્તે, વચનેન ભગવતો પાદે સિરસા વન્દેય્યાસિ – ‘લખુમા નામ,ભન્તે,ઉપાસિકા ભગવતો પાદે સિરસા વન્દતી’તિ. અનચ્છરિયં ખો પનેતં, ભન્તે, યં મં ભગવા અઞ્ઞતરસ્મિં સામઞ્ઞફલે બ્યાકરેય્ય 3. તં ભગવા સકદાગામિફલે બ્યાકાસી’’તિ.

    ‘‘Mama ca, bhante, vacanena bhagavato pāde sirasā vandeyyāsi – ‘lakhumā nāma,bhante,upāsikā bhagavato pāde sirasā vandatī’ti. Anacchariyaṃ kho panetaṃ, bhante, yaṃ maṃ bhagavā aññatarasmiṃ sāmaññaphale byākareyya 4. Taṃ bhagavā sakadāgāmiphale byākāsī’’ti.

    લખુમાવિમાનં દુતિયં.

    Lakhumāvimānaṃ dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. સાકં (સી॰)
    2. sākaṃ (sī.)
    3. બ્યાકરેય્યાતિ (?)
    4. byākareyyāti (?)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / વિમાનવત્થુ-અટ્ઠકથા • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / ૨. લખુમાવિમાનવણ્ણના • 2. Lakhumāvimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact