Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઇતિવુત્તકપાળિ • Itivuttakapāḷi |
નમો તસ્સ ભગવતો અરહતો સમ્માસમ્બુદ્ધસ્સ
Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa
ખુદ્દકનિકાયે
Khuddakanikāye
ઇતિવુત્તકપાળિ
Itivuttakapāḷi
૧. એકકનિપાતો
1. Ekakanipāto
૧. પઠમવગ્ગો
1. Paṭhamavaggo
૧. લોભસુત્તં
1. Lobhasuttaṃ
૧. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા, વુત્તમરહતાતિ મે સુતં –
1. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –
‘‘એકધમ્મં, ભિક્ખવે, પજહથ; અહં વો પાટિભોગો અનાગામિતાય. કતમં એકધમ્મં? લોભં, ભિક્ખવે, એકધમ્મં પજહથ; અહં વો પાટિભોગો અનાગામિતાયા’’તિ. એતમત્થં ભગવા અવોચ. તત્થેતં ઇતિ વુચ્ચતિ –
‘‘Ekadhammaṃ, bhikkhave, pajahatha; ahaṃ vo pāṭibhogo anāgāmitāya. Katamaṃ ekadhammaṃ? Lobhaṃ, bhikkhave, ekadhammaṃ pajahatha; ahaṃ vo pāṭibhogo anāgāmitāyā’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –
‘‘યેન લોભેન લુદ્ધાસે, સત્તા ગચ્છન્તિ દુગ્ગતિં;
‘‘Yena lobhena luddhāse, sattā gacchanti duggatiṃ;
તં લોભં સમ્મદઞ્ઞાય, પજહન્તિ વિપસ્સિનો;
Taṃ lobhaṃ sammadaññāya, pajahanti vipassino;
પહાય ન પુનાયન્તિ, ઇમં લોકં કુદાચન’’ન્તિ.
Pahāya na punāyanti, imaṃ lokaṃ kudācana’’nti.
અયમ્પિ અત્થો વુત્તો ભગવતા, ઇતિ મે સુતન્તિ. પઠમં.
Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Paṭhamaṃ.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા • Itivuttaka-aṭṭhakathā / ૧. લોભસુત્તવણ્ણના • 1. Lobhasuttavaṇṇanā