Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
૭. લોકાયતિકસુત્તવણ્ણના
7. Lokāyatikasuttavaṇṇanā
૩૮. સત્તમે લોકાયતિકાતિ લોકાયતવાદકા. સતતન્તિ સદા. સમિતન્તિ નિરન્તરં. તિટ્ઠતેતન્તિ તિટ્ઠતુ એતં, મા એતં પટ્ઠપેથ, કો વો એતેન અત્થો. ધમ્મં વો બ્રાહ્મણા દેસેસ્સામીતિ અહં વો ચતુસચ્ચધમ્મં દેસેસ્સામિ.
38. Sattame lokāyatikāti lokāyatavādakā. Satatanti sadā. Samitanti nirantaraṃ. Tiṭṭhatetanti tiṭṭhatu etaṃ, mā etaṃ paṭṭhapetha, ko vo etena attho. Dhammaṃ vo brāhmaṇā desessāmīti ahaṃ vo catusaccadhammaṃ desessāmi.
દળ્હધમ્મોતિ દળ્હધનું ગહેત્વા ઠિતો. ધનુગ્ગહોતિ ઇસ્સાસો. દળ્હધનુ નામ દ્વિસહસ્સથામં વુચ્ચતિ. દ્વિસહસ્સથામં નામ યસ્સ આરોપિતસ્સ જિયાબદ્ધો લોહસીસાદીનં ભારો દણ્ડે ગહેત્વા યાવ કણ્ડપ્પમાણા ઉક્ખિત્તસ્સ પથવિતો મુચ્ચતિ. સિક્ખિતોતિ દસ દ્વાદસ વસ્સાનિ આચરિયકુલે ઉગ્ગહિતસિપ્પો. કતહત્થોતિ એકો સિપ્પમેવ ઉગ્ગણ્હાતિ, કતહત્થો ન હોતિ અયં પન કતહત્થો ચિણ્ણવસિભાવો. કતૂપાસનોતિ રાજકુલાદીસુ દસ્સિતસિપ્પો. લહુકેન અસનેનાતિ અન્તો સુસિરં કત્વા તૂલાદીહિ પૂરેત્વા કતલક્ખપરિકમ્મેન સલ્લહુકકણ્ડેન. એવં કતઞ્હિ એકઉસભગામી દ્વે ઉસભાનિપિ ગચ્છતિ…પે॰… અટ્ઠુસભગામી સોળસ ઉસભાનિપિ ગચ્છતિ. અપ્પકસિરેનાતિ નિદ્દુક્ખેન. અતિપાતેય્યાતિ અતિક્કમેય્ય. ઇદં વુત્તં હોતિ – યથા સો ધનુગ્ગહો તં વિદત્થિચતુરઙ્ગુલં છાયં સીઘમેવ અતિક્કામેતિ, એવં સકલચક્કવાળં સીઘં સીઘં અતિક્કમનસમત્થેન જવેન સમન્નાગતો. સન્ધાવનિકાયાતિ પદસા ધાવનેન. એવમાહંસૂતિ એવં વદન્તિ.
Daḷhadhammoti daḷhadhanuṃ gahetvā ṭhito. Dhanuggahoti issāso. Daḷhadhanu nāma dvisahassathāmaṃ vuccati. Dvisahassathāmaṃ nāma yassa āropitassa jiyābaddho lohasīsādīnaṃ bhāro daṇḍe gahetvā yāva kaṇḍappamāṇā ukkhittassa pathavito muccati. Sikkhitoti dasa dvādasa vassāni ācariyakule uggahitasippo. Katahatthoti eko sippameva uggaṇhāti, katahattho na hoti ayaṃ pana katahattho ciṇṇavasibhāvo. Katūpāsanoti rājakulādīsu dassitasippo. Lahukena asanenāti anto susiraṃ katvā tūlādīhi pūretvā katalakkhaparikammena sallahukakaṇḍena. Evaṃ katañhi ekausabhagāmī dve usabhānipi gacchati…pe… aṭṭhusabhagāmī soḷasa usabhānipi gacchati. Appakasirenāti niddukkhena. Atipāteyyāti atikkameyya. Idaṃ vuttaṃ hoti – yathā so dhanuggaho taṃ vidatthicaturaṅgulaṃ chāyaṃ sīghameva atikkāmeti, evaṃ sakalacakkavāḷaṃ sīghaṃ sīghaṃ atikkamanasamatthena javena samannāgato. Sandhāvanikāyāti padasā dhāvanena. Evamāhaṃsūti evaṃ vadanti.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૭. લોકાયતિકસુત્તં • 7. Lokāyatikasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૭. લોકાયતિકસુત્તવણ્ણના • 7. Lokāyatikasuttavaṇṇanā