Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સુત્તનિપાતપાળિ • Suttanipātapāḷi

    ૯. માગણ્ડિયસુત્તં

    9. Māgaṇḍiyasuttaṃ

    ૮૪૧.

    841.

    ‘‘દિસ્વાન તણ્હં અરતિં રગઞ્ચ 1, નાહોસિ છન્દો અપિ મેથુનસ્મિં;

    ‘‘Disvāna taṇhaṃ aratiṃ ragañca 2, nāhosi chando api methunasmiṃ;

    કિમેવિદં મુત્તકરીસપુણ્ણં, પાદાપિ નં સમ્ફુસિતું ન ઇચ્છે’’.

    Kimevidaṃ muttakarīsapuṇṇaṃ, pādāpi naṃ samphusituṃ na icche’’.

    ૮૪૨.

    842.

    ‘‘એતાદિસં ચે રતનં ન ઇચ્છસિ, નારિં નરિન્દેહિ બહૂહિ પત્થિતં;

    ‘‘Etādisaṃ ce ratanaṃ na icchasi, nāriṃ narindehi bahūhi patthitaṃ;

    દિટ્ઠિગતં સીલવતં નુ જીવિતં 3, ભવૂપપત્તિઞ્ચ વદેસિ કીદિસં’’.

    Diṭṭhigataṃ sīlavataṃ nu jīvitaṃ 4, bhavūpapattiñca vadesi kīdisaṃ’’.

    ૮૪૩.

    843.

    ‘‘ઇદં વદામીતિ ન તસ્સ હોતિ, (માગણ્ડિયાતિ 5 ભગવા)

    ‘‘Idaṃ vadāmīti na tassa hoti, (māgaṇḍiyāti 6 bhagavā)

    ધમ્મેસુ નિચ્છેય્ય સમુગ્ગહીતં;

    Dhammesu niccheyya samuggahītaṃ;

    પસ્સઞ્ચ દિટ્ઠીસુ અનુગ્ગહાય,

    Passañca diṭṭhīsu anuggahāya,

    અજ્ઝત્તસન્તિં પચિનં અદસ્સં’’.

    Ajjhattasantiṃ pacinaṃ adassaṃ’’.

    ૮૪૪.

    844.

    ‘‘વિનિચ્છયા યાનિ પકપ્પિતાનિ, (ઇતિ માગણ્ડિયો 7 )

    ‘‘Vinicchayā yāni pakappitāni, (iti māgaṇḍiyo 8 )

    તે વે મુની બ્રૂસિ અનુગ્ગહાય;

    Te ve munī brūsi anuggahāya;

    અજ્ઝત્તસન્તીતિ યમેતમત્થં,

    Ajjhattasantīti yametamatthaṃ,

    કથં નુ ધીરેહિ પવેદિતં તં’’.

    Kathaṃ nu dhīrehi paveditaṃ taṃ’’.

    ૮૪૫.

    845.

    ‘‘ન દિટ્ઠિયા ન સુતિયા ન ઞાણેન, (માગણ્ડિયાતિ ભગવા)

    ‘‘Na diṭṭhiyā na sutiyā na ñāṇena, (māgaṇḍiyāti bhagavā)

    સીલબ્બતેનાપિ ન સુદ્ધિમાહ;

    Sīlabbatenāpi na suddhimāha;

    અદિટ્ઠિયા અસ્સુતિયા અઞાણા,

    Adiṭṭhiyā assutiyā añāṇā,

    અસીલતા અબ્બતા નોપિ તેન;

    Asīlatā abbatā nopi tena;

    એતે ચ નિસ્સજ્જ અનુગ્ગહાય,

    Ete ca nissajja anuggahāya,

    સન્તો અનિસ્સાય ભવં ન જપ્પે’’.

    Santo anissāya bhavaṃ na jappe’’.

    ૮૪૬.

    846.

    ‘‘નો ચે કિર દિટ્ઠિયા ન સુતિયા ન ઞાણેન, (ઇતિ માગણ્ડિયો)

    ‘‘No ce kira diṭṭhiyā na sutiyā na ñāṇena, (iti māgaṇḍiyo)

    સીલબ્બતેનાપિ ન સુદ્ધિમાહ;

    Sīlabbatenāpi na suddhimāha;

    અદિટ્ઠિયા અસ્સુતિયા અઞાણા,

    Adiṭṭhiyā assutiyā añāṇā,

    અસીલતા અબ્બતા નોપિ તેન;

    Asīlatā abbatā nopi tena;

    મઞ્ઞામહં મોમુહમેવ ધમ્મં,

    Maññāmahaṃ momuhameva dhammaṃ,

    દિટ્ઠિયા એકે પચ્ચેન્તિ સુદ્ધિં’’.

    Diṭṭhiyā eke paccenti suddhiṃ’’.

    ૮૪૭.

    847.

    ‘‘દિટ્ઠઞ્ચ નિસ્સાય અનુપુચ્છમાનો, (માગણ્ડિયાતિ ભગવા)

    ‘‘Diṭṭhañca nissāya anupucchamāno, (māgaṇḍiyāti bhagavā)

    સમુગ્ગહીતેસુ પમોહમાગા 9;

    Samuggahītesu pamohamāgā 10;

    ઇતો ચ નાદ્દક્ખિ અણુમ્પિ સઞ્ઞં,

    Ito ca nāddakkhi aṇumpi saññaṃ,

    તસ્મા તુવં મોમુહતો દહાસિ.

    Tasmā tuvaṃ momuhato dahāsi.

    ૮૪૮.

    848.

    ‘‘સમો વિસેસી ઉદ વા નિહીનો, યો મઞ્ઞતી સો વિવદેથ તેન;

    ‘‘Samo visesī uda vā nihīno, yo maññatī so vivadetha tena;

    તીસુ વિધાસુ અવિકમ્પમાનો, સમો વિસેસીતિ ન તસ્સ હોતિ.

    Tīsu vidhāsu avikampamāno, samo visesīti na tassa hoti.

    ૮૪૯.

    849.

    ‘‘સચ્ચન્તિ સો બ્રાહ્મણો કિં વદેય્ય, મુસાતિ વા સો વિવદેથ કેન;

    ‘‘Saccanti so brāhmaṇo kiṃ vadeyya, musāti vā so vivadetha kena;

    યસ્મિં સમં વિસમં વાપિ નત્થિ, સ કેન વાદં પટિસંયુજેય્ય.

    Yasmiṃ samaṃ visamaṃ vāpi natthi, sa kena vādaṃ paṭisaṃyujeyya.

    ૮૫૦.

    850.

    ‘‘ઓકં પહાય અનિકેતસારી, ગામે અકુબ્બં મુનિ સન્થવાનિ 11;

    ‘‘Okaṃ pahāya aniketasārī, gāme akubbaṃ muni santhavāni 12;

    કામેહિ રિત્તો અપુરેક્ખરાનો, કથં ન વિગ્ગય્હ જનેન કયિરા.

    Kāmehi ritto apurekkharāno, kathaṃ na viggayha janena kayirā.

    ૮૫૧.

    851.

    ‘‘યેહિ વિવિત્તો વિચરેય્ય લોકે, ન તાનિ ઉગ્ગય્હ વદેય્ય નાગો;

    ‘‘Yehi vivitto vicareyya loke, na tāni uggayha vadeyya nāgo;

    જલમ્બુજં 13 કણ્ડકં વારિજં યથા, જલેન પઙ્કેન ચનૂપલિત્તં;

    Jalambujaṃ 14 kaṇḍakaṃ vārijaṃ yathā, jalena paṅkena canūpalittaṃ;

    એવં મુની સન્તિવાદો અગિદ્ધો, કામે ચ લોકે ચ અનૂપલિત્તો.

    Evaṃ munī santivādo agiddho, kāme ca loke ca anūpalitto.

    ૮૫૨.

    852.

    ‘‘ન વેદગૂ દિટ્ઠિયાયકો 15 ન મુતિયા, સ માનમેતિ ન હિ તમ્મયો સો;

    ‘‘Na vedagū diṭṭhiyāyako 16 na mutiyā, sa mānameti na hi tammayo so;

    ન કમ્મુના નોપિ સુતેન નેય્યો, અનૂપનીતો સ નિવેસનેસુ.

    Na kammunā nopi sutena neyyo, anūpanīto sa nivesanesu.

    ૮૫૩.

    853.

    ‘‘સઞ્ઞાવિરત્તસ્સ ન સન્તિ ગન્થા, પઞ્ઞાવિમુત્તસ્સ ન સન્તિ મોહા;

    ‘‘Saññāvirattassa na santi ganthā, paññāvimuttassa na santi mohā;

    સઞ્ઞઞ્ચ દિટ્ઠિઞ્ચ યે અગ્ગહેસું, તે ઘટ્ટયન્તા 17 વિચરન્તિ લોકે’’તિ.

    Saññañca diṭṭhiñca ye aggahesuṃ, te ghaṭṭayantā 18 vicaranti loke’’ti.

    માગણ્ડિયસુત્તં નવમં નિટ્ઠિતં.

    Māgaṇḍiyasuttaṃ navamaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. અરતિઞ્ચ રાગં (સ્યા॰ ક॰)
    2. aratiñca rāgaṃ (syā. ka.)
    3. સીલવતાનુજીવિતં (સી॰ પી॰ ક॰)
    4. sīlavatānujīvitaṃ (sī. pī. ka.)
    5. માગન્દિયાતિ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    6. māgandiyāti (sī. syā. pī.)
    7. માગન્દિયો (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    8. māgandiyo (sī. syā. pī.)
    9. સમોહમાગા (સ્યા॰ ક॰)
    10. samohamāgā (syā. ka.)
    11. સન્ધવાનિ (ક॰)
    12. sandhavāni (ka.)
    13. એલમ્બુજં (સી॰ સ્યા॰)
    14. elambujaṃ (sī. syā.)
    15. ન વેદગૂ દિટ્ઠિયા (ક॰ સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    16. na vedagū diṭṭhiyā (ka. sī. syā. pī.)
    17. ઘટ્ટમાના (સ્યા॰ ક॰)
    18. ghaṭṭamānā (syā. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / સુત્તનિપાત-અટ્ઠકથા • Suttanipāta-aṭṭhakathā / ૯. માગણ્ડિયસુત્તવણ્ણના • 9. Māgaṇḍiyasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact