Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૦૭. મહાકપિજાતકં (૭-૨-૨)

    407. Mahākapijātakaṃ (7-2-2)

    ૮૩.

    83.

    અત્તાનં સઙ્કમં કત્વા, યો સોત્થિં સમતારયિ;

    Attānaṃ saṅkamaṃ katvā, yo sotthiṃ samatārayi;

    કિં ત્વં તેસં કિમે 1 તુય્હં, હોન્તિ એતે 2 મહાકપિ.

    Kiṃ tvaṃ tesaṃ kime 3 tuyhaṃ, honti ete 4 mahākapi.

    ૮૪.

    84.

    રાજાહં ઇસ્સરો તેસં, યૂથસ્સ પરિહારકો;

    Rājāhaṃ issaro tesaṃ, yūthassa parihārako;

    તેસં સોકપરેતાનં, ભીતાનં તે અરિન્દમ.

    Tesaṃ sokaparetānaṃ, bhītānaṃ te arindama.

    ૮૫.

    85.

    ઉલ્લઙ્ઘયિત્વા 5 અત્તાનં, વિસ્સટ્ઠધનુનો સતં;

    Ullaṅghayitvā 6 attānaṃ, vissaṭṭhadhanuno sataṃ;

    તતો અપરપાદેસુ, દળ્હં બન્ધં લતાગુણં.

    Tato aparapādesu, daḷhaṃ bandhaṃ latāguṇaṃ.

    ૮૬.

    86.

    છિન્નબ્ભમિવ વાતેન, નુણ્ણો 7 રુક્ખં ઉપાગમિં;

    Chinnabbhamiva vātena, nuṇṇo 8 rukkhaṃ upāgamiṃ;

    સોહં અપ્પભવં તત્થ, સાખં હત્થેહિ અગ્ગહિં.

    Sohaṃ appabhavaṃ tattha, sākhaṃ hatthehi aggahiṃ.

    ૮૭.

    87.

    તં મં વિયાયતં સન્તં, સાખાય ચ લતાય ચ;

    Taṃ maṃ viyāyataṃ santaṃ, sākhāya ca latāya ca;

    સમનુક્કમન્તા પાદેહિ, સોત્થિં સાખામિગા ગતા.

    Samanukkamantā pādehi, sotthiṃ sākhāmigā gatā.

    ૮૮.

    88.

    તં મં ન તપતે બન્ધો, મતો 9 મે ન તપેસ્સતિ;

    Taṃ maṃ na tapate bandho, mato 10 me na tapessati;

    સુખમાહરિતં તેસં, યેસં રજ્જમકારયિં.

    Sukhamāharitaṃ tesaṃ, yesaṃ rajjamakārayiṃ.

    ૮૯.

    89.

    એસા તે ઉપમા રાજ, તં સુણોહિ અરિન્દમ 11;

    Esā te upamā rāja, taṃ suṇohi arindama 12;

    રઞ્ઞા રટ્ઠસ્સ યોગ્ગસ્સ, બલસ્સ નિગમસ્સ ચ;

    Raññā raṭṭhassa yoggassa, balassa nigamassa ca;

    સબ્બેસં સુખમેટ્ઠબ્બં, ખત્તિયેન પજાનતાતિ.

    Sabbesaṃ sukhameṭṭhabbaṃ, khattiyena pajānatāti.

    મહાકપિજાતકં દુતિયં.

    Mahākapijātakaṃ dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. કિમો (સી॰ પી॰), કિં મે (સ્યા॰)
    2. હેતે (સ્યા॰), સો તે (ક॰)
    3. kimo (sī. pī.), kiṃ me (syā.)
    4. hete (syā.), so te (ka.)
    5. સ લઙ્ઘયિત્વા (પી॰), સુલઙ્ઘયિત્વા (ક॰)
    6. sa laṅghayitvā (pī.), sulaṅghayitvā (ka.)
    7. નુન્નો (સી॰)
    8. nunno (sī.)
    9. વધો (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    10. vadho (sī. syā. pī.)
    11. અત્થસન્દસ્સની કતા (પી॰)
    12. atthasandassanī katā (pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૦૭] ૨. મહાકપિજાતકવણ્ણના • [407] 2. Mahākapijātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact