Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi

    ૭૦. મહાકપ્પિનવત્થુ

    70. Mahākappinavatthu

    ૧૩૭. તેન ખો પન સમયેન આયસ્મા મહાકપ્પિનો રાજગહે વિહરતિ મદ્દકુચ્છિમ્હિ મિગદાયે. અથ ખો આયસ્મતો મહાકપ્પિનસ્સ રહોગતસ્સ પટિસલ્લીનસ્સ એવં ચેતસો પરિવિતક્કો ઉદપાદિ – ‘‘ગચ્છેય્યં વાહં ઉપોસથં ન વા ગચ્છેય્યં, ગચ્છેય્યં વાહં સઙ્ઘકમ્મં ન વા ગચ્છેય્યં, અથ ખ્વાહં વિસુદ્ધો પરમાય વિસુદ્ધિયા’’તિ? અથ ખો ભગવા આયસ્મતો મહાકપ્પિનસ્સ ચેતસા ચેતોપરિવિતક્કમઞ્ઞાય – સેય્યથાપિ નામ બલવા પુરિસો સમિઞ્જિતં વા બાહં પસારેય્ય, પસારિતં વા બાહં સમિઞ્જેય્ય, એવમેવ – ગિજ્ઝકૂટે પબ્બતે અન્તરહિતો મદ્દકુચ્છિમ્હિ મિગદાયે આયસ્મતો મહાકપ્પિનસ્સ સમ્મુખે પાતુરહોસિ. નિસીદિ ભગવા પઞ્ઞત્તે આસને. આયસ્માપિ ખો મહાકપ્પિનો ભગવન્તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં નિસીદિ. એકમન્તં નિસિન્નં ખો આયસ્મન્તં મહાકપ્પિનં ભગવા એતદવોચ – ‘‘નનુ તે, કપ્પિન, રહોગતસ્સ પટિસલ્લીનસ્સ એવં ચેતસો પરિવિતક્કો ઉદપાદિ – ગચ્છેય્યં વાહં ઉપોસથં ન વા ગચ્છેય્યં, ગચ્છેય્યં વાહં સઙ્ઘકમ્મં ન વા ગચ્છેય્યં, અથ ખ્વાહં વિસુદ્ધો પરમાય વિસુદ્ધિયા’’તિ? ‘‘એવં, ભન્તે’’. ‘‘તુમ્હે ચે બ્રાહ્મણા ઉપોસથં ન સક્કરિસ્સથ ન ગરુકરિસ્સથ 1 ન માનેસ્સથ ન પૂજેસ્સથ, અથ કો ચરહિ ઉપોસથં સક્કરિસ્સતિ ગરુકરિસ્સતિ માનેસ્સતિ પૂજેસ્સતિ? ગચ્છ ત્વં, બ્રાહ્મણ, ઉપોસથં, મા નો અગમાસિ. ગચ્છ ત્વં સઙ્ઘકમ્મં, મા નો અગમાસી’’તિ. ‘‘એવં, ભન્તે’’તિ ખો આયસ્મા મહાકપ્પિનો ભગવતો પચ્ચસ્સોસિ. અથ ખો ભગવા આયસ્મન્તં મહાકપ્પિનં ધમ્મિયા કથાય સન્દસ્સેત્વા સમાદપેત્વા સમુત્તેજેત્વા સમ્પહંસેત્વા – સેય્યથાપિ નામ બલવા પુરિસો સમિઞ્જિતં વા બાહં પસારેય્ય, પસારિતં વા બાહં સમિઞ્જેય્ય, એવમેવ – મદ્દકુચ્છિમ્હિ મિગદાયે આયસ્મતો મહાકપ્પિનસ્સ સમ્મુખે અન્તરહિતો ગિજ્ઝકૂટે પબ્બતે પાતુરહોસિ.

    137. Tena kho pana samayena āyasmā mahākappino rājagahe viharati maddakucchimhi migadāye. Atha kho āyasmato mahākappinassa rahogatassa paṭisallīnassa evaṃ cetaso parivitakko udapādi – ‘‘gaccheyyaṃ vāhaṃ uposathaṃ na vā gaccheyyaṃ, gaccheyyaṃ vāhaṃ saṅghakammaṃ na vā gaccheyyaṃ, atha khvāhaṃ visuddho paramāya visuddhiyā’’ti? Atha kho bhagavā āyasmato mahākappinassa cetasā cetoparivitakkamaññāya – seyyathāpi nāma balavā puriso samiñjitaṃ vā bāhaṃ pasāreyya, pasāritaṃ vā bāhaṃ samiñjeyya, evameva – gijjhakūṭe pabbate antarahito maddakucchimhi migadāye āyasmato mahākappinassa sammukhe pāturahosi. Nisīdi bhagavā paññatte āsane. Āyasmāpi kho mahākappino bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinnaṃ kho āyasmantaṃ mahākappinaṃ bhagavā etadavoca – ‘‘nanu te, kappina, rahogatassa paṭisallīnassa evaṃ cetaso parivitakko udapādi – gaccheyyaṃ vāhaṃ uposathaṃ na vā gaccheyyaṃ, gaccheyyaṃ vāhaṃ saṅghakammaṃ na vā gaccheyyaṃ, atha khvāhaṃ visuddho paramāya visuddhiyā’’ti? ‘‘Evaṃ, bhante’’. ‘‘Tumhe ce brāhmaṇā uposathaṃ na sakkarissatha na garukarissatha 2 na mānessatha na pūjessatha, atha ko carahi uposathaṃ sakkarissati garukarissati mānessati pūjessati? Gaccha tvaṃ, brāhmaṇa, uposathaṃ, mā no agamāsi. Gaccha tvaṃ saṅghakammaṃ, mā no agamāsī’’ti. ‘‘Evaṃ, bhante’’ti kho āyasmā mahākappino bhagavato paccassosi. Atha kho bhagavā āyasmantaṃ mahākappinaṃ dhammiyā kathāya sandassetvā samādapetvā samuttejetvā sampahaṃsetvā – seyyathāpi nāma balavā puriso samiñjitaṃ vā bāhaṃ pasāreyya, pasāritaṃ vā bāhaṃ samiñjeyya, evameva – maddakucchimhi migadāye āyasmato mahākappinassa sammukhe antarahito gijjhakūṭe pabbate pāturahosi.







    Footnotes:
    1. ન ગરું કરિસ્સથ (ક॰)
    2. na garuṃ karissatha (ka.)



    Related texts:



    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / સન્નિપાતાનુજાનનાદિકથાવણ્ણના • Sannipātānujānanādikathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact