Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૩. મહાકોટ્ઠિકસુત્તવણ્ણના

    3. Mahākoṭṭhikasuttavaṇṇanā

    ૧૭૩. તતિયે ફસ્સાયતનાનન્તિ ફસ્સાકરાનં, ફસ્સસ્સ ઉપ્પત્તિટ્ઠાનાનન્તિ અત્થો. અત્થઞ્ઞં કિઞ્ચીતિ એતેસુ અસેસતો નિરુદ્ધેસુ તતો પરં કોચિ અપ્પમત્તકોપિ કિલેસો અત્થીતિ પુચ્છતિ. નત્થઞ્ઞં કિઞ્ચીતિ ઇધાપિ ‘‘અપ્પમત્તકોપિ કિલેસો નત્થી’’તિ પુચ્છતિ. સેસદ્વયેપિ એસેવ નયો. ઇમે પન ચત્તારોપિ પઞ્હે સસ્સતુચ્છેદએકચ્ચસસ્સતઅમરાવિક્ખેપવસેન પુચ્છતિ. તેનસ્સ થેરો પુચ્છિતપુચ્છિતં પટિબાહન્તો મા હેવન્તિ આહ. એત્થ હિઇતિ નિપાતમત્તં, એવં મા ભણીતિ અત્થો. અત્તૂપલદ્ધિવસેનેવ ‘‘અત્થઞ્ઞં કિઞ્ચિ અઞ્ઞો કોચિ અત્તા નામ અત્થી’’તિ સસ્સતાદિઆકારેન પુચ્છતિ. કિં પનેસ અત્તૂપલદ્ધિકોતિ? ન અત્તૂપલદ્ધિકો. એવંલદ્ધિકો પન તત્થેકો ભિક્ખુ નિસિન્નો, સો પુચ્છિતું ન સક્કોતિ. તસ્સ લદ્ધિં વિસ્સજ્જાપનત્થં એવં પુચ્છતિ. યેપિ ચ અનાગતે એવંલદ્ધિકા ભવિસ્સન્તિ, તેસં ‘‘બુદ્ધકાલેપેસો પઞ્હો મહાસાવકેહિ વિસ્સજ્જિતો’’તિ વચનોકાસુપચ્છેદનત્થં પુચ્છતિયેવ.

    173. Tatiye phassāyatanānanti phassākarānaṃ, phassassa uppattiṭṭhānānanti attho. Atthaññaṃ kiñcīti etesu asesato niruddhesu tato paraṃ koci appamattakopi kileso atthīti pucchati. Natthaññaṃ kiñcīti idhāpi ‘‘appamattakopi kileso natthī’’ti pucchati. Sesadvayepi eseva nayo. Ime pana cattāropi pañhe sassatucchedaekaccasassataamarāvikkhepavasena pucchati. Tenassa thero pucchitapucchitaṃ paṭibāhanto mā hevanti āha. Ettha hiiti nipātamattaṃ, evaṃ mā bhaṇīti attho. Attūpaladdhivaseneva ‘‘atthaññaṃ kiñci añño koci attā nāma atthī’’ti sassatādiākārena pucchati. Kiṃ panesa attūpaladdhikoti? Na attūpaladdhiko. Evaṃladdhiko pana tattheko bhikkhu nisinno, so pucchituṃ na sakkoti. Tassa laddhiṃ vissajjāpanatthaṃ evaṃ pucchati. Yepi ca anāgate evaṃladdhikā bhavissanti, tesaṃ ‘‘buddhakālepeso pañho mahāsāvakehi vissajjito’’ti vacanokāsupacchedanatthaṃ pucchatiyeva.

    અપ્પપઞ્ચં પપઞ્ચેતીતિ ન પપઞ્ચેતબ્બટ્ઠાને પપઞ્ચં કરોતિ, અનાચરિતબ્બં મગ્ગં ચરતિ. તાવતા પપઞ્ચસ્સ ગતીતિ યત્તકા છન્નં ફસ્સાયતનાનં ગતિ, તત્તકાવ તણ્હાદિટ્ઠિમાનપ્પભેદસ્સ પપઞ્ચસ્સ ગતિ. છન્નં, આવુસો, ફસ્સાયતનાનં અસેસવિરાગનિરોધા પપઞ્ચનિરોધો પપઞ્ચવૂપસમોતિ એતેસુ છસુ આયતનેસુ સબ્બસો નિરુદ્ધેસુ પપઞ્ચાપિ નિરુદ્ધાવ હોન્તિ, વૂપસન્તાવ હોન્તીતિ અત્થો. આરુપ્પે પન પુથુજ્જનદેવતાનં કિઞ્ચાપિ પઞ્ચ ફસ્સાયતનાનિ નિરુદ્ધાનિ, છટ્ઠસ્સ પન અનિરુદ્ધત્તા તયોપિ પપઞ્ચા અપ્પહીનાવ. અપિચ પઞ્ચવોકારભવવસેનેવ પઞ્હો કથિતોતિ. ચતુત્થે ઇમિનાવ નયેન અત્થો વેદિતબ્બો.

    Appapañcaṃpapañcetīti na papañcetabbaṭṭhāne papañcaṃ karoti, anācaritabbaṃ maggaṃ carati. Tāvatā papañcassa gatīti yattakā channaṃ phassāyatanānaṃ gati, tattakāva taṇhādiṭṭhimānappabhedassa papañcassa gati. Channaṃ, āvuso, phassāyatanānaṃ asesavirāganirodhā papañcanirodho papañcavūpasamoti etesu chasu āyatanesu sabbaso niruddhesu papañcāpi niruddhāva honti, vūpasantāva hontīti attho. Āruppe pana puthujjanadevatānaṃ kiñcāpi pañca phassāyatanāni niruddhāni, chaṭṭhassa pana aniruddhattā tayopi papañcā appahīnāva. Apica pañcavokārabhavavaseneva pañho kathitoti. Catutthe imināva nayena attho veditabbo.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૩. મહાકોટ્ઠિકસુત્તં • 3. Mahākoṭṭhikasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૩-૪. મહાકોટ્ઠિકસુત્તાદિવણ્ણના • 3-4. Mahākoṭṭhikasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact