Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā)

    ૭-૮. મહામોગ્ગલ્લાનસુત્તાદિવણ્ણના

    7-8. Mahāmoggallānasuttādivaṇṇanā

    ૧૬૭-૧૬૮. સત્તમટ્ઠમેસુ મહામોગ્ગલ્લાનત્થેરસ્સાતિઆદિના મોગ્ગલ્લાનત્થેરસ્સ હેટ્ઠા તિણ્ણં મગ્ગાનં સુખપટિપદદન્ધાભિઞ્ઞભાવો, અરહત્તમગ્ગસ્સ દુક્ખપટિપદખિપ્પાભિઞ્ઞભાવો વુત્તો, સારિપુત્તત્થેરસ્સ પન હેટ્ઠિમાનં તિણ્ણં મગ્ગાનં સુખપટિપદદન્ધાભિઞ્ઞભાવો, અરહત્તમગ્ગસ્સ ચ સુખપટિપદખિપ્પાભિઞ્ઞભાવો દસ્સિતો. યં પન વુત્તં વિસુદ્ધિમગ્ગે (વિસુદ્ધિ॰ ૨.૮૦૧) ‘‘બુદ્ધાનં પન ચત્તારોપિ મગ્ગા સુખપટિપદખિપ્પાભિઞ્ઞાવ અહેસું, તથા ધમ્મસેનાપતિસ્સ. મહામોગ્ગલ્લાનત્થેરસ્સ પન પઠમમગ્ગો સુખપટિપદખિપ્પાભિઞ્ઞો અહોસિ, ઉપરિ તયો દુક્ખપટિપદદન્ધાભિઞ્ઞા’’તિ. યઞ્ચ વુત્તં અટ્ઠસાલિનિયં (ધ॰ સ॰ અટ્ઠ॰ ૧૪૭૬) ‘‘તથાગતસ્સ હિ સારિપુત્તત્થેરસ્સ ચ ચત્તારોપિ મગ્ગા સુખપટિપદખિપ્પાભિઞ્ઞાવ અહેસું, મહામોગ્ગલ્લાનત્થેરસ્સ પન પઠમમગ્ગો સુખપટિપદખિપ્પાભિઞ્ઞો ઉપરિ તયો દુક્ખપટિપદખિપ્પાભિઞ્ઞા’’તિ, તં સબ્બં અઞ્ઞમઞ્ઞં નાનુલોમેતિ. ઇમાય પાળિયા ઇમાય ચ અટ્ઠકથાય ન સમેતિ, તસ્મા વીમંસિતબ્બમેતં. તંતંભાણકાનં વા મતેન તત્થ તત્થ તથા તથા વુત્તન્તિ ગહેતબ્બં.

    167-168. Sattamaṭṭhamesu mahāmoggallānattherassātiādinā moggallānattherassa heṭṭhā tiṇṇaṃ maggānaṃ sukhapaṭipadadandhābhiññabhāvo, arahattamaggassa dukkhapaṭipadakhippābhiññabhāvo vutto, sāriputtattherassa pana heṭṭhimānaṃ tiṇṇaṃ maggānaṃ sukhapaṭipadadandhābhiññabhāvo, arahattamaggassa ca sukhapaṭipadakhippābhiññabhāvo dassito. Yaṃ pana vuttaṃ visuddhimagge (visuddhi. 2.801) ‘‘buddhānaṃ pana cattāropi maggā sukhapaṭipadakhippābhiññāva ahesuṃ, tathā dhammasenāpatissa. Mahāmoggallānattherassa pana paṭhamamaggo sukhapaṭipadakhippābhiñño ahosi, upari tayo dukkhapaṭipadadandhābhiññā’’ti. Yañca vuttaṃ aṭṭhasāliniyaṃ (dha. sa. aṭṭha. 1476) ‘‘tathāgatassa hi sāriputtattherassa ca cattāropi maggā sukhapaṭipadakhippābhiññāva ahesuṃ, mahāmoggallānattherassa pana paṭhamamaggo sukhapaṭipadakhippābhiñño upari tayo dukkhapaṭipadakhippābhiññā’’ti, taṃ sabbaṃ aññamaññaṃ nānulometi. Imāya pāḷiyā imāya ca aṭṭhakathāya na sameti, tasmā vīmaṃsitabbametaṃ. Taṃtaṃbhāṇakānaṃ vā matena tattha tattha tathā tathā vuttanti gahetabbaṃ.

    મહામોગ્ગલ્લાનસુત્તાદિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Mahāmoggallānasuttādivaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya
    ૭. મહામોગ્ગલ્લાનસુત્તં • 7. Mahāmoggallānasuttaṃ
    ૮. સારિપુત્તસુત્તં • 8. Sāriputtasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)
    ૭. મહામોગ્ગલ્લાનસુત્તવણ્ણના • 7. Mahāmoggallānasuttavaṇṇanā
    ૮. સારિપુત્તસુત્તવણ્ણના • 8. Sāriputtasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact