Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
૭. મહાનામસિક્ખાપદવણ્ણના
7. Mahānāmasikkhāpadavaṇṇanā
૩૦૩. સત્તમે મહાનામો નામાતિ અનુરુદ્ધત્થેરસ્સ ભાતા ભગવતો ચૂળપિતુ પુત્તો. સુદ્ધોદનો સક્કોદનો સુક્કોદનો ધોતોદનો અમિતોદનોતિ ઇમે હિ પઞ્ચ જના ભાતરો. અમિતા નામ દેવી તેસં ભગિની, તિસ્સત્થેરો તસ્સા પુત્તો. તથાગતો ચ નન્દત્થેરો ચ સુદ્ધોદનસ્સ પુત્તા, મહાનામો ચ અનુરુદ્ધત્થેરો ચ સુક્કોદનસ્સ, આનન્દત્થેરો અમિતોદનસ્સ. સો ભગવતો કનિટ્ઠો, મહાનામો મહલ્લકતરો સકદાગામી અરિયસાવકો. તેન વુત્તં ‘‘મહાનામો નામ…પે॰… અરિયસાવકો’’તિ.
303. Sattame mahānāmo nāmāti anuruddhattherassa bhātā bhagavato cūḷapitu putto. Suddhodano sakkodano sukkodano dhotodano amitodanoti ime hi pañca janā bhātaro. Amitā nāma devī tesaṃ bhaginī, tissatthero tassā putto. Tathāgato ca nandatthero ca suddhodanassa puttā, mahānāmo ca anuruddhatthero ca sukkodanassa, ānandatthero amitodanassa. So bhagavato kaniṭṭho, mahānāmo mahallakataro sakadāgāmī ariyasāvako. Tena vuttaṃ ‘‘mahānāmo nāma…pe… ariyasāvako’’ti.
૩૦૫-૩૦૬. પાળિયં અજ્જણ્હોતિ અજ્જ એકદિવસન્તિ અત્થો, ‘‘અજ્જનો’’તિ વા અત્થો ગહેતબ્બો, નો અમ્હાકં. કાલં આહરિસ્સથાતિ સ્વે હરિસ્સથ. તતો ચે ઉત્તરિ સાદિયેય્યાતિ સચે તત્થ રત્તીહિ વા ભેસજ્જેહિ વા પરિચ્છેદો કતો હોતિ ‘‘એત્તકાયેવ વા રત્તિયો એત્તકાનિ વા ભેસજ્જાનિ વિઞ્ઞાપેતબ્બાની’’તિ, તતો રત્તિપરિયન્તતો વા ભેસજ્જપરિયન્તતો વા ઉત્તરિ વિઞ્ઞાપેન્તો સાદિયેય્ય. ‘‘ઇમેહિ તયા ભેસજ્જેહિ પવારિતમ્હ, અમ્હાકઞ્ચ ઇમિનાવ ભેસજ્જેન અત્થો’’તિ આચિક્ખિત્વા વિઞ્ઞાપેતુમ્પિ ગિલાનોવ લભતિ.
305-306. Pāḷiyaṃ ajjaṇhoti ajja ekadivasanti attho, ‘‘ajjano’’ti vā attho gahetabbo, no amhākaṃ. Kālaṃ āharissathāti sve harissatha. Tato ce uttari sādiyeyyāti sace tattha rattīhi vā bhesajjehi vā paricchedo kato hoti ‘‘ettakāyeva vā rattiyo ettakāni vā bhesajjāni viññāpetabbānī’’ti, tato rattipariyantato vā bhesajjapariyantato vā uttari viññāpento sādiyeyya. ‘‘Imehi tayā bhesajjehi pavāritamha, amhākañca imināva bhesajjena attho’’ti ācikkhitvā viññāpetumpi gilānova labhati.
૩૧૦. યસ્મા સઙ્ઘપવારણાયમેવાયં વિધિ, તસ્મા ‘‘યે અત્તનો પુગ્ગલિકાય પવારણાય પવારિતા’’તિ વુત્તં. સેસં ઉત્તાનમેવ. સઙ્ઘપવારણતા , ભેસજ્જવિઞ્ઞત્તિ, અગિલાનતા, પરિયન્તાતિક્કમોતિ ઇમાનિ પનેત્થ ચત્તારિ અઙ્ગાનિ.
310. Yasmā saṅghapavāraṇāyamevāyaṃ vidhi, tasmā ‘‘ye attano puggalikāya pavāraṇāya pavāritā’’ti vuttaṃ. Sesaṃ uttānameva. Saṅghapavāraṇatā , bhesajjaviññatti, agilānatā, pariyantātikkamoti imāni panettha cattāri aṅgāni.
મહાનામસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Mahānāmasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૫. અચેલકવગ્ગો • 5. Acelakavaggo
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૭. મહાનામસિક્ખાપદવણ્ણના • 7. Mahānāmasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૭. મહાનામસિક્ખાપદવણ્ણના • 7. Mahānāmasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૭. મહાનામસિક્ખાપદવણ્ણના • 7. Mahānāmasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૭. મહાનામસિક્ખાપદં • 7. Mahānāmasikkhāpadaṃ