A World of Knowledge
    Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૭૨. મહાપદુમજાતકં (૯)

    472. Mahāpadumajātakaṃ (9)

    ૧૦૬.

    106.

    નાદટ્ઠા 1 પરતો દોસં, અણું થૂલાનિ સબ્બસો;

    Nādaṭṭhā 2 parato dosaṃ, aṇuṃ thūlāni sabbaso;

    ઇસ્સરો પણયે દણ્ડં, સામં અપ્પટિવેક્ખિય.

    Issaro paṇaye daṇḍaṃ, sāmaṃ appaṭivekkhiya.

    ૧૦૭.

    107.

    યો ચ અપ્પટિવેક્ખિત્વા, દણ્ડં કુબ્બતિ ખત્તિયો;

    Yo ca appaṭivekkhitvā, daṇḍaṃ kubbati khattiyo;

    સકણ્ટકં સો ગિલતિ, જચ્ચન્ધોવ સમક્ખિકં.

    Sakaṇṭakaṃ so gilati, jaccandhova samakkhikaṃ.

    ૧૦૮.

    108.

    અદણ્ડિયં દણ્ડયતિ 3, દણ્ડિયઞ્ચ અદણ્ડિયં 4;

    Adaṇḍiyaṃ daṇḍayati 5, daṇḍiyañca adaṇḍiyaṃ 6;

    અન્ધોવ વિસમં મગ્ગં, ન જાનાતિ સમાસમં.

    Andhova visamaṃ maggaṃ, na jānāti samāsamaṃ.

    ૧૦૯.

    109.

    યો ચ એતાનિ ઠાનાનિ, અણું થૂલાનિ સબ્બસો;

    Yo ca etāni ṭhānāni, aṇuṃ thūlāni sabbaso;

    સુદિટ્ઠમનુસાસેય્ય, સ વે વોહરિતુ 7 મરહતિ.

    Sudiṭṭhamanusāseyya, sa ve voharitu 8 marahati.

    ૧૧૦.

    110.

    નેકન્તમુદુના સક્કા, એકન્તતિખિણેન વા;

    Nekantamudunā sakkā, ekantatikhiṇena vā;

    અત્તં મહન્તે 9 ઠપેતું 10, તસ્મા ઉભયમાચરે.

    Attaṃ mahante 11 ṭhapetuṃ 12, tasmā ubhayamācare.

    ૧૧૧.

    111.

    પરિભૂતો મુદુ હોતિ, અતિતિક્ખો ચ વેરવા;

    Paribhūto mudu hoti, atitikkho ca veravā;

    એતઞ્ચ ઉભયં ઞત્વા, અનુમજ્ઝં સમાચરે.

    Etañca ubhayaṃ ñatvā, anumajjhaṃ samācare.

    ૧૧૨.

    112.

    બહુમ્પિ રત્તો ભાસેય્ય, દુટ્ઠોપિ બહુ ભાસતિ;

    Bahumpi ratto bhāseyya, duṭṭhopi bahu bhāsati;

    ન ઇત્થિકારણા રાજ, પુત્તં ઘાતેતુમરહસિ.

    Na itthikāraṇā rāja, puttaṃ ghātetumarahasi.

    ૧૧૩.

    113.

    સબ્બોવ 13 લોકો એકતો 14, ઇત્થી ચ અયમેકિકા;

    Sabbova 15 loko ekato 16, itthī ca ayamekikā;

    તેનાહં પટિપજ્જિસ્સં, ગચ્છથ પક્ખિપથેવ 17 તં.

    Tenāhaṃ paṭipajjissaṃ, gacchatha pakkhipatheva 18 taṃ.

    ૧૧૪.

    114.

    અનેકતાલે નરકે, ગમ્ભીરે ચ સુદુત્તરે 19;

    Anekatāle narake, gambhīre ca suduttare 20;

    પાતિતો ગિરિદુગ્ગસ્મિં, કેન ત્વં તત્થ નામરિ.

    Pātito giriduggasmiṃ, kena tvaṃ tattha nāmari.

    ૧૧૫.

    115.

    નાગો જાતફણો તત્થ, થામવા ગિરિસાનુજો;

    Nāgo jātaphaṇo tattha, thāmavā girisānujo;

    પચ્ચગ્ગહિ મં ભોગેહિ, તેનાહં તત્થ નામરિં.

    Paccaggahi maṃ bhogehi, tenāhaṃ tattha nāmariṃ.

    ૧૧૬.

    116.

    એહિ તં પટિનેસ્સામિ, રાજપુત્ત સકં ઘરં;

    Ehi taṃ paṭinessāmi, rājaputta sakaṃ gharaṃ;

    રજ્જં કારેહિ 21 ભદ્દન્તે, કિં અરઞ્ઞે કરિસ્સસિ.

    Rajjaṃ kārehi 22 bhaddante, kiṃ araññe karissasi.

    ૧૧૭.

    117.

    યથા ગિલિત્વા બળિસં, ઉદ્ધરેય્ય સલોહિતં;

    Yathā gilitvā baḷisaṃ, uddhareyya salohitaṃ;

    ઉદ્ધરિત્વા સુખી અસ્સ, એવં 23 પસ્સામિ અત્તનં 24.

    Uddharitvā sukhī assa, evaṃ 25 passāmi attanaṃ 26.

    ૧૧૮.

    118.

    કિં નુ ત્વં બળિસં બ્રૂસિ, કિં ત્વં બ્રૂસિ સલોહિતં;

    Kiṃ nu tvaṃ baḷisaṃ brūsi, kiṃ tvaṃ brūsi salohitaṃ;

    કિં નુ ત્વં ઉબ્ભતં બ્રૂસિ, તં મે અક્ખાહિ પુચ્છિતો.

    Kiṃ nu tvaṃ ubbhataṃ brūsi, taṃ me akkhāhi pucchito.

    ૧૧૯.

    119.

    કામાહં બળિસં બ્રૂમિ, હત્થિઅસ્સં સલોહિતં;

    Kāmāhaṃ baḷisaṃ brūmi, hatthiassaṃ salohitaṃ;

    ચત્તાહં ઉબ્ભતં બ્રૂમિ, એવં જાનાહિ ખત્તિય.

    Cattāhaṃ ubbhataṃ brūmi, evaṃ jānāhi khattiya.

    ૧૨૦.

    120.

    ચિઞ્ચામાણવિકા માતા, દેવદત્તો ચ મે પિતા;

    Ciñcāmāṇavikā mātā, devadatto ca me pitā;

    આનન્દો પણ્ડિતો નાગો, સારિપુત્તો ચ દેવતા;

    Ānando paṇḍito nāgo, sāriputto ca devatā;

    રાજપુત્તો અહં આસિં 27, એવં ધારેથ જાતકન્તિ.

    Rājaputto ahaṃ āsiṃ 28, evaṃ dhāretha jātakanti.

    મહાપદુમજાતકં નવમં.

    Mahāpadumajātakaṃ navamaṃ.







    Footnotes:
    1. નાદિટ્ઠા (ક॰ સી॰ સ્યા॰ ક॰)
    2. nādiṭṭhā (ka. sī. syā. ka.)
    3. દણ્ડિયતિ (સ્યા॰ પી॰)
    4. અદણ્ડિય (નિય્ય), ન દણ્ડયે (?)
    5. daṇḍiyati (syā. pī.)
    6. adaṇḍiya (niyya), na daṇḍaye (?)
    7. વોહાતુ (પી॰)
    8. vohātu (pī.)
    9. મહત્તે (સ્યા॰ ક॰)
    10. ઠાપેતું (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    11. mahatte (syā. ka.)
    12. ṭhāpetuṃ (sī. syā. pī.)
    13. સબ્બો ચ (ક॰ સી॰ પી॰)
    14. એકન્તો (સી॰ પી॰)
    15. sabbo ca (ka. sī. pī.)
    16. ekanto (sī. pī.)
    17. પક્ખિપેથ (સ્યા॰ અટ્ઠ॰)
    18. pakkhipetha (syā. aṭṭha.)
    19. ગમ્ભીરે સુદુરુત્તરે (પી॰ ક॰)
    20. gambhīre suduruttare (pī. ka.)
    21. કારેસિ (સી॰)
    22. kāresi (sī.)
    23. સુખં (પી॰ ક॰)
    24. અત્તનિ (પી॰ ક॰), અત્તના (સ્યા॰), એવં અહમ્પિ પુન સોત્થિભાવપ્પત્તં ગિલિતબળિસં પુરિસમિવ અત્તાનં પસ્સામીતિ (અટ્ઠ॰ સંવણ્ણના)
    25. sukhaṃ (pī. ka.)
    26. attani (pī. ka.), attanā (syā.), evaṃ ahampi puna sotthibhāvappattaṃ gilitabaḷisaṃ purisamiva attānaṃ passāmīti (aṭṭha. saṃvaṇṇanā)
    27. અહં તદા રાજપુત્તો (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    28. ahaṃ tadā rājaputto (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૭૨] ૯. મહાપદુમજાતકવણ્ણના • [472] 9. Mahāpadumajātakavaṇṇanā


    © 1991-2025 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact