Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૨૯. મહાસુવજાતકં (૩)

    429. Mahāsuvajātakaṃ (3)

    ૨૦.

    20.

    દુમો યદા હોતિ ફલૂપપન્નો, ભુઞ્જન્તિ નં વિહઙ્ગમા 1 સમ્પતન્તા;

    Dumo yadā hoti phalūpapanno, bhuñjanti naṃ vihaṅgamā 2 sampatantā;

    ખીણન્તિ ઞત્વાન દુમં ફલચ્ચયે 3, દિસોદિસં યન્તિ તતો વિહઙ્ગમા.

    Khīṇanti ñatvāna dumaṃ phalaccaye 4, disodisaṃ yanti tato vihaṅgamā.

    ૨૧.

    21.

    ચર ચારિકં લોહિતતુણ્ડ મામરિ, કિં ત્વં સુવ સુક્ખદુમમ્હિ ઝાયસિ;

    Cara cārikaṃ lohitatuṇḍa māmari, kiṃ tvaṃ suva sukkhadumamhi jhāyasi;

    તદિઙ્ઘ મં બ્રૂહિ વસન્તસન્નિભ, કસ્મા સુવ સુક્ખદુમં ન રિઞ્ચસિ.

    Tadiṅgha maṃ brūhi vasantasannibha, kasmā suva sukkhadumaṃ na riñcasi.

    ૨૨.

    22.

    યે વે સખીનં સખારો ભવન્તિ, પાણચ્ચયે 5 દુક્ખસુખેસુ હંસ;

    Ye ve sakhīnaṃ sakhāro bhavanti, pāṇaccaye 6 dukkhasukhesu haṃsa;

    ખીણં અખીણન્તિ ન તં જહન્તિ, સન્તો સતં ધમ્મમનુસ્સરન્તા.

    Khīṇaṃ akhīṇanti na taṃ jahanti, santo sataṃ dhammamanussarantā.

    ૨૩.

    23.

    સોહં સતં અઞ્ઞતરોસ્મિ હંસ, ઞાતી ચ મે હોતિ સખા ચ રુક્ખો;

    Sohaṃ sataṃ aññatarosmi haṃsa, ñātī ca me hoti sakhā ca rukkho;

    તં નુસ્સહે જીવિકત્થો પહાતું, ખીણન્તિ ઞત્વાન ન હેસ ધમ્મો 7.

    Taṃ nussahe jīvikattho pahātuṃ, khīṇanti ñatvāna na hesa dhammo 8.

    ૨૪.

    24.

    સાધુ સક્ખિ કતં હોતિ, મેત્તિ સંસતિ સન્થવો 9;

    Sādhu sakkhi kataṃ hoti, metti saṃsati santhavo 10;

    સચેતં ધમ્મં રોચેસિ, પાસંસોસિ વિજાનતં.

    Sacetaṃ dhammaṃ rocesi, pāsaṃsosi vijānataṃ.

    ૨૫.

    25.

    સો તે સુવ વરં દમ્મિ, પત્તયાન વિહઙ્ગમ;

    So te suva varaṃ dammi, pattayāna vihaṅgama;

    વરં વરસ્સુ વક્કઙ્ગ, યં કિઞ્ચિ મનસિચ્છસિ.

    Varaṃ varassu vakkaṅga, yaṃ kiñci manasicchasi.

    ૨૬.

    26.

    વરઞ્ચ મે હંસ ભવં દદેય્ય, અયઞ્ચ રુક્ખો પુનરાયું લભેથ;

    Varañca me haṃsa bhavaṃ dadeyya, ayañca rukkho punarāyuṃ labhetha;

    સો સાખવા ફલિમા સંવિરૂળ્હો, મધુત્થિકો તિટ્ઠતુ સોભમાનો.

    So sākhavā phalimā saṃvirūḷho, madhutthiko tiṭṭhatu sobhamāno.

    ૨૭.

    27.

    તં પસ્સ સમ્મ ફલિમં ઉળારં, સહાવ તે હોતુ ઉદુમ્બરેન;

    Taṃ passa samma phalimaṃ uḷāraṃ, sahāva te hotu udumbarena;

    સો સાખવા ફલિમા સંવિરૂળ્હો, મધુત્થિકો તિટ્ઠતુ સોભમાનો.

    So sākhavā phalimā saṃvirūḷho, madhutthiko tiṭṭhatu sobhamāno.

    ૨૮.

    28.

    એવં સક્ક સુખી હોહિ, સહ સબ્બેહિ ઞાતિભિ;

    Evaṃ sakka sukhī hohi, saha sabbehi ñātibhi;

    યથાહમજ્જ સુખિતો, દિસ્વાન સફલં દુમં.

    Yathāhamajja sukhito, disvāna saphalaṃ dumaṃ.

    ૨૯.

    29.

    સુવસ્સ ચ વરં દત્વા, કત્વાન સફલં દુમં;

    Suvassa ca varaṃ datvā, katvāna saphalaṃ dumaṃ;

    પક્કામિ સહ ભરિયાય, દેવાનં નન્દનં વનન્તિ.

    Pakkāmi saha bhariyāya, devānaṃ nandanaṃ vananti.

    મહાસુવજાતકં તતિયં.

    Mahāsuvajātakaṃ tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. વિહગા (સી॰ પી॰)
    2. vihagā (sī. pī.)
    3. ઞત્વા દુમપ્ફલચ્ચયેન (ક॰)
    4. ñatvā dumapphalaccayena (ka.)
    5. પાણં ચજે (ક॰), પાણચ્ચયે મરણકાલે ચ સુખદુક્ખેસુ ચ ન જહન્તીતિ સમ્બન્ધો
    6. pāṇaṃ caje (ka.), pāṇaccaye maraṇakāle ca sukhadukkhesu ca na jahantīti sambandho
    7. ન સોસ (ક॰), ન એસ (સ્યા॰)
    8. na sosa (ka.), na esa (syā.)
    9. મિત્તં સઙ્ગતિ સન્ધવો (ક॰)
    10. mittaṃ saṅgati sandhavo (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૨૯] ૩. મહાસુવજાતકવણ્ણના • [429] 3. Mahāsuvajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact