Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમાનવત્થુપાળિ • Vimānavatthupāḷi

    ૮. મલ્લિકાવિમાનવત્થુ

    8. Mallikāvimānavatthu

    ૬૫૮.

    658.

    ‘‘પીતવત્થે પીતધજે, પીતાલઙ્કારભૂસિતે;

    ‘‘Pītavatthe pītadhaje, pītālaṅkārabhūsite;

    પીતન્તરાહિ વગ્ગૂહિ, અપિળન્ધાવ સોભસિ.

    Pītantarāhi vaggūhi, apiḷandhāva sobhasi.

    ૬૫૯.

    659.

    ‘‘કા કમ્બુકાયૂરધરે 1, કઞ્ચનાવેળભૂસિતે;

    ‘‘Kā kambukāyūradhare 2, kañcanāveḷabhūsite;

    હેમજાલકસઞ્છન્ને 3, નાનારતનમાલિની.

    Hemajālakasañchanne 4, nānāratanamālinī.

    ૬૬૦.

    660.

    ‘‘સોવણ્ણમયા લોહિતઙ્ગમયા 5 ચ, મુત્તામયા વેળુરિયમયા ચ;

    ‘‘Sovaṇṇamayā lohitaṅgamayā 6 ca, muttāmayā veḷuriyamayā ca;

    મસારગલ્લા સહલોહિતઙ્ગા 7, પારેવતક્ખીહિ મણીહિ ચિત્તતા.

    Masāragallā sahalohitaṅgā 8, pārevatakkhīhi maṇīhi cittatā.

    ૬૬૧.

    661.

    ‘‘કોચિ કોચિ એત્થ મયૂરસુસ્સરો, હંસસ્સ રઞ્ઞો કરવીકસુસ્સરો;

    ‘‘Koci koci ettha mayūrasussaro, haṃsassa rañño karavīkasussaro;

    તેસં સરો સુય્યતિ વગ્ગુરૂપો, પઞ્ચઙ્ગિકં તૂરિયમિવપ્પવાદિતં.

    Tesaṃ saro suyyati vaggurūpo, pañcaṅgikaṃ tūriyamivappavāditaṃ.

    ૬૬૨.

    662.

    ‘‘રથો ચ તે સુભો વગ્ગુ 9, નાનારતનચિત્તિતો 10;

    ‘‘Ratho ca te subho vaggu 11, nānāratanacittito 12;

    નાનાવણ્ણાહિ ધાતૂહિ, સુવિભત્તોવ સોભતિ.

    Nānāvaṇṇāhi dhātūhi, suvibhattova sobhati.

    ૬૬૩.

    663.

    ‘‘તસ્મિં રથે કઞ્ચનબિમ્બવણ્ણે, યા ત્વં 13 ઠિતા ભાસસિ મં પદેસં;

    ‘‘Tasmiṃ rathe kañcanabimbavaṇṇe, yā tvaṃ 14 ṭhitā bhāsasi maṃ padesaṃ;

    દેવતે પુચ્છિતાચિક્ખ, કિસ્સ કમ્મસ્સિદં ફલ’’ન્તિ.

    Devate pucchitācikkha, kissa kammassidaṃ phala’’nti.

    ૬૬૪.

    664.

    ‘‘સોવણ્ણજાલં મણિસોણ્ણચિત્તિતં 15, મુત્તાચિતં હેમજાલેન છન્નં 16;

    ‘‘Sovaṇṇajālaṃ maṇisoṇṇacittitaṃ 17, muttācitaṃ hemajālena channaṃ 18;

    પરિનિબ્બુતે ગોતમે અપ્પમેય્યે, પસન્નચિત્તા અહમાભિરોપયિં.

    Parinibbute gotame appameyye, pasannacittā ahamābhiropayiṃ.

    ૬૬૫.

    665.

    ‘‘તાહં કમ્મં કરિત્વાન, કુસલં બુદ્ધવણ્ણિતં;

    ‘‘Tāhaṃ kammaṃ karitvāna, kusalaṃ buddhavaṇṇitaṃ;

    અપેતસોકા સુખિતા, સમ્પમોદામનામયા’’તિ.

    Apetasokā sukhitā, sampamodāmanāmayā’’ti.

    મલ્લિકાવિમાનં અટ્ઠમં.

    Mallikāvimānaṃ aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. કકમ્બુકાયુરધરે (સ્યા॰)
    2. kakambukāyuradhare (syā.)
    3. પચ્છન્ને (સી॰)
    4. pacchanne (sī.)
    5. લોહિતઙ્કમયા (સી॰ સ્યા॰)
    6. lohitaṅkamayā (sī. syā.)
    7. સહલોહિતઙ્કા (સી॰), સહલોહિતકા (સ્યા॰)
    8. sahalohitaṅkā (sī.), sahalohitakā (syā.)
    9. વગ્ગૂ (સ્યા॰)
    10. નાનારતનચિત્તઙ્ગો (સ્યા॰)
    11. vaggū (syā.)
    12. nānāratanacittaṅgo (syā.)
    13. યત્થ (ક॰ સી॰ સ્યા॰ ક॰)
    14. yattha (ka. sī. syā. ka.)
    15. વિચિત્તં (ક॰), ચિત્તં (સી॰ સ્યા॰)
    16. સઞ્છન્નં (ક॰)
    17. vicittaṃ (ka.), cittaṃ (sī. syā.)
    18. sañchannaṃ (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / વિમાનવત્થુ-અટ્ઠકથા • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / ૮. મલ્લિકાવિમાનવણ્ણના • 8. Mallikāvimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact