Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પટિસમ્ભિદામગ્ગ-અટ્ઠકથા • Paṭisambhidāmagga-aṭṭhakathā |
૧૦. માતિકાકથા
10. Mātikākathā
માતિકાકથાવણ્ણના
Mātikākathāvaṇṇanā
૪૦. ઇદાનિ મહાથેરો વિપસ્સનાકથાનન્તરં સકલે પટિસમ્ભિદામગ્ગે નિદ્દિટ્ઠે સમથવિપસ્સનામગ્ગનિબ્બાનધમ્મે આકારનાનત્તવસેન નાનાપરિયાયેહિ થોમેતુકામો નિચ્છાતોતિઆદીનિ એકૂનવીસતિ માતિકાપદાનિ ઉદ્દિસિત્વા તેસં નિદ્દેસવસેન માતિકાકથં નામ કથેસિ. તસ્સા અયં અપુબ્બત્થાનુવણ્ણના. માતિકાય તાવ નિચ્છાતોતિ અમિલાતો. સબ્બેપિ હિ કિલેસા પીળાયોગતો મિલાતા, રાગોપિ તાવ નિરન્તરપ્પવત્તો સરીરં દહતિ, કિં પનઞ્ઞે કિલેસા . ‘‘તયોમે, ભિક્ખવે, અગ્ગી રાગગ્ગિ દોસગ્ગિ મોહગ્ગી’’તિ (ઇતિવુ॰ ૯૩; દી॰ નિ॰ ૩.૩૦૫) પન કિલેસનાયકા તયો એવ કિલેસા વુત્તા, તંસમ્પયુત્તાપિ પન દહન્તિયેવ. એવં છાતકિલેસાભાવતો નિચ્છાતો. કો સો? વિમોક્ખસમ્બન્ધેન વિમોક્ખોતિ દટ્ઠબ્બો. મુચ્ચતીતિ મોક્ખો. વિમુચ્ચતીતિ વિમોક્ખોતિ અત્થો. ઇદમેકં માતિકાપદં. વિજ્જાવિમુત્તીતિ વિજ્જાયેવ વિમુત્તિ. ઇદમેકં માતિકાપદં. ઝાનવિમોક્ખોતિ ઝાનમેવ વિમોક્ખો. ઇદમેકં માતિકાપદં. સેસાનિ એકેકાનેવાતિ એવં એકૂનવીસતિ માતિકાપદાનિ.
40. Idāni mahāthero vipassanākathānantaraṃ sakale paṭisambhidāmagge niddiṭṭhe samathavipassanāmagganibbānadhamme ākāranānattavasena nānāpariyāyehi thometukāmo nicchātotiādīni ekūnavīsati mātikāpadāni uddisitvā tesaṃ niddesavasena mātikākathaṃ nāma kathesi. Tassā ayaṃ apubbatthānuvaṇṇanā. Mātikāya tāva nicchātoti amilāto. Sabbepi hi kilesā pīḷāyogato milātā, rāgopi tāva nirantarappavatto sarīraṃ dahati, kiṃ panaññe kilesā . ‘‘Tayome, bhikkhave, aggī rāgaggi dosaggi mohaggī’’ti (itivu. 93; dī. ni. 3.305) pana kilesanāyakā tayo eva kilesā vuttā, taṃsampayuttāpi pana dahantiyeva. Evaṃ chātakilesābhāvato nicchāto. Ko so? Vimokkhasambandhena vimokkhoti daṭṭhabbo. Muccatīti mokkho. Vimuccatīti vimokkhoti attho. Idamekaṃ mātikāpadaṃ. Vijjāvimuttīti vijjāyeva vimutti. Idamekaṃ mātikāpadaṃ. Jhānavimokkhoti jhānameva vimokkho. Idamekaṃ mātikāpadaṃ. Sesāni ekekānevāti evaṃ ekūnavīsati mātikāpadāni.
૪૧. નેક્ખમ્મેન કામચ્છન્દતો નિચ્છાતોતિ નેક્ખમ્મેન કામચ્છન્દતો અપેતત્તા કામચ્છન્દતો નિક્કિલેસો યોગી. તેન પટિલદ્ધં નેક્ખમ્મમ્પિ નિચ્છાતો નિક્કિલેસો વિમોક્ખો. એવં સેસેસુપિ. નેક્ખમ્મેન કામચ્છન્દતો મુચ્ચતીતિ વિમોક્ખોતિ નેક્ખમ્મેન કામચ્છન્દતો યોગી મુચ્ચતીતિ તં નેક્ખમ્મં વિમોક્ખોતિ અત્થો. એવં સેસેસુપિ. વિજ્જતીતિ વિજ્જાતિ સભાવતો વિજ્જતિ અત્થિ ઉપલબ્ભતીતિ વિજ્જા નામાતિ અત્થો. અથ વા સભાવજાનનત્થં પટિપન્નેહિ યોગીહિ સભાવં વેદીયતિ જાનીયતીતિ વિજ્જા નામાતિ અત્થો. અથ વા વિસેસલાભત્થં પટિપન્નેહિ યોગીહિ વેદીયતિ પટિલાભીયતીતિ વિજ્જા નામાતિ અત્થો. અથ વા અત્તના વિન્દિતબ્બં ભૂમિં વિન્દતિ લભતીતિ વિજ્જા નામાતિ અત્થો. અથ વા સભાવદસ્સનહેતુત્તા સભાવં વિદિતં કરોતીતિ વિજ્જા નામાતિ અત્થો. વિજ્જન્તો મુચ્ચતિ, મુચ્ચન્તો વિજ્જતીતિ યથાવુત્તો ધમ્મો યથાવુત્તેનત્થેન વિજ્જમાનો યથાવુત્તતો મુચ્ચતિ, યથાવુત્તતો મુચ્ચમાનો યથાવુત્તેનત્થેન વિજ્જતીતિ વિજ્જાવિમુત્તિ નામાતિ અત્થો.
41.Nekkhammena kāmacchandato nicchātoti nekkhammena kāmacchandato apetattā kāmacchandato nikkileso yogī. Tena paṭiladdhaṃ nekkhammampi nicchāto nikkileso vimokkho. Evaṃ sesesupi. Nekkhammena kāmacchandato muccatīti vimokkhoti nekkhammena kāmacchandato yogī muccatīti taṃ nekkhammaṃ vimokkhoti attho. Evaṃ sesesupi. Vijjatīti vijjāti sabhāvato vijjati atthi upalabbhatīti vijjā nāmāti attho. Atha vā sabhāvajānanatthaṃ paṭipannehi yogīhi sabhāvaṃ vedīyati jānīyatīti vijjā nāmāti attho. Atha vā visesalābhatthaṃ paṭipannehi yogīhi vedīyati paṭilābhīyatīti vijjā nāmāti attho. Atha vā attanā vinditabbaṃ bhūmiṃ vindati labhatīti vijjā nāmāti attho. Atha vā sabhāvadassanahetuttā sabhāvaṃ viditaṃ karotīti vijjā nāmāti attho. Vijjanto muccati, muccantovijjatīti yathāvutto dhammo yathāvuttenatthena vijjamāno yathāvuttato muccati, yathāvuttato muccamāno yathāvuttenatthena vijjatīti vijjāvimutti nāmāti attho.
કામચ્છન્દં સંવરટ્ઠેનાતિ કામચ્છન્દનિવારણટ્ઠેન તં નેક્ખમ્મં સીલવિસુદ્ધિ નામાતિ અત્થો. તંયેવ અવિક્ખેપહેતુત્તા અવિક્ખેપટ્ઠેન ચિત્તવિસુદ્ધિ. દસ્સનહેતુત્તા દસ્સનટ્ઠેન દિટ્ઠિવિસુદ્ધિ. સેસેસુપિ એસેવ નયો. પટિપ્પસ્સમ્ભેતીતિ નેક્ખમ્માદિના કામચ્છન્દાદિકં યોગાવચરો પટિપ્પસ્સમ્ભેતીતિ નેક્ખમ્માદિકો ધમ્મો પસ્સદ્ધિ નામાતિ અત્થો. પહીનત્તાતિ તેન તેન પહાનેન પહીનત્તા. ઞાતટ્ઠેન ઞાણન્તિ ઝાનપચ્ચવેક્ખણાવસેન વિપસ્સનાવસેન મગ્ગપચ્ચવેક્ખણાવસેન ઞાતટ્ઠેન નેક્ખમ્માદિકં ઞાણં નામાતિ અત્થો. દિટ્ઠત્તા દસ્સનન્તિ એત્થાપિ એસેવ નયો. વિસુજ્ઝતીતિ યોગી, નેક્ખમ્માદિકા વિસુદ્ધિ.
Kāmacchandaṃ saṃvaraṭṭhenāti kāmacchandanivāraṇaṭṭhena taṃ nekkhammaṃ sīlavisuddhi nāmāti attho. Taṃyeva avikkhepahetuttā avikkhepaṭṭhena cittavisuddhi. Dassanahetuttā dassanaṭṭhena diṭṭhivisuddhi. Sesesupi eseva nayo. Paṭippassambhetīti nekkhammādinā kāmacchandādikaṃ yogāvacaro paṭippassambhetīti nekkhammādiko dhammo passaddhi nāmāti attho. Pahīnattāti tena tena pahānena pahīnattā. Ñātaṭṭhena ñāṇanti jhānapaccavekkhaṇāvasena vipassanāvasena maggapaccavekkhaṇāvasena ñātaṭṭhena nekkhammādikaṃ ñāṇaṃ nāmāti attho. Diṭṭhattā dassananti etthāpi eseva nayo. Visujjhatīti yogī, nekkhammādikā visuddhi.
નેક્ખમ્મનિદ્દેસે નેક્ખમ્મં અલોભત્તા કામરાગતો નિસ્સટન્તિ નિસ્સરણં. તતો નિક્ખન્તન્તિ નેક્ખમ્મં. ‘‘રૂપાનમેતં નિસ્સરણં યદિદં નેક્ખમ્મ’’ન્તિ વુચ્ચમાને આરુપ્પવિસેસસ્સ અદિસ્સનતો વિસેસસ્સ દસ્સનત્થં અઞ્ઞત્થ વુત્તપાઠક્કમેનેવ યદિદં આરુપ્પન્તિ વુત્તં. તઞ્ચ આરુપ્પં રૂપતો નિક્ખન્તત્તા નેક્ખમ્મં નામાતિ અધિકારવસેનેવ વુત્તં હોતિ. ભૂતન્તિ ઉપ્પાદસમાયોગદીપનં. સઙ્ખતન્તિ પચ્ચયબલવિસેસદસ્સનં. પટિચ્ચસમુપ્પન્નન્તિ પચ્ચયસમાયોગેપિ પચ્ચયાનં અબ્યાપારભાવદસ્સનં. નિરોધો તસ્સ નેક્ખમ્મન્તિ નિબ્બાનં તતો સઙ્ખતતો નિક્ખન્તત્તા તસ્સ સઙ્ખતસ્સ નેક્ખમ્મં નામ. આરુપ્પસ્સ ચ નિરોધસ્સ ચ ગહણં અઞ્ઞત્થ પાઠે વુત્તક્કમેનેવ કતં. ‘‘કામચ્છન્દસ્સ નેક્ખમ્મં નેક્ખમ્મ’’ન્તિ વુચ્ચમાને પુનરુત્તં હોતિ. નેક્ખમ્મવચનેનેવ ચ તસ્સ નેક્ખમ્મસિદ્ધીતિ તં અવત્વા સેસનેક્ખમ્મમેવ વુત્તં. તં ઉજુકમેવ. નિસ્સરણનિદ્દેસેપિ ઇમિનાવ નયેન અત્થો વેદિતબ્બો. નિસ્સરણીયા ધાતુયો પનેત્થ ઉજુકમેવ નેક્ખમ્મન્તિ વુત્તં. પવિવેકોતિ પવિવિત્તભાવો નેક્ખમ્માદિકોયેવ. વોસજ્જતીતિ યોગી, નેક્ખમ્માદયો વોસગ્ગો. નેક્ખમ્મં પવત્તેન્તો યોગી નેક્ખમ્મેન ચરતીતિ વુચ્ચતિ. તં પન નેક્ખમ્મં ચરિયા. એસ નયો સેસેસુપિ. ઝાનવિમોક્ખનિદ્દેસે વત્તબ્બં વિમોક્ખકથાયં વુત્તં. કેવલં તત્થ ‘‘જાનાતીતિ ઝાનવિમોક્ખો’’તિ (પટિ॰ મ॰ ૧.૨૧૭) વુત્તં, ઇધ પન ‘‘જાનાતીતિ, ઝાયતી’’તિ પુગ્ગલાધિટ્ઠાનાવ દેસના કતાતિ અયં વિસેસો.
Nekkhammaniddese nekkhammaṃ alobhattā kāmarāgato nissaṭanti nissaraṇaṃ. Tato nikkhantanti nekkhammaṃ. ‘‘Rūpānametaṃ nissaraṇaṃ yadidaṃ nekkhamma’’nti vuccamāne āruppavisesassa adissanato visesassa dassanatthaṃ aññattha vuttapāṭhakkameneva yadidaṃ āruppanti vuttaṃ. Tañca āruppaṃ rūpato nikkhantattā nekkhammaṃ nāmāti adhikāravaseneva vuttaṃ hoti. Bhūtanti uppādasamāyogadīpanaṃ. Saṅkhatanti paccayabalavisesadassanaṃ. Paṭiccasamuppannanti paccayasamāyogepi paccayānaṃ abyāpārabhāvadassanaṃ. Nirodho tassa nekkhammanti nibbānaṃ tato saṅkhatato nikkhantattā tassa saṅkhatassa nekkhammaṃ nāma. Āruppassa ca nirodhassa ca gahaṇaṃ aññattha pāṭhe vuttakkameneva kataṃ. ‘‘Kāmacchandassa nekkhammaṃ nekkhamma’’nti vuccamāne punaruttaṃ hoti. Nekkhammavacaneneva ca tassa nekkhammasiddhīti taṃ avatvā sesanekkhammameva vuttaṃ. Taṃ ujukameva. Nissaraṇaniddesepi imināva nayena attho veditabbo. Nissaraṇīyā dhātuyo panettha ujukameva nekkhammanti vuttaṃ. Pavivekoti pavivittabhāvo nekkhammādikoyeva. Vosajjatīti yogī, nekkhammādayo vosaggo. Nekkhammaṃ pavattento yogī nekkhammena caratīti vuccati. Taṃ pana nekkhammaṃ cariyā. Esa nayo sesesupi. Jhānavimokkhaniddese vattabbaṃ vimokkhakathāyaṃ vuttaṃ. Kevalaṃ tattha ‘‘jānātīti jhānavimokkho’’ti (paṭi. ma. 1.217) vuttaṃ, idha pana ‘‘jānātīti, jhāyatī’’ti puggalādhiṭṭhānāva desanā katāti ayaṃ viseso.
૪૨. ભાવનાધિટ્ઠાનજીવિતનિદ્દેસે ચ પુગ્ગલાધિટ્ઠાના દેસના કતા. ધમ્મતો પન ભાવના નામ નેક્ખમ્માદયોવ. અધિટ્ઠાનં નામ નેક્ખમ્માદિવસેન પતિટ્ઠાપિતચિત્તમેવ. જીવિતં નામ નેક્ખમ્માદિવસેન પતિટ્ઠાપિતચિત્તસ્સ સમ્માઆજીવો નામ. કો સો સમ્માઆજીવો નામ ? મિચ્છાજીવા વિરતિ, ધમ્મેન સમેન પચ્ચયપરિયેસનવાયામો ચ. તત્થ સમં જીવતીતિ સમં જીવિતં જીવતિ, ભાવનપુંસકવચનં વા, સમેન જીવતીતિ વુત્તં હોતિ. નો વિસમન્તિ ‘‘સમં જીવતી’’તિ વુત્તસ્સેવ અત્થસ્સ પટિસેધવસેન અવધારણં કતં. સમ્મા જીવતીતિ આકારનિદસ્સનં. નો મિચ્છાતિ તસ્સેવ નિયમનં. વિસુદ્ધં જીવતીતિ સભાવવિસુદ્ધિયા વિસુદ્ધં જીવિતં જીવતિ. નો કિલિટ્ઠન્તિ તસ્સેવ નિયમનં. યઞ્ઞદેવાતિઆદીહિ યથાવુત્તાનં તિસ્સન્નં સમ્પદાનં આનિસંસં દસ્સેતિ. તત્થ યઞ્ઞદેવાતિ યં યં એવ. ખત્તિયપરિસન્તિ ખત્તિયાનં સન્નિપાતં. સો હિ સમન્તતો સીદન્તિ એત્થ અકતબુદ્ધિનોતિ પરિસાતિ વુચ્ચતિ. એસેવ નયો ઇતરત્તયે. ખત્તિયાદીનંયેવ આગમનસમ્પત્તિયા ઞાણસમ્પત્તિયા ચ સમન્નાગતત્તા તાસંયેવ ચતસ્સન્નં ગહણં , ન સુદ્દપરિસાય. વિસારદોતિ તીહિ સમ્પદાહિ સમ્પન્નો વિગતસારજ્જો, નિબ્ભયોતિ અત્થો. અમઙ્કુભૂતોતિ અસઙ્કુચિતો ન નિત્તેજભૂતો. તં કિસ્સ હેતૂતિ તં વિસારદત્તં કેન હેતુના કેન કારણેન હોતીતિ ચેતિ અત્થો. ઇદાનિ તથા હીતિ તસ્સ કારણવચનં. યસ્મા એવં તિસમ્પદાસમ્પન્નો, તસ્મા ‘‘વિસારદો હોતી’’તિ વિસારદભાવસ્સ કારણં દસ્સેત્વા નિટ્ઠપેસીતિ.
42. Bhāvanādhiṭṭhānajīvitaniddese ca puggalādhiṭṭhānā desanā katā. Dhammato pana bhāvanā nāma nekkhammādayova. Adhiṭṭhānaṃ nāma nekkhammādivasena patiṭṭhāpitacittameva. Jīvitaṃ nāma nekkhammādivasena patiṭṭhāpitacittassa sammāājīvo nāma. Ko so sammāājīvo nāma ? Micchājīvā virati, dhammena samena paccayapariyesanavāyāmo ca. Tattha samaṃ jīvatīti samaṃ jīvitaṃ jīvati, bhāvanapuṃsakavacanaṃ vā, samena jīvatīti vuttaṃ hoti. No visamanti ‘‘samaṃ jīvatī’’ti vuttasseva atthassa paṭisedhavasena avadhāraṇaṃ kataṃ. Sammā jīvatīti ākāranidassanaṃ. No micchāti tasseva niyamanaṃ. Visuddhaṃ jīvatīti sabhāvavisuddhiyā visuddhaṃ jīvitaṃ jīvati. No kiliṭṭhanti tasseva niyamanaṃ. Yaññadevātiādīhi yathāvuttānaṃ tissannaṃ sampadānaṃ ānisaṃsaṃ dasseti. Tattha yaññadevāti yaṃ yaṃ eva. Khattiyaparisanti khattiyānaṃ sannipātaṃ. So hi samantato sīdanti ettha akatabuddhinoti parisāti vuccati. Eseva nayo itarattaye. Khattiyādīnaṃyeva āgamanasampattiyā ñāṇasampattiyā ca samannāgatattā tāsaṃyeva catassannaṃ gahaṇaṃ , na suddaparisāya. Visāradoti tīhi sampadāhi sampanno vigatasārajjo, nibbhayoti attho. Amaṅkubhūtoti asaṅkucito na nittejabhūto. Taṃ kissa hetūti taṃ visāradattaṃ kena hetunā kena kāraṇena hotīti ceti attho. Idāni tathā hīti tassa kāraṇavacanaṃ. Yasmā evaṃ tisampadāsampanno, tasmā ‘‘visārado hotī’’ti visāradabhāvassa kāraṇaṃ dassetvā niṭṭhapesīti.
સદ્ધમ્મપ્પકાસિનિયા પટિસમ્ભિદામગ્ગ-અટ્ઠકથાય
Saddhammappakāsiniyā paṭisambhidāmagga-aṭṭhakathāya
માતિકાકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Mātikākathāvaṇṇanā niṭṭhitā.
પઞ્ઞાવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Paññāvaggavaṇṇanā niṭṭhitā.
નિટ્ઠિતા ચૂળવગ્ગસ્સ અપુબ્બત્થાનુવણ્ણના.
Niṭṭhitā cūḷavaggassa apubbatthānuvaṇṇanā.
એત્તાવતા ચ તિવગ્ગસઙ્ગહિતસ્સ
Ettāvatā ca tivaggasaṅgahitassa
સમતિંસકથાપટિમણ્ડિતસ્સ્પટિસમ્ભિદામગ્ગસ્સ અત્થવણ્ણના નિટ્ઠિતા હોતીતિ.
Samatiṃsakathāpaṭimaṇḍitasspaṭisambhidāmaggassa atthavaṇṇanā niṭṭhitā hotīti.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / પટિસમ્ભિદામગ્ગપાળિ • Paṭisambhidāmaggapāḷi / ૧૦. માતિકાકથા • 10. Mātikākathā