Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૩૬૯. મિત્તવિન્દકજાતકં (૫-૨-૯)

    369. Mittavindakajātakaṃ (5-2-9)

    ૧૦૦.

    100.

    ક્યાહં દેવાનમકરં, કિં પાપં પકતં મયા;

    Kyāhaṃ devānamakaraṃ, kiṃ pāpaṃ pakataṃ mayā;

    યં મે સિરસ્મિં ઓહચ્ચ 1, ચક્કં ભમતિ મત્થકે.

    Yaṃ me sirasmiṃ ohacca 2, cakkaṃ bhamati matthake.

    ૧૦૧.

    101.

    અતિક્કમ્મ રમણકં, સદામત્તઞ્ચ દૂભકં;

    Atikkamma ramaṇakaṃ, sadāmattañca dūbhakaṃ;

    બ્રહ્મત્તરઞ્ચ પાસાદં, કેનત્થેન ઇધાગતો.

    Brahmattarañca pāsādaṃ, kenatthena idhāgato.

    ૧૦૨.

    102.

    ઇતો બહુતરા ભોગા, અત્ર મઞ્ઞે ભવિસ્સરે;

    Ito bahutarā bhogā, atra maññe bhavissare;

    ઇતિ એતાય સઞ્ઞાય, પસ્સ મં બ્યસનં ગતં.

    Iti etāya saññāya, passa maṃ byasanaṃ gataṃ.

    ૧૦૩.

    103.

    ચતુબ્ભિ અટ્ઠજ્ઝગમા, અટ્ઠાહિપિ ચ 3 સોળસ;

    Catubbhi aṭṭhajjhagamā, aṭṭhāhipi ca 4 soḷasa;

    સોળસાહિ ચ બાત્તિંસ, અત્રિચ્છં ચક્કમાસદો;

    Soḷasāhi ca bāttiṃsa, atricchaṃ cakkamāsado;

    ઇચ્છાહતસ્સ પોસસ્સ, ચક્કં ભમતિ મત્થકે.

    Icchāhatassa posassa, cakkaṃ bhamati matthake.

    ૧૦૪.

    104.

    ઉપરિવિસાલા દુપ્પૂરા, ઇચ્છા વિસટગામિની 5;

    Uparivisālā duppūrā, icchā visaṭagāminī 6;

    યે ચ તં અનુગિજ્ઝન્તિ, તે હોન્તિ ચક્કધારિનોતિ.

    Ye ca taṃ anugijjhanti, te honti cakkadhārinoti.

    મિત્તવિન્દકજાતકં નવમં.

    Mittavindakajātakaṃ navamaṃ.







    Footnotes:
    1. ઉહચ્ચ (ક॰), ઉહચ્ચ (પી॰)
    2. uhacca (ka.), uhacca (pī.)
    3. અટ્ઠાહિ ચાપિ (સી॰ સ્યા॰), અટ્ઠાભિ ચાપિ (ક॰)
    4. aṭṭhāhi cāpi (sī. syā.), aṭṭhābhi cāpi (ka.)
    5. ઉપરિ વિસાલં દુપ્પૂરં, ઇચ્છાવિસદગામિની (સી॰)
    6. upari visālaṃ duppūraṃ, icchāvisadagāminī (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૩૬૯] ૯. મિત્તવિન્દકજાતકવણ્ણના • [369] 9. Mittavindakajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact