Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઇતિવુત્તકપાળિ • Itivuttakapāḷi

    ૫. મુસાવાદસુત્તં

    5. Musāvādasuttaṃ

    ૨૫. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા, વુત્તમરહતાતિ મે સુતં –

    25. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘એકધમ્મં અતીતસ્સ, ભિક્ખવે, પુરિસપુગ્ગલસ્સ નાહં તસ્સ કિઞ્ચિ પાપકમ્મં અકરણીયન્તિ વદામિ. કતમં એકધમ્મં? યદિદં 1 ભિક્ખવે, સમ્પજાનમુસાવાદો’’તિ. એતમત્થં ભગવા અવોચ. તત્થેતં ઇતિ વુચ્ચતિ –

    ‘‘Ekadhammaṃ atītassa, bhikkhave, purisapuggalassa nāhaṃ tassa kiñci pāpakammaṃ akaraṇīyanti vadāmi. Katamaṃ ekadhammaṃ? Yadidaṃ 2 bhikkhave, sampajānamusāvādo’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘એકધમ્મં અતીતસ્સ, મુસાવાદિસ્સ જન્તુનો;

    ‘‘Ekadhammaṃ atītassa, musāvādissa jantuno;

    વિતિણ્ણપરલોકસ્સ, નત્થિ પાપં અકારિય’’ન્તિ.

    Vitiṇṇaparalokassa, natthi pāpaṃ akāriya’’nti.

    અયમ્પિ અત્થો વુત્તો ભગવતા, ઇતિ મે સુતન્તિ. પઞ્ચમં.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Pañcamaṃ.







    Footnotes:
    1. યથયિદં (સી॰ સ્યા॰ ક॰), યથાયિદં (પી॰)
    2. yathayidaṃ (sī. syā. ka.), yathāyidaṃ (pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા • Itivuttaka-aṭṭhakathā / ૫. મુસાવાદસુત્તવણ્ણના • 5. Musāvādasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact