Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ૧૦૩. નગન્તબ્બગન્તબ્બવારકથા

    103. Nagantabbagantabbavārakathā

    ૧૮૧. સભિક્ખુકાતિ પદસ્સ સંવિજ્જન્તિ ભિક્ખૂ એતસ્મિમાવાસેતિ સભિક્ખુકોતિ વચનત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘યસ્મિં આવાસે’’તિઆદિ. ન્તિ આવાસં. તદહેવાતિ તદહુપોસથે એવ. ઇમિના સચે સક્કોતિ, તદહેવ ગન્તું, સો ગન્તબ્બોતિ દસ્સેતિ. ‘‘અકત્વા’’તિ ઇમિના કત્વા પન ગન્તબ્બોતિ દસ્સેતિ. ‘‘અઞ્ઞત્રા’’તિ નિપાતો ‘‘વિના’’તિ નિપાતસ્સ પરિયાયોતિ આહ ‘‘વિના’’તિ. અત્તચતુત્થેન વા અત્તપઞ્ચમેન વા સઙ્ઘેન ગન્તું વટ્ટતીતિ યોજના. એત્થ ચ ‘‘અત્તચતુત્થેન વા’’તિ ઇદં ઉપોસથકમ્મં સન્ધાય વુત્તં. ‘‘અત્તપઞ્ચમેન વા’’તિ ઇદં પવારણાકમ્મં સન્ધાય વુત્તન્તિ દટ્ઠબ્બં. વિહારેતિ વિહારસીમાય મહાસીમાયન્તિ અત્થો. ઇદઞ્હિ વિહારસીમાનં અભેદેન વુત્તં. સીમાપીતિ ખણ્ડસીમાપિ. ન ગન્તબ્બાતિ સઙ્ઘસ્સ ગરુકત્તા ન ગન્તબ્બા. એત્થાતિ ખણ્ડસીમાદીસુ. તસ્સાતિ ભિક્ખુસ્સ. ગન્તું વટ્ટતીતિ ગણુપોસથટ્ઠાનતો ગન્તું વટ્ટતિ, સઙ્ઘુપોસથટ્ઠાનતો પન ન વટ્ટતિયેવાતિ દટ્ઠબ્બં. વિસ્સટ્ઠઉપોસથા આવાસાપિ અઞ્ઞં ગન્તું વટ્ટતીતિ યોજના. આરઞ્ઞકેનાપીતિ અરઞ્ઞે એકકેન નિવાસેનપિ. તત્થાતિ અઞ્ઞવિહારે. ઉપોસથન્તિ સઙ્ઘુપોસથઞ્ચ ગણુપોસથઞ્ચ.

    181.Sabhikkhukāti padassa saṃvijjanti bhikkhū etasmimāvāseti sabhikkhukoti vacanatthaṃ dassento āha ‘‘yasmiṃ āvāse’’tiādi. Yanti āvāsaṃ. Tadahevāti tadahuposathe eva. Iminā sace sakkoti, tadaheva gantuṃ, so gantabboti dasseti. ‘‘Akatvā’’ti iminā katvā pana gantabboti dasseti. ‘‘Aññatrā’’ti nipāto ‘‘vinā’’ti nipātassa pariyāyoti āha ‘‘vinā’’ti. Attacatutthena vā attapañcamena vā saṅghena gantuṃ vaṭṭatīti yojanā. Ettha ca ‘‘attacatutthena vā’’ti idaṃ uposathakammaṃ sandhāya vuttaṃ. ‘‘Attapañcamena vā’’ti idaṃ pavāraṇākammaṃ sandhāya vuttanti daṭṭhabbaṃ. Vihāreti vihārasīmāya mahāsīmāyanti attho. Idañhi vihārasīmānaṃ abhedena vuttaṃ. Sīmāpīti khaṇḍasīmāpi. Na gantabbāti saṅghassa garukattā na gantabbā. Etthāti khaṇḍasīmādīsu. Tassāti bhikkhussa. Gantuṃ vaṭṭatīti gaṇuposathaṭṭhānato gantuṃ vaṭṭati, saṅghuposathaṭṭhānato pana na vaṭṭatiyevāti daṭṭhabbaṃ. Vissaṭṭhauposathā āvāsāpi aññaṃ gantuṃ vaṭṭatīti yojanā. Āraññakenāpīti araññe ekakena nivāsenapi. Tatthāti aññavihāre. Uposathanti saṅghuposathañca gaṇuposathañca.

    ૧૮૨. ન્તિ આવાસં. તત્થાતિ તં આવાસં. ગન્તું સક્કોમિ ઇતિ જાનેય્યાતિ યોજના. તત્થાતિ તસ્મિં આવાસે. ઇમિના નેવ કતોતિ સમ્બન્ધો. નેવ કતો ભવિસ્સતિ ઇતિ જાનેય્યાતિ યોજના.

    182.Yanti āvāsaṃ. Tatthāti taṃ āvāsaṃ. Gantuṃ sakkomi iti jāneyyāti yojanā. Tatthāti tasmiṃ āvāse. Iminā neva katoti sambandho. Neva kato bhavissati iti jāneyyāti yojanā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi
    ૧૦૩. નગન્તબ્બવારો • 103. Nagantabbavāro
    ૧૦૪. ગન્તબ્બવારો • 104. Gantabbavāro

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / નગન્તબ્બગન્તબ્બવારકથા • Nagantabbagantabbavārakathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / નગન્તબ્બગન્તબ્બવારકથાવણ્ણના • Nagantabbagantabbavārakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / નગન્તબ્બગન્તબ્બવારકથાવણ્ણના • Nagantabbagantabbavārakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / લિઙ્ગાદિદસ્સનકથાદિવણ્ણના • Liṅgādidassanakathādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact