Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
૩. નગરોપમસુત્તવણ્ણના
3. Nagaropamasuttavaṇṇanā
૬૭. તતિયે યતોતિ યદા. પચ્ચન્તિમન્તિ રટ્ઠપરિયન્તે રટ્ઠાવસાને નિવિટ્ઠં. મજ્ઝિમદેસનગરસ્સ પન રક્ખાકિચ્ચં નત્થિ, તેન તં ન ગહિતં. નગરપરિક્ખારેહિ સુપરિક્ખતન્તિ નગરાલઙ્કારેહિ અલઙ્કતં. અકરણીયન્તિ અકત્તબ્બં અજિનિયં. ગમ્ભીરનેમાતિ ગમ્ભીરઆવાટા. સુનિખાતાતિ સુટ્ઠુ સન્નિસીદાપિતા. તં પનેતં એસિકાથમ્ભં ઇટ્ઠકાહિ વા કરોન્તિ સિલાહિ વા ખદિરાદીહિ વા સારરુક્ખેહિ. તં નગરગુત્તત્થાય કરોન્તા બહિનગરે કરોન્તિ, અલઙ્કારત્થાય કરોન્તા અન્તોનગરે. તં ઇટ્ઠકામયં કરોન્તા મહન્તં આવાટં કત્વા ચયં ચિનિત્વા ઉપરિ અટ્ઠંસં કત્વા સુધાય લિમ્પન્તિ. યદા હત્થિના દન્તેહિ અભિહતો ન ચલતિ, તદા સુલિત્તો નામ હોતિ. સિલાથમ્ભાદયોપિ અટ્ઠંસા એવ હોન્તિ. તે સચે અટ્ઠ રતના હોન્તિ, ચતુરતનમત્તં આવાટે પવિસતિ, ચતુરતનમત્તં ઉપરિ હોતિ. સોળસરતનવીસતિરતનેસુપિ એસેવ નયો. સબ્બેસઞ્હિ ઉપડ્ઢં હેટ્ઠા હોતિ, ઉપડ્ઢં ઉપરિ. તે ગોમુત્તવઙ્કા હોન્તિ, તેન તેસં અન્તરે પદરમયં કત્વા કમ્મં કાતું સક્કા હોતિ, તે પન કતચિત્તકમ્મા પગ્ગહિતદ્ધજાવ હોન્તિ.
67. Tatiye yatoti yadā. Paccantimanti raṭṭhapariyante raṭṭhāvasāne niviṭṭhaṃ. Majjhimadesanagarassa pana rakkhākiccaṃ natthi, tena taṃ na gahitaṃ. Nagaraparikkhārehi suparikkhatanti nagarālaṅkārehi alaṅkataṃ. Akaraṇīyanti akattabbaṃ ajiniyaṃ. Gambhīranemāti gambhīraāvāṭā. Sunikhātāti suṭṭhu sannisīdāpitā. Taṃ panetaṃ esikāthambhaṃ iṭṭhakāhi vā karonti silāhi vā khadirādīhi vā sārarukkhehi. Taṃ nagaraguttatthāya karontā bahinagare karonti, alaṅkāratthāya karontā antonagare. Taṃ iṭṭhakāmayaṃ karontā mahantaṃ āvāṭaṃ katvā cayaṃ cinitvā upari aṭṭhaṃsaṃ katvā sudhāya limpanti. Yadā hatthinā dantehi abhihato na calati, tadā sulitto nāma hoti. Silāthambhādayopi aṭṭhaṃsā eva honti. Te sace aṭṭha ratanā honti, caturatanamattaṃ āvāṭe pavisati, caturatanamattaṃ upari hoti. Soḷasaratanavīsatiratanesupi eseva nayo. Sabbesañhi upaḍḍhaṃ heṭṭhā hoti, upaḍḍhaṃ upari. Te gomuttavaṅkā honti, tena tesaṃ antare padaramayaṃ katvā kammaṃ kātuṃ sakkā hoti, te pana katacittakammā paggahitaddhajāva honti.
પરિખાતિ પરિક્ખિપિત્વા ઠિતમાતિકા. અનુપરિયાયપથોતિ અન્તો પાકારસ્સ પાકારેન સદ્ધિં ગતો મહાપથો, યત્થ ઠિતા બહિપાકારે ઠિતેહિ સદ્ધિં યુજ્ઝન્તિ. સલાકન્તિ સરતોમરાદિનિસ્સગ્ગિયાવુધં. જેવનિકન્તિ એકતોધારાદિસેસાવુધં.
Parikhāti parikkhipitvā ṭhitamātikā. Anupariyāyapathoti anto pākārassa pākārena saddhiṃ gato mahāpatho, yattha ṭhitā bahipākāre ṭhitehi saddhiṃ yujjhanti. Salākanti saratomarādinissaggiyāvudhaṃ. Jevanikanti ekatodhārādisesāvudhaṃ.
હત્થારોહાતિ સબ્બેપિ હત્થિઆચરિયહત્થિવેજ્જહત્થિબન્ધાદયો. અસ્સારોહાતિ સબ્બેપિ અસ્સાચરિયઅસ્સવેજ્જઅસ્સબન્ધાદયો. રથિકાતિ સબ્બેપિ રથાચરિયરથયોધરથરક્ખાદયો. ધનુગ્ગહાતિ ઇસ્સાસા. ચેલકાતિ યે યુદ્ધે જયદ્ધજં ગહેત્વા પુરતો ગચ્છન્તિ. ચલકાતિ ‘‘ઇધ રઞ્ઞો ઠાનં હોતુ, ઇધ અસુકમહામત્તસ્સા’’તિ એવં સેનાબ્યૂહકારકા. પિણ્ડદાયિકાતિ સાહસિકમહાયોધા. તે કિર પરસેનં પવિસિત્વા પિણ્ડપિણ્ડમિવ છેત્વા છેત્વા દયન્તિ, ઉપ્પતિત્વા નિગ્ગચ્છન્તીતિ અત્થો. યે વા સઙ્ગામમજ્ઝે યોધાનં ભત્તપાનીયં ગહેત્વા પવિસન્તિ, તેસમ્પેતં નામં. ઉગ્ગા રાજપુત્તાતિ ઉગ્ગતુગ્ગતા સઙ્ગામાવચરા રાજપુત્તા. પક્ખન્દિનોતિ યે ‘‘કસ્સ સીસં વા આવુધં વા આહરામા’’તિ વત્વા ‘‘અસુકસ્સા’’તિ વુત્તા સઙ્ગામં પક્ખન્દિત્વા તદેવ આહરન્તિ, ઇમે પક્ખન્દન્તીતિ પક્ખન્દિનો. મહાનાગા વિય મહાનાગા, હત્થિઆદીસુપિ અભિમુખં આગચ્છન્તેસુ અનિવત્તિયયોધાનં એતં અધિવચનં. સૂરાતિ એકસૂરા, યે સજાલિકાપિ સવમ્મિકાપિ સમુદ્દં તરિતું સક્કોન્તિ. ચમ્મયોધિનોતિ યે ચમ્મકઞ્ચુકં વા પવિસિત્વા સરપરિત્તાણચમ્મં વા ગહેત્વા યુજ્ઝન્તિ. દાસકપુત્તાતિ બલવસિનેહા ઘરદાસયોધા . દોવારિકોતિ દ્વારપાલકો. વાસનલેપનસમ્પન્નોતિ વાસનેન સબ્બવિવરપટિચ્છાદનેન સુધાલેપેન સમ્પન્નો. બહિ વા ખાણુપાકારસઙ્ખાતેન વાસનેન ઘનમટ્ઠેન ચ સુધાલેપેન સમ્પન્નો પુણ્ણઘટપન્તિં દસ્સેત્વા કતચિત્તકમ્મપગ્ગહિતદ્ધજો. તિણકટ્ઠોદકન્તિ હત્થિઅસ્સાદીનં ઘાસત્થાય ગેહાનઞ્ચ છાદનત્થાય આહરિત્વા બહૂસુ ઠાનેસુ ઠપિતતિણઞ્ચ, ગેહકરણપચનાદીનં અત્થાય આહરિત્વા ઠપિતકટ્ઠઞ્ચ, યન્તેહિ પવેસેત્વા પોક્ખરણીસુ ઠપિતઉદકઞ્ચ. સન્નિચિતં હોતીતિ પટિકચ્ચેવ અનેકેસુ ઠાનેસુ સુટ્ઠુ નિચિતં હોતિ. અબ્ભન્તરાનં રતિયાતિ અન્તોનગરવાસીનં રતિઅત્થાય. અપરિતસ્સાયાતિ તાસં અનાપજ્જનત્થાય. સાલિયવકન્તિ નાનપ્પકારા સાલિયો ચેવ યવા ચ. તિલમુગ્ગમાસાપરણ્ણન્તિ તિલમુગ્ગમાસા ચ સેસાપરણ્ણઞ્ચ.
Hatthārohāti sabbepi hatthiācariyahatthivejjahatthibandhādayo. Assārohāti sabbepi assācariyaassavejjaassabandhādayo. Rathikāti sabbepi rathācariyarathayodharatharakkhādayo. Dhanuggahāti issāsā. Celakāti ye yuddhe jayaddhajaṃ gahetvā purato gacchanti. Calakāti ‘‘idha rañño ṭhānaṃ hotu, idha asukamahāmattassā’’ti evaṃ senābyūhakārakā. Piṇḍadāyikāti sāhasikamahāyodhā. Te kira parasenaṃ pavisitvā piṇḍapiṇḍamiva chetvā chetvā dayanti, uppatitvā niggacchantīti attho. Ye vā saṅgāmamajjhe yodhānaṃ bhattapānīyaṃ gahetvā pavisanti, tesampetaṃ nāmaṃ. Uggā rājaputtāti uggatuggatā saṅgāmāvacarā rājaputtā. Pakkhandinoti ye ‘‘kassa sīsaṃ vā āvudhaṃ vā āharāmā’’ti vatvā ‘‘asukassā’’ti vuttā saṅgāmaṃ pakkhanditvā tadeva āharanti, ime pakkhandantīti pakkhandino. Mahānāgā viya mahānāgā, hatthiādīsupi abhimukhaṃ āgacchantesu anivattiyayodhānaṃ etaṃ adhivacanaṃ. Sūrāti ekasūrā, ye sajālikāpi savammikāpi samuddaṃ tarituṃ sakkonti. Cammayodhinoti ye cammakañcukaṃ vā pavisitvā saraparittāṇacammaṃ vā gahetvā yujjhanti. Dāsakaputtāti balavasinehā gharadāsayodhā . Dovārikoti dvārapālako. Vāsanalepanasampannoti vāsanena sabbavivarapaṭicchādanena sudhālepena sampanno. Bahi vā khāṇupākārasaṅkhātena vāsanena ghanamaṭṭhena ca sudhālepena sampanno puṇṇaghaṭapantiṃ dassetvā katacittakammapaggahitaddhajo. Tiṇakaṭṭhodakanti hatthiassādīnaṃ ghāsatthāya gehānañca chādanatthāya āharitvā bahūsu ṭhānesu ṭhapitatiṇañca, gehakaraṇapacanādīnaṃ atthāya āharitvā ṭhapitakaṭṭhañca, yantehi pavesetvā pokkharaṇīsu ṭhapitaudakañca. Sannicitaṃ hotīti paṭikacceva anekesu ṭhānesu suṭṭhu nicitaṃ hoti. Abbhantarānaṃ ratiyāti antonagaravāsīnaṃ ratiatthāya. Aparitassāyāti tāsaṃ anāpajjanatthāya. Sāliyavakanti nānappakārā sāliyo ceva yavā ca. Tilamuggamāsāparaṇṇanti tilamuggamāsā ca sesāparaṇṇañca.
ઇદાનિ યસ્મા તથાગતસ્સ નગરે કમ્મં નામ નત્થિ , નગરસદિસં પન અરિયસાવકં, નગરપરિક્ખારસદિસે ચ સત્ત ધમ્મે, ચતુઆહારસદિસાનિ ચ ચત્તારિ ઝાનાનિ દસ્સેત્વા એકાદસસુ ઠાનેસુ અરહત્તં પક્ખિપિત્વા દેસનં વિનિવટ્ટેસ્સામીતિ અયં ઉપમા આભતા. તસ્મા તં દેસનં પકાસેતું ઇદં એવમેવ ખોતિઆદિ આરદ્ધં. તત્થ સદ્ધમ્મેહીતિ સુધમ્મેહિ. સદ્ધોતિ ઓકપ્પનસદ્ધાય ચેવ પચ્ચક્ખસદ્ધાય ચ સમન્નાગતો. તત્થ દાનસીલાદીનં ફલં સદ્દહિત્વા દાનાદિપુઞ્ઞકરણે સદ્ધા ઓકપ્પનસદ્ધા નામ. મગ્ગેન આગતસદ્ધા પચ્ચક્ખસદ્ધા નામ. પસાદસદ્ધાતિપિ એસા એવ. તસ્સા લક્ખણાદીહિ વિભાગો વેદિતબ્બો.
Idāni yasmā tathāgatassa nagare kammaṃ nāma natthi , nagarasadisaṃ pana ariyasāvakaṃ, nagaraparikkhārasadise ca satta dhamme, catuāhārasadisāni ca cattāri jhānāni dassetvā ekādasasu ṭhānesu arahattaṃ pakkhipitvā desanaṃ vinivaṭṭessāmīti ayaṃ upamā ābhatā. Tasmā taṃ desanaṃ pakāsetuṃ idaṃ evameva khotiādi āraddhaṃ. Tattha saddhammehīti sudhammehi. Saddhoti okappanasaddhāya ceva paccakkhasaddhāya ca samannāgato. Tattha dānasīlādīnaṃ phalaṃ saddahitvā dānādipuññakaraṇe saddhā okappanasaddhā nāma. Maggena āgatasaddhā paccakkhasaddhā nāma. Pasādasaddhātipi esā eva. Tassā lakkhaṇādīhi vibhāgo veditabbo.
‘‘સમ્પક્ખન્દનલક્ખણા ચ, મહારાજ, સદ્ધા સમ્પસાદનલક્ખણા ચા’’તિ (મિ॰ પ॰ ૨.૧.૧૦) હિ વચનતો ઇદં સદ્ધાય લક્ખણં નામ. ‘‘તીહિ, ભિક્ખવે, ઠાનેહિ સદ્ધો પસન્નો વેદિતબ્બો. કતમેહિ તીહિ? સીલવન્તાનં દસ્સનકામો હોતી’’તિઆદિના (અ॰ નિ॰ ૩.૪૨) નયેન વુત્તં પન સદ્ધાય નિમિત્તં નામ. ‘‘કો ચાહારો સદ્ધાય, સદ્ધમ્મસ્સવનન્તિસ્સ વચનીય’’ન્તિ (અ॰ નિ॰ ૧૦.૬૧) અયં પનસ્સા આહારો નામ. ‘‘સદ્ધાપબ્બજિતસ્સ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુનો અયં અનુધમ્મો હોતિ, યં રૂપે નિબ્બિદાબહુલો વિહરિસ્સતી’’તિ અયમસ્સ અનુધમ્મો નામ. ‘‘સદ્ધા બન્ધતિ પાથેય્યં, સિરી ભોગાનમાસયો’’ (સં॰ નિ॰ ૧.૭૯). ‘‘સદ્ધા દુતિયા પુરિસસ્સ હોતિ’’ (સં॰ નિ॰ ૧.૩૬). ‘‘સદ્ધાય તરતિ ઓઘં’’ (સં॰ નિ॰ ૧.૨૪૬). ‘‘સદ્ધા બીજં તપો વુટ્ઠિ’’ (સુ॰ નિ॰ ૭૭; સં॰ નિ॰ ૧.૧૯૭). ‘‘સદ્ધાહત્થો મહાનાગો. ઉપેખાસેતદન્તવા’’તિઆદીસુ પન સુત્તેસુ એતિસ્સા બદ્ધભત્તપુટાદિસરિક્ખતાય અનેકસરસતા ભગવતા પકાસિતા. ઇમસ્મિં પન નગરોપમસુત્તન્તે એસા અચલસુપ્પતિટ્ઠિતતાય એસિકાથમ્ભસદિસા કત્વા દસ્સિતા.
‘‘Sampakkhandanalakkhaṇā ca, mahārāja, saddhā sampasādanalakkhaṇā cā’’ti (mi. pa. 2.1.10) hi vacanato idaṃ saddhāya lakkhaṇaṃ nāma. ‘‘Tīhi, bhikkhave, ṭhānehi saddho pasanno veditabbo. Katamehi tīhi? Sīlavantānaṃ dassanakāmo hotī’’tiādinā (a. ni. 3.42) nayena vuttaṃ pana saddhāya nimittaṃ nāma. ‘‘Ko cāhāro saddhāya, saddhammassavanantissa vacanīya’’nti (a. ni. 10.61) ayaṃ panassā āhāro nāma. ‘‘Saddhāpabbajitassa, bhikkhave, bhikkhuno ayaṃ anudhammo hoti, yaṃ rūpe nibbidābahulo viharissatī’’ti ayamassa anudhammo nāma. ‘‘Saddhā bandhati pātheyyaṃ, sirī bhogānamāsayo’’ (saṃ. ni. 1.79). ‘‘Saddhā dutiyā purisassa hoti’’ (saṃ. ni. 1.36). ‘‘Saddhāya tarati oghaṃ’’ (saṃ. ni. 1.246). ‘‘Saddhā bījaṃ tapo vuṭṭhi’’ (su. ni. 77; saṃ. ni. 1.197). ‘‘Saddhāhattho mahānāgo. Upekhāsetadantavā’’tiādīsu pana suttesu etissā baddhabhattapuṭādisarikkhatāya anekasarasatā bhagavatā pakāsitā. Imasmiṃ pana nagaropamasuttante esā acalasuppatiṭṭhitatāya esikāthambhasadisā katvā dassitā.
સદ્ધેસિકોતિ સદ્ધં એસિકાથમ્ભં કત્વા અરિયસાવકો અકુસલં પજહતીતિ ઇમિના નયેન સબ્બપદેસુ યોજના કાતબ્બા. અપિચેત્થ હિરોત્તપ્પેહિ તીસુ દ્વારેસુ સંવરો સમ્પજ્જતિ, સો ચતુપારિસુદ્ધિસીલં હોતિ . ઇતિ ઇમસ્મિં સુત્તે એકાદસસુ ઠાનેસુ અરહત્તં પક્ખિપિત્વા દેસનાય કૂટં ગહિતન્તિ વેદિતબ્બં.
Saddhesikoti saddhaṃ esikāthambhaṃ katvā ariyasāvako akusalaṃ pajahatīti iminā nayena sabbapadesu yojanā kātabbā. Apicettha hirottappehi tīsu dvāresu saṃvaro sampajjati, so catupārisuddhisīlaṃ hoti . Iti imasmiṃ sutte ekādasasu ṭhānesu arahattaṃ pakkhipitvā desanāya kūṭaṃ gahitanti veditabbaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૩. નગરોપમસુત્તં • 3. Nagaropamasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૩. નગરોપમસુત્તવણ્ણના • 3. Nagaropamasuttavaṇṇanā