Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi |
નિગમનકથા
Nigamanakathā
એત્તાવતા ચ –
Ettāvatā ca –
રતનપુણ્ણનામસ્સ, પુરસ્સ રાજધાનિયા;
Ratanapuṇṇanāmassa, purassa rājadhāniyā;
દક્ખિણે મુનિરૂપસ્સ, ઈસંપાચીનનિસ્સિતે.
Dakkhiṇe munirūpassa, īsaṃpācīnanissite.
યો વિહારો સપાસાદો, કારિતો રાજદેવિયા;
Yo vihāro sapāsādo, kārito rājadeviyā;
યા વસતા મયા તત્ર, કતા પાચિત્યાદિયોજના.
Yā vasatā mayā tatra, katā pācityādiyojanā.
માપિતરત્નપુણ્ણસ્સ, સત્તરસેવ રાજિનો;
Māpitaratnapuṇṇassa, sattaraseva rājino;
જયવસ્સેટ્ઠારસમ્હિ, સમ્પત્તેયં સુનિટ્ઠિતા.
Jayavasseṭṭhārasamhi, sampatteyaṃ suniṭṭhitā.
‘‘રતનપુણ્ણા’’તિવ્હયસ્સ રાજધાનીનગરસ્સ દક્ખિણસ્મિં દિસાભાગે પઞ્ચયોજનપ્પમાણે ઠાને દ્વીહિ મહાતળાકેહિ સુસોભિતસ્સ મિધિલનામનગરસ્સ પુરત્થિમસ્મિં દિસાભાગે દિયડ્ઢગાવુતપ્પમાણે ઠાને અનેકતાલપન્તીહિ સુસોભિતો ચતુન્નં કુલાનં રમણીયભૂતો ‘‘કફ્રૂ’’ ઇતિ વોહરિતો યો સો મહાગામો પતિટ્ઠિતો, તત્થ પટિસન્ધિયા જાતેન સીલાદિગુણેહિ પસંસિતેન ‘‘જાગરો’’તિ ગરૂહિ ગહિતનામધેય્યેન તિક્ખત્તું રાજૂહિ રાજમુદ્દિના લઞ્છિતેન મે કતાયં પાચિત્યાદિવણ્ણનાય યોજના સમ્પત્તે જિનચક્કે તેરસાધિકચતુવસ્સસતાધિકં દ્વિસહસ્સં, સક્કરાજે પન એકતિંસાધિકદ્વિવસ્સસતાધિકં સહસ્સં ગિમ્હાને જેટ્ઠમાસે જુણ્હપક્ખસ્સ પઞ્ચમે સુક્કવારે નિટ્ઠં પત્તા અનાયાસેનાતિ.
‘‘Ratanapuṇṇā’’tivhayassa rājadhānīnagarassa dakkhiṇasmiṃ disābhāge pañcayojanappamāṇe ṭhāne dvīhi mahātaḷākehi susobhitassa midhilanāmanagarassa puratthimasmiṃ disābhāge diyaḍḍhagāvutappamāṇe ṭhāne anekatālapantīhi susobhito catunnaṃ kulānaṃ ramaṇīyabhūto ‘‘kaphrū’’ iti voharito yo so mahāgāmo patiṭṭhito, tattha paṭisandhiyā jātena sīlādiguṇehi pasaṃsitena ‘‘jāgaro’’ti garūhi gahitanāmadheyyena tikkhattuṃ rājūhi rājamuddinā lañchitena me katāyaṃ pācityādivaṇṇanāya yojanā sampatte jinacakke terasādhikacatuvassasatādhikaṃ dvisahassaṃ, sakkarāje pana ekatiṃsādhikadvivassasatādhikaṃ sahassaṃ gimhāne jeṭṭhamāse juṇhapakkhassa pañcame sukkavāre niṭṭhaṃ pattā anāyāsenāti.
યોજનાય ઇમિસ્સાહં, રચનસ્સાનુભાવતો;
Yojanāya imissāhaṃ, racanassānubhāvato;
ભવેય્યાનેકજાતીસુ, પિટકત્તયધારકો.
Bhaveyyānekajātīsu, piṭakattayadhārako.
કુસલો ચુભયત્થેસુ, પરિસાસુ વિસારદો;
Kusalo cubhayatthesu, parisāsu visārado;
સમિજ્ઝન્તુ સુસઙ્કપ્પા, મય્હઞ્ચ સબ્બપાણિનં.
Samijjhantu susaṅkappā, mayhañca sabbapāṇinaṃ.
વપ્પાદિમનતિક્કમ્મ, સમ્મા દેવો પવસ્સતુ;
Vappādimanatikkamma, sammā devo pavassatu;
અત્તજમિવ રક્ખન્તુ, રાજાનો ચાપિ મેદિનિન્તિ.
Attajamiva rakkhantu, rājāno cāpi medininti.
ઇતિ ભદન્તજાગરત્થેરેન કતા
Iti bhadantajāgarattherena katā
પાચિત્યાદિવણ્ણનાય યોજના સમત્તા.
Pācityādivaṇṇanāya yojanā samattā.