Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિનયાલઙ્કાર-ટીકા • Vinayālaṅkāra-ṭīkā

    નિગમનકથા

    Nigamanakathā

    .

    1.

    જમ્બુદીપતલે રમ્મે, મરમ્મવિસયે સુતે;

    Jambudīpatale ramme, marammavisaye sute;

    તમ્બદીપરટ્ઠે ઠિતં, પુરં રતનનામકં.

    Tambadīparaṭṭhe ṭhitaṃ, puraṃ ratananāmakaṃ.

    .

    2.

    જિનસાસનપજ્જોતં , અનેકરતનાકરં;

    Jinasāsanapajjotaṃ , anekaratanākaraṃ;

    સાધુજ્જનાનમાવાસં, સોણ્ણપાસાદલઙ્કતં.

    Sādhujjanānamāvāsaṃ, soṇṇapāsādalaṅkataṃ.

    .

    3.

    તસ્મિં રતનપુરમ્હિ, રાજાનેકરટ્ઠિસ્સરો;

    Tasmiṃ ratanapuramhi, rājānekaraṭṭhissaro;

    સિરીસુધમ્મરાજાતિ, મહાઅધિપતીતિ ચ.

    Sirīsudhammarājāti, mahāadhipatīti ca.

    .

    4.

    એવંનામો મહાતેજો, રજ્જં કારેસિ ધમ્મતો;

    Evaṃnāmo mahātejo, rajjaṃ kāresi dhammato;

    કારાપેસિ રાજા મણિ-ચૂળં મહન્તચેતિયં.

    Kārāpesi rājā maṇi-cūḷaṃ mahantacetiyaṃ.

    .

    5.

    તસ્સ કાલે બ્રહારઞ્ઞે, તિરિયો નામ પબ્બતો;

    Tassa kāle brahāraññe, tiriyo nāma pabbato;

    પુબ્બકારઞ્ઞવાસીનં, નિવાસો ભાવનારહો.

    Pubbakāraññavāsīnaṃ, nivāso bhāvanāraho.

    .

    6.

    અટ્ઠારસહિ દોસેહિ, મુત્તો પઞ્ચઙ્ગુપાગતો;

    Aṭṭhārasahi dosehi, mutto pañcaṅgupāgato;

    અરઞ્ઞલક્ખણં પત્તો, બદ્ધસીમાયલઙ્કતો.

    Araññalakkhaṇaṃ patto, baddhasīmāyalaṅkato.

    .

    7.

    તસ્મિં પબ્બતે વસન્તો, મહાથેરો સુપાકટો;

    Tasmiṃ pabbate vasanto, mahāthero supākaṭo;

    તિપેટકાલઙ્કારોતિ, દ્વિક્ખત્તું લદ્ધલઞ્છનો.

    Tipeṭakālaṅkāroti, dvikkhattuṃ laddhalañchano.

    .

    8.

    તેભાતુકનરિન્દાનં, ગરુભૂતો સુપેસલો;

    Tebhātukanarindānaṃ, garubhūto supesalo;

    કુસલો પરિયત્તિમ્હિ, પટિપત્તિમ્હિ કારકો.

    Kusalo pariyattimhi, paṭipattimhi kārako.

    .

    9.

    સોહં લજ્જીપેસલેહિ, ભિક્ખૂહિ અભિયાચિતો;

    Sohaṃ lajjīpesalehi, bhikkhūhi abhiyācito;

    સાસનસ્સોપકારાય, અકાસિં સીલવડ્ઢનં.

    Sāsanassopakārāya, akāsiṃ sīlavaḍḍhanaṃ.

    ૧૦.

    10.

    વિનયાલઙ્કારં નામ, લજ્જીનં ઉપકારકં;

    Vinayālaṅkāraṃ nāma, lajjīnaṃ upakārakaṃ;

    સુટ્ઠુ વિનયસઙ્ગહ-વણ્ણનં સાધુસેવિતં.

    Suṭṭhu vinayasaṅgaha-vaṇṇanaṃ sādhusevitaṃ.

    ૧૧.

    11.

    રૂપછિદ્દનાસકણ્ણે , સમ્પત્તે જિનસાસને;

    Rūpachiddanāsakaṇṇe , sampatte jinasāsane;

    છિદ્દસુઞ્ઞસુઞ્ઞરૂપે, કલિયુગમ્હિ આગતે.

    Chiddasuññasuññarūpe, kaliyugamhi āgate.

    ૧૨.

    12.

    નિટ્ઠાપિતા અયં ટીકા, મયા સાસનકારણા;

    Niṭṭhāpitā ayaṃ ṭīkā, mayā sāsanakāraṇā;

    દ્વીસુ સોણ્ણવિહારેસુ, દ્વિક્ખત્તું લદ્ધકેતુના.

    Dvīsu soṇṇavihāresu, dvikkhattuṃ laddhaketunā.

    ૧૩.

    13.

    ઇમિના પુઞ્ઞકમ્મેન, અઞ્ઞેન કુસલેન ચ;

    Iminā puññakammena, aññena kusalena ca;

    ઇતો ચુતાહં દુતિયે, અત્તભાવમ્હિ આગતે.

    Ito cutāhaṃ dutiye, attabhāvamhi āgate.

    ૧૪.

    14.

    હિમવન્તપદેસમ્હિ, પબ્બતે ગન્ધમાદને;

    Himavantapadesamhi, pabbate gandhamādane;

    આસન્ને મણિગુહાય, મઞ્જૂસકદુમસ્સ ચ.

    Āsanne maṇiguhāya, mañjūsakadumassa ca.

    ૧૫.

    15.

    તસ્મિં હેસ્સં ભુમ્મદેવો, અતિદીઘાયુકો વરો;

    Tasmiṃ hessaṃ bhummadevo, atidīghāyuko varo;

    પઞ્ઞાવીરિયસમ્પન્નો, બુદ્ધસાસનમામકો.

    Paññāvīriyasampanno, buddhasāsanamāmako.

    ૧૬.

    16.

    યાવ તિટ્ઠતિ સાસનં, તાવ ચેતિયવન્દનં;

    Yāva tiṭṭhati sāsanaṃ, tāva cetiyavandanaṃ;

    બોધિપૂજં સઙ્ઘપૂજં, કરેય્યં તુટ્ઠમાનસો.

    Bodhipūjaṃ saṅghapūjaṃ, kareyyaṃ tuṭṭhamānaso.

    ૧૭.

    17.

    ભિક્ખૂનં પટિપન્નાનં, વેય્યાવચ્ચં કરેય્યહં;

    Bhikkhūnaṃ paṭipannānaṃ, veyyāvaccaṃ kareyyahaṃ;

    પરિયત્તાભિયુત્તાનં, કઙ્ખાવિનોદયેય્યહં.

    Pariyattābhiyuttānaṃ, kaṅkhāvinodayeyyahaṃ.

    ૧૮.

    18.

    સાસનં પગ્ગણ્હન્તાનં, રાજૂનં સહાયો અસ્સં;

    Sāsanaṃ paggaṇhantānaṃ, rājūnaṃ sahāyo assaṃ;

    સાસનં નિગ્ગણ્હન્તાનં, વારેતું સમત્થો અસ્સં.

    Sāsanaṃ niggaṇhantānaṃ, vāretuṃ samattho assaṃ.

    ૧૯.

    19.

    સાસનન્તરધાને તુ, મઞ્જૂસં રુક્ખમુત્તમં;

    Sāsanantaradhāne tu, mañjūsaṃ rukkhamuttamaṃ;

    નન્દમૂલઞ્ચ પબ્ભારં, નિચ્ચં પૂજં કરેય્યહં.

    Nandamūlañca pabbhāraṃ, niccaṃ pūjaṃ kareyyahaṃ.

    ૨૦.

    20.

    યદા તુ પચ્ચેકબુદ્ધા, ઉપ્પજ્જન્તિ મહાયસા;

    Yadā tu paccekabuddhā, uppajjanti mahāyasā;

    તદા તેસં નિચ્ચકપ્પં, ઉપટ્ઠાનં કરેય્યહં.

    Tadā tesaṃ niccakappaṃ, upaṭṭhānaṃ kareyyahaṃ.

    ૨૧.

    21.

    તેનેવ અત્તભાવેન, યાવ બુદ્ધુપ્પાદા અહં;

    Teneva attabhāvena, yāva buddhuppādā ahaṃ;

    તિટ્ઠન્તો બુદ્ધુપ્પાદમ્હિ, મનુસ્સેસુ ભવામહં.

    Tiṭṭhanto buddhuppādamhi, manussesu bhavāmahaṃ.

    ૨૨.

    22.

    મેત્તેય્યસ્સ ભગવતો, પબ્બજિત્વાન સાસને;

    Metteyyassa bhagavato, pabbajitvāna sāsane;

    તોસયિત્વાન જિનં તં, લભે બ્યાકરણુત્તમં.

    Tosayitvāna jinaṃ taṃ, labhe byākaraṇuttamaṃ.

    ૨૩.

    23.

    બ્યાકરણં લભિત્વાન, પૂરેત્વા સબ્બપારમી;

    Byākaraṇaṃ labhitvāna, pūretvā sabbapāramī;

    અનાગતમ્હિ અદ્ધાને, બુદ્ધો હેસ્સં સદેવકેતિ.

    Anāgatamhi addhāne, buddho hessaṃ sadevaketi.

    વિનયાલઙ્કારટીકા સમત્તા.

    Vinayālaṅkāraṭīkā samattā.


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact