Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
નિસ્સયમુચ્ચનકકથાવણ્ણના
Nissayamuccanakakathāvaṇṇanā
૧૦૩. નિસ્સયમુચ્ચનકસ્સ વત્તેસુ પઞ્ચકછક્કેસુ પન ઉભયાનિ ખો પન…પે॰… અનુબ્યઞ્જનસોતિ એત્થ ‘‘સબ્બોપિ ચાયં પભેદો માતિકાટ્ઠકથાયં ઞાતાયં ઞાતો હોતી’’તિ તીસુપિ ગણ્ઠિપદેસુ વુત્તં. આપત્તિં જાનાતીતિઆદીસુ ચ ‘‘પાઠે અવત્તમાનેપિ ‘ઇદં નામ કત્વા ઇદં આપજ્જતી’તિ જાનાતિ ચે, વટ્ટતી’’તિ તત્થેવ વુત્તં. તઞ્ચ ખો પુબ્બે પાઠે પગુણે કતેતિ ગહેતબ્બન્તિ ચ આચરિયુપજ્ઝાયાનમ્પિ એસેવ નયોતિ ચ કેચિ વદન્તિ. સેસમેત્થ ઉત્તાનમેવ.
103. Nissayamuccanakassa vattesu pañcakachakkesu pana ubhayāni kho pana…pe… anubyañjanasoti ettha ‘‘sabbopi cāyaṃ pabhedo mātikāṭṭhakathāyaṃ ñātāyaṃ ñāto hotī’’ti tīsupi gaṇṭhipadesu vuttaṃ. Āpattiṃ jānātītiādīsu ca ‘‘pāṭhe avattamānepi ‘idaṃ nāma katvā idaṃ āpajjatī’ti jānāti ce, vaṭṭatī’’ti tattheva vuttaṃ. Tañca kho pubbe pāṭhe paguṇe kateti gahetabbanti ca ācariyupajjhāyānampi eseva nayoti ca keci vadanti. Sesamettha uttānameva.
નિસ્સયમુચ્ચનકકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Nissayamuccanakakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૪૦. નિસ્સયમુચ્ચનકકથા • 40. Nissayamuccanakakathā
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / કમ્મારભણ્ડુવત્થાદિકથા • Kammārabhaṇḍuvatthādikathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / કમ્મારભણ્ડુવત્થાદિકથાવણ્ણના • Kammārabhaṇḍuvatthādikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / કમ્મારભણ્ડુવત્થાદિકથાવણ્ણના • Kammārabhaṇḍuvatthādikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૪૦. નિસ્સયમુચ્ચનકકથા • 40. Nissayamuccanakakathā