Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / નેત્તિપ્પકરણપાળિ • Nettippakaraṇapāḷi |
૧૨. ઓતરણહારવિભઙ્ગો
12. Otaraṇahāravibhaṅgo
૪૨. તત્થ કતમો ઓતરણો હારો? ‘‘યો ચ પટિચ્ચુપ્પાદો’’તિ.
42. Tattha katamo otaraṇo hāro? ‘‘Yo ca paṭiccuppādo’’ti.
‘‘ઉદ્ધં અધો સબ્બધિ વિપ્પમુત્તો, અયં અહસ્મીતિ 1 અનાનુપસ્સી;
‘‘Uddhaṃ adho sabbadhi vippamutto, ayaṃ ahasmīti 2 anānupassī;
એવં વિમુત્તો ઉદતારિ ઓઘં, અતિણ્ણપુબ્બં અપુનબ્ભવાયા’’તિ.
Evaṃ vimutto udatāri oghaṃ, atiṇṇapubbaṃ apunabbhavāyā’’ti.
‘‘ઉદ્ધ’’ન્તિ રૂપધાતુ ચ અરૂપધાતુ ચ. ‘‘અધો’’તિ કામધાતુ. ‘‘સબ્બધિ વિપ્પમુત્તો’’તિ તેધાતુકે અયં અસેક્ખાવિમુત્તિ. તાનિયેવ અસેક્ખાનિ પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ, અયં ઇન્દ્રિયેહિ ઓતરણા.
‘‘Uddha’’nti rūpadhātu ca arūpadhātu ca. ‘‘Adho’’ti kāmadhātu. ‘‘Sabbadhi vippamutto’’ti tedhātuke ayaṃ asekkhāvimutti. Tāniyeva asekkhāni pañcindriyāni, ayaṃ indriyehi otaraṇā.
તાનિયેવ અસેક્ખાનિ પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ વિજ્જા, વિજ્જુપ્પાદા અવિજ્જાનિરોધો, અવિજ્જાનિરોધા સઙ્ખારનિરોધો, સઙ્ખારનિરોધા વિઞ્ઞાણનિરોધો, વિઞ્ઞાણનિરોધા નામરૂપનિરોધો, નામરૂપનિરોધા સળાયતનનિરોધો, સળાયતનનિરોધા ફસ્સનિરોધો, ફસ્સનિરોધા વેદનાનિરોધો, વેદનાનિરોધા તણ્હાનિરોધો, તણ્હાનિરોધા ઉપાદાનનિરોધો, ઉપાદાનનિરોધા ભવનિરોધો, ભવનિરોધા જાતિનિરોધો, જાતિનિરોધા જરામરણં સોકપરિદેવદુક્ખદોમનસ્સુપાયાસા નિરુજ્ઝન્તિ. એવમેતસ્સ કેવલસ્સ દુક્ખક્ખન્ધસ્સ નિરોધો હોતિ. અયં પટિચ્ચસમુપ્પાદેહિ ઓતરણા.
Tāniyeva asekkhāni pañcindriyāni vijjā, vijjuppādā avijjānirodho, avijjānirodhā saṅkhāranirodho, saṅkhāranirodhā viññāṇanirodho, viññāṇanirodhā nāmarūpanirodho, nāmarūpanirodhā saḷāyatananirodho, saḷāyatananirodhā phassanirodho, phassanirodhā vedanānirodho, vedanānirodhā taṇhānirodho, taṇhānirodhā upādānanirodho, upādānanirodhā bhavanirodho, bhavanirodhā jātinirodho, jātinirodhā jarāmaraṇaṃ sokaparidevadukkhadomanassupāyāsā nirujjhanti. Evametassa kevalassa dukkhakkhandhassa nirodho hoti. Ayaṃ paṭiccasamuppādehi otaraṇā.
તાનિયેવ અસેક્ખાનિ પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ તીહિ ખન્ધેહિ સઙ્ગહિતાનિ – સીલક્ખન્ધેન સમાધિક્ખન્ધેન પઞ્ઞાક્ખન્ધેન, અયં ખન્ધેહિ ઓતરણા.
Tāniyeva asekkhāni pañcindriyāni tīhi khandhehi saṅgahitāni – sīlakkhandhena samādhikkhandhena paññākkhandhena, ayaṃ khandhehi otaraṇā.
તાનિયેવ અસેક્ખાનિ પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ સઙ્ખારપરિયાપન્નાનિ યે સઙ્ખારા અનાસવા, નો ચ ભવઙ્ગા, તે સઙ્ખારા ધમ્મધાતુસઙ્ગહિતા. અયં ધાતૂહિ ઓતરણા.
Tāniyeva asekkhāni pañcindriyāni saṅkhārapariyāpannāni ye saṅkhārā anāsavā, no ca bhavaṅgā, te saṅkhārā dhammadhātusaṅgahitā. Ayaṃ dhātūhi otaraṇā.
સા ધમ્મધાતુ ધમ્માયતનપરિયાપન્ના, યં આયતનં અનાસવં, નો ચ ભવઙ્ગં. અયં આયતનેહિ ઓતરણા.
Sā dhammadhātu dhammāyatanapariyāpannā, yaṃ āyatanaṃ anāsavaṃ, no ca bhavaṅgaṃ. Ayaṃ āyatanehi otaraṇā.
‘‘અયં અહસ્મીતિ અનાનુપસ્સી’’તિ અયં સક્કાયદિટ્ઠિયા સમુગ્ઘાતો, સા સેક્ખાવિમુત્તિ, તાનિયેવ સેક્ખાનિ પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ. અયં ઇન્દ્રિયેહિ ઓતરણા.
‘‘Ayaṃ ahasmīti anānupassī’’ti ayaṃ sakkāyadiṭṭhiyā samugghāto, sā sekkhāvimutti, tāniyeva sekkhāni pañcindriyāni. Ayaṃ indriyehi otaraṇā.
તાનિયેવ સેક્ખાનિ પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ વિજ્જા, વિજ્જુપ્પાદા અવિજ્જાનિરોધો, અવિજ્જાનિરોધા સઙ્ખારનિરોધો, એવં સબ્બો પટિચ્ચસમુપ્પાદો. અયં પટિચ્ચસમુપ્પાદેહિ ઓતરણા.
Tāniyeva sekkhāni pañcindriyāni vijjā, vijjuppādā avijjānirodho, avijjānirodhā saṅkhāranirodho, evaṃ sabbo paṭiccasamuppādo. Ayaṃ paṭiccasamuppādehi otaraṇā.
સાયેવ વિજ્જા પઞ્ઞાક્ખન્ધો. અયં ખન્ધેહિ ઓતરણા.
Sāyeva vijjā paññākkhandho. Ayaṃ khandhehi otaraṇā.
સાયેવ વિજ્જા સઙ્ખારપરિયાપન્ના, યે સઙ્ખારા અનાસવા, નો ચ ભવઙ્ગા, તે સઙ્ખારા ધમ્મધાતુસઙ્ગહિતા, અયં ધાતૂહિ ઓતરણા.
Sāyeva vijjā saṅkhārapariyāpannā, ye saṅkhārā anāsavā, no ca bhavaṅgā, te saṅkhārā dhammadhātusaṅgahitā, ayaṃ dhātūhi otaraṇā.
સા ધમ્મધાતુ ધમ્માયતનપરિયાપન્ના, યં આયતનં અનાસવં, નો ચ ભવઙ્ગં, અયં આયતનેહિ ઓતરણા.
Sā dhammadhātu dhammāyatanapariyāpannā, yaṃ āyatanaṃ anāsavaṃ, no ca bhavaṅgaṃ, ayaṃ āyatanehi otaraṇā.
સેક્ખાય ચ વિમુત્તિયા અસેક્ખાય ચ વિમુત્તિયા વિમુત્તો ઉદતારિ ઓઘં અતિણ્ણપુબ્બં અપુનબ્ભવાય. તેનાહ ભગવા ‘‘ઉદ્ધં અધો’’તિ.
Sekkhāya ca vimuttiyā asekkhāya ca vimuttiyā vimutto udatāri oghaṃ atiṇṇapubbaṃ apunabbhavāya. Tenāha bhagavā ‘‘uddhaṃ adho’’ti.
૪૩. ‘‘નિસ્સિતસ્સ 3 ચલિતં, અનિસ્સિતસ્સ ચલિતં નત્થિ, ચલિતે અસતિ પસ્સદ્ધિ, પસ્સદ્ધિયા સતિ નતિ ન હોતિ, નતિયા અસતિ આગતિગતિ ન હોતિ, આગતિગતિયા અસતિ ચુતૂપપાતો ન હોતિ, ચુતૂપપાતે અસતિ નેવિધ ન હુરં ન ઉભયમન્તરેન એસેવન્તો દુક્ખસ્સા’’તિ.
43. ‘‘Nissitassa 4 calitaṃ, anissitassa calitaṃ natthi, calite asati passaddhi, passaddhiyā sati nati na hoti, natiyā asati āgatigati na hoti, āgatigatiyā asati cutūpapāto na hoti, cutūpapāte asati nevidha na huraṃ na ubhayamantarena esevanto dukkhassā’’ti.
‘‘નિસ્સિતસ્સ ચલિત’’ન્તિ નિસ્સયો નામ દુવિધો તણ્હાનિસ્સયો ચ દિટ્ઠિનિસ્સયો ચ. તત્થ યા રત્તસ્સ ચેતના, અયં તણ્હાનિસ્સયો; યા મૂળ્હસ્સ ચેતના, અયં દિટ્ઠિનિસ્સયો. ચેતના પન સઙ્ખારા, સઙ્ખારપચ્ચયા વિઞ્ઞાણં, વિઞ્ઞાણપચ્ચયા નામરૂપં, એવં સબ્બો પટિચ્ચસમુપ્પાદો. અયં પટિચ્ચસમુપ્પાદેહિ ઓતરણા.
‘‘Nissitassa calita’’nti nissayo nāma duvidho taṇhānissayo ca diṭṭhinissayo ca. Tattha yā rattassa cetanā, ayaṃ taṇhānissayo; yā mūḷhassa cetanā, ayaṃ diṭṭhinissayo. Cetanā pana saṅkhārā, saṅkhārapaccayā viññāṇaṃ, viññāṇapaccayā nāmarūpaṃ, evaṃ sabbo paṭiccasamuppādo. Ayaṃ paṭiccasamuppādehi otaraṇā.
તત્થ યા રત્તસ્સ વેદના, અયં સુખા વેદના. યા સમ્મૂળ્હસ્સ વેદના, અયં અદુક્ખમસુખા વેદના, ઇમા દ્વે વેદના વેદનાક્ખન્ધો. અયં ખન્ધેહિ ઓતરણા.
Tattha yā rattassa vedanā, ayaṃ sukhā vedanā. Yā sammūḷhassa vedanā, ayaṃ adukkhamasukhā vedanā, imā dve vedanā vedanākkhandho. Ayaṃ khandhehi otaraṇā.
તત્થ સુખા વેદના દ્વે ઇન્દ્રિયાનિ સુખિન્દ્રિયં સોમનસ્સિન્દ્રિયઞ્ચ, અદુક્ખમસુખા વેદના ઉપેક્ખિન્દ્રિયં. અયં ઇન્દ્રિયેહિ ઓતરણા.
Tattha sukhā vedanā dve indriyāni sukhindriyaṃ somanassindriyañca, adukkhamasukhā vedanā upekkhindriyaṃ. Ayaṃ indriyehi otaraṇā.
તાનિયેવ ઇન્દ્રિયાનિ સઙ્ખારપરિયાપન્નાનિ, યે સઙ્ખારા સાસવા ભવઙ્ગા, તે સઙ્ખારા ધમ્મધાતુસઙ્ગહિતા. અયં ધાતૂહિ ઓતરણા.
Tāniyeva indriyāni saṅkhārapariyāpannāni, ye saṅkhārā sāsavā bhavaṅgā, te saṅkhārā dhammadhātusaṅgahitā. Ayaṃ dhātūhi otaraṇā.
સા ધમ્મધાતુ ધમ્માયતનપરિયાપન્ના, યં આયતનં સાસવં ભવઙ્ગં, અયં આયતનેહિ ઓતરણા.
Sā dhammadhātu dhammāyatanapariyāpannā, yaṃ āyatanaṃ sāsavaṃ bhavaṅgaṃ, ayaṃ āyatanehi otaraṇā.
‘‘અનિસ્સિતસ્સ ચલિતં નત્થી’’તિ સમથવસેન વા તણ્હાય અનિસ્સિતો વિપસ્સનાવસે વા દિટ્ઠિયા અનિસ્સિતો. યા વિપસ્સના અયં વિજ્જા, વિજ્જુપ્પાદા અવિજ્જાનિરોધો, અવિજ્જાનિરોધા સઙ્ખારનિરોધો, સઙ્ખારનિરોધા વિઞ્ઞાણનિરોધો, એવં સબ્બો પટિચ્ચસમુપ્પાદો. અયં પટિચ્ચસમુપ્પાદેહિ ઓતરણા.
‘‘Anissitassa calitaṃ natthī’’ti samathavasena vā taṇhāya anissito vipassanāvase vā diṭṭhiyā anissito. Yā vipassanā ayaṃ vijjā, vijjuppādā avijjānirodho, avijjānirodhā saṅkhāranirodho, saṅkhāranirodhā viññāṇanirodho, evaṃ sabbo paṭiccasamuppādo. Ayaṃ paṭiccasamuppādehi otaraṇā.
સાયેવ વિપસ્સના પઞ્ઞાક્ખન્ધો. અયં ખન્ધેહિ ઓતરણા.
Sāyeva vipassanā paññākkhandho. Ayaṃ khandhehi otaraṇā.
સાયેવ વિપસ્સના દ્વે ઇન્દ્રિયાનિ – વીરિયિન્દ્રિયઞ્ચ પઞ્ઞિન્દ્રિયઞ્ચ. અયં ઇન્દ્રિયેહિ ઓતરણા.
Sāyeva vipassanā dve indriyāni – vīriyindriyañca paññindriyañca. Ayaṃ indriyehi otaraṇā.
સાયેવ વિપસ્સના સઙ્ખારપરિયાપન્ના, યે સઙ્ખારા અનાસવા, નો ચ ભવઙ્ગા, તે સઙ્ખારા ધમ્મધાતુસઙ્ગહિતા. અયં ધાતૂહિ ઓતરણા.
Sāyeva vipassanā saṅkhārapariyāpannā, ye saṅkhārā anāsavā, no ca bhavaṅgā, te saṅkhārā dhammadhātusaṅgahitā. Ayaṃ dhātūhi otaraṇā.
સા ધમ્મધાતુ ધમ્માયતનપરિયાપન્ના, યં આયતનં અનાસવં, નો ચ ભવઙ્ગં. અયં આયતનેહિ ઓતરણા.
Sā dhammadhātu dhammāyatanapariyāpannā, yaṃ āyatanaṃ anāsavaṃ, no ca bhavaṅgaṃ. Ayaṃ āyatanehi otaraṇā.
‘‘પસ્સદ્ધિયા સતી’’તિ દુવિધા પસ્સદ્ધિ કાયિકા ચ ચેતસિકા ચ. યં કાયિકં સુખં, અયં કાયપસ્સદ્ધિ. યં ચેતસિકં સુખં, અયં ચેતસિકા પસ્સદ્ધિ. પસ્સદ્ધકાયો સુખં વેદિયતિ 5, સુખિનો ચિત્તં સમાધિયતિ, સમાહિતો યથાભૂતં પજાનાતિ, યથાભૂતં પજાનન્તો નિબ્બિન્દતિ, નિબ્બિન્દન્તો વિરજ્જતિ, વિરાગા વિમુચ્ચતિ, વિમુત્તસ્મિં ‘‘વિમુત્ત’’મિતિ 6 ઞાણં હોતિ, ‘‘ખીણા જાતિ, વુસિતં બ્રહ્મચરિયં, કતં કરણીયં, નાપરં ઇત્થત્તાયા’’તિ પજાનાતિ. સો ન નમતિ રૂપેસુ, ન સદ્દેસુ, ન ગન્ધેસુ, ન રસેસુ, ન ફોટ્ઠબ્બેસુ, ન ધમ્મેસુ ખયા રાગસ્સ ખયા દોસસ્સ ખયા મોહસ્સ યેન રૂપેન તથાગતં તિટ્ઠન્તં ચરન્તં પઞ્ઞાપયમાનો પઞ્ઞાપેય્ય, તસ્સ રૂપસ્સ ખયા વિરાગા નિરોધા ચાગા પટિનિસ્સગ્ગા રૂપસઙ્ખયે વિમુત્તો, તથાગતો અત્થીતિપિ ન ઉપેતિ, નત્થીતિપિ ન ઉપેતિ, અત્થિ નત્થીતિપિ ન ઉપેતિ, નેવત્થિ નો નત્થીતિપિ ન ઉપેતિ. અથ ખો ગમ્ભીરો અપ્પમેય્યો અસઙ્ખેય્યો નિબ્બુતોતિયેવ સઙ્ખં ગચ્છતિ ખયા રાગસ્સ, ખયા દોસસ્સ, ખયા મોહસ્સ.
‘‘Passaddhiyā satī’’ti duvidhā passaddhi kāyikā ca cetasikā ca. Yaṃ kāyikaṃ sukhaṃ, ayaṃ kāyapassaddhi. Yaṃ cetasikaṃ sukhaṃ, ayaṃ cetasikā passaddhi. Passaddhakāyo sukhaṃ vediyati 7, sukhino cittaṃ samādhiyati, samāhito yathābhūtaṃ pajānāti, yathābhūtaṃ pajānanto nibbindati, nibbindanto virajjati, virāgā vimuccati, vimuttasmiṃ ‘‘vimutta’’miti 8 ñāṇaṃ hoti, ‘‘khīṇā jāti, vusitaṃ brahmacariyaṃ, kataṃ karaṇīyaṃ, nāparaṃ itthattāyā’’ti pajānāti. So na namati rūpesu, na saddesu, na gandhesu, na rasesu, na phoṭṭhabbesu, na dhammesu khayā rāgassa khayā dosassa khayā mohassa yena rūpena tathāgataṃ tiṭṭhantaṃ carantaṃ paññāpayamāno paññāpeyya, tassa rūpassa khayā virāgā nirodhā cāgā paṭinissaggā rūpasaṅkhaye vimutto, tathāgato atthītipi na upeti, natthītipi na upeti, atthi natthītipi na upeti, nevatthi no natthītipi na upeti. Atha kho gambhīro appameyyo asaṅkheyyo nibbutotiyeva saṅkhaṃ gacchati khayā rāgassa, khayā dosassa, khayā mohassa.
યાય વેદનાય…પે॰… યાય સઞ્ઞાય. યેહિ સઙ્ખારેહિ. યેન વિઞ્ઞાણેન તથાગતં તિટ્ઠન્તં ચરન્તં પઞ્ઞાપયમાનો પઞ્ઞાપેય્ય, તસ્સ વિઞ્ઞાણસ્સ ખયા વિરાગા નિરોધા ચાગા પટિનિસ્સગ્ગા વિઞ્ઞાણસઙ્ખયે વિમુત્તો, તથાગતો અત્થીતિપિ ન ઉપેતિ, નત્થીતિપિ ન ઉપેતિ, અત્થિ નત્થીતિપિ ન ઉપેતિ, નેવત્થિ નો નત્થીતિપિ ન ઉપેતિ. અથ ખો ગમ્ભીરો અપ્પમેય્યો અસઙ્ખેય્યો નિબ્બુતોતિયેવ સઙ્ખં ગચ્છતિ ખયા રાગસ્સ, ખયા દોસસ્સ, ખયા મોહસ્સ. ‘‘આગતી’’તિ ઇધાગતિ. ‘‘ગતી’’તિ પેચ્ચભવો. આગતિગતીપિ ન ભવન્તિ, ‘‘નેવિધા’’તિ છસુ અજ્ઝત્તિકેસુ આયતનેસુ. ‘‘ન હુર’’ન્તિ છસુ બાહિરેસુ આયતનેસુ. ‘‘ન ઉભયમન્તરેના’’તિ ફસ્સસમુદિતેસુ ધમ્મેસુ અત્તાનં ન પસ્સતિ. ‘‘એસેવન્તો દુક્ખસ્સા’’તિ પટિચ્ચસમુપ્પાદો. સો દુવિધો લોકિયો ચ લોકુત્તરો ચ. તત્થ લોકિયો અવિજ્જાપચ્ચયા સઙ્ખારા, યાવ જરામરણા. લોકુત્તરો સીલવતો અવિપ્પટિસારો જાયતિ, યાવ નાપરં ઇત્થત્તાયાતિ પજાનાતિ. તેનાહ ભગવા ‘‘નિસ્સિતસ્સ ચલિતં અનિસ્સિતસ્સ ચલિતં નત્થિ…પે॰… એસેવન્તો દુક્ખસ્સા’’તિ.
Yāya vedanāya…pe… yāya saññāya. Yehi saṅkhārehi. Yena viññāṇena tathāgataṃ tiṭṭhantaṃ carantaṃ paññāpayamāno paññāpeyya, tassa viññāṇassa khayā virāgā nirodhā cāgā paṭinissaggā viññāṇasaṅkhaye vimutto, tathāgato atthītipi na upeti, natthītipi na upeti, atthi natthītipi na upeti, nevatthi no natthītipi na upeti. Atha kho gambhīro appameyyo asaṅkheyyo nibbutotiyeva saṅkhaṃ gacchati khayā rāgassa, khayā dosassa, khayā mohassa. ‘‘Āgatī’’ti idhāgati. ‘‘Gatī’’ti peccabhavo. Āgatigatīpi na bhavanti, ‘‘nevidhā’’ti chasu ajjhattikesu āyatanesu. ‘‘Na hura’’nti chasu bāhiresu āyatanesu. ‘‘Na ubhayamantarenā’’ti phassasamuditesu dhammesu attānaṃ na passati. ‘‘Esevanto dukkhassā’’ti paṭiccasamuppādo. So duvidho lokiyo ca lokuttaro ca. Tattha lokiyo avijjāpaccayā saṅkhārā, yāva jarāmaraṇā. Lokuttaro sīlavato avippaṭisāro jāyati, yāva nāparaṃ itthattāyāti pajānāti. Tenāha bhagavā ‘‘nissitassa calitaṃ anissitassa calitaṃ natthi…pe… esevanto dukkhassā’’ti.
૪૪.
44.
‘‘યે કેચિ સોકા પરિદેવિતા વા, દુક્ખા 9 ચ લોકસ્મિમનેકરૂપા.
‘‘Ye keci sokā paridevitā vā, dukkhā 10 ca lokasmimanekarūpā.
પિયં પટિચ્ચપ્પભવન્તિ એતે, પિયે અસન્તે ન ભવન્તિ એતે.
Piyaṃ paṭiccappabhavanti ete, piye asante na bhavanti ete.
તસ્મા હિ તે સુખિનો વીતસોકા, યેસં પિયં નત્થિ કુહિઞ્ચિ લોકે;
Tasmā hi te sukhino vītasokā, yesaṃ piyaṃ natthi kuhiñci loke;
તસ્મા અસોકં વિરજં પત્થયાનો, પિયં ન કયિરાથ કુહિઞ્ચિ લોકે’’તિ.
Tasmā asokaṃ virajaṃ patthayāno, piyaṃ na kayirātha kuhiñci loke’’ti.
‘‘યે કેચિ સોકા પરિદેવિતા વા, દુક્ખા ચ લોકસ્મિમનેકરૂપા પિયં પટિચ્ચપ્પભવન્તિ એતે’’તિ – અયં દુક્ખા વેદના. ‘‘પિયે અસન્તે ન ભવન્તિ એતે’’તિ – અયં સુખા વેદના. વેદના વેદનાક્ખન્ધો. અયં ખન્ધેહિ ઓતરણા.
‘‘Ye keci sokā paridevitā vā, dukkhā ca lokasmimanekarūpā piyaṃ paṭiccappabhavanti ete’’ti – ayaṃ dukkhā vedanā. ‘‘Piye asante na bhavanti ete’’ti – ayaṃ sukhā vedanā. Vedanā vedanākkhandho. Ayaṃ khandhehi otaraṇā.
વેદનાપચ્ચયા તણ્હા, તણ્હાપચ્ચયા ઉપાદાનં, ઉપાદાનપચ્ચયા ભવો, ભવપચ્ચયા જાતિ, જાતિપચ્ચયા જરામરણં, એવં સબ્બં. અયં પટિચ્ચસમુપ્પાદેહિ ઓતરણા.
Vedanāpaccayā taṇhā, taṇhāpaccayā upādānaṃ, upādānapaccayā bhavo, bhavapaccayā jāti, jātipaccayā jarāmaraṇaṃ, evaṃ sabbaṃ. Ayaṃ paṭiccasamuppādehi otaraṇā.
તત્થ સુખા વેદના દ્વે ઇન્દ્રિયાનિ – સુખિન્દ્રિયં સોમનસ્સિન્દ્રિયઞ્ચ. દુક્ખા વેદના દ્વે ઇન્દ્રિયાનિ – દુક્ખિન્દ્રિયં દોમનસ્સિન્દ્રિયઞ્ચ. અયં ઇન્દ્રિયેહિ ઓતરણા.
Tattha sukhā vedanā dve indriyāni – sukhindriyaṃ somanassindriyañca. Dukkhā vedanā dve indriyāni – dukkhindriyaṃ domanassindriyañca. Ayaṃ indriyehi otaraṇā.
તાનિયેવ ઇન્દ્રિયાનિ સઙ્ખારપરિયાપન્નાનિ, યે સઙ્ખારા સાસવા ભવઙ્ગા, તે સઙ્ખારા ધમ્મધાતુસઙ્ગહિતા. અયં ધાતૂહિ ઓતરણા.
Tāniyeva indriyāni saṅkhārapariyāpannāni, ye saṅkhārā sāsavā bhavaṅgā, te saṅkhārā dhammadhātusaṅgahitā. Ayaṃ dhātūhi otaraṇā.
સા ધમ્મધાતુ ધમ્માયતનપરિયાપન્ના, યં આયતનં સાસવં ભવઙ્ગં. અયં આયતનેહિ ઓતરણા.
Sā dhammadhātu dhammāyatanapariyāpannā, yaṃ āyatanaṃ sāsavaṃ bhavaṅgaṃ. Ayaṃ āyatanehi otaraṇā.
તસ્મા હિ તે સુખિનો વીતસોકા, યેસં પિયં નત્થિ કુહિઞ્ચિ લોકે;
Tasmā hi te sukhino vītasokā, yesaṃ piyaṃ natthi kuhiñci loke;
તસ્મા અસોકં વિરજં પત્થયાનો, પિયં ન કયિરાથ કુહિઞ્ચિ લોકેતિ.
Tasmā asokaṃ virajaṃ patthayāno, piyaṃ na kayirātha kuhiñci loketi.
ઇદં તણ્હાપહાનં. તણ્હાનિરોધા ઉપાદાનનિરોધો, ઉપાદાનનિરોધા ભવનિરોધો, એવં સબ્બં. અયં પટિચ્ચસમુપ્પાદેહિ ઓતરણા.
Idaṃ taṇhāpahānaṃ. Taṇhānirodhā upādānanirodho, upādānanirodhā bhavanirodho, evaṃ sabbaṃ. Ayaṃ paṭiccasamuppādehi otaraṇā.
તંયેવ તણ્હાપહાનં સમથો. સો સમથો દ્વે ઇન્દ્રિયાનિ સતિન્દ્રિયં સમાધિન્દ્રિયઞ્ચ. અયં ઇન્દ્રિયેહિ ઓતરણા.
Taṃyeva taṇhāpahānaṃ samatho. So samatho dve indriyāni satindriyaṃ samādhindriyañca. Ayaṃ indriyehi otaraṇā.
સોયેવ સમથો સમાધિક્ખન્ધો. અયં ખન્ધેહિ ઓતરણા.
Soyeva samatho samādhikkhandho. Ayaṃ khandhehi otaraṇā.
સોયેવ સમથો સઙ્ખારપરિયાપન્નો, યે સઙ્ખારા અનાસવા, નો ચ ભવઙ્ગા, તે સઙ્ખારા ધમ્મધાતુસઙ્ગહિતા. અયં ધાતૂહિ ઓતરણા.
Soyeva samatho saṅkhārapariyāpanno, ye saṅkhārā anāsavā, no ca bhavaṅgā, te saṅkhārā dhammadhātusaṅgahitā. Ayaṃ dhātūhi otaraṇā.
સા ધમ્મધાતુ ધમ્માયતનપરિયાપન્ના, યં આયતનં અનાસવં, નો ચ ભવઙ્ગં. અયં આયતનેહિ ઓતરણા. તેનાહ ભગવા ‘‘યે કેચિ સોકા’’તિ.
Sā dhammadhātu dhammāyatanapariyāpannā, yaṃ āyatanaṃ anāsavaṃ, no ca bhavaṅgaṃ. Ayaṃ āyatanehi otaraṇā. Tenāha bhagavā ‘‘ye keci sokā’’ti.
કામં કામયમાનસ્સ, તસ્સ ચે તં સમિજ્ઝતિ;
Kāmaṃ kāmayamānassa, tassa ce taṃ samijjhati;
અદ્ધા પીતિમનો હોતિ, લદ્ધા મચ્ચો યદિચ્છતિ.
Addhā pītimano hoti, laddhā macco yadicchati.
તસ્સ ચે કામયાનસ્સ, છન્દજાતસ્સ જન્તુનો;
Tassa ce kāmayānassa, chandajātassa jantuno;
તે કામા પરિહાયન્તિ, સલ્લવિદ્ધોવ રુપ્પતિ.
Te kāmā parihāyanti, sallaviddhova ruppati.
સોમં વિસત્તિકં લોકે, સતો સમતિવત્તતીતિ.
Somaṃ visattikaṃ loke, sato samativattatīti.
તત્થ યા પીતિમનતા, અયં અનુનયો. યદાહ સલ્લવિદ્ધોવ રુપ્પતીતિ, ઇદં પટિઘં. અનુનયં પટિઘઞ્ચ પન તણ્હાપક્ખો, તણ્હાય ચ પન દસરૂપીનિ આયતનાનિ પદટ્ઠાનં. અયં આયતનેહિ ઓતરણા.
Tattha yā pītimanatā, ayaṃ anunayo. Yadāha sallaviddhova ruppatīti, idaṃ paṭighaṃ. Anunayaṃ paṭighañca pana taṇhāpakkho, taṇhāya ca pana dasarūpīni āyatanāni padaṭṭhānaṃ. Ayaṃ āyatanehi otaraṇā.
તાનિયેવ દસ રૂપીનિ રૂપકાયો નામસમ્પયુત્તો, તદુભયં નામરૂપં, નામરૂપપચ્ચયા સળાયતનં, સળાયતનપચ્ચયા ફસ્સો, ફસ્સપચ્ચયા વેદના, વેદનાપચ્ચયા તણ્હા, એવં સબ્બં. અયં પટિચ્ચસમુપ્પાદેહિ ઓતરણા.
Tāniyeva dasa rūpīni rūpakāyo nāmasampayutto, tadubhayaṃ nāmarūpaṃ, nāmarūpapaccayā saḷāyatanaṃ, saḷāyatanapaccayā phasso, phassapaccayā vedanā, vedanāpaccayā taṇhā, evaṃ sabbaṃ. Ayaṃ paṭiccasamuppādehi otaraṇā.
તદેવ નામરૂપં પઞ્ચક્ખન્ધો; અયં ખન્ધેહિ ઓતરણા;
Tadeva nāmarūpaṃ pañcakkhandho; Ayaṃ khandhehi otaraṇā;
તદેવ નામરૂપં અટ્ઠારસ ધાતુયો; અયં ધાતૂહિ ઓતરણા;
Tadeva nāmarūpaṃ aṭṭhārasa dhātuyo; Ayaṃ dhātūhi otaraṇā;
તત્થ યો રૂપકાયો ઇમાનિ પઞ્ચ રૂપીનિ ઇન્દ્રિયાનિ, યો નામકાયો ઇમાનિ પઞ્ચ અરૂપીનિ ઇન્દ્રિયાનિ, ઇમાનિ દસ ઇન્દ્રિયાનિ. અયં ઇન્દ્રિયેહિ ઓતરણા.
Tattha yo rūpakāyo imāni pañca rūpīni indriyāni, yo nāmakāyo imāni pañca arūpīni indriyāni, imāni dasa indriyāni. Ayaṃ indriyehi otaraṇā.
તત્થ યદાહ –
Tattha yadāha –
‘‘યો કામે પરિવજ્જેતિ, સપ્પસ્સેવ પદા સિરો;
‘‘Yo kāme parivajjeti, sappasseva padā siro;
સોમં વિસત્તિકં લોકે, સતો સમતિવત્તતી’’તિ.
Somaṃ visattikaṃ loke, sato samativattatī’’ti.
અયં સઉપાદિસેસા નિબ્બાનધાતુ, અયં ધાતૂહિ ઓતરણા.
Ayaṃ saupādisesā nibbānadhātu, ayaṃ dhātūhi otaraṇā.
સાયેવ સઉપાદિસેસા નિબ્બાનધાતુ વિજ્જા, વિજ્જુપ્પાદા અવિજ્જાનિરોધો, અવિજ્જાનિરોધા સઙ્ખારનિરોધો, એવં સબ્બં. અયં પટિચ્ચસમુપ્પાદેહિ ઓતરણા.
Sāyeva saupādisesā nibbānadhātu vijjā, vijjuppādā avijjānirodho, avijjānirodhā saṅkhāranirodho, evaṃ sabbaṃ. Ayaṃ paṭiccasamuppādehi otaraṇā.
સાયેવ વિજ્જા પઞ્ઞાક્ખન્ધો. અયં ખન્ધેહિ ઓતરણા.
Sāyeva vijjā paññākkhandho. Ayaṃ khandhehi otaraṇā.
સાયેવ વિજ્જા દ્વે ઇન્દ્રિયાનિ – વીરિયિન્દ્રિયં પઞ્ઞિન્દ્રિયઞ્ચ. અયં ઇન્દ્રિયેહિ ઓતરણા.
Sāyeva vijjā dve indriyāni – vīriyindriyaṃ paññindriyañca. Ayaṃ indriyehi otaraṇā.
સાયેવ વિજ્જા સઙ્ખારપરિયાપન્ના, યે સઙ્ખારા અનાસવા, નો ચ ભવઙ્ગા, તે સઙ્ખારા ધમ્મધાતુસઙ્ગહિતા. અયં ધાતૂહિ ઓતરણા.
Sāyeva vijjā saṅkhārapariyāpannā, ye saṅkhārā anāsavā, no ca bhavaṅgā, te saṅkhārā dhammadhātusaṅgahitā. Ayaṃ dhātūhi otaraṇā.
સા ધમ્મધાતુ ધમ્માયતનપરિયાપન્ના, યં આયતનં અનાસવં, નો ચ ભવઙ્ગં. અયં આયતનેહિ ઓતરણા. તેનાહ ભગવા ‘‘કામં કામયમાનસ્સા’’તિ.
Sā dhammadhātu dhammāyatanapariyāpannā, yaṃ āyatanaṃ anāsavaṃ, no ca bhavaṅgaṃ. Ayaṃ āyatanehi otaraṇā. Tenāha bhagavā ‘‘kāmaṃ kāmayamānassā’’ti.
એત્તાવતા પટિચ્ચ ઇન્દ્રિયખન્ધધાતુઆયતનાનિ સમોસરણોતરણાનિ ભવન્તિ. એવં પટિચ્ચ ઇન્દ્રિયખન્ધધાતુઆયતનાનિ ઓતારેતબ્બાનિ. તેનાહ આયસ્મા મહાકચ્ચાયનો ‘‘યો ચ પટિચ્ચુપ્પાદો’’તિ.
Ettāvatā paṭicca indriyakhandhadhātuāyatanāni samosaraṇotaraṇāni bhavanti. Evaṃ paṭicca indriyakhandhadhātuāyatanāni otāretabbāni. Tenāha āyasmā mahākaccāyano ‘‘yo ca paṭiccuppādo’’ti.
નિયુત્તો ઓતરણો હારો.
Niyutto otaraṇo hāro.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / નેત્તિપ્પકરણ-અટ્ઠકથા • Nettippakaraṇa-aṭṭhakathā / ૧૨. ઓતરણહારવિભઙ્ગવણ્ણના • 12. Otaraṇahāravibhaṅgavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ખુદ્દકનિકાય (ટીકા) • Khuddakanikāya (ṭīkā) / નેત્તિપ્પકરણ-ટીકા • Nettippakaraṇa-ṭīkā / ૧૨. ઓતરણહારવિભઙ્ગવણ્ણના • 12. Otaraṇahāravibhaṅgavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ખુદ્દકનિકાય (ટીકા) • Khuddakanikāya (ṭīkā) / નેત્તિવિભાવિની • Nettivibhāvinī / ૧૨. ઓતરણહારવિભઙ્ગવિભાવના • 12. Otaraṇahāravibhaṅgavibhāvanā