Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi |
૭. પાદુકવગ્ગ-અત્થયોજના
7. Pādukavagga-atthayojanā
૬૩૮. અઙ્ગુલન્તરન્તિ પાદઙ્ગુલવિવરં. પાદુકન્તિ ઉપાહનવિસેસો. સો હિ પજ્જતે ઇમાયાતિ પાદુકાતિ વુચ્ચતિ, સા બહુપટલા ચમ્મમયા વા હોતિ કટ્ઠમયા વા. પટિમુઞ્ચિત્વાતિ પાદુકં પટિમુઞ્ચીત્વા.
638.Aṅgulantaranti pādaṅgulavivaraṃ. Pādukanti upāhanaviseso. So hi pajjate imāyāti pādukāti vuccati, sā bahupaṭalā cammamayā vā hoti kaṭṭhamayā vā. Paṭimuñcitvāti pādukaṃ paṭimuñcītvā.
૬૪૦. દ્વીહિ જનેહિ ગહિતોતિ સમ્બન્ધો. વંસેનાતિ વેણુના, યાને નિસિન્નોતિ સમ્બન્ધો. વિસઙ્ખરિત્વાતિ વિપત્તિં કરિત્વા. દ્વેપીતિ ધમ્મકથિકધમ્મપટિગ્ગાહકસઙ્ખાતા ઉભોપિ જના. વટ્ટતીતિ દેસેતું વટ્ટતિ.
640. Dvīhi janehi gahitoti sambandho. Vaṃsenāti veṇunā, yāne nisinnoti sambandho. Visaṅkharitvāti vipattiṃ karitvā. Dvepīti dhammakathikadhammapaṭiggāhakasaṅkhātā ubhopi janā. Vaṭṭatīti desetuṃ vaṭṭati.
૬૪૧. સયનગતસ્સાતિ સયનં ગતસ્સ, સયને નિપન્નસ્સાતિ અત્થો. નિપન્નસ્સ દેસેતું ન વટ્ટતીતિ સમ્બન્ધો.
641.Sayanagatassāti sayanaṃ gatassa, sayane nipannassāti attho. Nipannassa desetuṃ na vaṭṭatīti sambandho.
૬૪૨. તીસુ પલ્લત્થિકાસુ યાય કાયચિ પલ્લત્થિકાય નિસિન્નસ્સ ધમ્મં દેસેતું ન વટ્ટતીતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘પલ્લત્થિકાયા’’તિઆદિ.
642. Tīsu pallatthikāsu yāya kāyaci pallatthikāya nisinnassa dhammaṃ desetuṃ na vaṭṭatīti dassento āha ‘‘pallatthikāyā’’tiādi.
૬૪૩. યથા વેઠિયમાને કેસન્તો ન દિસ્સતિ, એવં વેઠિતસીસસ્સાતિ યોજના.
643. Yathā veṭhiyamāne kesanto na dissati, evaṃ veṭhitasīsassāti yojanā.
૬૪૭. છપકસદ્દસ્સ ચ ચણ્ડાલસદ્દસ્સ ચ વેવચનત્તા વુત્તં ‘‘ચણ્ડાલસ્સા’’તિ. ચણ્ડાલો હિ સં સુનખં પચતીતિ છપકોતિ વુચ્ચતિ સકારસ્સ છકારં કત્વા. છપકસ્સ એસા છપકી, ચણ્ડાલભરિયા. યત્રાતિ એત્થ ત્રપચ્ચયો પચ્ચત્તે હોતીતિ આહ ‘‘યો હિ નામા’’તિ. યો રાજા ઉચ્ચે આસને નિસીદિત્વા મન્તં પરિયાપુણિસ્સતિ નામ, અયં રાજા યાવ અતિવિય અધમ્મિકોતિ વુત્તં હોતિ. ‘‘સબ્બમિદ’’ન્તિ અયં સદ્દો લિઙ્ગવિપલ્લાસોતિ આહ ‘‘સબ્બો અય’’ન્તિ . ‘‘લોકો’’તિ ઇમિના ઇધસદ્દસ્સ વિસયં દસ્સેતિ. ચરિમસદ્દો અન્તિમપરિયાયો. અન્તિમોતિ ચ લામકો. લામકોતિ ચ નામ ઇધ વિપત્તીતિ આહ ‘‘સઙ્કર’’ન્તિ. સઙ્કરન્તિ વિપત્તિં. ‘‘નિમ્મરિયાદો’’તિ ઇમિના ‘‘સઙ્કરં ગતો’’તિ પદાનં અધિપ્પાયત્થં દસ્સેતિ. ચરિમં ગતં ચરિમગતં, સબ્બો અયં લોકો ચરિમગતોતિ અત્થો. ઇધ ચ જાતકે (જા॰ ૧.૪.૩૩) ચ કેસુચિ પોત્થકેસુ ‘‘ચમરિકત’’ન્તિ પાઠો અત્થિ, સો અયુત્તોયેવ. તત્થેવાતિ અમ્બરુક્ખમૂલેયેવ. તેસન્તિ રાજબ્રાહ્મણાનં.
647. Chapakasaddassa ca caṇḍālasaddassa ca vevacanattā vuttaṃ ‘‘caṇḍālassā’’ti. Caṇḍālo hi saṃ sunakhaṃ pacatīti chapakoti vuccati sakārassa chakāraṃ katvā. Chapakassa esā chapakī, caṇḍālabhariyā. Yatrāti ettha trapaccayo paccatte hotīti āha ‘‘yo hi nāmā’’ti. Yo rājā ucce āsane nisīditvā mantaṃ pariyāpuṇissati nāma, ayaṃ rājā yāva ativiya adhammikoti vuttaṃ hoti. ‘‘Sabbamida’’nti ayaṃ saddo liṅgavipallāsoti āha ‘‘sabbo aya’’nti . ‘‘Loko’’ti iminā idhasaddassa visayaṃ dasseti. Carimasaddo antimapariyāyo. Antimoti ca lāmako. Lāmakoti ca nāma idha vipattīti āha ‘‘saṅkara’’nti. Saṅkaranti vipattiṃ. ‘‘Nimmariyādo’’ti iminā ‘‘saṅkaraṃ gato’’ti padānaṃ adhippāyatthaṃ dasseti. Carimaṃ gataṃ carimagataṃ, sabbo ayaṃ loko carimagatoti attho. Idha ca jātake (jā. 1.4.33) ca kesuci potthakesu ‘‘camarikata’’nti pāṭho atthi, so ayuttoyeva. Tatthevāti ambarukkhamūleyeva. Tesanti rājabrāhmaṇānaṃ.
તત્થાતિ તિસ્સં ગાથાયં. પાળિયાતિ અત્તનો આચારપકાસકગન્થસઙ્ખાતાય પાળિયા. ન પસ્સરેતિ એત્થ રેસદ્દો અન્તિસ્સ કારિયોતિ આહ ‘‘ન પસ્સન્તી’’તિ. યો ચાયન્તિ યો ચ અયં. અયંસદ્દો પદાલઙ્કારમત્તો, બ્રાહ્મણોતિ અત્થો. અધીયતીતિ અજ્ઝાયતિ, સિક્ખતીતિ અત્થો.
Tatthāti tissaṃ gāthāyaṃ. Pāḷiyāti attano ācārapakāsakaganthasaṅkhātāya pāḷiyā. Na passareti ettha resaddo antissa kāriyoti āha ‘‘na passantī’’ti. Yo cāyanti yo ca ayaṃ. Ayaṃsaddo padālaṅkāramatto, brāhmaṇoti attho. Adhīyatīti ajjhāyati, sikkhatīti attho.
તતોતિ બોધિસત્તેન વુત્તગાથાતો પરન્તિ સમ્બન્ધો. તસ્સાતિ ગાથાય. ભોતિ બોધિસત્તં આમન્તેતિ. ‘‘ભુત્તો’’તિ પદસ્સ કમ્મવાચકભાવમાવિકાતું વુત્તં ‘‘મયા’’તિ. અસ્સાતિ ઓદનસ્સ. ઇમિના સુચિ પરિસુદ્ધં મંસં સુચિમંસં, તેન ઉપસેચનમસ્સાતિ સુચિમંસૂપસેચનોતિ બાહિરત્થસમાસં દસ્સેતિ. ધમ્મેતિ આચારધમ્મે. બદ્ધો હુત્વાતિ થદ્ધો હુત્વા, અયમેવ વા પાઠો . વણ્ણસદ્દસ્સ સણ્ઠાનાદિકે અઞ્ઞે અત્થે પટિક્ખિપિતું વુત્તં ‘‘પસત્થો’’તિ. થોમિતોતિ તસ્સેવ વેવચનં.
Tatoti bodhisattena vuttagāthāto paranti sambandho. Tassāti gāthāya. Bhoti bodhisattaṃ āmanteti. ‘‘Bhutto’’ti padassa kammavācakabhāvamāvikātuṃ vuttaṃ ‘‘mayā’’ti. Assāti odanassa. Iminā suci parisuddhaṃ maṃsaṃ sucimaṃsaṃ, tena upasecanamassāti sucimaṃsūpasecanoti bāhiratthasamāsaṃ dasseti. Dhammeti ācāradhamme. Baddho hutvāti thaddho hutvā, ayameva vā pāṭho . Vaṇṇasaddassa saṇṭhānādike aññe atthe paṭikkhipituṃ vuttaṃ ‘‘pasattho’’ti. Thomitoti tasseva vevacanaṃ.
અથાતિ અનન્તરે. નન્તિ બ્રાહ્મણં. તસ્સાતિ ગાથાદ્વયસ્સ. બ્રાહ્મણાતિ પુરોહિતં આલપતિ. સમ્પતીતિ સન્દીટ્ઠિકે. ‘‘યા વુત્તિ વિનિપાતેન, અધમ્મચરણેન વા’’તિ પદાનં સમ્બન્ધં દસ્સેતું વુત્તં ‘‘નિપ્પજ્જતી’’તિ.
Athāti anantare. Nanti brāhmaṇaṃ. Tassāti gāthādvayassa. Brāhmaṇāti purohitaṃ ālapati. Sampatīti sandīṭṭhike. ‘‘Yā vutti vinipātena, adhammacaraṇena vā’’ti padānaṃ sambandhaṃ dassetuṃ vuttaṃ ‘‘nippajjatī’’ti.
મહાબ્રહ્મેતિ એત્થ બ્રહ્મસદ્દો બ્રાહ્મણવાચકોતિ આહ ‘‘મહાબ્રાહ્મણા’’તિ. અઞ્ઞેપીતિ રાજબ્રાહ્મણેહિ અપરેપિ. ‘‘પચન્તી’’તિ વુત્તે અવિનાભાવતો ‘‘ભુઞ્જન્તી’’તિ અત્થોપિ ગહેતબ્બોતિ આહ ‘‘પચન્તિ ચેવ ભુઞ્જન્તિ ચા’’તિ. ‘‘ન કેવલ’’ન્તિઆદિના અઞ્ઞેપીતિ એત્થ પિસદ્દસ્સ સમ્પિણ્ડનત્થં દસ્સેતિ, ત્વં આચરિસ્સસીતિ સમ્બન્ધો. પુન ત્વન્તિ તં, ઉપયોગત્થે ચેતં પચ્ચત્તવચનં, ‘‘મા ભિદા’’તિઇમિના સમ્બન્ધિતબ્બં. ‘‘પાસાણો’’તિઇમિના અસ્મસદ્દો પાસાણપરિયાયોતિ દસ્સેતિ. તેનાતિ ભિન્દનહેતુના.
Mahābrahmeti ettha brahmasaddo brāhmaṇavācakoti āha ‘‘mahābrāhmaṇā’’ti. Aññepīti rājabrāhmaṇehi aparepi. ‘‘Pacantī’’ti vutte avinābhāvato ‘‘bhuñjantī’’ti atthopi gahetabboti āha ‘‘pacanti ceva bhuñjanti cā’’ti. ‘‘Na kevala’’ntiādinā aññepīti ettha pisaddassa sampiṇḍanatthaṃ dasseti, tvaṃ ācarissasīti sambandho. Puna tvanti taṃ, upayogatthe cetaṃ paccattavacanaṃ, ‘‘mā bhidā’’tiiminā sambandhitabbaṃ. ‘‘Pāsāṇo’’tiiminā asmasaddo pāsāṇapariyāyoti dasseti. Tenāti bhindanahetunā.
૬૪૮. અત્તનો કઙ્ખાઠાનસ્સ પુચ્છનં સન્ધાય વુત્તં ‘‘ન કથેતબ્બ’’ન્તિ.
648. Attano kaṅkhāṭhānassa pucchanaṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘na kathetabba’’nti.
૬૪૯. સમધુરેનાતિ સમં ધુરેન, સમં મુખેનાતિ અત્થો.
649.Samadhurenāti samaṃ dhurena, samaṃ mukhenāti attho.
૬૫૨. યં મૂલં વા યા સાખા વા ગચ્છતીતિ યોજના. ખન્ધેતિ રુક્ખસ્સ ખન્ધે. નિક્ખમતીતિ ઉચ્ચારપસ્સાવો નિક્ખમતિ. તિણણ્ડુપકન્તિ તિણેન કતં, તિણમયં વા અણ્ડુપકં. એત્થાતિ ઉચ્ચારપસ્સાવખેળેસુ.
652. Yaṃ mūlaṃ vā yā sākhā vā gacchatīti yojanā. Khandheti rukkhassa khandhe. Nikkhamatīti uccārapassāvo nikkhamati. Tiṇaṇḍupakanti tiṇena kataṃ, tiṇamayaṃ vā aṇḍupakaṃ. Etthāti uccārapassāvakheḷesu.
૬૫૩. અધિપ્પેતઉદકં દસ્સેતું વુત્તં ‘‘પરિભોગઉદકમેવા’’તિ. સત્તમો વગ્ગો.
653. Adhippetaudakaṃ dassetuṃ vuttaṃ ‘‘paribhogaudakamevā’’ti. Sattamo vaggo.
એત્થાતિ સેખિયેસુ. સૂપબ્યઞ્જનપટિચ્છાદનેતિ સૂપબ્યઞ્જને ઓદનેન પટિચ્છાદેતિ. સમત્તા સેખિયા.
Etthāti sekhiyesu. Sūpabyañjanapaṭicchādaneti sūpabyañjane odanena paṭicchādeti. Samattā sekhiyā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૭. પાદુકવગ્ગો • 7. Pādukavaggo
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૭. પાદુકવગ્ગવણ્ણના • 7. Pādukavaggavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૭. પાદુકવગ્ગવણ્ણના • 7. Pādukavaggavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૭. પાદુકવગ્ગવણ્ણના • 7. Pādukavaggavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૭. પાદુકવગ્ગવણ્ણના • 7. Pādukavaggavaṇṇanā