Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ૧૧૨. પહિતેયેવઅનુજાનનકથા

    112. Pahiteyevaanujānanakathā

    ૧૯૯. ભિક્ખુગતિકોતિ ભિક્ખુ એવ ગતિ પતિટ્ઠા એતસ્સાતિ ભિક્ખુગતિકોતિ વુત્તે ભિક્ખુનિસ્સિતકો પુરિસોતિ આહ ‘‘ભિક્ખૂહિ સદ્ધિં વસનકપુરિસો’’તિ. પલુજ્જતીતિ વિનસ્સતિ. ભણ્ડં છેદાપિતન્તિ એત્થ ભણ્ડસદ્દો પરિક્ખારત્થો એવ, ન મૂલધનત્થોતિ આહ ‘‘દબ્બસમ્ભારભણ્ડ’’ન્તિ. છેદાપિતન્તિ ચુરાદિગણિકધાતું ‘‘છિન્દાપિત’’ન્તિ રુધાદિગણિકધાતુયા વણ્ણેતિ. દજ્જાહન્તિ એકારલોપસન્ધીતિ આહ ‘‘દજ્જે અહ’’ન્તિ. ‘‘દજ્જેહ’’ન્તિપિ પાઠો. એવઞ્હિ સતિ અકારલોપસન્ધિ. દજ્જેતિ દદેય્યં, દદામિ વા. સઙ્ઘકરણીયેનાતિ સઙ્ઘસ્સ કાતબ્બેન કિચ્ચેન. તમત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘યંકિઞ્ચી’’તિઆદિ. તત્થ યંકિઞ્ચિ કાતબ્બન્તિ યોજના. ચેતિયછત્તવેદિકાદીસૂતિ ચેતિયસ્સ છત્તે ચ વેદિકાય ચ. આદિસદ્દેન સુધાલિમ્પાદયો સઙ્ગણ્હાતિ. તસ્સાતિ સઙ્ઘકરણીયસ્સ. નિપ્ફાદનત્થં ગન્તબ્બન્તિ સમ્બન્ધો.

    199.Bhikkhugatikoti bhikkhu eva gati patiṭṭhā etassāti bhikkhugatikoti vutte bhikkhunissitako purisoti āha ‘‘bhikkhūhi saddhiṃ vasanakapuriso’’ti. Palujjatīti vinassati. Bhaṇḍaṃ chedāpitanti ettha bhaṇḍasaddo parikkhārattho eva, na mūladhanatthoti āha ‘‘dabbasambhārabhaṇḍa’’nti. Chedāpitanti curādigaṇikadhātuṃ ‘‘chindāpita’’nti rudhādigaṇikadhātuyā vaṇṇeti. Dajjāhanti ekāralopasandhīti āha ‘‘dajje aha’’nti. ‘‘Dajjeha’’ntipi pāṭho. Evañhi sati akāralopasandhi. Dajjeti dadeyyaṃ, dadāmi vā. Saṅghakaraṇīyenāti saṅghassa kātabbena kiccena. Tamatthaṃ dassento āha ‘‘yaṃkiñcī’’tiādi. Tattha yaṃkiñci kātabbanti yojanā. Cetiyachattavedikādīsūti cetiyassa chatte ca vedikāya ca. Ādisaddena sudhālimpādayo saṅgaṇhāti. Tassāti saṅghakaraṇīyassa. Nipphādanatthaṃ gantabbanti sambandho.

    એત્થાતિ વસ્સૂપનાયિકક્ખન્ધકે. ‘‘અનિમન્તિતેના’’તિ પદં ‘‘ગન્તુ’’ન્તિ પદે ભાવકત્તા. ગન્તુન્તિ ગમિતું, ગમનં વા ‘‘ન વટ્ટતી’’તિ પદે કત્તા. પઠમંયેવાતિ ધમ્મસ્સવનતો પઠમમેવ. સન્નિપતિતબ્બં ઇતિ કતિકા કતા હોતીતિ યોજના. ભણ્ડકન્તિ ચીવરાદિભણ્ડકં. ગન્તું ન વટ્ટતીતિ સયમેવ ગન્તું ન વટ્ટતીતિ અત્થો દટ્ઠબ્બો. તેન વુત્તં ‘‘સચે પના’’તિઆદિ. તત્થાતિ તં વિહારં. ‘‘વટ્ટતી’’તિ ઇમિના વસ્સચ્છેદો ચ આપત્તિ ચ ન હોતીતિ દસ્સેતિ. અત્થાયપીતિ પિસદ્દેન ‘‘ભણ્ડકં ધોવિસ્સામી’’તિ અત્થં અપેક્ખતિ. ન્તિ અન્તેવાસિકં. વટ્ટતીતિ આચરિયસ્સ આણાય સત્તાહે અનતિક્કન્તે વટ્ટતિ, વસ્સચ્છેદો ચ આપત્તિ ચ ન હોતિ. સત્તાહે અતિક્કન્તે વસ્સચ્છેદોવ હોતિ, ન આપત્તીતિ અધિપ્પાયો.

    Etthāti vassūpanāyikakkhandhake. ‘‘Animantitenā’’ti padaṃ ‘‘gantu’’nti pade bhāvakattā. Gantunti gamituṃ, gamanaṃ vā ‘‘na vaṭṭatī’’ti pade kattā. Paṭhamaṃyevāti dhammassavanato paṭhamameva. Sannipatitabbaṃ iti katikā katā hotīti yojanā. Bhaṇḍakanti cīvarādibhaṇḍakaṃ. Gantuṃ na vaṭṭatīti sayameva gantuṃ na vaṭṭatīti attho daṭṭhabbo. Tena vuttaṃ ‘‘sace panā’’tiādi. Tatthāti taṃ vihāraṃ. ‘‘Vaṭṭatī’’ti iminā vassacchedo ca āpatti ca na hotīti dasseti. Atthāyapīti pisaddena ‘‘bhaṇḍakaṃ dhovissāmī’’ti atthaṃ apekkhati. Nanti antevāsikaṃ. Vaṭṭatīti ācariyassa āṇāya sattāhe anatikkante vaṭṭati, vassacchedo ca āpatti ca na hoti. Sattāhe atikkante vassacchedova hoti, na āpattīti adhippāyo.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૧૧૨. પહિતેયેવ અનુજાનના • 112. Pahiteyeva anujānanā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / પહિતેયેવઅનુજાનનકથા • Pahiteyevaanujānanakathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / પહિતેયેવ અનુજાનનકથાવણ્ણના • Pahiteyeva anujānanakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / પહિતેયેવઅનુજાનનકથાવણ્ણના • Pahiteyevaanujānanakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / પહિતેયેવઅનુજાનનકથાવણ્ણના • Pahiteyevaanujānanakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact