Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā |
પજ્જોતરાજવત્થુકથા
Pajjotarājavatthukathā
૩૩૪. જેગુચ્છં મે સપ્પીતિ અયં કિર રાજા વિચ્છિકસ્સ જાતો, વિચ્છિકવિસપટિઘાતાય ચ સપ્પિ ભેસજ્જં હોતિ વિચ્છિકાનં પટિકૂલં, તસ્મા એવમાહ. ઉદ્દેકં દસ્સતીતિ ઉગ્ગારં દસ્સતિ. પઞ્ઞાસ યોજનિકા હોતીતિ પઞ્ઞાસ યોજનાનિ ગન્તું સમત્થા હોતિ. ન કેવલઞ્ચસ્સ રઞ્ઞો હત્થિનીયેવ, નાળાગિરિ નામ હત્થી યોજનસતં ગચ્છતિ, ચેલકણ્ણો ચ મુઞ્ચકેસો ચાતિ દ્વે અસ્સા વીસયોજનસતં ગચ્છન્તિ, કાકો દાસો સટ્ઠિયોજનાનિ ગચ્છતિ.
334.Jegucchaṃ me sappīti ayaṃ kira rājā vicchikassa jāto, vicchikavisapaṭighātāya ca sappi bhesajjaṃ hoti vicchikānaṃ paṭikūlaṃ, tasmā evamāha. Uddekaṃ dassatīti uggāraṃ dassati. Paññāsa yojanikā hotīti paññāsa yojanāni gantuṃ samatthā hoti. Na kevalañcassa rañño hatthinīyeva, nāḷāgiri nāma hatthī yojanasataṃ gacchati, celakaṇṇo ca muñcakeso cāti dve assā vīsayojanasataṃ gacchanti, kāko dāso saṭṭhiyojanāni gacchati.
એકસ્સ કિર કુલપુત્તસ્સ અનુપ્પન્ને બુદ્ધે એકદિવસં ભુઞ્જિતું નિસિન્નસ્સ પચ્ચેકબુદ્ધો દ્વારે ઠત્વા અગમાસિ, તસ્સેકો પુરિસો ‘‘પચ્ચેકબુદ્ધો આગન્ત્વા ગતો’’તિ આરોચેસિ. સો સુત્વા ‘‘ગચ્છ, વેગેન પત્તં આહરા’’તિ આહરાપેત્વા અત્તનો સજ્જિતં ભત્તં સબ્બં દત્વા પેસેસિ. ઇતરો તં આહરિત્વા પચ્ચેકબુદ્ધસ્સ હત્થે ઠપેત્વા ‘‘અહં ભન્તે તુમ્હાકં કતેન ઇમિના કાયવેય્યાવતિકેન યત્થ યત્થ નિબ્બત્તોપિ વાહનસમ્પન્નો હોમી’’તિ પત્થનં અકાસિ. સો અયં એતરહિ પજ્જોતો નામ રાજા જાતો, તાય પત્થનાય અયં વાહનસમ્પત્તિ.
Ekassa kira kulaputtassa anuppanne buddhe ekadivasaṃ bhuñjituṃ nisinnassa paccekabuddho dvāre ṭhatvā agamāsi, tasseko puriso ‘‘paccekabuddho āgantvā gato’’ti ārocesi. So sutvā ‘‘gaccha, vegena pattaṃ āharā’’ti āharāpetvā attano sajjitaṃ bhattaṃ sabbaṃ datvā pesesi. Itaro taṃ āharitvā paccekabuddhassa hatthe ṭhapetvā ‘‘ahaṃ bhante tumhākaṃ katena iminā kāyaveyyāvatikena yattha yattha nibbattopi vāhanasampanno homī’’ti patthanaṃ akāsi. So ayaṃ etarahi pajjoto nāma rājā jāto, tāya patthanāya ayaṃ vāhanasampatti.
સપ્પિં પાયેત્વાતિ સપ્પિઞ્ચ પાયેત્વા; પરિચારિકાનઞ્ચ આહારાચારે વિધિં આચિક્ખિત્વા. નખેન ભેસજ્જં ઓલુમ્પેત્વાતિ નખેન ભેસજ્જં ઓદહિત્વા; પક્ખિપિત્વાતિ અત્થો. નિચ્છારેસીતિ વિરેચેસિ.
Sappiṃ pāyetvāti sappiñca pāyetvā; paricārikānañca āhārācāre vidhiṃ ācikkhitvā. Nakhena bhesajjaṃ olumpetvāti nakhena bhesajjaṃ odahitvā; pakkhipitvāti attho. Nicchāresīti virecesi.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૨૦૭. પજ્જોતરાજવત્થુ • 207. Pajjotarājavatthu
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / પજ્જોતરાજવત્થુકથાદિવણ્ણના • Pajjotarājavatthukathādivaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / પજ્જોતરાજવત્થુકથાવણ્ણના • Pajjotarājavatthukathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૨૦૭. પજ્જોતરાજવત્થુકથા • 207. Pajjotarājavatthukathā