Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    પકિણ્ણકકથાવણ્ણના

    Pakiṇṇakakathāvaṇṇanā

    દારુખણ્ડાદીસુ ‘‘ભારિયમિદં, ત્વં એકપસ્સં ઉક્ખિપાહિ, અહં એકપસ્સં ઉક્ખિપામી’’તિ ઉભયેસં પયોગેન એકસ્સ વત્થુનો ઠાનાચાવનં સન્ધાય ‘‘સાહત્થિકાણત્તિક’’ન્તિ વુત્તં. ઇદઞ્ચ કાયવાચાનં ઈદિસે ઠાને અઙ્ગભાવમત્તદસ્સનત્થં વુત્તં. યાય પન ચેતનાય સમુટ્ઠાપિતો પયોગો સાહત્થિકો આણત્તિકો વા પધાનભાવેન ઠાનાચાવનં સાધેતિ, તસ્સા વસેન આપત્તિ કારેતબ્બા. અઞ્ઞથા સાહત્થિકં વા આણત્તિકસ્સ અઙ્ગં ન હોતિ, આણત્તિકં વા સાહત્થિકસ્સાતિ ઇદં વિરુજ્ઝતિ.

    Dārukhaṇḍādīsu ‘‘bhāriyamidaṃ, tvaṃ ekapassaṃ ukkhipāhi, ahaṃ ekapassaṃ ukkhipāmī’’ti ubhayesaṃ payogena ekassa vatthuno ṭhānācāvanaṃ sandhāya ‘‘sāhatthikāṇattika’’nti vuttaṃ. Idañca kāyavācānaṃ īdise ṭhāne aṅgabhāvamattadassanatthaṃ vuttaṃ. Yāya pana cetanāya samuṭṭhāpito payogo sāhatthiko āṇattiko vā padhānabhāvena ṭhānācāvanaṃ sādheti, tassā vasena āpatti kāretabbā. Aññathā sāhatthikaṃ vā āṇattikassa aṅgaṃ na hoti, āṇattikaṃ vā sāhatthikassāti idaṃ virujjhati.

    પકિણ્ણકકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Pakiṇṇakakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact