Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમાનવત્થુપાળિ • Vimānavatthupāḷi

    ૩. પલ્લઙ્કવિમાનવત્થુ

    3. Pallaṅkavimānavatthu

    ૩૦૭.

    307.

    ‘‘પલ્લઙ્કસેટ્ઠે મણિસોણ્ણચિત્તે, પુપ્ફાભિકિણ્ણે સયને ઉળારે;

    ‘‘Pallaṅkaseṭṭhe maṇisoṇṇacitte, pupphābhikiṇṇe sayane uḷāre;

    તત્થચ્છસિ દેવિ મહાનુભાવે, ઉચ્ચાવચા ઇદ્ધિ વિકુબ્બમાના.

    Tatthacchasi devi mahānubhāve, uccāvacā iddhi vikubbamānā.

    ૩૦૮.

    308.

    ‘‘ઇમા ચ તે અચ્છરાયો સમન્તતો, નચ્ચન્તિ ગાયન્તિ પમોદયન્તિ;

    ‘‘Imā ca te accharāyo samantato, naccanti gāyanti pamodayanti;

    દેવિદ્ધિપત્તાસિ મહાનુભાવે, મનુસ્સભૂતા કિમકાસિ પુઞ્ઞં;

    Deviddhipattāsi mahānubhāve, manussabhūtā kimakāsi puññaṃ;

    કેનાસિ એવં જલિતાનુભાવા, વણ્ણો ચ તે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    Kenāsi evaṃ jalitānubhāvā, vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    ૩૦૯.

    309.

    ‘‘અહં મનુસ્સેસુ મનુસ્સભૂતા, અડ્ઢે કુલે સુણિસા અહોસિં;

    ‘‘Ahaṃ manussesu manussabhūtā, aḍḍhe kule suṇisā ahosiṃ;

    અક્કોધના ભત્તુવસાનુવત્તિની, ઉપોસથે અપ્પમત્તા અહોસિં 1.

    Akkodhanā bhattuvasānuvattinī, uposathe appamattā ahosiṃ 2.

    ૩૧૦.

    310.

    ‘‘મનુસ્સભૂતા દહરા અપાપિકા 3, પસન્નચિત્તા પતિમાભિરાધયિં;

    ‘‘Manussabhūtā daharā apāpikā 4, pasannacittā patimābhirādhayiṃ;

    દિવા ચ રત્તો ચ મનાપચારિની, અહં પુરે સીલવતી અહોસિં.

    Divā ca ratto ca manāpacārinī, ahaṃ pure sīlavatī ahosiṃ.

    ૩૧૧.

    311.

    ‘‘પાણાતિપાતા વિરતા અચોરિકા, સંસુદ્ધકાયા સુચિબ્રહ્મચારિની;

    ‘‘Pāṇātipātā viratā acorikā, saṃsuddhakāyā sucibrahmacārinī;

    અમજ્જપા નો ચ મુસા અભાણિં, સિક્ખાપદેસુ પરિપૂરકારિની.

    Amajjapā no ca musā abhāṇiṃ, sikkhāpadesu paripūrakārinī.

    ૩૧૨.

    312.

    ‘‘ચાતુદ્દસિં પઞ્ચદસિં, યા ચ પક્ખસ્સ અટ્ઠમી;

    ‘‘Cātuddasiṃ pañcadasiṃ, yā ca pakkhassa aṭṭhamī;

    પાટિહારિયપક્ખઞ્ચ, પસન્નમાનસા અહં 5.

    Pāṭihāriyapakkhañca, pasannamānasā ahaṃ 6.

    ૩૧૩.

    313.

    ‘‘અટ્ઠઙ્ગુપેતં અનુધમ્મચારિની, ઉપોસથં પીતિમના ઉપાવસિં;

    ‘‘Aṭṭhaṅgupetaṃ anudhammacārinī, uposathaṃ pītimanā upāvasiṃ;

    ઇમઞ્ચ અરિયં અટ્ઠઙ્ગવરેહુપેતં, સમાદિયિત્વા કુસલં સુખુદ્રયં;

    Imañca ariyaṃ aṭṭhaṅgavarehupetaṃ, samādiyitvā kusalaṃ sukhudrayaṃ;

    પતિમ્હિ કલ્યાણી વસાનુવત્તિની, અહોસિં પુબ્બે સુગતસ્સ સાવિકા.

    Patimhi kalyāṇī vasānuvattinī, ahosiṃ pubbe sugatassa sāvikā.

    ૩૧૪.

    314.

    ‘‘એતાદિસં કુસલં જીવલોકે, કમ્મં કરિત્વાન વિસેસભાગિની;

    ‘‘Etādisaṃ kusalaṃ jīvaloke, kammaṃ karitvāna visesabhāginī;

    કાયસ્સ ભેદા અભિસમ્પરાયં, દેવિદ્ધિપત્તા સુગતિમ્હિ આગતા.

    Kāyassa bhedā abhisamparāyaṃ, deviddhipattā sugatimhi āgatā.

    ૩૧૫.

    315.

    ‘‘વિમાનપાસાદવરે મનોરમે, પરિવારિતા અચ્છરાસઙ્ગણેન;

    ‘‘Vimānapāsādavare manorame, parivāritā accharāsaṅgaṇena;

    સયંપભા દેવગણા રમેન્તિ મં, દીઘાયુકિં દેવવિમાનમાગત’’ન્તિ;

    Sayaṃpabhā devagaṇā ramenti maṃ, dīghāyukiṃ devavimānamāgata’’nti;

    પલ્લઙ્કવિમાનં તતિયં.

    Pallaṅkavimānaṃ tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. અપ્પમત્તા ઉપોસથે (સ્યા॰ ક॰)
    2. appamattā uposathe (syā. ka.)
    3. દહરાસ’પાપિકા (સી॰)
    4. daharāsa’pāpikā (sī.)
    5. અતિપસન્નમાનસા (ક॰)
    6. atipasannamānasā (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / વિમાનવત્થુ-અટ્ઠકથા • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / ૩. પલ્લઙ્કવિમાનવણ્ણના • 3. Pallaṅkavimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact