A World of Knowledge
    Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઇતિવુત્તકપાળિ • Itivuttakapāḷi

    ૪. પઞ્ચપુબ્બનિમિત્તસુત્તં

    4. Pañcapubbanimittasuttaṃ

    ૮૩. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા, વુત્તમરહતાતિ મે સુતં –

    83. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘યદા, ભિક્ખવે, દેવો દેવકાયા ચવનધમ્મો હોતિ, પઞ્ચસ્સ પુબ્બનિમિત્તાનિ પાતુભવન્તિ – માલા મિલાયન્તિ, વત્થાનિ કિલિસ્સન્તિ, કચ્છેહિ સેદા મુચ્ચન્તિ, કાયે દુબ્બણ્ણિયં ઓક્કમતિ, સકે દેવો દેવાસને નાભિરમતીતિ. તમેનં, ભિક્ખવે, દેવા ‘ચવનધમ્મો અયં દેવપુત્તો’તિ ઇતિ વિદિત્વા તીહિ વાચાહિ અનુમોદેન્તિ 1 – ‘ઇતો, ભો, સુગતિં ગચ્છ, સુગતિં ગન્ત્વા સુલદ્ધલાભં લભ, સુલદ્ધલાભં લભિત્વા સુપ્પતિટ્ઠિતો ભવાહી’’’તિ.

    ‘‘Yadā, bhikkhave, devo devakāyā cavanadhammo hoti, pañcassa pubbanimittāni pātubhavanti – mālā milāyanti, vatthāni kilissanti, kacchehi sedā muccanti, kāye dubbaṇṇiyaṃ okkamati, sake devo devāsane nābhiramatīti. Tamenaṃ, bhikkhave, devā ‘cavanadhammo ayaṃ devaputto’ti iti viditvā tīhi vācāhi anumodenti 2 – ‘ito, bho, sugatiṃ gaccha, sugatiṃ gantvā suladdhalābhaṃ labha, suladdhalābhaṃ labhitvā suppatiṭṭhito bhavāhī’’’ti.

    એવં વુત્તે, અઞ્ઞતરો ભિક્ખુ ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘કિન્નુ ખો, ભન્તે, દેવાનં સુગતિગમનસઙ્ખાતં; કિઞ્ચ, ભન્તે, દેવાનં સુલદ્ધલાભસઙ્ખાતં ; કિં પન, ભન્તે, દેવાનં સુપ્પતિટ્ઠિતસઙ્ખાત’’ન્તિ?

    Evaṃ vutte, aññataro bhikkhu bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘kinnu kho, bhante, devānaṃ sugatigamanasaṅkhātaṃ; kiñca, bhante, devānaṃ suladdhalābhasaṅkhātaṃ ; kiṃ pana, bhante, devānaṃ suppatiṭṭhitasaṅkhāta’’nti?

    ‘‘મનુસ્સત્તં ખો, ભિક્ખુ 3, દેવાનં સુગતિગમનસઙ્ખાતં; યં મનુસ્સભૂતો સમાનો તથાગતપ્પવેદિતે ધમ્મવિનયે સદ્ધં પટિલભતિ. ઇદં ખો, ભિક્ખુ 4, દેવાનં સુલદ્ધલાભસઙ્ખાતં; સા ખો પનસ્સ સદ્ધા નિવિટ્ઠા હોતિ મૂલજાતા પતિટ્ઠિતા દળ્હા અસંહારિયા સમણેન વા બ્રાહ્મણેન વા દેવેન વા મારેન વા બ્રહ્મુના વા કેનચિ વા લોકસ્મિં. ઇદં ખો, ભિક્ખુ 5, દેવાનં સુપ્પતિટ્ઠિતસઙ્ખાત’’ન્તિ. એતમત્થં ભગવા અવોચ. તત્થેતં ઇતિ વુચ્ચતિ –

    ‘‘Manussattaṃ kho, bhikkhu 6, devānaṃ sugatigamanasaṅkhātaṃ; yaṃ manussabhūto samāno tathāgatappavedite dhammavinaye saddhaṃ paṭilabhati. Idaṃ kho, bhikkhu 7, devānaṃ suladdhalābhasaṅkhātaṃ; sā kho panassa saddhā niviṭṭhā hoti mūlajātā patiṭṭhitā daḷhā asaṃhāriyā samaṇena vā brāhmaṇena vā devena vā mārena vā brahmunā vā kenaci vā lokasmiṃ. Idaṃ kho, bhikkhu 8, devānaṃ suppatiṭṭhitasaṅkhāta’’nti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘યદા દેવો દેવકાયા, ચવતિ આયુસઙ્ખયા;

    ‘‘Yadā devo devakāyā, cavati āyusaṅkhayā;

    તયો સદ્દા નિચ્છરન્તિ, દેવાનં અનુમોદતં.

    Tayo saddā niccharanti, devānaṃ anumodataṃ.

    ‘‘‘ઇતો ભો સુગતિં ગચ્છ, મનુસ્સાનં સહબ્યતં;

    ‘‘‘Ito bho sugatiṃ gaccha, manussānaṃ sahabyataṃ;

    મનુસ્સભૂતો સદ્ધમ્મે, લભ સદ્ધં અનુત્તરં.

    Manussabhūto saddhamme, labha saddhaṃ anuttaraṃ.

    ‘‘‘સા તે સદ્ધા નિવિટ્ઠસ્સ, મૂલજાતા પતિટ્ઠિતા;

    ‘‘‘Sā te saddhā niviṭṭhassa, mūlajātā patiṭṭhitā;

    યાવજીવં અસંહીરા, સદ્ધમ્મે સુપ્પવેદિતે.

    Yāvajīvaṃ asaṃhīrā, saddhamme suppavedite.

    ‘‘‘કાયદુચ્ચરિતં હિત્વા, વચીદુચ્ચરિતાનિ ચ;

    ‘‘‘Kāyaduccaritaṃ hitvā, vacīduccaritāni ca;

    મનોદુચ્ચરિતં હિત્વા, યઞ્ચઞ્ઞં દોસસઞ્હિતં.

    Manoduccaritaṃ hitvā, yañcaññaṃ dosasañhitaṃ.

    ‘‘‘કાયેન કુસલં કત્વા, વાચાય કુસલં બહું;

    ‘‘‘Kāyena kusalaṃ katvā, vācāya kusalaṃ bahuṃ;

    મનસા કુસલં કત્વા, અપ્પમાણં નિરૂપધિં.

    Manasā kusalaṃ katvā, appamāṇaṃ nirūpadhiṃ.

    ‘‘‘તતો ઓપધિકં પુઞ્ઞં, કત્વા દાનેન તં બહું;

    ‘‘‘Tato opadhikaṃ puññaṃ, katvā dānena taṃ bahuṃ;

    અઞ્ઞેપિ મચ્ચે સદ્ધમ્મે, બ્રહ્મચરિયે નિવેસય’ 9.

    Aññepi macce saddhamme, brahmacariye nivesaya’ 10.

    ‘‘ઇમાય અનુકમ્પાય, દેવા દેવં યદા વિદૂ;

    ‘‘Imāya anukampāya, devā devaṃ yadā vidū;

    ચવન્તં અનુમોદેન્તિ, એહિ દેવ પુનપ્પુન’’ન્તિ.

    Cavantaṃ anumodenti, ehi deva punappuna’’nti.

    અયમ્પિ અત્થો વુત્તો ભગવતા, ઇતિ મે સુતન્તિ. ચતુત્થં.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. અનુમોદન્તિ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    2. anumodanti (sī. syā. pī.)
    3. ભિક્ખવે (સ્યા॰ પી॰)
    4. ભિક્ખવે (સ્યા॰ પી॰)
    5. ભિક્ખવે (સ્યા॰ પી॰)
    6. bhikkhave (syā. pī.)
    7. bhikkhave (syā. pī.)
    8. bhikkhave (syā. pī.)
    9. નિવેસયે (સી॰ સ્યા॰)
    10. nivesaye (sī. syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા • Itivuttaka-aṭṭhakathā / ૪. પઞ્ચપુબ્બનિમિત્તસુત્તવણ્ણના • 4. Pañcapubbanimittasuttavaṇṇanā


    © 1991-2025 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact