Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચૂળનિદ્દેસપાળિ • Cūḷaniddesapāḷi

    ૧૭. પારાયનત્થુતિગાથા

    17. Pārāyanatthutigāthā

    ઇદમવોચ ભગવા મગધેસુ વિહરન્તો પાસાણકે ચેતિયે, પરિચારકસોળસાનં 1 બ્રાહ્મણાનં અજ્ઝિટ્ઠો પુટ્ઠો પુટ્ઠો પઞ્હં 2 બ્યાકાસિ. એકમેકસ્સ ચેપિ પઞ્હસ્સ અત્થમઞ્ઞાય ધમ્મમઞ્ઞાય ધમ્માનુધમ્મં પટિપજ્જેય્ય, ગચ્છેય્યેવ જરામરણસ્સ પારં. ‘‘પારઙ્ગમનીયા ઇમે ધમ્મા’’તિ – તસ્મા ઇમસ્સ ધમ્મપરિયાયસ્સ પારાયનન્તેવ 3 અધિવચનં.

    Idamavoca bhagavā magadhesu viharanto pāsāṇake cetiye, paricārakasoḷasānaṃ 4 brāhmaṇānaṃ ajjhiṭṭho puṭṭho puṭṭho pañhaṃ 5 byākāsi. Ekamekassa cepi pañhassa atthamaññāya dhammamaññāya dhammānudhammaṃ paṭipajjeyya, gaccheyyeva jarāmaraṇassa pāraṃ. ‘‘Pāraṅgamanīyā ime dhammā’’ti – tasmā imassa dhammapariyāyassa pārāyananteva 6 adhivacanaṃ.

    ૧૪૯.

    149.

    અજિતો તિસ્સમેત્તેય્યો, પુણ્ણકો અથ મેત્તગૂ;

    Ajito tissametteyyo, puṇṇako atha mettagū;

    ધોતકો ઉપસીવો ચ, નન્દો ચ અથ હેમકો.

    Dhotako upasīvo ca, nando ca atha hemako.

    ૧૫૦.

    150.

    તોદેય્યકપ્પા દુભયો, જતુકણ્ણી ચ પણ્ડિતો;

    Todeyyakappā dubhayo, jatukaṇṇī ca paṇḍito;

    ભદ્રાવુધો ઉદયો ચ, પોસાલો ચાપિ બ્રાહ્મણો;

    Bhadrāvudho udayo ca, posālo cāpi brāhmaṇo;

    મોઘરાજા ચ મેધાવી, પિઙ્ગિયો ચ મહાઇસિ.

    Mogharājā ca medhāvī, piṅgiyo ca mahāisi.

    ૧૫૧.

    151.

    એતે બુદ્ધં ઉપાગચ્છું, સમ્પન્નચરણં ઇસિં;

    Ete buddhaṃ upāgacchuṃ, sampannacaraṇaṃ isiṃ;

    પુચ્છન્તા નિપુણે પઞ્હે, બુદ્ધસેટ્ઠં ઉપાગમું.

    Pucchantā nipuṇe pañhe, buddhaseṭṭhaṃ upāgamuṃ.

    ૧૫૨.

    152.

    તેસં બુદ્ધો પબ્યાકાસિ, પઞ્હે પુટ્ઠો યથાતથં;

    Tesaṃ buddho pabyākāsi, pañhe puṭṭho yathātathaṃ;

    પઞ્હાનં વેય્યાકરણેન, તોસેસિ બ્રાહ્મણે મુનિ.

    Pañhānaṃ veyyākaraṇena, tosesi brāhmaṇe muni.

    ૧૫૩.

    153.

    તે તોસિતા ચક્ખુમતા, બુદ્ધેનાદિચ્ચબન્ધુના;

    Te tositā cakkhumatā, buddhenādiccabandhunā;

    બ્રહ્મચરિયમચરિંસુ, વરપઞ્ઞસ્સ સન્તિકે.

    Brahmacariyamacariṃsu, varapaññassa santike.

    ૧૫૪.

    154.

    એકમેકસ્સ પઞ્હસ્સ, યથા બુદ્ધેન દેસિતં;

    Ekamekassa pañhassa, yathā buddhena desitaṃ;

    તથા યો પટિપજ્જેય્ય, ગચ્છે પારં અપારતો.

    Tathā yo paṭipajjeyya, gacche pāraṃ apārato.

    ૧૫૫.

    155.

    અપારા પારં ગચ્છેય્ય, ભાવેન્તો મગ્ગમુત્તમં;

    Apārā pāraṃ gaccheyya, bhāvento maggamuttamaṃ;

    મગ્ગો સો પારં ગમનાય, તસ્મા પારાયનં ઇતિ.

    Maggo so pāraṃ gamanāya, tasmā pārāyanaṃ iti.







    Footnotes:
    1. પરિચારકસોળસન્નં (સ્યા॰ ક॰)
    2. પઞ્હે (સી॰ પી॰)
    3. પારાયણંત્વેવ (સી॰ અટ્ઠ॰)
    4. paricārakasoḷasannaṃ (syā. ka.)
    5. pañhe (sī. pī.)
    6. pārāyaṇaṃtveva (sī. aṭṭha.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ચૂળનિદ્દેસ-અટ્ઠકથા • Cūḷaniddesa-aṭṭhakathā / ૧૭. પારાયનત્થુતિગાથાનિદ્દેસવણ્ણના • 17. Pārāyanatthutigāthāniddesavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact