Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઇતિવુત્તકપાળિ • Itivuttakapāḷi

    ૧૦. પરિહાનસુત્તં

    10. Parihānasuttaṃ

    ૭૯. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા, વુત્તમરહતાતિ મે સુતં –

    79. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘તયોમે, ભિક્ખવે, ધમ્મા સેખસ્સ ભિક્ખુનો પરિહાનાય સંવત્તન્તિ. કતમે તયો? ઇધ, ભિક્ખવે, સેખો ભિક્ખુ કમ્મારામો હોતિ, કમ્મરતો, કમ્મારામતમનુયુત્તો; ભસ્સારામો હોતિ, ભસ્સરતો, ભસ્સારામતમનુયુત્તો; નિદ્દારામો હોતિ, નિદ્દારતો, નિદ્દારામતમનુયુત્તો. ઇમે ખો, ભિક્ખવે, તયો ધમ્મા સેખસ્સ ભિક્ખુનો પરિહાનાય સંવત્તન્તિ.

    ‘‘Tayome, bhikkhave, dhammā sekhassa bhikkhuno parihānāya saṃvattanti. Katame tayo? Idha, bhikkhave, sekho bhikkhu kammārāmo hoti, kammarato, kammārāmatamanuyutto; bhassārāmo hoti, bhassarato, bhassārāmatamanuyutto; niddārāmo hoti, niddārato, niddārāmatamanuyutto. Ime kho, bhikkhave, tayo dhammā sekhassa bhikkhuno parihānāya saṃvattanti.

    ‘‘તયોમે, ભિક્ખવે, ધમ્મા સેખસ્સ ભિક્ખુનો અપરિહાનાય સંવત્તન્તિ. કતમે તયો? ઇધ, ભિક્ખવે, સેખો ભિક્ખુ ન કમ્મારામો હોતિ, ન કમ્મરતો, ન કમ્મારામતમનુયુત્તો; ન ભસ્સારામો હોતિ, ન ભસ્સરતો, ન ભસ્સારામતમનુયુત્તો; ન નિદ્દારામો હોતિ, ન નિદ્દારતો , ન નિદ્દારામતમનુયુત્તો. ઇમે ખો, ભિક્ખવે, તયો ધમ્મા સેખસ્સ ભિક્ખુનો અપરિહાનાય સંવત્તન્તી’’તિ. એતમત્થં ભગવા અવોચ. તત્થેતં ઇતિ વુચ્ચતિ –

    ‘‘Tayome, bhikkhave, dhammā sekhassa bhikkhuno aparihānāya saṃvattanti. Katame tayo? Idha, bhikkhave, sekho bhikkhu na kammārāmo hoti, na kammarato, na kammārāmatamanuyutto; na bhassārāmo hoti, na bhassarato, na bhassārāmatamanuyutto; na niddārāmo hoti, na niddārato , na niddārāmatamanuyutto. Ime kho, bhikkhave, tayo dhammā sekhassa bhikkhuno aparihānāya saṃvattantī’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘કમ્મારામો ભસ્સારામો 1, નિદ્દારામો ચ ઉદ્ધતો;

    ‘‘Kammārāmo bhassārāmo 2, niddārāmo ca uddhato;

    અભબ્બો તાદિસો ભિક્ખુ, ફુટ્ઠું સમ્બોધિમુત્તમં.

    Abhabbo tādiso bhikkhu, phuṭṭhuṃ sambodhimuttamaṃ.

    ‘‘તસ્મા હિ અપ્પકિચ્ચસ્સ, અપ્પમિદ્ધો અનુદ્ધતો;

    ‘‘Tasmā hi appakiccassa, appamiddho anuddhato;

    ભબ્બો સો તાદિસો ભિક્ખુ, ફુટ્ઠું સમ્બોધિમુત્તમ’’ન્તિ.

    Bhabbo so tādiso bhikkhu, phuṭṭhuṃ sambodhimuttama’’nti.

    અયમ્પિ અત્થો વુત્તો ભગવતા, ઇતિ મે સુતન્તિ. દસમં.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Dasamaṃ.

    તતિયો વગ્ગો નિટ્ઠિતો.

    Tatiyo vaggo niṭṭhito.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    દ્વે દિટ્ઠી નિસ્સરણં રૂપં, પુત્તો અવુટ્ઠિકેન ચ;

    Dve diṭṭhī nissaraṇaṃ rūpaṃ, putto avuṭṭhikena ca;

    સુખા ચ ભિદુરો 3 ધાતુ, પરિહાનેન તે દસાતિ.

    Sukhā ca bhiduro 4 dhātu, parihānena te dasāti.







    Footnotes:
    1. ભસ્સરતો (સબ્બથ)
    2. bhassarato (sabbatha)
    3. ભિન્દના (સબ્બત્થ)
    4. bhindanā (sabbattha)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા • Itivuttaka-aṭṭhakathā / ૧૦. પરિહાનસુત્તવણ્ણના • 10. Parihānasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact