Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā

    પારિસુદ્ધિદાનકથા

    Pārisuddhidānakathā

    ૧૬૪. કાયેન વિઞ્ઞાપેતીતિ પારિસુદ્ધિદાનં યેન કેનચિ અઙ્ગપચ્ચઙ્ગેન વિઞ્ઞાપેતિ જાનાપેતિ; વાચં પન નિચ્છારેતું સક્કોન્તો વાચાય વિઞ્ઞાપેતિ; ઉભયથા સક્કોન્તો કાયવાચાહિ. સઙ્ઘેન તત્થ ગન્ત્વા ઉપોસથો કાતબ્બોતિ સચે બહૂ તાદિસા ગિલાના હોન્તિ, સઙ્ઘેન પટિપાટિયા ઠત્વા સબ્બે હત્થપાસે કાતબ્બા. સચે દૂરે દૂરે હોન્તિ, સઙ્ઘો નપ્પહોતિ, તં દિવસં ઉપોસથો ન કાતબ્બો, નત્વેવ વગ્ગેન સઙ્ઘેન ઉપોસથો કાતબ્બો.

    164.Kāyena viññāpetīti pārisuddhidānaṃ yena kenaci aṅgapaccaṅgena viññāpeti jānāpeti; vācaṃ pana nicchāretuṃ sakkonto vācāya viññāpeti; ubhayathā sakkonto kāyavācāhi. Saṅghena tattha gantvā uposatho kātabboti sace bahū tādisā gilānā honti, saṅghena paṭipāṭiyā ṭhatvā sabbe hatthapāse kātabbā. Sace dūre dūre honti, saṅgho nappahoti, taṃ divasaṃ uposatho na kātabbo, natveva vaggena saṅghena uposatho kātabbo.

    તત્થેવ પક્કમતીતિ સઙ્ઘમજ્ઝં અનાગન્ત્વા તતોવ કત્થચિ ગચ્છતિ. સામણેરો પટિજાનાતીતિ ‘‘સામણેરો અહ’’ન્તિ એવં પટિજાનાતિ; ભૂતંયેવ વા સામણેરભાવં આરોચેતિ, પચ્છા વા સામણેરભૂમિયં તિટ્ઠતીતિ અત્થો. એસ નયો સબ્બત્થ.

    Tattheva pakkamatīti saṅghamajjhaṃ anāgantvā tatova katthaci gacchati. Sāmaṇero paṭijānātīti ‘‘sāmaṇero aha’’nti evaṃ paṭijānāti; bhūtaṃyeva vā sāmaṇerabhāvaṃ āroceti, pacchā vā sāmaṇerabhūmiyaṃ tiṭṭhatīti attho. Esa nayo sabbattha.

    સઙ્ઘપ્પત્તો પક્કમતીતિ સબ્બન્તિમેન પરિચ્છેદેન ઉપોસથત્થાય સન્નિપતિતાનં ચતુન્નં ભિક્ખૂનં હત્થપાસં પત્વા પક્કમતિ. એસ નયો સબ્બત્થ. એત્થ ચ એકેન બહૂનમ્પિ આહટા પારિસુદ્ધિ આહટાવ હોતિ. સચે પન સો અન્તરામગ્ગે અઞ્ઞં ભિક્ખું દિસ્વા યેસં અનેન પારિસુદ્ધિ ગહિતા, તેસઞ્ચ અત્તનો ચ પારિસુદ્ધિં દેતિ, તસ્સેવ પારિસુદ્ધિ આગચ્છતિ, ઇતરા પન બિલાળસઙ્ખલિકપારિસુદ્ધિ નામ હોતિ. સા ન આગચ્છતિ.

    Saṅghappatto pakkamatīti sabbantimena paricchedena uposathatthāya sannipatitānaṃ catunnaṃ bhikkhūnaṃ hatthapāsaṃ patvā pakkamati. Esa nayo sabbattha. Ettha ca ekena bahūnampi āhaṭā pārisuddhi āhaṭāva hoti. Sace pana so antarāmagge aññaṃ bhikkhuṃ disvā yesaṃ anena pārisuddhi gahitā, tesañca attano ca pārisuddhiṃ deti, tasseva pārisuddhi āgacchati, itarā pana bilāḷasaṅkhalikapārisuddhi nāma hoti. Sā na āgacchati.

    સુત્તો ન આરોચેતીતિ આગન્ત્વા સુપતિ, ‘‘અસુકેન પારિસુદ્ધિ દિન્ના’’તિ ન આરોચેતિ. પારિસુદ્ધિહારકસ્સ અનાપત્તીતિ એત્થ સચે સઞ્ચિચ્ચ નારોચેતિ, દુક્કટં આપજ્જતિ, પારિસુદ્ધિ પન આહટાવ હોતિ. અસઞ્ચિચ્ચ અનારોચિતત્તા પનસ્સ અનાપત્તિ, ઉભિન્નમ્પિ ચ ઉપોસથો કતોયેવ હોતિ.

    Sutto na ārocetīti āgantvā supati, ‘‘asukena pārisuddhi dinnā’’ti na āroceti. Pārisuddhihārakassa anāpattīti ettha sace sañcicca nāroceti, dukkaṭaṃ āpajjati, pārisuddhi pana āhaṭāva hoti. Asañcicca anārocitattā panassa anāpatti, ubhinnampi ca uposatho katoyeva hoti.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૮૭. પારિસુદ્ધિદાનકથા • 87. Pārisuddhidānakathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / પારિસુદ્ધિદાનકથાવણ્ણના • Pārisuddhidānakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / પારિસુદ્ધિદાનકથાવણ્ણના • Pārisuddhidānakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / પક્ખગણનાદિઉગ્ગહણાનુજાનનકથાદિવણ્ણના • Pakkhagaṇanādiuggahaṇānujānanakathādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૮૭. પારિસુદ્ધિદાનકથા • 87. Pārisuddhidānakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact