Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi

    ૮૭. પારિસુદ્ધિદાનકથા

    87. Pārisuddhidānakathā

    ૧૬૪. અથ ખો ભગવા ભિક્ખૂ આમન્તેસિ – ‘‘સન્નિપતથ, ભિક્ખવે, સઙ્ઘો ઉપોસથં કરિસ્સતી’’તિ. એવં વુત્તે અઞ્ઞતરો ભિક્ખુ ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘અત્થિ, ભન્તે, ભિક્ખુ ગિલાનો, સો અનાગતો’’તિ. અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, ગિલાનેન ભિક્ખુના પારિસુદ્ધિં દાતું. એવઞ્ચ પન, ભિક્ખવે, દાતબ્બા – તેન ગિલાનેન ભિક્ખુના એકં ભિક્ખું ઉપસઙ્કમિત્વા એકંસં ઉત્તરાસઙ્ગં કરિત્વા ઉક્કુટિકં નિસીદિત્વા અઞ્જલિં પગ્ગહેત્વા એવમસ્સ વચનીયો – ‘‘પારિસુદ્ધિં દમ્મિ, પારિસુદ્ધિં મે હર, પારિસુદ્ધિં મે આરોચેહી’’તિ. કાયેન વિઞ્ઞાપેતિ, વાચાય વિઞ્ઞાપેતિ, કાયેન વાચાય વિઞ્ઞાપેતિ, દિન્ના હોતિ પારિસુદ્ધિ. ન કાયેન વિઞ્ઞાપેતિ, ન વાચાય વિઞ્ઞાપેતિ, ન કાયેન વાચાય વિઞ્ઞાપેતિ, ન દિન્ના હોતિ પારિસુદ્ધિ. એવઞ્ચેતં લભેથ, ઇચ્ચેતં કુસલં. નો ચે લભેથ, સો, ભિક્ખવે, ગિલાનો ભિક્ખુ મઞ્ચેન વા પીઠેન વા સઙ્ઘમજ્ઝે આનેત્વા ઉપોસથો કાતબ્બો. સચે, ભિક્ખવે, ગિલાનુપટ્ઠાકાનં ભિક્ખૂનં એવં હોતિ – ‘‘સચે ખો મયં ગિલાનં ઠાના ચાવેસ્સામ, આબાધો વા અભિવડ્ઢિસ્સતિ કાલંકિરિયા વા ભવિસ્સતી’’તિ, ન, ભિક્ખવે, ગિલાનો ભિક્ખુ ઠાના ચાવેતબ્બો. સઙ્ઘેન તત્થ ગન્ત્વા ઉપોસથો કાતબ્બો. ન ત્વેવ વગ્ગેન સઙ્ઘેન ઉપોસથો કાતબ્બો. કરેય્ય ચે, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.

    164. Atha kho bhagavā bhikkhū āmantesi – ‘‘sannipatatha, bhikkhave, saṅgho uposathaṃ karissatī’’ti. Evaṃ vutte aññataro bhikkhu bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘atthi, bhante, bhikkhu gilāno, so anāgato’’ti. Anujānāmi, bhikkhave, gilānena bhikkhunā pārisuddhiṃ dātuṃ. Evañca pana, bhikkhave, dātabbā – tena gilānena bhikkhunā ekaṃ bhikkhuṃ upasaṅkamitvā ekaṃsaṃ uttarāsaṅgaṃ karitvā ukkuṭikaṃ nisīditvā añjaliṃ paggahetvā evamassa vacanīyo – ‘‘pārisuddhiṃ dammi, pārisuddhiṃ me hara, pārisuddhiṃ me ārocehī’’ti. Kāyena viññāpeti, vācāya viññāpeti, kāyena vācāya viññāpeti, dinnā hoti pārisuddhi. Na kāyena viññāpeti, na vācāya viññāpeti, na kāyena vācāya viññāpeti, na dinnā hoti pārisuddhi. Evañcetaṃ labhetha, iccetaṃ kusalaṃ. No ce labhetha, so, bhikkhave, gilāno bhikkhu mañcena vā pīṭhena vā saṅghamajjhe ānetvā uposatho kātabbo. Sace, bhikkhave, gilānupaṭṭhākānaṃ bhikkhūnaṃ evaṃ hoti – ‘‘sace kho mayaṃ gilānaṃ ṭhānā cāvessāma, ābādho vā abhivaḍḍhissati kālaṃkiriyā vā bhavissatī’’ti, na, bhikkhave, gilāno bhikkhu ṭhānā cāvetabbo. Saṅghena tattha gantvā uposatho kātabbo. Na tveva vaggena saṅghena uposatho kātabbo. Kareyya ce, āpatti dukkaṭassa.

    પારિસુદ્ધિહારકો ચે, ભિક્ખવે, દિન્નાય પારિસુદ્ધિયા તત્થેવ પક્કમતિ, અઞ્ઞસ્સ દાતબ્બા પારિસુદ્ધિ. પારિસુદ્ધિહારકો ચે, ભિક્ખવે, દિન્નાય પારિસુદ્ધિયા તત્થેવ વિબ્ભમતિ,…પે॰… કાલં કરોતિ – સામણેરો પટિજાનાતિ – સિક્ખં પચ્ચક્ખાતકો પટિજાનાતિ – અન્તિમવત્થું અજ્ઝાપન્નકો પટિજાનાતિ – ઉમ્મત્તકો પટિજાનાતિ – ખિત્તચિત્તો પટિજાનાતિ – વેદનાટ્ટો પટિજાનાતિ – આપત્તિયા અદસ્સને ઉક્ખિત્તકો પટિજાનાતિ – આપત્તિયા અપ્પટિકમ્મે ઉક્ખિત્તકો પટિજાનાતિ – પાપિકાય દિટ્ઠિયા અપ્પટિનિસ્સગ્ગે ઉક્ખિત્તકો પટિજાનાતિ – પણ્ડકો પટિજાનાતિ – થેય્યસંવાસકો પટિજાનાતિ – તિત્થિયપક્કન્તકો પટિજાનાતિ – તિરચ્છાનગતો પટિજાનાતિ – માતુઘાતકો પટિજાનાતિ – પિતુઘાતકો પટિજાનાતિ – અરહન્તઘાતકો પટિજાનાતિ – ભિક્ખુનિદૂસકો પટિજાનાતિ – સઙ્ઘભેદકો પટિજાનાતિ – લોહિતુપ્પાદકો પટિજાનાતિ – ઉભતોબ્યઞ્જનકો પટિજાનાતિ, અઞ્ઞસ્સ દાતબ્બા પારિસુદ્ધિ.

    Pārisuddhihārako ce, bhikkhave, dinnāya pārisuddhiyā tattheva pakkamati, aññassa dātabbā pārisuddhi. Pārisuddhihārako ce, bhikkhave, dinnāya pārisuddhiyā tattheva vibbhamati,…pe… kālaṃ karoti – sāmaṇero paṭijānāti – sikkhaṃ paccakkhātako paṭijānāti – antimavatthuṃ ajjhāpannako paṭijānāti – ummattako paṭijānāti – khittacitto paṭijānāti – vedanāṭṭo paṭijānāti – āpattiyā adassane ukkhittako paṭijānāti – āpattiyā appaṭikamme ukkhittako paṭijānāti – pāpikāya diṭṭhiyā appaṭinissagge ukkhittako paṭijānāti – paṇḍako paṭijānāti – theyyasaṃvāsako paṭijānāti – titthiyapakkantako paṭijānāti – tiracchānagato paṭijānāti – mātughātako paṭijānāti – pitughātako paṭijānāti – arahantaghātako paṭijānāti – bhikkhunidūsako paṭijānāti – saṅghabhedako paṭijānāti – lohituppādako paṭijānāti – ubhatobyañjanako paṭijānāti, aññassa dātabbā pārisuddhi.

    પારિસુદ્ધિહારકો ચે, ભિક્ખવે, દિન્નાય પારિસુદ્ધિયા અન્તરામગ્ગે પક્કમતિ, અનાહટા હોતિ પારિસુદ્ધિ. પારિસુદ્ધિહારકો ચે, ભિક્ખવે, દિન્નાય પારિસુદ્ધિયા અન્તરામગ્ગે વિબ્ભમતિ,…પે॰… ઉભતોબ્યઞ્જનકો પટિજાનાતિ, અનાહટા હોતિ પારિસુદ્ધિ.

    Pārisuddhihārako ce, bhikkhave, dinnāya pārisuddhiyā antarāmagge pakkamati, anāhaṭā hoti pārisuddhi. Pārisuddhihārako ce, bhikkhave, dinnāya pārisuddhiyā antarāmagge vibbhamati,…pe… ubhatobyañjanako paṭijānāti, anāhaṭā hoti pārisuddhi.

    પારિસુદ્ધિહારકો ચે, ભિક્ખવે, દિન્નાય પારિસુદ્ધિયા સઙ્ઘપ્પત્તો પક્કમતિ, આહટા હોતિ પારિસુદ્ધિ. પારિસુદ્ધિહારકો ચે, ભિક્ખવે, દિન્નાય પારિસુદ્ધિયા સઙ્ઘપ્પત્તો વિબ્ભમતિ,…પે॰… ઉભતોબ્યઞ્જનકો પટિજાનાતિ, આહટા હોતિ પારિસુદ્ધિ.

    Pārisuddhihārako ce, bhikkhave, dinnāya pārisuddhiyā saṅghappatto pakkamati, āhaṭā hoti pārisuddhi. Pārisuddhihārako ce, bhikkhave, dinnāya pārisuddhiyā saṅghappatto vibbhamati,…pe… ubhatobyañjanako paṭijānāti, āhaṭā hoti pārisuddhi.

    પારિસુદ્ધિહારકો ચે, ભિક્ખવે, દિન્નાય પારિસુદ્ધિયા સઙ્ઘપ્પત્તો સુત્તો ન આરોચેતિ, પમત્તો ન આરોચેતિ, સમાપન્નો ન આરોચેતિ, આહટા હોતિ પારિસુદ્ધિ. પારિસુદ્ધિહારકસ્સ અનાપત્તિ.

    Pārisuddhihārako ce, bhikkhave, dinnāya pārisuddhiyā saṅghappatto sutto na āroceti, pamatto na āroceti, samāpanno na āroceti, āhaṭā hoti pārisuddhi. Pārisuddhihārakassa anāpatti.

    પારિસુદ્ધિહારકો ચે, ભિક્ખવે , દિન્નાય પારિસુદ્ધિયા સઙ્ઘપ્પત્તો સઞ્ચિચ્ચ ન આરોચેતિ, આહટા હોતિ પારિસુદ્ધિ. પારિસુદ્ધિહારકસ્સ આપત્તિ દુક્કટસ્સાતિ.

    Pārisuddhihārako ce, bhikkhave , dinnāya pārisuddhiyā saṅghappatto sañcicca na āroceti, āhaṭā hoti pārisuddhi. Pārisuddhihārakassa āpatti dukkaṭassāti.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / પારિસુદ્ધિદાનકથા • Pārisuddhidānakathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / પારિસુદ્ધિદાનકથાવણ્ણના • Pārisuddhidānakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / પારિસુદ્ધિદાનકથાવણ્ણના • Pārisuddhidānakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / પક્ખગણનાદિઉગ્ગહણાનુજાનનકથાદિવણ્ણના • Pakkhagaṇanādiuggahaṇānujānanakathādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૮૭. પારિસુદ્ધિદાનકથા • 87. Pārisuddhidānakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact