Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
૩. અનિયતકણ્ડં
3. Aniyatakaṇḍaṃ
૧. પઠમઅનિયતસિક્ખાપદવણ્ણના
1. Paṭhamaaniyatasikkhāpadavaṇṇanā
૪૪૩. પુત્તસદ્દેન સામઞ્ઞનિદ્દેસતો એકસેસનયેન વા પુત્તીપિ ગહિતાતિ આહ ‘‘બહૂ ધીતરો ચા’’તિ. દાનપ્પદાનેસૂતિ ખુદ્દકેસુ ચેવ મહન્તેસુ ચ દાનેસુ. છણં નામ અત્તનો ગેહે કત્તબ્બમઙ્ગલન્તિ આહ ‘‘આવાહવિવાહમઙ્ગલાદીસૂ’’તિ. એત્થ આદિ-સદ્દેન ફગ્ગુણમાસાદીસુ ઉત્તરફગ્ગુણાદિઅભિલક્ખિતદિવસેસુ સપરિજનાનં મનુસ્સાનં મઙ્ગલકરણમ્પિ સઙ્ગણ્હાતિ. અન્તરુસ્સવેસૂતિ મહુસ્સવસ્સ અન્તરન્તરા પવત્તિતઉસ્સવેસુ. આસાળ્હીપવારણનક્ખત્તાદીસૂતિ એત્થ નક્ખત્તસદ્દો પચ્ચેકં યોજેતબ્બો. તત્થ આસાળ્હીનક્ખત્તન્તિ વસ્સૂપગમનપૂજાદિવસં સન્ધાય વુત્તં, પવારણનક્ખત્તન્તિ પવારણપૂજાદિવસં સન્ધાય. આદિ-સદ્દેન યસ્મિં નક્ખત્તે ગામનિગમવાસિનો તયો સત્ત વા દિવસે નક્ખત્તઘોસનં કત્વા યથાવિભવં અલઙ્કતપટિયત્તા ભોગે પરિભુઞ્જન્તા નક્ખત્તકીળં કીળન્તિ, તમ્પિ સઙ્ગણ્હાતિ. ઇમેપિ દારકાતિ અત્તનો દારકે સન્ધાય વદન્તિ. તદનન્તરન્તિ ભિક્ખૂનં ભોજનાનન્તરં.
443. Puttasaddena sāmaññaniddesato ekasesanayena vā puttīpi gahitāti āha ‘‘bahū dhītaro cā’’ti. Dānappadānesūti khuddakesu ceva mahantesu ca dānesu. Chaṇaṃ nāma attano gehe kattabbamaṅgalanti āha ‘‘āvāhavivāhamaṅgalādīsū’’ti. Ettha ādi-saddena phagguṇamāsādīsu uttaraphagguṇādiabhilakkhitadivasesu saparijanānaṃ manussānaṃ maṅgalakaraṇampi saṅgaṇhāti. Antarussavesūti mahussavassa antarantarā pavattitaussavesu. Āsāḷhīpavāraṇanakkhattādīsūti ettha nakkhattasaddo paccekaṃ yojetabbo. Tattha āsāḷhīnakkhattanti vassūpagamanapūjādivasaṃ sandhāya vuttaṃ, pavāraṇanakkhattanti pavāraṇapūjādivasaṃ sandhāya. Ādi-saddena yasmiṃ nakkhatte gāmanigamavāsino tayo satta vā divase nakkhattaghosanaṃ katvā yathāvibhavaṃ alaṅkatapaṭiyattā bhoge paribhuñjantā nakkhattakīḷaṃ kīḷanti, tampi saṅgaṇhāti. Imepi dārakāti attano dārake sandhāya vadanti. Tadanantaranti bhikkhūnaṃ bhojanānantaraṃ.
૪૪૪-૪૪૫. તં કમ્મન્તિ તં અજ્ઝાચારકમ્મં. ભિક્ખુ નિસિન્નેતિ એત્થ ભિક્ખૂતિ ભુમ્મત્થે પચ્ચત્તવચનં, ભુમ્મવચનસ્સ વા લોપં કત્વા નિદ્દેસોતિ આહ ‘‘ભિક્ખુમ્હિ નિસિન્ને’’તિ. પાળિયં ‘‘સોતસ્સ રહો’’તિ ઇદં અત્થુદ્ધારવસેન વુત્તં, ‘‘પટિચ્છન્ને આસને’’તિ પન વચનતો ‘‘સક્કા હોતિ મેથુનં ધમ્મં પટિસેવિતુ’’ન્તિ ચ વુત્તત્તા ચક્ખુસ્સ રહો ઇધાધિપ્પેતોતિ દસ્સેતું ‘‘કિઞ્ચાપી’’તિઆદિ વુત્તં. પરિચ્છેદો વેદિતબ્બોતિ રહો નિસજ્જાપત્તિયા પરિચ્છેદો વવત્થાનં વેદિતબ્બં. ઇદાનિ ચક્ખુસ્સ રહેનેવ આપત્તિં પરિચ્છિન્દિત્વા દસ્સેન્તો ‘‘સચેપિ હી’’તિઆદિમાહ. પિહિતકવાટસ્સાતિ ઇમિના પટિચ્છન્નભાવતો ચક્ખુસ્સ રહોસબ્ભાવં દસ્સેતિ. અપિહિતકવાટસ્સાતિ ઇમિના અપ્પટિચ્છન્નભાવં દસ્સેતિ. અપ્પટિચ્છન્ને ચ દુતિયસિક્ખાપદે આગતનયેન સોતસ્સ રહવસેનપિ પરિચ્છેદો વેદિતબ્બોતિ આહ ‘‘અન્તોદ્વાદસહત્થેપિ ઓકાસે’’તિ . ‘‘અન્તોદ્વાદસહત્થે’’તિ હિ ઇદં સોતસ્સ રહાભાવં સન્ધાય વુત્તં. યદિ હિ ચક્ખુસ્સેવ રહાભાવં સન્ધાય વદેય્ય , ‘‘અન્તોદ્વાદસહત્થે’’તિ ન વદેય્ય અપ્પટિચ્છન્ને તતો દૂરતરે નિસિન્નેપિ ચક્ખુસ્સ રહાસમ્ભવતો. યસ્મા નિસીદિત્વા નિદ્દાયન્તો કપિમિદ્ધપરેતો કઞ્ચિ કાલં ચક્ખૂનિ ઉમ્મીલેતિ, કઞ્ચિ કાલં નિમીલેતિ, ન ચ મહાનિદ્દં ઓક્કમતિ, તસ્મા ‘‘નિદ્દાયન્તોપિ અનાપત્તિં કરોતી’’તિ વુત્તં. નિપજ્જિત્વા નિદ્દાયન્તો પન તાદિસો ન હોતીતિ આહ ‘‘નિપજ્જિત્વા નિદ્દાયન્તો ન કરોતી’’તિ, અનાપત્તિં ન કરોતીતિ અત્થો.
444-445.Taṃ kammanti taṃ ajjhācārakammaṃ. Bhikkhu nisinneti ettha bhikkhūti bhummatthe paccattavacanaṃ, bhummavacanassa vā lopaṃ katvā niddesoti āha ‘‘bhikkhumhi nisinne’’ti. Pāḷiyaṃ ‘‘sotassa raho’’ti idaṃ atthuddhāravasena vuttaṃ, ‘‘paṭicchanne āsane’’ti pana vacanato ‘‘sakkā hoti methunaṃ dhammaṃ paṭisevitu’’nti ca vuttattā cakkhussa raho idhādhippetoti dassetuṃ ‘‘kiñcāpī’’tiādi vuttaṃ. Paricchedo veditabboti raho nisajjāpattiyā paricchedo vavatthānaṃ veditabbaṃ. Idāni cakkhussa raheneva āpattiṃ paricchinditvā dassento ‘‘sacepi hī’’tiādimāha. Pihitakavāṭassāti iminā paṭicchannabhāvato cakkhussa rahosabbhāvaṃ dasseti. Apihitakavāṭassāti iminā appaṭicchannabhāvaṃ dasseti. Appaṭicchanne ca dutiyasikkhāpade āgatanayena sotassa rahavasenapi paricchedo veditabboti āha ‘‘antodvādasahatthepi okāse’’ti . ‘‘Antodvādasahatthe’’ti hi idaṃ sotassa rahābhāvaṃ sandhāya vuttaṃ. Yadi hi cakkhusseva rahābhāvaṃ sandhāya vadeyya , ‘‘antodvādasahatthe’’ti na vadeyya appaṭicchanne tato dūratare nisinnepi cakkhussa rahāsambhavato. Yasmā nisīditvā niddāyanto kapimiddhapareto kañci kālaṃ cakkhūni ummīleti, kañci kālaṃ nimīleti, na ca mahāniddaṃ okkamati, tasmā ‘‘niddāyantopi anāpattiṃ karotī’’ti vuttaṃ. Nipajjitvā niddāyanto pana tādiso na hotīti āha ‘‘nipajjitvā niddāyanto na karotī’’ti, anāpattiṃ na karotīti attho.
પટિલદ્ધસોતાપત્તિફલાતિ અન્તિમપરિચ્છેદતો અરિયસાવિકં દસ્સેતિ. પટિવિદ્ધચતુસચ્ચાતિ સોતાપત્તિમગ્ગેન પટિવિદ્ધચતુસચ્ચા. તિણ્ણં ધમ્માનં અઞ્ઞતરેન કારેતબ્બોતિ નિસજ્જં પટિજાનમાનસ્સ તિણ્ણં ધમ્માનં અઞ્ઞતરસમાયોગો હોતિયેવાતિ વુત્તં. પારાજિકેન પન સઙ્ઘાદિસેસેન ચ પાચિત્તિયેન ચ તેનાકારેન નિસજ્જં પટિજાનમાનોવ કારેતબ્બો. ન અપ્પટિજાનમાનોતિ અલજ્જીપિ અપ્પટિજાનમાનો આપત્તિયા ન કારેતબ્બોતિ અવિસેસેન વુત્તં. સો હિ યાવ ન પટિજાનાતિ, તાવ નેવ સુદ્ધો, ન અસુદ્ધોતિ વા વત્તબ્બો, વત્તાનુસન્ધિના પન કારેતબ્બો. વુત્તઞ્હેતં –
Paṭiladdhasotāpattiphalāti antimaparicchedato ariyasāvikaṃ dasseti. Paṭividdhacatusaccāti sotāpattimaggena paṭividdhacatusaccā. Tiṇṇaṃ dhammānaṃ aññatarena kāretabboti nisajjaṃ paṭijānamānassa tiṇṇaṃ dhammānaṃ aññatarasamāyogo hotiyevāti vuttaṃ. Pārājikena pana saṅghādisesena ca pācittiyena ca tenākārena nisajjaṃ paṭijānamānova kāretabbo. Na appaṭijānamānoti alajjīpi appaṭijānamāno āpattiyā na kāretabboti avisesena vuttaṃ. So hi yāva na paṭijānāti, tāva neva suddho, na asuddhoti vā vattabbo, vattānusandhinā pana kāretabbo. Vuttañhetaṃ –
‘‘પટિઞ્ઞા લજ્જીસુ કતા, અલજ્જીસુ એવં ન વિજ્જતિ;
‘‘Paṭiññā lajjīsu katā, alajjīsu evaṃ na vijjati;
બહુમ્પિ અલજ્જી ભાસેય્ય, વત્તાનુસન્ધિતેન કારયે’’તિ. (પરિ॰ ૩૫૯);
Bahumpi alajjī bhāseyya, vattānusandhitena kāraye’’ti. (pari. 359);
યેન વા સા સદ્ધેય્યવચસા ઉપાસિકા વદેય્ય, તેન સો ભિક્ખુ કારેતબ્બોતિ એત્થ ‘‘પટિજાનમાનો’’તિ અવુત્તેપિ અધિકારત્તા ‘‘પટિજાનમાનોવ તેન સો ભિક્ખુ કારેતબ્બો’’તિ વુત્તં. તથારૂપાય ઉપાસિકાય વચનેન અઞ્ઞથત્તાભાવતો દિટ્ઠં નામ તથાપિ હોતિ, અઞ્ઞથાપિ હોતીતિ દસ્સનેન અઞ્ઞથત્તસમ્ભવં દસ્સેતિ. એવં મહિદ્ધિકા નામ…પે॰… વદાપેથાતિ ઇદં ‘‘એવં મહિદ્ધિકાપિ તુમ્હે એવરૂપે આસઙ્કનીયે ઠાને કસ્મા અનુપપરિક્ખિત્વા નિસિન્નત્થ, તુમ્હાદિસેહિ નામ અન્તરઘરે નિસીદન્તેહિ ઉપપરિક્ખિત્વા પતિરૂપે ઠાને નિસીદિતબ્બ’’ન્તિ થેરં ઓવદન્તો આહ, ન પન અસદ્દહન્તો. થેરો અત્તનો અનુપપરિક્ખિત્વા અનિસિન્નભાવં દસ્સેન્તો ‘‘અન્તરઘરસ્સેવેસો આવુસો દોસો’’તિ આહ. એવમકાસિન્તિ અત્તનો નિગૂહિતબ્બમ્પિ ગુણં પકાસેન્તો એવં વિય ઇદ્ધિપાટિહારિયં અકાસિં. રક્ખેય્યાસિ મન્તિ ‘‘મા મં અઞ્ઞેપિ એવં જાનન્તૂ’’તિ અત્તનો ગુણં અજાનાપેતુકામો વદતિ.
Yena vā sā saddheyyavacasā upāsikā vadeyya, tena so bhikkhu kāretabboti ettha ‘‘paṭijānamāno’’ti avuttepi adhikārattā ‘‘paṭijānamānova tena so bhikkhu kāretabbo’’ti vuttaṃ. Tathārūpāya upāsikāya vacanena aññathattābhāvato diṭṭhaṃ nāma tathāpi hoti, aññathāpi hotīti dassanena aññathattasambhavaṃ dasseti. Evaṃ mahiddhikā nāma…pe… vadāpethāti idaṃ ‘‘evaṃ mahiddhikāpi tumhe evarūpe āsaṅkanīye ṭhāne kasmā anupaparikkhitvā nisinnattha, tumhādisehi nāma antaraghare nisīdantehi upaparikkhitvā patirūpe ṭhāne nisīditabba’’nti theraṃ ovadanto āha, na pana asaddahanto. Thero attano anupaparikkhitvā anisinnabhāvaṃ dassento ‘‘antaragharasseveso āvuso doso’’ti āha. Evamakāsinti attano nigūhitabbampi guṇaṃ pakāsento evaṃ viya iddhipāṭihāriyaṃ akāsiṃ. Rakkheyyāsi manti ‘‘mā maṃ aññepi evaṃ jānantū’’ti attano guṇaṃ ajānāpetukāmo vadati.
૪૪૬-૪૫૧. માતુગામસ્સ મેથુનં ધમ્મં પટિસેવન્તોતિ એત્થ ‘‘મગ્ગે’’તિ પાઠસેસો દટ્ઠબ્બોતિ આહ ‘‘માતુગામસ્સ મગ્ગે’’તિ. રહો નિસજ્જસ્સાદસ્સ અસતિપિ મેથુનરાગભાવે તપ્પટિબદ્ધકિલેસત્તા વુત્તં ‘‘મેથુનધમ્મસન્નિસ્સિતકિલેસો વુચ્ચતી’’તિ, તેનેવ સન્નિસ્સિતગ્ગહણં કતં. તં સન્ધાય અગતેપિ અસુદ્ધચિત્તેન ગતત્તા ‘‘અસ્સાદે ઉપ્પન્ને પાચિત્તિય’’ન્તિ વુત્તં. રહસ્સાદો ઉપ્પજ્જતિ અનાપત્તીતિ સુદ્ધચિત્તેન ગન્ત્વા નિસિન્નત્તા ચિત્તુપ્પાદમત્તેનેત્થ આપત્તિ ન હોતીતિ વુત્તં. અયં ધમ્મો અનિયતોતિ એત્થ તિણ્ણં આપત્તીનં યં આપત્તિં વા વત્થું વા પટિજાનાતિ, તસ્સ વસેન કારેતબ્બતાય અનિયતોતિ અયમત્થો પાકટોયેવાતિ ન વુત્તો. યં આપત્તિં પટિજાનાતિ, તસ્સા વસેનેત્થ અઙ્ગભેદો વેદિતબ્બો.
446-451.Mātugāmassa methunaṃ dhammaṃ paṭisevantoti ettha ‘‘magge’’ti pāṭhaseso daṭṭhabboti āha ‘‘mātugāmassa magge’’ti. Raho nisajjassādassa asatipi methunarāgabhāve tappaṭibaddhakilesattā vuttaṃ ‘‘methunadhammasannissitakileso vuccatī’’ti, teneva sannissitaggahaṇaṃ kataṃ. Taṃ sandhāya agatepi asuddhacittena gatattā ‘‘assāde uppanne pācittiya’’nti vuttaṃ. Rahassādo uppajjati anāpattīti suddhacittena gantvā nisinnattā cittuppādamattenettha āpatti na hotīti vuttaṃ. Ayaṃ dhammo aniyatoti ettha tiṇṇaṃ āpattīnaṃ yaṃ āpattiṃ vā vatthuṃ vā paṭijānāti, tassa vasena kāretabbatāya aniyatoti ayamattho pākaṭoyevāti na vutto. Yaṃ āpattiṃ paṭijānāti, tassā vasenettha aṅgabhedo veditabbo.
પઠમઅનિયતસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Paṭhamaaniyatasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૧. પઠમઅનિયતસિક્ખાપદં • 1. Paṭhamaaniyatasikkhāpadaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૧. પઠમઅનિયતસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Paṭhamaaniyatasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૧. પઠમઅનિયતસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Paṭhamaaniyatasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૧. પઠમઅનિયતસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Paṭhamaaniyatasikkhāpadavaṇṇanā