Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
૮. પઠમદુટ્ઠદોસસિક્ખાપદવણ્ણના
8. Paṭhamaduṭṭhadosasikkhāpadavaṇṇanā
૩૮૦. અટ્ઠમે પાકારેન પરિક્ખિત્તન્તિ સમ્બન્ધો. ગોપુરટ્ટાલકયુત્તન્તિ દ્વારપાસાદેન ચ તત્થ તત્થ પાકારમત્થકે પતિટ્ઠાપિતઅટ્ટાલકેહિ ચ યુત્તં. વેળૂહિ પરિક્ખિત્તત્તા અબ્ભન્તરે પુપ્ફૂપગફલૂપગરુક્ખસઞ્છન્નત્તા ચ નીલોભાસં. છાયૂદકસમ્પત્તિયા ભૂમિભાગસમ્પત્તિયા ચ મનોરમં. કાળકવેસેનાતિ કલન્દકરૂપેન. નિવાપન્તિ ભોજનં. તન્તિ ઉય્યાનં. દબ્બોતિ તસ્સ થેરસ્સ નામન્તિ દબ્બત્થમ્ભે પતિતત્તા દબ્બોતિ તસ્સ થેરસ્સ નામં અહોસિ.
380. Aṭṭhame pākārena parikkhittanti sambandho. Gopuraṭṭālakayuttanti dvārapāsādena ca tattha tattha pākāramatthake patiṭṭhāpitaaṭṭālakehi ca yuttaṃ. Veḷūhi parikkhittattā abbhantare pupphūpagaphalūpagarukkhasañchannattā ca nīlobhāsaṃ. Chāyūdakasampattiyā bhūmibhāgasampattiyā ca manoramaṃ. Kāḷakavesenāti kalandakarūpena. Nivāpanti bhojanaṃ. Tanti uyyānaṃ. Dabboti tassa therassa nāmanti dabbatthambhe patitattā dabboti tassa therassa nāmaṃ ahosi.
કસ્સપદસબલસ્સ સાસનોસક્કનકાલે કિર સત્ત ભિક્ખૂ એકચિત્તા હુત્વા અઞ્ઞે સાસને અગારવં કરોન્તે દિસ્વા ‘‘ઇધ કિં કરોમ, એકમન્તે સમણધમ્મં કત્વા દુક્ખસ્સન્તં કરિસ્સામા’’તિ નિસ્સેણિં બન્ધિત્વા ઉચ્ચં પબ્બતસિખરં અભિરુહિત્વા અત્તનો ચિત્તબલં જાનન્તા ‘‘નિસ્સેણિં પાતેન્તુ, જીવિતે સાલયા ઓતરન્તુ, મા પચ્છાનુતપ્પિનો અહુવત્થા’’તિ વત્વા સબ્બે એકચિત્તા હુત્વા નિસ્સેણિં પાતેત્વા ‘‘અપ્પમત્તા હોથ, આવુસો’’તિ અઞ્ઞમઞ્ઞં ઓવદિત્વા ચિત્તરુચિયેસુ ઠાનેસુ નિસીદિત્વા સમણધમ્મં કાતું આરભિંસુ.
Kassapadasabalassa sāsanosakkanakāle kira satta bhikkhū ekacittā hutvā aññe sāsane agāravaṃ karonte disvā ‘‘idha kiṃ karoma, ekamante samaṇadhammaṃ katvā dukkhassantaṃ karissāmā’’ti nisseṇiṃ bandhitvā uccaṃ pabbatasikharaṃ abhiruhitvā attano cittabalaṃ jānantā ‘‘nisseṇiṃ pātentu, jīvite sālayā otarantu, mā pacchānutappino ahuvatthā’’ti vatvā sabbe ekacittā hutvā nisseṇiṃ pātetvā ‘‘appamattā hotha, āvuso’’ti aññamaññaṃ ovaditvā cittaruciyesu ṭhānesu nisīditvā samaṇadhammaṃ kātuṃ ārabhiṃsu.
તત્રેકો થેરો પઞ્ચમે દિવસે અરહત્તં પત્વા ‘‘મમ કિચ્ચં નિપ્ફન્નં, અહં ઇમસ્મિં ઠાને કિં કરિસ્સામી’’તિ ઇદ્ધિયા ઉત્તરકુરુતો પિણ્ડપાતં આહરિત્વા આહ – ‘‘આવુસો, ઇમં પિણ્ડપાતં પરિભુઞ્જથ, ભિક્ખાચારકિચ્ચં મમાયત્તં હોતુ, તુમ્હે અત્તનો કમ્મં કરોથા’’તિ. કિં નુ મયં, આવુસો, નિસ્સેણિં પાતેન્તા એવં અવચુમ્હ ‘‘યો પઠમં ધમ્મં સચ્છિકરોતિ, સો ભિક્ખં આહરતુ, તેનાભતં સેસા પરિભુઞ્જિત્વા સમણધમ્મં કરિસ્સન્તી’’તિ. નત્થિ, આવુસોતિ. તુમ્હે અત્તનો પુબ્બહેતુનાવ લભિત્થ, મયમ્પિ સક્કોન્તા વટ્ટસ્સન્તં કરિસ્સામ, ગચ્છથ તુમ્હેતિ. થેરો તે સઞ્ઞાપેતું અસક્કોન્તો ફાસુકટ્ઠાને પિણ્ડપાતં પરિભુઞ્જિત્વા ગતો. અપરોપિ થેરો સત્તમે દિવસે અનાગામિફલં પત્વા તતો ચુતો સુદ્ધાવાસબ્રહ્મલોકે નિબ્બત્તો, ઇતરે થેરા એકં બુદ્ધન્તરં દેવમનુસ્સેસુ સંસરિત્વા તેસુ તેસુ કુલેસુ નિબ્બત્તા. એકો ગન્ધારરટ્ઠે તક્કસિલનગરે રાજગેહે નિબ્બત્તો, એકો પચ્ચન્તિમરટ્ઠે પરિબ્બાજિકાય કુચ્છિમ્હિ નિબ્બત્તો, એકો બાહિયરટ્ઠે કુટુમ્બિયગેહે નિબ્બત્તો, એકો રાજગહે કુટુમ્બિયગેહે નિબ્બત્તો.
Tatreko thero pañcame divase arahattaṃ patvā ‘‘mama kiccaṃ nipphannaṃ, ahaṃ imasmiṃ ṭhāne kiṃ karissāmī’’ti iddhiyā uttarakuruto piṇḍapātaṃ āharitvā āha – ‘‘āvuso, imaṃ piṇḍapātaṃ paribhuñjatha, bhikkhācārakiccaṃ mamāyattaṃ hotu, tumhe attano kammaṃ karothā’’ti. Kiṃ nu mayaṃ, āvuso, nisseṇiṃ pātentā evaṃ avacumha ‘‘yo paṭhamaṃ dhammaṃ sacchikaroti, so bhikkhaṃ āharatu, tenābhataṃ sesā paribhuñjitvā samaṇadhammaṃ karissantī’’ti. Natthi, āvusoti. Tumhe attano pubbahetunāva labhittha, mayampi sakkontā vaṭṭassantaṃ karissāma, gacchatha tumheti. Thero te saññāpetuṃ asakkonto phāsukaṭṭhāne piṇḍapātaṃ paribhuñjitvā gato. Aparopi thero sattame divase anāgāmiphalaṃ patvā tato cuto suddhāvāsabrahmaloke nibbatto, itare therā ekaṃ buddhantaraṃ devamanussesu saṃsaritvā tesu tesu kulesu nibbattā. Eko gandhāraraṭṭhe takkasilanagare rājagehe nibbatto, eko paccantimaraṭṭhe paribbājikāya kucchimhi nibbatto, eko bāhiyaraṭṭhe kuṭumbiyagehe nibbatto, eko rājagahe kuṭumbiyagehe nibbatto.
અયં પન દબ્બત્થેરો મલ્લરટ્ઠે અનુપિયનગરે એકસ્સ મલ્લરઞ્ઞો ગેહે પટિસન્ધિં ગણ્હિ. તસ્સ માતા ઉપવિજઞ્ઞા કાલમકાસિ. મતસરીરં સુસાનં નેત્વા દારુચિતકં આરોપેત્વા અગ્ગિં અદંસુ. અગ્ગિવેગસન્તત્તં ઉદરપટલં દ્વેધા અહોસિ. દારકો અત્તનો પુઞ્ઞબલેન ઉપ્પતિત્વા એકસ્મિં દબ્બત્થમ્ભે નિપતિ, તં દારકં ગહેત્વા અય્યિકાય અદંસુ. સા તસ્સ નામં ગણ્હન્તી દબ્બત્થમ્ભે પતિત્વા લદ્ધજીવિકત્તા ‘‘દબ્બો’’તિ તસ્સ નામં અકાસિ. તેન વુત્તં ‘‘દબ્બોતિ તસ્સ થેરસ્સ નામ’’ન્તિ.
Ayaṃ pana dabbatthero mallaraṭṭhe anupiyanagare ekassa mallarañño gehe paṭisandhiṃ gaṇhi. Tassa mātā upavijaññā kālamakāsi. Matasarīraṃ susānaṃ netvā dārucitakaṃ āropetvā aggiṃ adaṃsu. Aggivegasantattaṃ udarapaṭalaṃ dvedhā ahosi. Dārako attano puññabalena uppatitvā ekasmiṃ dabbatthambhe nipati, taṃ dārakaṃ gahetvā ayyikāya adaṃsu. Sā tassa nāmaṃ gaṇhantī dabbatthambhe patitvā laddhajīvikattā ‘‘dabbo’’ti tassa nāmaṃ akāsi. Tena vuttaṃ ‘‘dabboti tassa therassa nāma’’nti.
તસ્સ સત્તવસ્સિકકાલે સત્થા ભિક્ખુસઙ્ઘપરિવુતો મલ્લરટ્ઠે ચારિકં ચરમાનો અનુપિયનિગમં પત્વા અનુપિયમ્બવને વિહરતિ. દબ્બકુમારો સત્થારં દિસ્વા સહ દસ્સનેનેવ પસીદિત્વા પબ્બજિતુકામો હુત્વા ‘‘અહં દસબલસ્સ સન્તિકે પબ્બજિસ્સામી’’તિ અય્યિકં આપુચ્છિ. સા ‘‘સાધુ તાતા’’તિ દબ્બકુમારં આદાય સત્થુ સન્તિકં ગન્ત્વા ‘‘ભન્તે, ઇમં કુમારં પબ્બાજેથા’’તિ આહ. સત્થા અઞ્ઞતરસ્સ ભિક્ખુનો સઞ્ઞં અદાસિ ‘‘ભિક્ખુ ઇમં દારકં પબ્બાજેહી’’તિ. સો થેરો સત્થુ વચનં સુત્વા દબ્બકુમારં પબ્બાજેન્તો તચપઞ્ચકકમ્મટ્ઠાનં આચિક્ખિ. પુબ્બહેતુસમ્પન્નો કતાભિનીહારો પઠમકેસવટ્ટિયા વોરોપનક્ખણેયેવ સોતાપત્તિફલે પતિટ્ઠાસિ, દુતિયાય કેસવટ્ટિયા ઓરોપિયમાનાય સકદાગામિફલે, તતિયાય અનાગામિફલે, સબ્બકેસાનં પન ઓરોપનઞ્ચ અરહત્તફલસચ્છિકિરિયા ચ અપચ્છા અપુરે અહોસિ. તં સન્ધાય વુત્તં ‘‘થેરો કિર સત્તવસ્સિકોવ સંવેગં લભિત્વા પબ્બજિતો ખુરગ્ગેયેવ અરહત્તં પાપુણીતિ વેદિતબ્બો’’તિ.
Tassa sattavassikakāle satthā bhikkhusaṅghaparivuto mallaraṭṭhe cārikaṃ caramāno anupiyanigamaṃ patvā anupiyambavane viharati. Dabbakumāro satthāraṃ disvā saha dassaneneva pasīditvā pabbajitukāmo hutvā ‘‘ahaṃ dasabalassa santike pabbajissāmī’’ti ayyikaṃ āpucchi. Sā ‘‘sādhu tātā’’ti dabbakumāraṃ ādāya satthu santikaṃ gantvā ‘‘bhante, imaṃ kumāraṃ pabbājethā’’ti āha. Satthā aññatarassa bhikkhuno saññaṃ adāsi ‘‘bhikkhu imaṃ dārakaṃ pabbājehī’’ti. So thero satthu vacanaṃ sutvā dabbakumāraṃ pabbājento tacapañcakakammaṭṭhānaṃ ācikkhi. Pubbahetusampanno katābhinīhāro paṭhamakesavaṭṭiyā voropanakkhaṇeyeva sotāpattiphale patiṭṭhāsi, dutiyāya kesavaṭṭiyā oropiyamānāya sakadāgāmiphale, tatiyāya anāgāmiphale, sabbakesānaṃ pana oropanañca arahattaphalasacchikiriyā ca apacchā apure ahosi. Taṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘thero kira sattavassikova saṃvegaṃ labhitvā pabbajito khuraggeyeva arahattaṃ pāpuṇīti veditabbo’’ti.
સાવકેન પત્તબ્બન્તિ યથુપનિસ્સયં તેન તેન સાવકેન પત્તબ્બં. તિસ્સો વિજ્જાતિઆદિ યથાસમ્ભવવસેન વુત્તં. ગુણજાતન્તિ ‘‘યઞ્ચ કિઞ્ચિ સાવકેન પત્તબ્બ’’ન્તિ નપુંસકલિઙ્ગસમ્બન્ધદસ્સનત્થં વુત્તં. ચતૂસુ સચ્ચેસુ ચતૂહિ મગ્ગેહિ સોળસવિધસ્સ કિચ્ચસ્સ કતત્તાતિ દુક્ખસમુદયનિરોધમગ્ગસઙ્ખાતેસુ ચતૂસુ સચ્ચેસુ દુક્ખપરિઞ્ઞા સમુદયપ્પહાનં નિરોધસચ્છિકિરિયા મગ્ગભાવનાતિ એકેકસ્સ મગ્ગસ્સ ચતુન્નં ચતુન્નં કિચ્ચાનં વસેન સોળસવિધસ્સ કિચ્ચસ્સ કતત્તા. તતો તતો પટિક્કમિત્વાતિ તતો તતો કિચ્ચતો આરમ્મણતો ચ પટિવત્તિત્વા. સિલાપટ્ટકેતિ પાસાણફલકે. તેરસાપીતિ ભત્તુદ્દેસકસેનાસનગ્ગાહાપકભણ્ડાગારિકચીવરપટિગ્ગાહકચીવરભાજનકયાગુભાજનકફલભાજનકખજ્જભાજનકઅપ્પમત્તકવિસ્સજ્જકસાટિયગ્ગાહાપકપત્તગ્ગાહાપકઆરામિકપેસકસામણેરપેસકસમ્મુતીનં વસેન તેરસાપિ સમ્મુતિયો દાતું વટ્ટન્તિ.
Sāvakena pattabbanti yathupanissayaṃ tena tena sāvakena pattabbaṃ. Tisso vijjātiādi yathāsambhavavasena vuttaṃ. Guṇajātanti ‘‘yañca kiñci sāvakena pattabba’’nti napuṃsakaliṅgasambandhadassanatthaṃ vuttaṃ. Catūsu saccesu catūhi maggehi soḷasavidhassa kiccassa katattāti dukkhasamudayanirodhamaggasaṅkhātesu catūsu saccesu dukkhapariññā samudayappahānaṃ nirodhasacchikiriyā maggabhāvanāti ekekassa maggassa catunnaṃ catunnaṃ kiccānaṃ vasena soḷasavidhassa kiccassa katattā. Tato tato paṭikkamitvāti tato tato kiccato ārammaṇato ca paṭivattitvā. Silāpaṭṭaketi pāsāṇaphalake. Terasāpīti bhattuddesakasenāsanaggāhāpakabhaṇḍāgārikacīvarapaṭiggāhakacīvarabhājanakayāgubhājanakaphalabhājanakakhajjabhājanakaappamattakavissajjakasāṭiyaggāhāpakapattaggāhāpakaārāmikapesakasāmaṇerapesakasammutīnaṃ vasena terasāpi sammutiyo dātuṃ vaṭṭanti.
૩૮૨. અપિસૂતિ એત્થ સૂતિ નિપાતમત્તં, અપિ-સદ્દો અટ્ઠાનપ્પયુત્તો ‘‘વિકાલે’’તિ ઇમસ્સ અનન્તરં દટ્ઠબ્બો, વિકાલેપિ આગચ્છન્તીતિ અત્થો. જાનન્તાતિ દૂરભાવં જાનન્તા. એવં સબ્બપદેસૂતિ એત્થ કતિકસણ્ઠાનાદીનં નાનપ્પકારત્તા તસ્મિં તસ્મિં વિહારે કતિકવત્તાદીનિ વિસું વિસું કથાપેતીતિ વેદિતબ્બં. સબ્બવિહારેસુ ચ ગમનમગ્ગે સમપ્પમાણે કત્વા અધિટ્ઠાતીતિ વદન્તિ. અયઞ્હિ નિમ્મિતાનં ધમ્મતાતિ અનિયમેત્વા નિમ્મિતાનં અયં ‘‘એકસ્મિં ભાસમાનસ્મિ’’ન્તિઆદિ ધમ્મતા. તથા હિ યે વણ્ણવયસરીરાવયવપરિક્ખારકિરિયાવિસેસાદીહિ નિયમં અકત્વા નિમ્મિતા હોન્તિ, તે અનિયમેત્વા નિમ્મિતત્તા ઇદ્ધિમતા સદિસાવ હોન્તિ. ઠાનનિસજ્જાદીસુ ભાસિતતુણ્હીભાવાદીસુ વા યં યં ઇદ્ધિમા કરોતિ, તં તદેવ કરોન્તિ. સચે પન નાનપ્પકારે કાતુકામો હોતિ, કેચિ પઠમવયે, કેચિ મજ્ઝિમવયે, કેચિ પચ્છિમવયે, તથા દીઘકેસે, ઉપડ્ઢમુણ્ડે , મિસ્સકકેસે, ઉપડ્ઢરત્તચીવરે, પણ્ડુકચીવરે, પદભાણધમ્મકથાસરભઞ્ઞપઞ્હપુચ્છનપઞ્હવિસ્સજ્જનચીવરસિબ્બનધોવનાદીનિ કરોન્તે, અપરેપિ વા નાનપ્પકારકે કાતુકામો હોતિ, તેન પાદકજ્ઝાનતો વુટ્ઠાય ‘‘એત્તકા ભિક્ખૂ પઠમવયા હોન્તૂ’’તિઆદિના નયેન પરિકમ્મં કત્વા પુન સમાપજ્જિત્વા વુટ્ઠાય અધિટ્ઠિતે અધિટ્ઠાનચિત્તેન સદ્ધિં ઇચ્છિતિચ્છિતપ્પકારાયેવ હોન્તિ. અવત્થુકવચનં ન હોતીતિ નિમ્મિતાનં ‘‘અયં મઞ્ચો’’તિઆદિવચનં અવત્થુકં ન હોતિ સબ્બત્થ મઞ્ચપીઠાનં સમ્ભવતો.
382.Apisūti ettha sūti nipātamattaṃ, api-saddo aṭṭhānappayutto ‘‘vikāle’’ti imassa anantaraṃ daṭṭhabbo, vikālepi āgacchantīti attho. Jānantāti dūrabhāvaṃ jānantā. Evaṃ sabbapadesūti ettha katikasaṇṭhānādīnaṃ nānappakārattā tasmiṃ tasmiṃ vihāre katikavattādīni visuṃ visuṃ kathāpetīti veditabbaṃ. Sabbavihāresu ca gamanamagge samappamāṇe katvā adhiṭṭhātīti vadanti. Ayañhi nimmitānaṃ dhammatāti aniyametvā nimmitānaṃ ayaṃ ‘‘ekasmiṃ bhāsamānasmi’’ntiādi dhammatā. Tathā hi ye vaṇṇavayasarīrāvayavaparikkhārakiriyāvisesādīhi niyamaṃ akatvā nimmitā honti, te aniyametvā nimmitattā iddhimatā sadisāva honti. Ṭhānanisajjādīsu bhāsitatuṇhībhāvādīsu vā yaṃ yaṃ iddhimā karoti, taṃ tadeva karonti. Sace pana nānappakāre kātukāmo hoti, keci paṭhamavaye, keci majjhimavaye, keci pacchimavaye, tathā dīghakese, upaḍḍhamuṇḍe , missakakese, upaḍḍharattacīvare, paṇḍukacīvare, padabhāṇadhammakathāsarabhaññapañhapucchanapañhavissajjanacīvarasibbanadhovanādīni karonte, aparepi vā nānappakārake kātukāmo hoti, tena pādakajjhānato vuṭṭhāya ‘‘ettakā bhikkhū paṭhamavayā hontū’’tiādinā nayena parikammaṃ katvā puna samāpajjitvā vuṭṭhāya adhiṭṭhite adhiṭṭhānacittena saddhiṃ icchiticchitappakārāyeva honti. Avatthukavacanaṃ na hotīti nimmitānaṃ ‘‘ayaṃ mañco’’tiādivacanaṃ avatthukaṃ na hoti sabbattha mañcapīṭhānaṃ sambhavato.
૩૮૩. એકચારિકભત્તન્તિ અતિમનાપત્તા વિસું ઠિતિકાય પાપેતબ્બં ભત્તં. તદ્ધિતવોહારેનાતિ ચત્તારિ પરિમાણમસ્સ ચતુક્કન્તિ એવં તદ્ધિતવોહારેન. ઓદનસ્સ પુચ્છાય સાધકતમત્તા આહ – ‘‘કરણત્થેયેવ કરણવચન’’ન્તિ, ઓદનેન કરણભૂતેન પુચ્છન્તીતિ વુત્તં હોતિ. યે ચ ઓદનેન કરણભૂતેન પુચ્છન્તિ, તેસં પુચ્છનાકારદસ્સનત્થં ‘‘કિં, ભન્તે, ઓદનં દેમાતિ પુચ્છન્તી’’તિ વુત્તં.
383.Ekacārikabhattanti atimanāpattā visuṃ ṭhitikāya pāpetabbaṃ bhattaṃ. Taddhitavohārenāti cattāri parimāṇamassa catukkanti evaṃ taddhitavohārena. Odanassa pucchāya sādhakatamattā āha – ‘‘karaṇattheyeva karaṇavacana’’nti, odanena karaṇabhūtena pucchantīti vuttaṃ hoti. Ye ca odanena karaṇabhūtena pucchanti, tesaṃ pucchanākāradassanatthaṃ ‘‘kiṃ, bhante, odanaṃ demāti pucchantī’’ti vuttaṃ.
ભવોતિ ભવિતબ્બો. અસમન્નાહરિત્વાતિ આભોગં અકત્વા. રત્તિં સમ્મન્તયમાનાતિ કઞ્ચિ કાલં સુપિત્વા વુટ્ઠાય સમ્મન્તયમાના. રત્તિયઞ્હિ પઠમયામમજ્ઝિમયામેસુ સુપિત્વા પબુદ્ધાનં અજ્જતનકાલેપિ અનજ્જતનાભિમાનો હોતિ, તસ્મા તે ‘‘હિય્યો’’તિ આહંસુ. યે પન રત્તિયં કમ્મપ્પસુતા જાગરિયમનુયુત્તા હોન્તિ, તેસં અજ્જતનાભિમાનોયેવ, તસ્મા તે ‘‘અજ્જ’’ઇચ્ચેવ વોહરન્તિ, ન ‘‘હિય્યો’’તિ. પધૂપાયન્તાતિ પુનપ્પુનં ઉપ્પજ્જનકકોધવસેન પધૂપાયન્તા.
Bhavoti bhavitabbo. Asamannāharitvāti ābhogaṃ akatvā. Rattiṃ sammantayamānāti kañci kālaṃ supitvā vuṭṭhāya sammantayamānā. Rattiyañhi paṭhamayāmamajjhimayāmesu supitvā pabuddhānaṃ ajjatanakālepi anajjatanābhimāno hoti, tasmā te ‘‘hiyyo’’ti āhaṃsu. Ye pana rattiyaṃ kammappasutā jāgariyamanuyuttā honti, tesaṃ ajjatanābhimānoyeva, tasmā te ‘‘ajja’’icceva voharanti, na ‘‘hiyyo’’ti. Padhūpāyantāti punappunaṃ uppajjanakakodhavasena padhūpāyantā.
૩૮૪. દબ્બ દબ્બાતિ દુતિયો દબ્બ-સદ્દો પણ્ડિતાધિવચનોતિ આહ ‘‘દબ્બા પણ્ડિતા’’તિ. એવં ન નિબ્બેઠેન્તીતિ સમ્બન્ધો. નિબ્બેઠેન્તીતિ અત્તાનં દોસતો મોચેન્તિ. વુટ્ઠાનલક્ખણં મઞ્ઞમાનાતિ વુટ્ઠાનલક્ખણન્તિ મઞ્ઞમાના. ન ઘટિયતીતિ થેરસ્સ સુસીલપટિઞ્ઞાય તસ્સા દુસ્સીલપટિઞ્ઞાવચનં ન ઘટિયતીતિ અધિપ્પાયો. એત્થ યં વત્તબ્બં, તં પરતો આવિ ભવિસ્સતિ. નાસેથાતિ સેતકં દત્વા ગિહિભાવં પાપેથાતિ અત્થો. લિઙ્ગનાસના હેત્થ અધિપ્પેતા. ઇમમેવ ચ દસ્સેતું ‘‘તિસ્સો નાસના’’તિઆદિ વુત્તં. એકકમ્માદિસંવાસસ્સ અકરણં સંવાસનાસના. દણ્ડકમ્મનાસના નામ વાલુકાદીનિ ઓકિરિત્વા યાવ ખમાપેતિ, તાવ દણ્ડકમ્મવસેન નિક્કડ્ઢનં. ચર પિરે વિનસ્સાતિ નિક્કડ્ઢનાકારદસ્સનં. તત્થ ચરાતિ ગચ્છ, અપેહીતિ વુત્તં હોતિ. પિરેતિ પર અમામક, અમ્હાકં અનજ્ઝત્તિકભૂતાતિ અત્થો. પિરેતિ હિ પર-સદ્દેન સમાનત્થં સમ્બોધનવચનં. અથ વા પિરેતિ ‘‘પરતો’’તિ ઇમિના સમાનત્થં નિપાતપદં, તસ્મા ચર પિરેતિ પરતો ગચ્છ, મા ઇધ તિટ્ઠાતિ અત્થો. વિનસ્સાતિ અદસ્સનં ગચ્છ.
384.Dabbadabbāti dutiyo dabba-saddo paṇḍitādhivacanoti āha ‘‘dabbā paṇḍitā’’ti. Evaṃ na nibbeṭhentīti sambandho. Nibbeṭhentīti attānaṃ dosato mocenti. Vuṭṭhānalakkhaṇaṃ maññamānāti vuṭṭhānalakkhaṇanti maññamānā. Na ghaṭiyatīti therassa susīlapaṭiññāya tassā dussīlapaṭiññāvacanaṃ na ghaṭiyatīti adhippāyo. Ettha yaṃ vattabbaṃ, taṃ parato āvi bhavissati. Nāsethāti setakaṃ datvā gihibhāvaṃ pāpethāti attho. Liṅganāsanā hettha adhippetā. Imameva ca dassetuṃ ‘‘tisso nāsanā’’tiādi vuttaṃ. Ekakammādisaṃvāsassa akaraṇaṃ saṃvāsanāsanā. Daṇḍakammanāsanā nāma vālukādīni okiritvā yāva khamāpeti, tāva daṇḍakammavasena nikkaḍḍhanaṃ. Cara pire vinassāti nikkaḍḍhanākāradassanaṃ. Tattha carāti gaccha, apehīti vuttaṃ hoti. Pireti para amāmaka, amhākaṃ anajjhattikabhūtāti attho. Pireti hi para-saddena samānatthaṃ sambodhanavacanaṃ. Atha vā pireti ‘‘parato’’ti iminā samānatthaṃ nipātapadaṃ, tasmā cara pireti parato gaccha, mā idha tiṭṭhāti attho. Vinassāti adassanaṃ gaccha.
યસ્મા તે ભિક્ખૂ અત્તાનં અપ્પકાસેત્વા ઠિતા, તસ્મા અનુયુઞ્જથાતિ ઇમસ્સ ગવેસથ જાનાથાતિ અત્થો વુત્તો. કારકો હોતીતિ ‘‘અય્યેનમ્હિ દૂસિતા’’તિ પટિઞ્ઞાતત્તા તાય પટિઞ્ઞાય યદિ નાસિતા, થેરો કારકો હોતિ, સદોસોતિ અત્થો. અકારકો હોતીતિ તાય કતપટિઞ્ઞં અનપેક્ખિત્વા યદિ ભગવતા પકતિદુસ્સીલભાવંયેવ સન્ધાય સા નાસિતા, થેરો અકારકો હોતીતિ અધિપ્પાયો. ‘‘સકાય પટિઞ્ઞાય નાસેથા’’તિ વુત્તે ‘‘અય્યેનમ્હિ દૂસિતા’’તિ તાય કતપટિઞ્ઞાય ભૂતતા આપજ્જતીતિ આહ – ‘‘ભન્તે, તુમ્હાકં વાદે થેરો કારકો હોતિ સદોસો’’તિ. ભિક્ખુનિં અનુદ્ધંસેતિ, દુક્કટન્તિ ઇમિના મહાઅટ્ઠકથાવાદો દસ્સિતો. મુસાવાદે પાચિત્તિયન્તિ વુત્તન્તિ ભિક્ખુનિં અનુદ્ધંસેન્તસ્સ મુસાવાદે પાચિત્તિયન્તિ વુત્તં.
Yasmā te bhikkhū attānaṃ appakāsetvā ṭhitā, tasmā anuyuñjathāti imassa gavesatha jānāthāti attho vutto. Kārako hotīti ‘‘ayyenamhi dūsitā’’ti paṭiññātattā tāya paṭiññāya yadi nāsitā, thero kārako hoti, sadosoti attho. Akārako hotīti tāya katapaṭiññaṃ anapekkhitvā yadi bhagavatā pakatidussīlabhāvaṃyeva sandhāya sā nāsitā, thero akārako hotīti adhippāyo. ‘‘Sakāya paṭiññāya nāsethā’’ti vutte ‘‘ayyenamhi dūsitā’’ti tāya katapaṭiññāya bhūtatā āpajjatīti āha – ‘‘bhante, tumhākaṃ vāde thero kārako hoti sadoso’’ti. Bhikkhuniṃ anuddhaṃseti, dukkaṭanti iminā mahāaṭṭhakathāvādo dassito. Musāvāde pācittiyanti vuttanti bhikkhuniṃ anuddhaṃsentassa musāvāde pācittiyanti vuttaṃ.
તત્રાતિ તેસુ દુક્કટપાચિત્તિયેસુ. ઇતો પટ્ઠાય ‘‘તસ્મા પાચિત્તિયમેવ યુજ્જતી’’તિ વચનપરિયન્તં દ્વીસુપિ અટ્ઠકથાસુ અધિપ્પાયવિભાવનં. તત્થ પુરિમનયેતિ ‘‘ભિક્ખુનિં અનુદ્ધંસેતિ, દુક્કટ’’ન્તિ વુત્તઅટ્ઠકથાનયે. દુક્કટમેવ યુજ્જતીતિ કસ્મા વુત્તન્તિ ચે? તત્થ કારણં દસ્સેન્તો ‘‘યથા’’તિઆદિમાહ. ભિક્ખુનો ભિક્ખુસ્મિં સઙ્ઘાદિસેસોતિ ભિક્ખું અમૂલકેન અન્તિમવત્થુના અનુદ્ધંસેન્તસ્સ ભિક્ખુનો સઙ્ઘાદિસેસોતિ અત્થો. પચ્છિમનયેપિ ‘‘ભિક્ખુનિં અનુદ્ધંસેન્તસ્સ મુસાવાદે પાચિત્તિય’’ન્તિ વુત્તં. કુરુન્દીનયેપિ મુસાવાદત્તા પાચિત્તિયમેવ યુજ્જતીતિ વિસંવાદપુરેક્ખતાય પાચિત્તિયમેવ યુજ્જતીતિ અધિપ્પાયો. યદિ એવં ભિક્ખું અમૂલકેન અન્તિમવત્થુના અનુદ્ધંસેન્તસ્સ અક્કોસન્તસ્સ ચ મુસાવાદત્તા પાચિત્તિયેનેવ ભવિતબ્બન્તિ ચે? તત્થ સતિપિ મુસાવાદે વચનપ્પમાણતો સઙ્ઘાદિસેસઓમસવાદપાચિત્તિયેહેવ ભવિતબ્બં, ન સમ્પજાનમુસાવાદપાચિત્તિયેનાતિ દસ્સેતું ‘‘વચનપ્પમાણતો’’તિઆદિમાહ. તત્થ વચનપ્પમાણતોતિ ભગવતા વુત્તપાળિવચનપ્પમાણતો. ઇદાનિ તં વચનં દસ્સેતું ‘‘અનુદ્ધંસનાધિપ્પાયેના’’તિઆદિ વુત્તં. ભિક્ખુસ્સ પન ભિક્ખુનિયા દુક્કટન્તિ વચનં નત્થીતિ ભિક્ખુનિયા અનુદ્ધંસને ભિક્ખુનો દુક્કટન્તિ વચનં નત્થિ તથા પાળિયં અનાગતત્તા. સમ્પજાનમુસાવાદે પાચિત્તિયન્તિ વચનમત્થીતિ સામઞ્ઞતો વુત્તં સમ્પજાનમુસાવાદસિક્ખાપદં દસ્સેતિ.
Tatrāti tesu dukkaṭapācittiyesu. Ito paṭṭhāya ‘‘tasmā pācittiyameva yujjatī’’ti vacanapariyantaṃ dvīsupi aṭṭhakathāsu adhippāyavibhāvanaṃ. Tattha purimanayeti ‘‘bhikkhuniṃ anuddhaṃseti, dukkaṭa’’nti vuttaaṭṭhakathānaye. Dukkaṭameva yujjatīti kasmā vuttanti ce? Tattha kāraṇaṃ dassento ‘‘yathā’’tiādimāha. Bhikkhuno bhikkhusmiṃ saṅghādisesoti bhikkhuṃ amūlakena antimavatthunā anuddhaṃsentassa bhikkhuno saṅghādisesoti attho. Pacchimanayepi ‘‘bhikkhuniṃ anuddhaṃsentassa musāvāde pācittiya’’nti vuttaṃ. Kurundīnayepi musāvādattā pācittiyameva yujjatīti visaṃvādapurekkhatāya pācittiyameva yujjatīti adhippāyo. Yadi evaṃ bhikkhuṃ amūlakena antimavatthunā anuddhaṃsentassa akkosantassa ca musāvādattā pācittiyeneva bhavitabbanti ce? Tattha satipi musāvāde vacanappamāṇato saṅghādisesaomasavādapācittiyeheva bhavitabbaṃ, na sampajānamusāvādapācittiyenāti dassetuṃ ‘‘vacanappamāṇato’’tiādimāha. Tattha vacanappamāṇatoti bhagavatā vuttapāḷivacanappamāṇato. Idāni taṃ vacanaṃ dassetuṃ ‘‘anuddhaṃsanādhippāyenā’’tiādi vuttaṃ. Bhikkhussa pana bhikkhuniyā dukkaṭanti vacanaṃ natthīti bhikkhuniyā anuddhaṃsane bhikkhuno dukkaṭanti vacanaṃ natthi tathā pāḷiyaṃ anāgatattā. Sampajānamusāvāde pācittiyanti vacanamatthīti sāmaññato vuttaṃ sampajānamusāvādasikkhāpadaṃ dasseti.
ઇદાનિ દ્વીસુપિ અટ્ઠકથાવાદેસુ અધિપ્પાયં વિભાવેત્વા તેસુ પચ્છિમવાદે દોસં દસ્સેત્વા પુરિમવાદં પતિટ્ઠપેતુકામો આચરિયો ‘‘તત્ર પના’’તિઆદિમાહ. તત્રાતિ ‘‘પાચિત્તિયમેવ યુજ્જતી’’તિ વુત્તવાદે. અનુદ્ધંસનાધિપ્પાયે અસતિ પાચિત્તિયન્તિ ઇમિના સમ્પજાનમુસાવાદે પાચિત્તિયસ્સ ઓકાસં દસ્સેતિ. વિસું પાચિત્તિયં વુત્તન્તિ સમ્પજાનમુસાવાદે પાચિત્તિયતો વિસું અઞ્ઞમેવ પાચિત્તિયં વુત્તં. એતેહિ નાસના નત્થીતિ સામઞ્ઞતો વુત્તં, ઇમિસ્સા પન દુક્કટેન નાસના નત્થીતિ અધિપ્પાયો. યદિ એવં કસ્મા નં ભગવા નાસેતીતિ આહ ‘‘યસ્મા પના’’તિઆદિ.
Idāni dvīsupi aṭṭhakathāvādesu adhippāyaṃ vibhāvetvā tesu pacchimavāde dosaṃ dassetvā purimavādaṃ patiṭṭhapetukāmo ācariyo ‘‘tatra panā’’tiādimāha. Tatrāti ‘‘pācittiyameva yujjatī’’ti vuttavāde. Anuddhaṃsanādhippāye asati pācittiyanti iminā sampajānamusāvāde pācittiyassa okāsaṃ dasseti. Visuṃ pācittiyaṃ vuttanti sampajānamusāvāde pācittiyato visuṃ aññameva pācittiyaṃ vuttaṃ. Etehi nāsanā natthīti sāmaññato vuttaṃ, imissā pana dukkaṭena nāsanā natthīti adhippāyo. Yadi evaṃ kasmā naṃ bhagavā nāsetīti āha ‘‘yasmā panā’’tiādi.
૩૮૫-૩૮૬. દૂસિતોતિ દુટ્ઠસદ્દસ્સ કમ્મસાધનતં દસ્સેતિ. દૂસયતિ પરં વિનાસેતીતિ દૂસકો. ઇમિના ‘‘દૂસયતીતિ દોસો’’તિ દોસસદ્દસ્સ કત્તુસાધનતા વુત્તા. પકતિભાવં જહાપિતોતિ દુસસદ્દસ્સ વિકતિયં પઠિતત્તા વુત્તં, પકતિયા સોમ્મભાવં જહાપિતોતિ અત્થો, વિકારમાપાદિતોતિ વુત્તં હોતિ. આકારનાનત્તેનાતિ દૂસિતાકારસ્સ દૂસકાકારસ્સ ચ નાનત્તેન. અનભિરદ્ધોતિ અતુટ્ઠો. યો પન અતુટ્ઠો, સો સુખિતો નામ ન હોતીતિ આહ ‘‘ન સુખિતો’’તિ. ‘‘આરાધિતો રાજા’’તિઆદીસુ પસાદિતોતિ અત્થસમ્ભવતો ‘‘ન વા પસાદિતો’’તિ વુત્તં. ખીલસદ્દો થદ્ધભાવવચનો કચવરપરિયાયો ચ હોતીતિ આહ – ‘‘ચિત્તથદ્ધભાવચિત્તકચવરસઙ્ખાતં પટિઘખીલ’’ન્તિ. ખીલયતિ તેન ચિત્તં થદ્ધભાવં આપજ્જતીતિ ખીલં, ચિત્તસ્સ થદ્ધભાવો. સો ચ અત્થતો પટિઘોયેવ. ચિત્તસ્સ થદ્ધભાવલક્ખણો હિ પટિઘો, તસ્મિઞ્ચ ઉપ્પન્ને ચિત્તં ઉક્લાપજાતટ્ઠાનં વિય અમનુઞ્ઞં હોતિ, તસ્મા કચવરસદિસત્તાપિ પટિઘોવ ‘‘ખીલ’’ન્તિ વુત્તો. તેનાહ ‘‘પટિઘખીલ’’ન્તિ. ચિત્તસ્સ થદ્ધભાવત્તા કચવરસદિસત્તા ચ પટિઘોયેવ ખીલં પટિઘખીલં. નપ્પતીતોતિ પીતિસુખાદીહિ ન અભિગતો ન અનુગતો, ન ઉપેતોતિ અત્થો. યો ચ પીતિસુખાદીહિ અનુપગતો, સો તેહિ વજ્જિતો નામ હોતીતિ આહ ‘‘પીતિસુખાદીહિ વજ્જિતો’’તિ. યો ચ તેહિ વજ્જિતો, ન સો તેન અભિસટો નામ હોતીતિ આહ ‘‘ન અભિસટો’’તિ, પીતિસુખાદીહિ ન પત્થટોતિ અત્થો.
385-386.Dūsitoti duṭṭhasaddassa kammasādhanataṃ dasseti. Dūsayati paraṃ vināsetīti dūsako. Iminā ‘‘dūsayatīti doso’’ti dosasaddassa kattusādhanatā vuttā. Pakatibhāvaṃ jahāpitoti dusasaddassa vikatiyaṃ paṭhitattā vuttaṃ, pakatiyā sommabhāvaṃ jahāpitoti attho, vikāramāpāditoti vuttaṃ hoti. Ākāranānattenāti dūsitākārassa dūsakākārassa ca nānattena. Anabhiraddhoti atuṭṭho. Yo pana atuṭṭho, so sukhito nāma na hotīti āha ‘‘na sukhito’’ti. ‘‘Ārādhito rājā’’tiādīsu pasāditoti atthasambhavato ‘‘na vā pasādito’’ti vuttaṃ. Khīlasaddo thaddhabhāvavacano kacavarapariyāyo ca hotīti āha – ‘‘cittathaddhabhāvacittakacavarasaṅkhātaṃ paṭighakhīla’’nti. Khīlayati tena cittaṃ thaddhabhāvaṃ āpajjatīti khīlaṃ, cittassa thaddhabhāvo. So ca atthato paṭighoyeva. Cittassa thaddhabhāvalakkhaṇo hi paṭigho, tasmiñca uppanne cittaṃ uklāpajātaṭṭhānaṃ viya amanuññaṃ hoti, tasmā kacavarasadisattāpi paṭighova ‘‘khīla’’nti vutto. Tenāha ‘‘paṭighakhīla’’nti. Cittassa thaddhabhāvattā kacavarasadisattā ca paṭighoyeva khīlaṃ paṭighakhīlaṃ. Nappatītoti pītisukhādīhi na abhigato na anugato, na upetoti attho. Yo ca pītisukhādīhi anupagato, so tehi vajjito nāma hotīti āha ‘‘pītisukhādīhi vajjito’’ti. Yo ca tehi vajjito, na so tena abhisaṭo nāma hotīti āha ‘‘na abhisaṭo’’ti, pītisukhādīhi na patthaṭoti attho.
યેનાતિ યેન કોપેન. દુટ્ઠોતિ માતિકાય આગતપદં દસ્સેતિ, કુપિતોતિ પદભાજને આગતપદં. અત્થતો એકત્તેપિ ઉભિન્નં પદાનં વસેન ‘‘ઉભયમ્પી’’તિ વુત્તં. એવં ‘‘તેન ચ કોપેન તેન ચ દોસેના’’તિ ઇમેસં પદાનં વસેન ‘‘દ્વીહી’’તિ વુત્તં, અત્થતો પન દોસોયેવ. સો ચ સઙ્ખારક્ખન્ધપરિયાપન્નોતિ આહ ‘‘ઇમેહિ દ્વીહિ સઙ્ખારક્ખન્ધમેવ દસ્સેતી’’તિ. ‘‘અનત્તમનતા અનભિરદ્ધી’’તિ વચનેહિ દોમનસ્સવેદનાવ વુત્તાતિ આહ ‘‘ઇમેહિ દ્વીહિ વેદનાક્ખન્ધં દસ્સેતી’’તિ.
Yenāti yena kopena. Duṭṭhoti mātikāya āgatapadaṃ dasseti, kupitoti padabhājane āgatapadaṃ. Atthato ekattepi ubhinnaṃ padānaṃ vasena ‘‘ubhayampī’’ti vuttaṃ. Evaṃ ‘‘tena ca kopena tena ca dosenā’’ti imesaṃ padānaṃ vasena ‘‘dvīhī’’ti vuttaṃ, atthato pana dosoyeva. So ca saṅkhārakkhandhapariyāpannoti āha ‘‘imehi dvīhi saṅkhārakkhandhameva dassetī’’ti. ‘‘Anattamanatā anabhiraddhī’’ti vacanehi domanassavedanāva vuttāti āha ‘‘imehi dvīhi vedanākkhandhaṃ dassetī’’ti.
યદા પન ચોદકેન અદિટ્ઠં અસુતં અપરિસઙ્કિતં વા હોતિ, તદા અમૂલકં નામ હોતીતિ આહ ‘‘તં પનસ્સ…પે॰… ચોદકવસેન અધિપ્પેત’’ન્તિ. યદિ ચુદિતકવસેન અધિપ્પેતં સિયા, અમૂલકં નામ અનજ્ઝાપન્નન્તિ પદભાજનં વદેય્યાતિ અધિપ્પાયો. યં પારાજિકન્તિ ભિક્ખુનો અનુરૂપેસુ એકૂનવીસતિયા પારાજિકેસુ અઞ્ઞતરં. પદભાજને પન પાળિયં આગતાનેવ ગહેત્વા ‘‘ચતુન્નં અઞ્ઞતરેના’’તિ વુત્તં. એતન્તિ ચુદિતકસ્સ આપન્નાનાપન્નત્તં. ઇધાતિ ઇમસ્મિં સિક્ખાપદે.
Yadā pana codakena adiṭṭhaṃ asutaṃ aparisaṅkitaṃ vā hoti, tadā amūlakaṃ nāma hotīti āha ‘‘taṃ panassa…pe… codakavasena adhippeta’’nti. Yadi cuditakavasena adhippetaṃ siyā, amūlakaṃ nāma anajjhāpannanti padabhājanaṃ vadeyyāti adhippāyo. Yaṃ pārājikanti bhikkhuno anurūpesu ekūnavīsatiyā pārājikesu aññataraṃ. Padabhājane pana pāḷiyaṃ āgatāneva gahetvā ‘‘catunnaṃ aññatarenā’’ti vuttaṃ. Etanti cuditakassa āpannānāpannattaṃ. Idhāti imasmiṃ sikkhāpade.
તથેવાતિ પસાદસોતેન દિબ્બસોતેન વાતિ ઇમમત્થં અતિદિસતિ. સુત્વાવ જાનિતબ્બતો ‘‘સુતટ્ઠાનેયેવ તિટ્ઠતી’’તિ વુત્તં. પરિસઙ્કનં પરિસઙ્કિતં, દિટ્ઠાનુગતં પરિસઙ્કિતં દિટ્ઠપરિસઙ્કિતં. એવં સેસેસુપિ. ઇમેસન્તિ કત્તુઅત્થે સામિવચનં, ઇમેહીતિ અત્થો. કરિસ્સન્તિ વાતિ એત્થ વિભત્તિપરિણામં કત્વા ઇમેતિ યોજેતબ્બં. દિટ્ઠં અત્થિ સમૂલકં, અત્થિ અમૂલકન્તિ ઇદં અજ્ઝાચારસ્સ સબ્ભાવાસબ્ભાવં સન્ધાય વુત્તં. અત્થિ સઞ્ઞાસમૂલકં, અત્થિ સઞ્ઞાઅમૂલકન્તિ ઇદં પન દિટ્ઠસઞ્ઞાય સબ્ભાવાસબ્ભાવં સન્ધાય.
Tathevāti pasādasotena dibbasotena vāti imamatthaṃ atidisati. Sutvāva jānitabbato ‘‘sutaṭṭhāneyeva tiṭṭhatī’’ti vuttaṃ. Parisaṅkanaṃ parisaṅkitaṃ, diṭṭhānugataṃ parisaṅkitaṃ diṭṭhaparisaṅkitaṃ. Evaṃ sesesupi. Imesanti kattuatthe sāmivacanaṃ, imehīti attho. Karissanti vāti ettha vibhattipariṇāmaṃ katvā imeti yojetabbaṃ. Diṭṭhaṃ atthi samūlakaṃ, atthi amūlakanti idaṃ ajjhācārassa sabbhāvāsabbhāvaṃ sandhāya vuttaṃ. Atthi saññāsamūlakaṃ, atthi saññāamūlakanti idaṃ pana diṭṭhasaññāya sabbhāvāsabbhāvaṃ sandhāya.
સમીપે ઠત્વાતિ દ્વાદસહત્થબ્ભન્તરે સમીપે ઠત્વાતિ વદન્તીતિ તીસુપિ ગણ્ઠિપદેસુ વુત્તં. પરતો પન ‘‘દૂતં વા પણ્ણં વા સાસનં પેસેત્વા ચોદેન્તસ્સ સીસં ન એતી’’તિ પરમ્મુખાચોદનાય એવ અનાપત્તિયા વુત્તત્તા ‘‘સમીપે ઠત્વા’’તિ ઇદં સમ્મુખભાવમત્તદસ્સનત્થં વુત્તન્તિ અમ્હાકં ખન્તિ . તેનેવ માતિકાટ્ઠકથાયં (કઙ્ખા॰ અટ્ઠ॰ દુટ્ઠદોસસિક્ખાપદવણ્ણના) અઙ્ગં દસ્સેન્તેન ‘‘ચાવનાધિપ્પાયેન સમ્મુખાચોદના’’તિ વુત્તં, ન ચ સમ્મુખભાવો દ્વાદસહત્થબ્ભન્તરેયેવાતિ નિયમો સક્કા વત્થું. વિનયવિનિચ્છયઞ્ચ પત્વા ગરુકેયેવ ઠાતબ્બન્તિ વુત્તં, તસ્મા ઉપપરિક્ખિત્વા યુત્તતરં ગહેતબ્બં. ચોદાપકસ્સેવ વાચાય વાચાય સઙ્ઘાદિસેસોતિ આણત્તસ્સ વાચાય વાચાય ચોદાપકસ્સ સઙ્ઘાદિસેસો. મયાપિ દિટ્ઠં સુતં અત્થીતિ ઇદં આણત્તસ્સપિ ચોદકભાવદસ્સનત્થં વુત્તં, એવં પન અવત્વાપિ ‘‘પારાજિકં ધમ્મં અજ્ઝાપન્નોસી’’તિ ઇદમેવ વચનં પરસ્સ વચનં વિય અકત્વા અનુદ્ધંસનાધિપ્પાયેન વદન્તસ્સ સઙ્ઘાદિસેસોયેવ. સતિપિ પન અનુદ્ધંસનાધિપ્પાયે ‘‘અસુકેન એવં વુત્ત’’ન્તિ દસ્સેત્વા વદન્તસ્સ નત્થિ સઙ્ઘાદિસેસોતિ વદન્તિ.
Samīpe ṭhatvāti dvādasahatthabbhantare samīpe ṭhatvāti vadantīti tīsupi gaṇṭhipadesu vuttaṃ. Parato pana ‘‘dūtaṃ vā paṇṇaṃ vā sāsanaṃ pesetvā codentassa sīsaṃ na etī’’ti parammukhācodanāya eva anāpattiyā vuttattā ‘‘samīpe ṭhatvā’’ti idaṃ sammukhabhāvamattadassanatthaṃ vuttanti amhākaṃ khanti . Teneva mātikāṭṭhakathāyaṃ (kaṅkhā. aṭṭha. duṭṭhadosasikkhāpadavaṇṇanā) aṅgaṃ dassentena ‘‘cāvanādhippāyena sammukhācodanā’’ti vuttaṃ, na ca sammukhabhāvo dvādasahatthabbhantareyevāti niyamo sakkā vatthuṃ. Vinayavinicchayañca patvā garukeyeva ṭhātabbanti vuttaṃ, tasmā upaparikkhitvā yuttataraṃ gahetabbaṃ. Codāpakasseva vācāya vācāya saṅghādisesoti āṇattassa vācāya vācāya codāpakassa saṅghādiseso. Mayāpi diṭṭhaṃ sutaṃ atthīti idaṃ āṇattassapi codakabhāvadassanatthaṃ vuttaṃ, evaṃ pana avatvāpi ‘‘pārājikaṃ dhammaṃ ajjhāpannosī’’ti idameva vacanaṃ parassa vacanaṃ viya akatvā anuddhaṃsanādhippāyena vadantassa saṅghādisesoyeva. Satipi pana anuddhaṃsanādhippāye ‘‘asukena evaṃ vutta’’nti dassetvā vadantassa natthi saṅghādisesoti vadanti.
સમ્બહુલા સમ્બહુલે સમ્બહુલેહિ વત્થૂહિ ચોદેન્તીતિ એત્થ સમ્બહુલેતિ બહુત્તનિદ્દેસે કારણં ન દિસ્સતિ. વત્થુચોદકાનંયેવ હિ એકાનેકવસેન ઇદં ચતુક્કમાગતં, ન ચુદિતકસ્સપિ એકાનેકવસેન. તથા હિ એકસ્સેવ ચુદિતકસ્સ વસેન એકવત્થુએકચોદકએકવત્થુનાનાચોદકનાનાવત્થુએકચોદકનાનાવત્થુનાનાચોદકપ્પભેદં ઇદં ચતુક્કમાગતં, તેનેવ ચતુત્થચોદનં દસ્સેન્તેનપિ ‘‘ઇમિસ્સા ચોદનાય નાનાવત્થૂનિ નાનાચોદકા’’તિ વુત્તં, ન પન ‘‘નાનાચુદિતકા’’તિ, તસ્મા ‘‘સમ્બહુલે’’તિ બહુત્તનિદ્દેસે કારણં ન દિસ્સતિ. અથ વા પઠમં તીસુપિ ચોદનાસુ એકત્તેન ચુદિતકં નિદ્દિસિત્વાપિ ઇધ બહુત્તેન નિદ્દેસો ‘‘ન કેવલં એકસ્મિંયેવ ચુદિતકે ચોદના સમ્ભવતિ, અથ ખો સમ્બહુલેસુપી’’તિ ઇમમત્થં દસ્સેતું કતો.
Sambahulā sambahule sambahulehi vatthūhi codentīti ettha sambahuleti bahuttaniddese kāraṇaṃ na dissati. Vatthucodakānaṃyeva hi ekānekavasena idaṃ catukkamāgataṃ, na cuditakassapi ekānekavasena. Tathā hi ekasseva cuditakassa vasena ekavatthuekacodakaekavatthunānācodakanānāvatthuekacodakanānāvatthunānācodakappabhedaṃ idaṃ catukkamāgataṃ, teneva catutthacodanaṃ dassentenapi ‘‘imissā codanāya nānāvatthūni nānācodakā’’ti vuttaṃ, na pana ‘‘nānācuditakā’’ti, tasmā ‘‘sambahule’’ti bahuttaniddese kāraṇaṃ na dissati. Atha vā paṭhamaṃ tīsupi codanāsu ekattena cuditakaṃ niddisitvāpi idha bahuttena niddeso ‘‘na kevalaṃ ekasmiṃyeva cuditake codanā sambhavati, atha kho sambahulesupī’’ti imamatthaṃ dassetuṃ kato.
ચોદેતું પન કો લભતિ, કો ન લભતીતિઆદિ અનુદ્ધંસનાધિપ્પાયં વિનાપિ ચોદનાલક્ખણં દસ્સેતું વુત્તં. સીલસમ્પન્નોતિ ઇદં દુસ્સીલસ્સ વચનં અપ્પમાણન્તિ અધિપ્પાયેન વુત્તં. ભિક્ખુનીનં પન ભિક્ખું ચોદેતું અનિસ્સરત્તા ‘‘ભિક્ખુનિમેવા’’તિ વુત્તં. સતિપિ ભિક્ખુનીનં ભિક્ખૂસુ અનિસ્સરભાવે તાહિ કતચોદનાપિ ચોદનારુહત્તા ચોદનાયેવાતિ અધિપ્પાયેન ‘‘પઞ્ચપિ સહધમ્મિકા લભન્તી’’તિ વુત્તં. ભિક્ખુસ્સ સુત્વા ચોદેતીતિઆદિના ચોદકો યેસં સુત્વા ચોદેતિ, તેસમ્પિ વચનં પમાણમેવાતિ સમ્પટિચ્છિતત્તા તેસં ચોદનાપિ રુહતેવાતિ દસ્સેતું થેરો સુત્તં નિદસ્સેસિ.
Codetuṃ pana ko labhati, ko na labhatītiādi anuddhaṃsanādhippāyaṃ vināpi codanālakkhaṇaṃ dassetuṃ vuttaṃ. Sīlasampannoti idaṃ dussīlassa vacanaṃ appamāṇanti adhippāyena vuttaṃ. Bhikkhunīnaṃ pana bhikkhuṃ codetuṃ anissarattā ‘‘bhikkhunimevā’’ti vuttaṃ. Satipi bhikkhunīnaṃ bhikkhūsu anissarabhāve tāhi katacodanāpi codanāruhattā codanāyevāti adhippāyena ‘‘pañcapi sahadhammikā labhantī’’ti vuttaṃ. Bhikkhussa sutvā codetītiādinā codako yesaṃ sutvā codeti, tesampi vacanaṃ pamāṇamevāti sampaṭicchitattā tesaṃ codanāpi ruhatevāti dassetuṃ thero suttaṃ nidassesi.
દૂતં વા પણ્ણં વા સાસનં વા પેસેત્વાતિ ‘‘ત્વંયેવ ગન્ત્વા ચોદેહી’’તિ દૂતં વા પેસેત્વા યો તં ચોદેતું સક્કોતિ, તસ્સ મુખસાસનં વા પણ્ણં વા પેસેત્વા. સીસં ન એતીતિ સઙ્ઘાદિસેસો ન હોતીતિ અધિપ્પાયો. કિઞ્ચાપિ પાળિયં ‘‘ચોદેતિ વા ચોદાપેતિ વા’’તિ સામઞ્ઞતો વુત્તત્તા દૂતસાસનાદીહિ ચોદાપેન્તસ્સપિ આપત્તિયેવાતિ પઞ્ઞાયતિ, ‘‘સીસં ન એતી’’તિ ઇદં પન અટ્ઠકથાચરિયપ્પમાણેન ગહેતબ્બં. સમયેનાતિ પકતિયા સદ્દં સુત્વા અત્થવિજાનનસમયેન.
Dūtaṃvā paṇṇaṃ vā sāsanaṃ vā pesetvāti ‘‘tvaṃyeva gantvā codehī’’ti dūtaṃ vā pesetvā yo taṃ codetuṃ sakkoti, tassa mukhasāsanaṃ vā paṇṇaṃ vā pesetvā. Sīsaṃ na etīti saṅghādiseso na hotīti adhippāyo. Kiñcāpi pāḷiyaṃ ‘‘codeti vā codāpeti vā’’ti sāmaññato vuttattā dūtasāsanādīhi codāpentassapi āpattiyevāti paññāyati, ‘‘sīsaṃ na etī’’ti idaṃ pana aṭṭhakathācariyappamāṇena gahetabbaṃ. Samayenāti pakatiyā saddaṃ sutvā atthavijānanasamayena.
ગરુકાનં દ્વિન્નન્તિ પારાજિકસઙ્ઘાદિસેસાનં. અવસેસાનં વસેનાતિ પઞ્ચલહુકાપત્તીનં વસેન. ‘‘નત્થિ દિન્ન’’ન્તિઆદિ દસવત્થુકા મિચ્છાદિટ્ઠિ. ‘‘અન્તવા લોકો, અનન્તવા લોકો’’તિઆદિનયપ્પવત્તા દિટ્ઠિ સસ્સતુચ્છેદસઙ્ખાતં અન્તં ગણ્હાતીતિ અન્તગ્ગાહિકા. આજીવહેતુ પઞ્ઞત્તાનં છન્નં સિક્ખાપદાનં વસેનાતિ આજીવહેતુ આજીવકારણા પાપિચ્છો ઇચ્છાપકતો અસન્તં અભૂતં ઉત્તરિમનુસ્સધમ્મં ઉલ્લપતિ, આપત્તિ પારાજિકસ્સ, આજીવહેતુ આજીવકારણા સઞ્ચરિત્તં સમાપજ્જતિ, આપત્તિ સઙ્ઘાદિસેસસ્સ, આજીવહેતુ આજીવકારણા યો તે વિહારે વસતિ, સો ભિક્ખુ અરહાતિ ભણતિ, પટિવિજાનન્તસ્સ આપત્તિ થુલ્લચ્ચયસ્સ, આજીવહેતુ આજીવકારણા ભિક્ખુ પણીતભોજનાનિ અગિલાનો અત્તનો અત્થાય વિઞ્ઞાપેત્વા ભુઞ્જતિ, આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સ, આજીવહેતુ આજીવકારણા ભિક્ખુની પણીતભોજનાનિ અગિલાના અત્તનો અત્થાય વિઞ્ઞાપેત્વા ભુઞ્જતિ, આપત્તિ પાટિદેસનીયસ્સ, આજીવહેતુ આજીવકારણા ભિક્ખુ સૂપં વા ઓદનં વા અગિલાનો અત્તનો અત્થાય વિઞ્ઞાપેત્વા ભુઞ્જતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ, આજીવવિપત્તિપચ્ચયા ઇમા છ આપત્તિયો આપજ્જતીતિ એવં પરિવારપાળિયં (પરિ॰ ૨૮૭) દસ્સિતાનં છન્નં સિક્ખાપદાનં વસેન. દિટ્ઠિવિપત્તિઆજીવવિપત્તીહિ ચોદેન્તોપિ તમ્મૂલિકાય આપત્તિયા એવ ચોદેતિ.