Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મપદ-અટ્ઠકથા • Dhammapada-aṭṭhakathā

    નમો તસ્સ ભગવતો અરહતો સમ્માસમ્બુદ્ધસ્સ

    Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa

    ખુદ્દકનિકાયે

    Khuddakanikāye

    ધમ્મપદ-અટ્ઠકથા

    Dhammapada-aṭṭhakathā

    (પઠમો ભાગો)

    (Paṭhamo bhāgo)

    ગન્થારમ્ભકથા

    Ganthārambhakathā

    .

    1.

    મહામોહતમોનદ્ધે , લોકે લોકન્તદસ્સિના;

    Mahāmohatamonaddhe , loke lokantadassinā;

    યેન સદ્ધમ્મપજ્જોતો, જાલિતો જલિતિદ્ધિના.

    Yena saddhammapajjoto, jālito jalitiddhinā.

    .

    2.

    તસ્સ પાદે નમસ્સિત્વા, સમ્બુદ્ધસ્સ સિરીમતો;

    Tassa pāde namassitvā, sambuddhassa sirīmato;

    સદ્ધમ્મઞ્ચસ્સ પૂજેત્વા, કત્વા સઙ્ઘસ્સ ચઞ્જલિં.

    Saddhammañcassa pūjetvā, katvā saṅghassa cañjaliṃ.

    .

    3.

    તં તં કારણમાગમ્મ, ધમ્માધમ્મેસુ કોવિદો;

    Taṃ taṃ kāraṇamāgamma, dhammādhammesu kovido;

    સમ્પત્તસદ્ધમ્મપદો, સત્થા ધમ્મપદં સુભં.

    Sampattasaddhammapado, satthā dhammapadaṃ subhaṃ.

    .

    4.

    દેસેસિ કરુણાવેગ-સમુસ્સાહિતમાનસો;

    Desesi karuṇāvega-samussāhitamānaso;

    યં વે દેવમનુસ્સાનં, પીતિપામોજ્જવડ્ઢનં.

    Yaṃ ve devamanussānaṃ, pītipāmojjavaḍḍhanaṃ.

    .

    5.

    પરમ્પરાભતા તસ્સ, નિપુણા અત્થવણ્ણના;

    Paramparābhatā tassa, nipuṇā atthavaṇṇanā;

    યા તમ્બપણ્ણિદીપમ્હિ, દીપભાસાય સણ્ઠિતા.

    Yā tambapaṇṇidīpamhi, dīpabhāsāya saṇṭhitā.

    .

    6.

    ન સાધયતિ સેસાનં, સત્તાનં હિતસમ્પદં;

    Na sādhayati sesānaṃ, sattānaṃ hitasampadaṃ;

    અપ્પેવ નામ સાધેય્ય, સબ્બલોકસ્સ સા હિતં.

    Appeva nāma sādheyya, sabbalokassa sā hitaṃ.

    .

    7.

    ઇતિ આસીસમાનેન, દન્તેન સમચારિના;

    Iti āsīsamānena, dantena samacārinā;

    કુમારકસ્સપેનાહં, થેરેન થિરચેતસા.

    Kumārakassapenāhaṃ, therena thiracetasā.

    .

    8.

    સદ્ધમ્મટ્ઠિતિકામેન , સક્કચ્ચં અભિયાચિતો;

    Saddhammaṭṭhitikāmena , sakkaccaṃ abhiyācito;

    તં ભાસં અતિવિત્થાર-ગતઞ્ચ વચનક્કમં.

    Taṃ bhāsaṃ ativitthāra-gatañca vacanakkamaṃ.

    .

    9.

    પહાયારોપયિત્વાન , તન્તિભાસં મનોરમં;

    Pahāyāropayitvāna , tantibhāsaṃ manoramaṃ;

    ગાથાનં બ્યઞ્જનપદં, યં તત્થ ન વિભાવિતં.

    Gāthānaṃ byañjanapadaṃ, yaṃ tattha na vibhāvitaṃ.

    ૧૦.

    10.

    કેવલં તં વિભાવેત્વા, સેસં તમેવ અત્થતો;

    Kevalaṃ taṃ vibhāvetvā, sesaṃ tameva atthato;

    ભાસન્તરેન ભાસિસ્સં, આવહન્તો વિભાવિનં;

    Bhāsantarena bhāsissaṃ, āvahanto vibhāvinaṃ;

    મનસો પીતિપામોજ્જં, અત્થધમ્મૂપનિસ્સિતન્તિ.

    Manaso pītipāmojjaṃ, atthadhammūpanissitanti.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / ધમ્મપદપાળિ • Dhammapadapāḷi / ૧. યમકવગ્ગો • 1. Yamakavaggo


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact