Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ૫. પાટિદેસનીયસિક્ખાપદ-અત્થયોજના

    5. Pāṭidesanīyasikkhāpada-atthayojanā

    ખુદ્દકાનં અનન્તરા પાટિદેસનીયા નામ અટ્ઠ યે ધમ્મા સઙ્ખેપેનેવ સઙ્ગહં આરૂળ્હા સઙ્ગીતિકારેહિ, તેસં અટ્ઠન્નં પાટિદેસનીયનામકાનં ધમ્માનં સઙ્ખેપેનેવ એસા વણ્ણના પવત્તતેતિ યોજના.

    Khuddakānaṃ anantarā pāṭidesanīyā nāma aṭṭha ye dhammā saṅkhepeneva saṅgahaṃ ārūḷhā saṅgītikārehi, tesaṃ aṭṭhannaṃ pāṭidesanīyanāmakānaṃ dhammānaṃ saṅkhepeneva esā vaṇṇanā pavattateti yojanā.

    ૧૨૨૮. યાનિ સબ્બિતેલાદીનીતિ સમ્બન્ધો. હીતિ વિત્થારો. એત્થાતિ અટ્ઠસુ પાટિદેસનીયેસુ. પાળિવિનિમુત્તકેસૂતિ પાળિતો વિનિમુત્તકેસુ. સબ્બેસૂતિ અખિલેસુ સબ્બિતેલાદીસૂતિ.

    1228.ni sabbitelādīnīti sambandho. ti vitthāro. Etthāti aṭṭhasu pāṭidesanīyesu. Pāḷivinimuttakesūti pāḷito vinimuttakesu. Sabbesūti akhilesu sabbitelādīsūti.

    ભિક્ખુનિવિભઙ્ગે પાટિદેસનીયવણ્ણનાય યોજના સમત્તા.

    Bhikkhunivibhaṅge pāṭidesanīyavaṇṇanāya yojanā samattā.

    પનાતિ પક્ખન્તરજોતકો. યે ધમ્મા ઉદ્દિટ્ઠાતિ સમ્બન્ધો. તેસન્તિ પાટિદેસનીયાનં. પુન તેસન્તિ સેખિયઅધિકરણસમથધમ્માનં.

    Panāti pakkhantarajotako. Ye dhammā uddiṭṭhāti sambandho. Tesanti pāṭidesanīyānaṃ. Puna tesanti sekhiyaadhikaraṇasamathadhammānaṃ.

    ન્તિ અત્થવિનિચ્છયં, વિદૂ વદન્તીતિ સમ્બન્ધો. યકારો પદસન્ધિકરો. અયં પનેત્થ યોજના – તેસં પાટિદેસનીયાનં અનન્તરા યે ચ સેખિયા પઞ્ચસત્તતિ યે ચ ધમ્મા, ચસદ્દો લુત્તનિદ્દિટ્ઠો, અધિકરણવ્હયા અધિકરણસમથનામકા સત્ત યે ચ ધમ્મા ભગવતા ઉદ્દિટ્ઠા, તેસં સેખિયઅધિકરણસમથધમ્માનં યો અત્થવિનિચ્છયો વિભઙ્ગે મયા વુત્તો, તાદિસમેવ તં અત્થવિનિચ્છયં ભિક્ખુનીનં વિભઙ્ગેપિ વિદૂ વદન્તિ યસ્મા, તસ્મા તેસં ધમ્માનં સેખિયઅધિકરણસમથધમ્માનં યા અત્થવણ્ણના તત્થ મહાવિભઙ્ગે વિસું મયા ન વુત્તા. ઇમા અત્થવણ્ણના ઇધાપિ ભિક્ખુનીનં વિભઙ્ગેપિ, પિસદ્દો લુત્તનિદ્દિટ્ઠો, મયા ન વુત્તાયેવાતિ. નકારો દ્વીસુ કિરિયાસુ યોજેતબ્બો.

    Tanti atthavinicchayaṃ, vidū vadantīti sambandho. Yakāro padasandhikaro. Ayaṃ panettha yojanā – tesaṃ pāṭidesanīyānaṃ anantarā ye ca sekhiyā pañcasattati ye ca dhammā, casaddo luttaniddiṭṭho, adhikaraṇavhayā adhikaraṇasamathanāmakā satta ye ca dhammā bhagavatā uddiṭṭhā, tesaṃ sekhiyaadhikaraṇasamathadhammānaṃ yo atthavinicchayo vibhaṅge mayā vutto, tādisameva taṃ atthavinicchayaṃ bhikkhunīnaṃ vibhaṅgepi vidū vadanti yasmā, tasmā tesaṃ dhammānaṃ sekhiyaadhikaraṇasamathadhammānaṃ yā atthavaṇṇanā tattha mahāvibhaṅge visuṃ mayā na vuttā. Imā atthavaṇṇanā idhāpi bhikkhunīnaṃ vibhaṅgepi, pisaddo luttaniddiṭṭho, mayā na vuttāyevāti. Nakāro dvīsu kiriyāsu yojetabbo.

    ‘‘સબ્બાસવપહં મગ્ગં, પુઞ્ઞકમ્મેન ચિમિના;

    ‘‘Sabbāsavapahaṃ maggaṃ, puññakammena ciminā;

    ઉપ્પાદેત્વા સસન્તાને, સત્તા પસ્સન્તુ નિબ્બુતિ’’ન્તિ.

    Uppādetvā sasantāne, sattā passantu nibbuti’’nti.

    અયં ગાથા એતરહિ પોત્થકેસુ નત્થિ, ટીકાસુ પન અત્થિ. તસ્મા એવમેત્થ યોજના વેદિતબ્બા – ઇમિના પુઞ્ઞકમ્મેન ચ વિભઙ્ગવણ્ણનાય કતેન ઇમિના પુઞ્ઞકમ્મેન ચ અઞ્ઞેન પુઞ્ઞકમ્મેન ચ. ચસદ્દો હિ અવુત્તસમ્પિણ્ડનત્થો. સત્તા સબ્બે સત્તા સબ્બાસવપહં સબ્બેસં આસવાનં વિઘાતકં મગ્ગં અરહત્તમગ્ગં સસન્તાને અત્તનો નિયકજ્ઝત્તે ઉપ્પાદેત્વા જનેત્વા નિબ્બુતિં ખન્ધપરિનિબ્બાનં ઞાણાલોચનેન પસ્સન્તૂતિ.

    Ayaṃ gāthā etarahi potthakesu natthi, ṭīkāsu pana atthi. Tasmā evamettha yojanā veditabbā – iminā puññakammena ca vibhaṅgavaṇṇanāya katena iminā puññakammena ca aññena puññakammena ca. Casaddo hi avuttasampiṇḍanattho. Sattā sabbe sattā sabbāsavapahaṃ sabbesaṃ āsavānaṃ vighātakaṃ maggaṃ arahattamaggaṃ sasantāne attano niyakajjhatte uppādetvā janetvā nibbutiṃ khandhaparinibbānaṃ ñāṇālocanena passantūti.

    ઇતિ સમન્તપાસાદિકાય વિનયસંવણ્ણનાય

    Iti samantapāsādikāya vinayasaṃvaṇṇanāya

    ભિક્ખુનિવિભઙ્ગવણ્ણનાય

    Bhikkhunivibhaṅgavaṇṇanāya

    યોજના સમત્તા.

    Yojanā samattā.

    જાદિલઞ્છિતનામેન, નેકાનં વાચિતો મયા;

    Jādilañchitanāmena, nekānaṃ vācito mayā;

    ભિક્ખુનીનં વિભઙ્ગસ્સ, સમત્તો યોજનાનયોતિ.

    Bhikkhunīnaṃ vibhaṅgassa, samatto yojanānayoti.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ભિક્ખુનીવિભઙ્ગ • Bhikkhunīvibhaṅga / ૧. પઠમપાટિદેસનીયસિક્ખાપદં • 1. Paṭhamapāṭidesanīyasikkhāpadaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ભિક્ખુનીવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Bhikkhunīvibhaṅga-aṭṭhakathā / પાટિદેસનીયસિક્ખાપદવણ્ણના • Pāṭidesanīyasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / પાટિદેસનીયસિક્ખાપદવણ્ણના • Pāṭidesanīyasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / પાટિદેસનીયસિક્ખાપદવણ્ણના • Pāṭidesanīyasikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact