Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ૮૩. પાતિમોક્ખુદ્દેસકઅજ્ઝેસનાદિકથા

    83. Pātimokkhuddesakaajjhesanādikathā

    ૧૫૫. નવવિધઞ્ચાતિ દિવસવસેન તિવિધં, કારકવસેન તિવિધં, કત્તબ્બાકારવસેન તિવિધઞ્ચાતિ નવકોટ્ઠાસઞ્ચ, નવપકારઞ્ચ વા. ચતુબ્બિધન્તિ ‘‘અધમ્મેન વગ્ગ’’ન્તિઆદિકં ચતુબ્બિધં. દુવિધન્તિ ભિક્ખુભિક્ખુનીવસેન દુવિધં. નવવિધન્તિ ભિક્ખુપાતિમોક્ખે પઞ્ચવિધં, ભિક્ખુનિપાતિમોક્ખે ચતુબ્બિધન્તિ નવવિધં. એત્થાતિ ‘‘યો તત્થ ભિક્ખુ બ્યત્તો પટિબલો’’તિ પાઠે. સુવિસદાતિ સુટ્ઠુ બ્યત્તા, સુદ્ધા વા. એત્તકમ્પીતિ પિસદ્દો ગરહાયં, અધિકે કા નામ કથાતિ દસ્સેતિ.

    155.Navavidhañcāti divasavasena tividhaṃ, kārakavasena tividhaṃ, kattabbākāravasena tividhañcāti navakoṭṭhāsañca, navapakārañca vā. Catubbidhanti ‘‘adhammena vagga’’ntiādikaṃ catubbidhaṃ. Duvidhanti bhikkhubhikkhunīvasena duvidhaṃ. Navavidhanti bhikkhupātimokkhe pañcavidhaṃ, bhikkhunipātimokkhe catubbidhanti navavidhaṃ. Etthāti ‘‘yo tattha bhikkhu byatto paṭibalo’’ti pāṭhe. Suvisadāti suṭṭhu byattā, suddhā vā. Ettakampīti pisaddo garahāyaṃ, adhike kā nāma kathāti dasseti.

    સામન્તા આવાસાતિ એત્થ ઉપયોગત્થે નિસ્સક્કવચનન્તિ આહ ‘‘સામન્તં આવાસ’’ન્તિ. યો સક્કોતીતિ બહૂસુ નવેસુ યો સક્કોતિ.

    Sāmantā āvāsāti ettha upayogatthe nissakkavacananti āha ‘‘sāmantaṃ āvāsa’’nti. Yo sakkotīti bahūsu navesu yo sakkoti.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૮૩. પાતિમોક્ખુદ્દેસકઅજ્ઝેસનાદિ • 83. Pātimokkhuddesakaajjhesanādi

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / અધમ્મકમ્મપટિક્કોસનાદિકથા • Adhammakammapaṭikkosanādikathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / પાતિમોક્ખુદ્દેસકઅજ્ઝેસનાદિકથાવણ્ણના • Pātimokkhuddesakaajjhesanādikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / પાતિમોક્ખુદ્દેસકઅજ્ઝેસનાદિકથાવણ્ણના • Pātimokkhuddesakaajjhesanādikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / અધમ્મકમ્મપટિક્કોસનાદિકથાવણ્ણના • Adhammakammapaṭikkosanādikathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact